Zamieszczone przez lilo
Reanimacja kabla VAG CAN HEX USB
Zwiń
X
-
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
[ Dodano: Pią 20 Sty, 12 07:46 ]
znalazłem coś takiego jeszcze http://sklepelektroniczny.com/produc...-LogiLink.html
Daniel
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez volciuWitam
Panowie pobraliście wsady z tego chomika ??? Ja dosatej kumunikat że wszystkie pliki zostały usuniete. Potrzebuje wsad do ATMEGI w wersji 11.
Pozdr
Marcin--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Zamieszczone przez innova
to dla odmiany wskocz na chomika eservice, tam znajdziesz to czego szukasz
thx
a dla tych co się chcą bawić w programowanie polecam coś takiego
klik jest pod usb
co do samego programowania ATMEGI 3 z 4 wyprowadzeń mozna podpiąc po drugiej stronie PCB do układu MCP 2515 wtedy przy ATMEDZE zostaje do przylutowania tylko jeden
pozdr
Marcinbył PASSAT B5 3BG 101 KM AVB
jest Octavia II FL - 1,9 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez volciupolecam coś takiego
klik jest pod usb
to jest rozwiązanie problemu portu równoległego i jego niewielkiej dostępności w obecnych PC
[ Dodano: Sob 21 Sty, 12 11:56 ]
Zamieszczone przez volciuco do samego programowania ATMEGI 3 z 4 wyprowadzeń mozna podpiąc po drugiej stronie PCB do układu MCP 2515 wtedy przy ATMEDZE zostaje do przylutowania tylko jeden--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez volciuMCP 2515
nożki
13 - SCK
14 - MOSI
15 - MISO
i wtedy zostaje nam do podlutowania tylko 4 nóżka w ATMEDZE czyli reset, i gdziekolwiek mase,
tutaj trzeba mieć też na uwadze, iż w zalezności od wykonania (a jest tego sporo) niektóre kable nie mają tych sygnałów w ogóle wyprwadzonych gdziekolwiek i wtedy trzeba jednak wykazać się pewną ręką--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MCP z ATMEGą zawsze jest połaczony w opisany sposób wynika to z konstrukcji fejsu
Kiedyś nawet Chincyki oferowały wersję 704, to wychodziły wtedy takie w "gruszkowej" obudowie w której były wyprowadzone oddzilene pola lutownicze do programowaniaale to było dawno .
był PASSAT B5 3BG 101 KM AVB
jest Octavia II FL - 1,9 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez volciuKiedyś nawet Chincyki oferowały wersję 704, to wychodziły wtedy takie w "gruszkowej" obudowie w której były wyprowadzone oddzilene pola lutownicze do programowania ale to było dawno .
i to był dopiero High-Tech, no a potem przyszedł czas na cost cutting no i koszt zacisków został przerzucony na koszt lutownicy z cienkim grotem--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez bat21volciu napisał/a:
MCP z ATMEGą zawsze jest połaczony w opisany sposób wynika to z konstrukcji fejsu
Kiedyś nawet Chincyki oferowały wersję 704, to wychodziły wtedy takie w "gruszkowej" obudowie w której były wyprowadzone oddzilene pola lutownicze do programowania ale to było dawno .
takie kabelki obecnie też są dostępne zarówno w "gruszce" jak i w zwykłych wtyczkach, ceny poniżej 30$ za wersję 11.2 i 11.3--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez bat21nie wiem jakie kable aktualnie sprzedajesz ale może pokaż fotki tej gruszki i tego drugiego,
Zamieszczone przez bat21może akurat masz takie coś a o tym nawet nie wiesz
Natomiast zarówno w tej normalnej obudowie jak i tej wydłużonej większość rozwiązań obecnych nie posiada wyprowadzeń ani nawet tych pól lutowniczych. Po prostu wlutowują zaprogramowane Atmegi i nikt nie zakłada żadnego dalszego programowania (tj, specjalnych ułatwień dla tego procesu) - prostsze i tańsze wykonania i często w kiepskich liniach produkcyjnych. Te jako tańsze trafiają do użytkowników najczęściej, stąd lepiej oprzeć rozważania reaktywacji na najtrudniejszym przypadku a jednocześnie uniwersalnym dla wszystkich...
no i przechodząc do tej uniwersalności to różne wykonania wymagają rozmaitych wsadów już w samym obszarze wersji 11.2/11.3 (określaną też mianem 10.6.5 i 10.6.4). Zapakowanie wsadu od wykonania klasycznego do wtyczki wydłużonej nie przy każdym rozwiązaniu zakończy się sukcesem. To się uda przy tańszym wariancie tej wydłużonej wtyczki, gdzie płytkę wykonania klasycznego przeprojaktowano aby się zmieściła (widziałem takie - średnie wykonanie na końcu). Natomiast ten wariant wykonany na profesjonalnej linii produkcyjnej (o którym Ty również wspominasz zapewne) z wyprowadzeniem styków służących do programowania posiada inny wsad (być może ze względu na pominięcie MCP) aniżeli wykoanie klasyczne jak wspomniałem nawet w obszarze tej samej wersji oprogramowania (przynajmniej tak jest w przypadku wspomnianych powyżej). No i teraz rodzi się pytanie: który z tych dwóch wsadów używasz (jak działa to ten odpowiedni) oraz jak te wsady opisać/sklasyfikować bo akurat do tych kabli nie ma potrzeby ich wgrywać gdyż działają bardzo dobrze a do większości typowych produkowanych obecnie kabli wsad z profesjonalnej "gruszki" się nie nada (tzn. wgrać się da tylko po podłączeniu zasilania do OBD wyskoczy Interface Not Found).
Jeżeli chodzi o zdjęcia to mam ciekawszy materiał i postaram się wrzucić, mianowicie to, jak wersja 9 była w Azji "przeprogramowywana/upgradeowana" na serię 10/11... przeprowadzono to metodą wymiany układu Atmegi bo widać uznali że tak będzie łatwiej iż manewrowanie przy jej nóżkach.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez bat21nie wiem jakie masz kable bo nie widziałem ich elektroniki
1) nie zdarzyło mi się aby oprócz zabawy zaszła potrzeba jego programowania więc żaden uzysk z tych wyprowadzeń w praktyce
2) to jest układ na BL ale ma inny wsad aniżeli alternatywne BL'e i to w obszarze tej samej wersji softu. Wgranie błędnego wsadu skutkuje tym, iż przy podłączeniu do USB jest wszystko OK a po dołączeniu zasilania na OBD: Interface Not Found
HEX'a na układach innych niż Atmega to nie widziałem ale kupowałem komponenty w Azji i faktycznie, można otrzymać coś podobnego w zamian lub coś zupełnie oddmiennego niż się zamówiło a oni akurat wyciągneli nie z tego pudełka przy pakowaniu. Natomiast rezystorki i diody z dodatkami to mi do KKL bardziej pasują
[ Dodano: Pią 02 Mar, 12 19:32 ]
no a teraz ta wspomniana transformacja w której zastosowano inny patent wobec braku wyprowadzeń - wymiana scalaka na taki z właściwym wsadem--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bat21, mówisz o VCDSie gruszce z ostatniego postu innovy? I mam rozumieć że wtedy VCDS 11.8 czy nowszy działa bez problemu bez wgrywania czegokolwiek do interfejsu?http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
Brak pewności bo na szybko to robiłem, ale już drugi raz sprawdziłem i są wyprowadzone piny w tym gruszkowym ładnie. To jak mówisz że na tej gruszce można odpalić nowsze VCDSy niż 11.3 Millenium?
A i co to trzeba usunąć by kabel sam się naprawiał jak to mówiłeś, i czy usunięcie naprawi już uwalony kabel czy usuwać trzeba z nieuwalonego?http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
Koledze który ma gruszkę jak ja się uwalił się kabel, stracił wszystkie dane i pisało FFFFFFF wszędzie po podpięciu do komputera, wrzucił nowy plik EPT przy pomocy MProga i dalej nie chodzi mu kabel. Po tych próbach z gruszką wygląda że Atmege trzeba programować i się ona sama nie naprawia, FTDi tak samo się nie naprawia.http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
Kolega używał ciągle ten sam VCDS 11.2
To chyba będę musiał sam wykonać programator do Atmeg na USB by reanimować w razie cohttp://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bat21wgranie innego spowoduje to, że będzie miał eeprom w atmedze złożony z dwóch różnych eepromów a to działać nie ma prawa.
Zamieszczone przez bat21ten kabel jest częściowo samonaprawialny--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czyli STC nie ma pełnego wsadu ATmegi zapisanego w sobie? innova, kable od Ciebie mają ATmege przed programowaniem zabezpieczoną?http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bat21a kto mówi o dwóch eepromach? będzie jeden złożony z dwóch, górna cześć z nowego dolna z nadpisanego przez STC
Zamieszczone przez bat21samonaprawialny czytaj eeprom nadpisany przez układ STC
Nie ma opcji automatycznego reloadu wsadu chyba że sam skonstruujesz taki kabel. To że niektóre softy nie wywalają Atmegi ale też nie mają właściwego statusu licencji i działają z całą fura ograniczeń i co chwila wywalają wredny komunikat wynika nie z tego, że ktoś czuwa nad Atmegą tylko z faktu, iż te niektóre softy nie potrafią się do niej właściwie dobrać w danym wykonaniu... ale że jak to mówią w wojsku raz do roku nawet miotła strzela to w końcu trafia kosa na kamień i cel zostaje osiągnięty w wybranej kombinacji funkcji/komend przy sofcie źle dobranym do wsadu kabla.
Zamieszczone przez bat21ma tylko to co w pierwszej kolejności ulega uszkodzeniu
Zamieszczone przez bat21oj kolego
Zamieszczone przez 1 6 Dinnova, kable od Ciebie mają ATmege przed programowaniem zabezpieczoną?--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez innova1 6 D napisał/a:
innova, kable od Ciebie mają ATmege przed programowaniem zabezpieczoną?http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bat21kolegi Innowy lepiej nie czytaj, gość ma jedynie pojęcie o zielonych ludzikach
[ Dodano: Czw 08 Mar, 12 20:27 ]
Zamieszczone przez 1 6 DChodziło mi o blokadę ATmegi przed programowaniem--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez innovaja używam portu LPT i wszystko współpracuje jak należy niezależnie od wykonania
To chyba na dniach zamówię tego na USB z linka i będę próbował koledze zaprogramować, przy okazji będę mógł VAG Tacho innego kolegi w razie co reanimowaćhttp://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
Komentarz