Wymiana sterownika centralnej elektryki - fotorelacja
Zwiń
X
-
Czyli jak dobrze rozumiem z tego tematu to jeśli posiadam Octavię II FL mint 1.6 BSE z bordnet-em o kodzie 1K0 937 085 I zamontowane halogeny to wystarczy wymienić na 1K0 937 086 I załączyć w vcds i będzie wszytko banglać?
-
-
funkcje backupowe, np bajt 16 włącz
to nie ma tak że coś jest widoczne od ręki, będzie działać z odbiornikami dodatkowymi, lub w sytuacjach nietypowych
popatrz dobrze i poćwicz i potestuj
Zostaw komentarz:
-
-
No i wymieniłem centralke i szczerze mówiąc, różnicy nie widzę
bajty doszły ale puste, jedynie opcje sie poprzestawiały i o 1 bajt rozszerzyły.
Corner light próbowałem włączyc i coś sie nie chciały włączyc a jak dałem sobie na luz i przejechałem kawałek, okazało się, że działają
Niestety nie zrobiłem screenów sprzed wymiany, kompletnie o tym zapomniałem. przypomniałem sobie jak juz miałem wszystko złożone.
A ponizej filmik z bajtami , które aktualnie są po wymianie bordnetza
Zostaw komentarz:
-
-
ok, dzieki, jutro zacznę rozbierac to sie okaze co tam siedzi w mojej Skodzinie
Zostaw komentarz:
-
-
Doszedł dzisiaj bordnetz 3C8937049E, jutro jak będzie ładna pogoda to zabieram się za wymianę.
Czy przekaźniki bede musiał zmieniać, albo dołożyć w puste miejsca, które niżej zaznaczyłem?
Do czego są te puste miejsca?
Dzieki

Zostaw komentarz:
-
-
podłączenie fizyczne jest P&P, a kodowanie będzie z auta z którego pochodzi.
ustawienia fabryczne nic nie dadzą, bo nie zmieniają kodowania.
90% kodowania będzie ok, zostaną kwestie szczegółowe, jak typy świateł, benzyna/diesel, itd.
Zostaw komentarz:
-
-
Pewnie kupisz używany i będzie miał kodowanie z poprzedniego auta. Lepiej przywrócić do ustawień fabrycznych i dopiero kodować.
Zostaw komentarz:
-
-
dokładnie tak właśnie myślałem zrobićZamieszczone przez gradek Zobacz wpisAdamu86 porób zdjęcia z kodowania i leć po kolei. W różnych sterownikach opcje będą w innych miejscach czyt. bitach i bajtach do zakodowania.
ale tez chodziło mi o to, ze jak wepnę nowy bordnetz to on bedzie działał, tylko trzeba wkodowac te rzeczy co były zakodowane w starym ?
Zostaw komentarz:
-
-
Za radą krzynola zamówiłem bordnetza 3C8937049E i jak tylko przyjdzie, zabieram się za wymianę.
W jakis posób nalezy go zakodować/wkodować? Czy poprostu się go montuje i koduje to co mi bedzie przydatne lub koduje się go na opcje, które były zakodowane w starym bordnetzu?
dzieki
Zostaw komentarz:
-
-
na wyjściach/wtyczkach klimatronika nie ma sygnału nadmuchu na szybę, pewnie gdzieś w środku coś zdrutował, albo sygnał do przekaźnika bierze z silniczka klapy
to nie są miejsca do podkradania prądowego sterowania przekaźnikami - podłącz może pod wsteczny, albo otwieranie szyby
poza tym jak nie wyłączysz nadmuchu na szybę to nie wyłączy sie nagrzewnica a to niebezpieczne!
najsensowniej i bezpiecznie byłoby podłączenie przekaźników nagrzewnicy pod sterowanie przekaźnik grzania tylnej szyby w bordnetzu, wtedy samo sie wyłączy po 10 minutach (lub jak sobie ustawisz w adaptacjach)
Zostaw komentarz:
-
-
Pod co dokładnie to podpoiłeś, podaj więcej szczegółów? W grzałce PTC masz dwa przekaźniki, dwa obwody grzejne, rozumiem, że podpiąłeś tak, że oba na raz się załączają? Silnik szybciej się nagrzewa, bo ma obciążenie na alternatorze.Zamieszczone przez Actawar Zobacz wpisdlatego struję klimatornikiem i mam super rozmrażanie szyby - działa bardzo wydajnie. Również ciecz chłodząca się nagrzewa i widzę, że silnik też szybciej łapie temperaturę.
