Wymiana sterownika centralnej elektryki - fotorelacja
Zwiń
X
-
Czyli jak dobrze rozumiem z tego tematu to jeśli posiadam Octavię II FL mint 1.6 BSE z bordnet-em o kodzie 1K0 937 085 I zamontowane halogeny to wystarczy wymienić na 1K0 937 086 I załączyć w vcds i będzie wszytko banglać?
-
-
funkcje backupowe, np bajt 16 włącz
to nie ma tak że coś jest widoczne od ręki, będzie działać z odbiornikami dodatkowymi, lub w sytuacjach nietypowych
popatrz dobrze i poćwicz i potestuj
Zostaw komentarz:
-
-
No i wymieniłem centralke i szczerze mówiąc, różnicy nie widzę
bajty doszły ale puste, jedynie opcje sie poprzestawiały i o 1 bajt rozszerzyły.
Corner light próbowałem włączyc i coś sie nie chciały włączyc a jak dałem sobie na luz i przejechałem kawałek, okazało się, że działają
Niestety nie zrobiłem screenów sprzed wymiany, kompletnie o tym zapomniałem. przypomniałem sobie jak juz miałem wszystko złożone.
A ponizej filmik z bajtami , które aktualnie są po wymianie bordnetza
Zostaw komentarz:
-
-
ok, dzieki, jutro zacznę rozbierac to sie okaze co tam siedzi w mojej Skodzinie
Zostaw komentarz:
-
-
Doszedł dzisiaj bordnetz 3C8937049E, jutro jak będzie ładna pogoda to zabieram się za wymianę.
Czy przekaźniki bede musiał zmieniać, albo dołożyć w puste miejsca, które niżej zaznaczyłem?
Do czego są te puste miejsca?
Dzieki
Zostaw komentarz:
-
-
podłączenie fizyczne jest P&P, a kodowanie będzie z auta z którego pochodzi.
ustawienia fabryczne nic nie dadzą, bo nie zmieniają kodowania.
90% kodowania będzie ok, zostaną kwestie szczegółowe, jak typy świateł, benzyna/diesel, itd.
Zostaw komentarz:
-
-
Pewnie kupisz używany i będzie miał kodowanie z poprzedniego auta. Lepiej przywrócić do ustawień fabrycznych i dopiero kodować.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez gradek Zobacz wpisAdamu86 porób zdjęcia z kodowania i leć po kolei. W różnych sterownikach opcje będą w innych miejscach czyt. bitach i bajtach do zakodowania.
ale tez chodziło mi o to, ze jak wepnę nowy bordnetz to on bedzie działał, tylko trzeba wkodowac te rzeczy co były zakodowane w starym ?
Zostaw komentarz:
-
-
Za radą krzynola zamówiłem bordnetza 3C8937049E i jak tylko przyjdzie, zabieram się za wymianę.
W jakis posób nalezy go zakodować/wkodować? Czy poprostu się go montuje i koduje to co mi bedzie przydatne lub koduje się go na opcje, które były zakodowane w starym bordnetzu?
dzieki
Zostaw komentarz:
-
-
na wyjściach/wtyczkach klimatronika nie ma sygnału nadmuchu na szybę, pewnie gdzieś w środku coś zdrutował, albo sygnał do przekaźnika bierze z silniczka klapy
to nie są miejsca do podkradania prądowego sterowania przekaźnikami - podłącz może pod wsteczny, albo otwieranie szyby
poza tym jak nie wyłączysz nadmuchu na szybę to nie wyłączy sie nagrzewnica a to niebezpieczne!
najsensowniej i bezpiecznie byłoby podłączenie przekaźników nagrzewnicy pod sterowanie przekaźnik grzania tylnej szyby w bordnetzu, wtedy samo sie wyłączy po 10 minutach (lub jak sobie ustawisz w adaptacjach)
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Actawar Zobacz wpisdlatego struję klimatornikiem i mam super rozmrażanie szyby - działa bardzo wydajnie. Również ciecz chłodząca się nagrzewa i widzę, że silnik też szybciej łapie temperaturę.
Zostaw komentarz:
-
-
dlatego struję klimatornikiem i mam super rozmrażanie szyby - działa bardzo wydajnie. Również ciecz chłodząca się nagrzewa i widzę, że silnik też szybciej łapie temperaturę.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez gradek Zobacz wpisActawar to masz schemat tej gorszej wersji w O2 przed FL. Po FL było to inaczej rozwiązane, ale nie wiem, czy grzałki są P&P.Ostatnio edytowany przez greg44; 19348.
Zostaw komentarz:
-
-
ze schematu wynika, że grzałkę zastosowali typowo dla silnika, a nie do grzania szyby, bo sterownik wtrysku steruje pracą grzałki.
Zostaw komentarz:
-
-
tylko pamiętaj, że musiz ten obwód na tym pinie zamknąć przekaźnikiem na przykłąd, bo jak sterownik wykuma, że nie ma obciążenia obwodu to odłączy tam napięcie i guzik sprawdzisz
Zostaw komentarz:
-
-
sprawdzę tę wtyczkę B - może w O2 też tam jest sygnał. Póki co wziąłem z wtyczki klimatronica ale nie wiem jak prądowo tam piny są zaprojektowane.
Zostaw komentarz:
-
-
przekaźnik grzania szyby przedniej np. w pasku jest gdzieś na podszybiu
sterowany jest "plusem"z borda z wtyczki B pin 2, a zasilanie robocze bierze z bezpiecznika w skrzynce elektrycznej 60A (sporo)
Zostaw komentarz:
-
-
Jeśli chodzi o AQ to patrz na pojemności do diesli, czyli ok. 70-75Ah, natomiast alternator pewnie 140A
Zostaw komentarz:
-
-
Nie znalazłem wszystkiego przed zimą więc zrobiłem sterowanie inaczej. Które przekaźniki w 30bajtowym są od tego?
W klimatroniku znalazłem sygnał od włączenia nadmuchu na przednią szybą i jego wykorzystałem do sterowania przekaźnikami. Szyba się wyłącza grzałka się wyłączą. Dodatkowo schowany wyłącznik by można wyłączyć grzałkę na stałe.
Wracam do pytania - jakie aku i alternatory są w autach z takimi grzałkami.?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: