Wymiana sterownika centralnej elektryki - fotorelacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• krzynol
    odpowiedział(a)
    ale klimatronik nie wystawia sygnału na przekaźnik bezpośrednio, informacja o włączeniu szyby idzie CANem do bordnetza i bordnetz dopiero włącza swój przekaźnik

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    zrobię ale przez panel kilmatronika sterowanie przekaźnikami i dopiero na grzałkę. dorzuce 3 przekaźniki bo nigdzie nie dostałem oryginalnej elketryki/ Tak więc ominę Bornetz ale klimatornik będzie pilnował wyłaczenia - by nie zapomnieć wyłączyć

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    peiwen jesteś, że dasz radę to wykonać? kiedyś próbowałem i pomimo kodowań nie zaskakiwał przekaźnik w bordnetzu

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    Jeszcze jedno pytanie, ze względu na bezpieczeństwo instalacji elektrycznej - czy alternator i akumulator w O2 2,0FSI jest przygotowany do poboru prądu przez taką nagrzewnicę ~80A.
    Ewentualnie jaki aku i alterantor (na jaki prąd) powinien być przy takiej grzałce?

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    zastanawiam się nad adopcją nagrzewnicy z O2 FL lecz załączania jej z przycisku ogrzewania przedniej szyby na panelu klimatronika.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    kiedy będzie potrzeba, samoczynnie zależnie od temperatury
    nie włączy nagrzewnicy jak klimatronik będzie wyłączony (i jak chyba pokrętło temp będzie na minimum)

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    a sterownik silnika kiedy załącza przekaźniki - jak użytkownik wciśnie przycisk 'ogrzewania' przedniej szyby na climatroniku?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    sterownikiem silnika

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    nagrzewnica O2 FL sterowana jest przez przekaźniki - a przekaźniki załączane czym (climatronikiem)?
    Ostatnio edytowany przez Actawar; 46746.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    nie ma żadnych różnic on/pb, na filmiku montuję w 1,6 BSE

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gradek Zobacz wpis
    Actawar grzałki montowane były tylko w dieslach.
    To już wiem ale zastanawiam się nad adoptacją tego rozwiązania do FSI by zimą szybciej odmrozić szybę przednią, dlatego interesuje mnie to rozwiązanie i sposób realizacji w dieslach.
    Dzięki za YT....

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Actawar grzałki montowane były tylko w dieslach. Kanał Krzysztofa na YT Krzynol garage

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    szyby nie będę zmieniał ale chciałbym dołożyć grzałkę w kanał by rano (zimą głównie) szybciej nagrzać szybę do skrobania. Dlatego pytam w jakich modelach taką grzałkę dokładano.
    Jaki masz nick na YT?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    grzana szyba nie występowała w octavii, jak sobie taką szybę wymodzisz to możesz ją podłączyć
    lub podłączyć pod ten guzik (i odpowiedni pin w bordnetzu) przekaźnik które będzie realizował coś
    co do nagrzewnicy to poszukaj mojego tutoriala na YT

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    A w dieslach gdzie jest montowana ta grzałka i w jakich modelach zaczęto ją stosować?
    Grzałka ta uruchamiała się wraz z wciśnięciem przycisku przedniej szyby na klimatyzacji - i to właśnie realizują sterowniki komfortu z FWH?

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Jedyne co możemy włączyć to zwiększony nadmuch powietrza na przednią szybę.
    Dzięki grzałce elektrycznej, która występuje w dieslach mamy nadmuch ciepłego powietrza po krótkiej chwili od uruchomienia silnika.

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    Czyli sterowniki Highend + FWH - grzeją przednią szybę poprzez grzanie klimatyzacją? Jak jest realizowana funkcja FWH?

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Actawar Zobacz wpis
    czy sterownik z FWH grzeje przednią szybę która jest grzana elektrycznie
    W O2 i O2 FL nie było przednich szyb grzanych elektrycznie.

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    czy sterownik z FWH grzeje przednią szybę która jest grzana elektrycznie, czy ogrzewa ją ciepłym nadmuchem z klimy?

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    demol na twoim miejscu brałbym Highend+FWH. Nie wiadomo co kiedy ci się umyśli doposażyć, a ten będzie miał pewnie wszystko.

Zostaw komentarz:

• demol
    odpowiedział(a)
    Hej, i ja zrobię odkop, poczytałem poczytałem tematy o sterownikach 30 bit i mam pytanie.
    Mam Octavie ii 2006r ambient (ma światła przeciwmgłowe (bez doświetlania - a to chce:P) climatronic itp. (bez eletryki szyb tył). Moduł 21 albo 23 byte.
    Wiem że mam szukać modułu Highend (z listy). Ale znalazłem na innym forum jeszcze taką listę (niecały wyciąg):
    3C0-937-049-AH ; 30 Byte (Medium)
    3C0-937-049-AJ ; 30 Byte (Highend)
    3C0-937-049-AK ; 30 Byte (Medium + FWH)
    3C0-937-049-AL ; 30 Byte (Highend + FWH)
    3C8-937-049-A ; 30 Byte (Medium)
    3C8-937-049-C ; 30 Byte (Highend + FWH)
    3C8-937-049-D ; 30 Byte (Medium)
    3C8-937-049-E ; 30 Byte (Highend)
    3C8-937-049-F ; 30 Byte (Highend + FWH)
    3C8-937-049-G ; 30 Byte (Medium + FWH)
    3C8-937-049-H ; 30 Byte (Medium + FWH)
    3C8-937-049-K ; 30 Byte (????)
    3C8-937-049-M ; 30 Byte (Highend + FWH)
    3C8-937-049-N ; 30 Byte (Medium)
    3C8-937-049-P ; 30 Byte (Medium + FWH)
    3C8-937-049-Q ; 30 Byte (Highend + FWH)
    3C8-937-049-R ; 30 Byte (Highend)
    3C8-937-049-S ; 30 Byte (Highend + FWH)
    3C8-937-049-AA ; 30 Byte (Medium + FWH)
    3C8-937-049-AB ; 30 Byte (Highend + FWH)
    3C8-937-049-AC ; 30 Byte (Highend + FWH)

Legenda:
    Medium – Supports NO Fogs or Xenons
    Highend – Supports Fogs and/or Xenons
    FWH = Front Windscreen Heating

i czy to prawda żę moduł 3C8-937-049-E się nie nada bo mam podgrzewanie (czy nadmuch) na przednią szybę - przy climatronicu? i mam szukać tych z FWH ?

Zostaw komentarz:

• Jacek.M
    odpowiedział(a)
    Tak mam halogeny założone były już jak kupiłem auto

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Jacek.M Zobacz wpis
    Witam
    pomóżcie mi czy ten sterownik muszę wymienić aby miał doświetlanie zakrętów halogenami 3C0 937 049 AH dzięki za podpowiedź
    sterownik jest co prawda 30 Bajtowy, ale w wersji Medium, więc nie dam głowy czy ruszą halogeny, mogą - nie muszą
    A może masz halogeny już? i się niepotrzebnie gorączkujemy

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez georgg Zobacz wpis

Z tego co wyczytałem kiedyś na forum to ten co masz powinien obsłużyć doświetlanie.
    Nie obsługuje halogenów z tego co ja wiem

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Jacek.M Zobacz wpis
    Witam
    pomóżcie mi czy ten sterownik muszę wymienić aby miał doświetlanie zakrętów halogenami 3C0 937 049 AH dzięki za podpowiedź
    Z tego co wyczytałem kiedyś na forum to ten co masz powinien obsłużyć doświetlanie.

Zostaw komentarz:

Pracuję...