Zostaw komentarz:
-
-
dlatego struję klimatornikiem i mam super rozmrażanie szyby - działa bardzo wydajnie. Również ciecz chłodząca się nagrzewa i widzę, że silnik też szybciej łapie temperaturę.
Zostaw komentarz:
-
-
Jak inaczej w po FL, grzałką PTC na przekaźnikach steruje sterownik silnika i tyle. Taki nowy typ grzałki czyli od literki "F" został wprowadzony do produkcji w nowych samochodach gdzieś od października 2006 r. Sterownik silnika przed ta datą nie potrafią wysterować tych grzałek, aby uzyskać funkcjonalność sterowania grzałek po przekaźnikach należało by wgrać soft sterownika w wersji po tej dacie, można to zrobić w ASO koszt około 150 zł lub u kogoś, kto to potrafi. Na tym forum było takie zdarzenie opisywane, użytkownik forum przełożył cała fabrycznie instalację grzałki i mu nie chodziła, przekaźniki nie były wysterowane. Pojechał do Aso zaktualizowali mu soft sterownika i przekaźniki zaczęły cykać, silnik BKD. Dlatego się zastanawiam po co tak kombinować, można jedynie narobić sobie kłopotów. Mówię tu o silnikach Diesla w OII, które takie grzałki fabrycznie sterowały fabrycznie, możliwe, że sterowniki silników benzynowych nie posiadają takiej możliwości.Zamieszczone przez gradek Zobacz wpisActawar to masz schemat tej gorszej wersji w O2 przed FL. Po FL było to inaczej rozwiązane, ale nie wiem, czy grzałki są P&P.Ostatnio edytowany przez greg44; 19348.
Zostaw komentarz:
-
-
ze schematu wynika, że grzałkę zastosowali typowo dla silnika, a nie do grzania szyby, bo sterownik wtrysku steruje pracą grzałki.
Zostaw komentarz:
-
-
tylko pamiętaj, że musiz ten obwód na tym pinie zamknąć przekaźnikiem na przykłąd, bo jak sterownik wykuma, że nie ma obciążenia obwodu to odłączy tam napięcie i guzik sprawdzisz
Zostaw komentarz:
-
-
sprawdzę tę wtyczkę B - może w O2 też tam jest sygnał. Póki co wziąłem z wtyczki klimatronica ale nie wiem jak prądowo tam piny są zaprojektowane.
Zostaw komentarz:
-
-
przekaźnik grzania szyby przedniej np. w pasku jest gdzieś na podszybiu
sterowany jest "plusem"z borda z wtyczki B pin 2, a zasilanie robocze bierze z bezpiecznika w skrzynce elektrycznej 60A (sporo)
Zostaw komentarz:
-
-
Jeśli chodzi o AQ to patrz na pojemności do diesli, czyli ok. 70-75Ah, natomiast alternator pewnie 140A
Zostaw komentarz:
-
-
Nie znalazłem wszystkiego przed zimą więc zrobiłem sterowanie inaczej. Które przekaźniki w 30bajtowym są od tego?
W klimatroniku znalazłem sygnał od włączenia nadmuchu na przednią szybą i jego wykorzystałem do sterowania przekaźnikami. Szyba się wyłącza grzałka się wyłączą. Dodatkowo schowany wyłącznik by można wyłączyć grzałkę na stałe.
Wracam do pytania - jakie aku i alternatory są w autach z takimi grzałkami.?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: