[O2] Montaż auto poziomowania - tutorial

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• blind_walker
    odpowiedział(a)
    gradek, Na tyle czujniki wchodzą głębiej i wtyczka jest skierowana do środka.

Tutaj to widać:

Zostaw komentarz:

• broda45
    odpowiedział(a)
    dzieki za pomoc ! BLIND WALKER

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Enriquez jeśli chodzi o przedni wahacz piszesz o otworach widocznych na poniższym zdjęciu?

Czy jeśli biega o tylne wahacze myślimy o otworach widocznych na załączniku?

Zostaw komentarz:

• blind_walker
    odpowiedział(a)
    broda45, górna śruba przy reflektorze, imbus, chyba 6

Zostaw komentarz:

• broda45
    odpowiedział(a)
    witam ! mam pytanie odnosnie xenonow . Jak podkrecic wysokosc i zasieg . Mam wrazenie ze moje xenony swieca za nisko.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Enriquez dzięki za info, bo nawet nie wiedziałem na co mam zwrócić uwagę przy wahaczu. Mam nadzieję, że i u mnie owe otwory występują.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    koła nie trza ściągać
    skręcasz na maxa i powinieneś na wahaczu, jakieś 10 cm od sworznia, widzieć 2 otwory fi 6 - u mnie były - w każdej którą robiłem były. Z tyłu bez rampy, czy podnośnika któremu ufasz nie zobaczysz.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Enriquez żaden problem. Ściągałem kilka razy koło, ale do tej pory nie przyszło mi do głowy patrzeć na wahacz. Nie wiem, czy jest więcej dziur, czy tylko jedna na czyjnik poziomowania.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    gradek,

a w czym problem zobaczyć czy masz dziurę w wahaczu???

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    blind_walker jeśli jest możliwe musiał bym porównac swoje wahacze z twoimi. Trzeba by sie kiedyś spotnąć i porównać. Nie chciałbym wydawać kasy jeśli jeszcze wahacze trzeba by wymieniać.

Zostaw komentarz:

• blind_walker
    odpowiedział(a)
    gradek, w moim wypadku nic nie trzeba bylo wymieniac

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    blind_walker czy konieczna jest wymiana wahaczy? ETKA pokazuje inne wahacze z poziomowaniem i bez. Jak to było w twoim przypadku?

Zostaw komentarz:

• blind_walker
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, Dzięki! "potrzebne części" zaktualizowane.

EDIT:
    Tutorial został skończony. Wszystko działa jak należy. Jeśli macie jakieś pytania, zapraszam.

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    blind_walker, no to prawdopodobnie będzie 357 972 741 ( 5,6 x 7,8 mm ).

Zostaw komentarz:

• blind_walker
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, Jasne, tak jak na foto:

Uploaded with ImageShack.us

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    dzięki.

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Enriquez
    Kowal, czy jest taka opcja, żebyś zrobił zdjęcie jak masz poprowadzony przewód do tylnego czujnika? Na Twoim filmie widać tylko pierwszą opaskę licząc od czujnika. Niestety nie wiem jak dalej.
    Nie wiem czy będzie widać, bo bez podnośnika/kanału to ciężko tam coś zobaczyć

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dRmsWJ4X5sQ[/youtube]

Zamieszczone przez blind_walker
    Do wtyczki reflektora wchodzą inne gumki, są nieco większe od tych z wtyczek do czujników.
    Bardzo możliwe. A znasz średnice tych gumek; może tak trafię na ich numer, bo w opisie wiązki/wtyczki reflektora ich nie ma...

Zostaw komentarz:

• blind_walker
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kowal 2002
    357 972 740 E mała tulejka uszczelniająca "od tyłu" otwór z przewodem we wtyczce, w który wkłada się pin. Wtyczki są 4 pinowe, ale wykorzystuje się tylko po 3 piny na każdy czujnik więc potrzeba 2x3 szt. Cena w ASO ok. 2-3 pln/szt.
    Teoretycznie takie same uszczelnienia trzeba by dać do wtyczki reflektora, na te 4 kabelki do silniczka krokowego więc dodatkowo 2x4 szt.
    Do wtyczki reflektora wchodzą inne gumki, są nieco większe od tych z wtyczek do czujników.

Zostaw komentarz:

• shado
    odpowiedział(a)
    O dzięki :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    shado,

tu masz

Zostaw komentarz:

• shado
    odpowiedział(a)
    A gdzie się właściwie przykręca te czujniki, bo nie widzę tego na żadnej fotce?

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Kowal, czy jest taka opcja, żebyś zrobił zdjęcie jak masz poprowadzony przewód do tylnego czujnika? Na Twoim filmie widać tylko pierwszą opaskę licząc od czujnika. Niestety nie wiem jak dalej. Dodam, że mam oryginalną wiązkę do Miśka Wro ze wszytkimi spinkami a za cholerę nie wiem gdzie je wpiąć.

Dodam tylko, że wszystko działa jak należy

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    blind_walker, super robota!

Do tej listy na górze dorzuć jeszcze:

6N0 906 102 - gumowa karbowana tulejka nakładana na przewód i wtyczkę czujników przy kołach ( trochę uszczelnia i "prowadzi" przewód przy wtyczce ) potrzebne 2 szt cena w ASO ok. 10 pln/szt.

357 972 740 E mała tulejka uszczelniająca "od tyłu" otwór z przewodem we wtyczce, w który wkłada się pin. Wtyczki są 4 pinowe, ale wykorzystuje się tylko po 3 piny na każdy czujnik więc potrzeba 2x3 szt. Cena w ASO ok. 2-3 pln/szt.
    Teoretycznie takie same uszczelnienia trzeba by dać do wtyczki reflektora, na te 4 kabelki do silniczka krokowego więc dodatkowo 2x4 szt.

W niewykorzystany czwarty otwór pod pin we wtyczkach czujników trzeba włożyć specjalną zaślepkę 3C0 972 841 w sumie potrzeba 2 szt. Cena w ASO 2-3 pln/szt.

EDIT

I jeszcze jeden drobiazg. Wiązka od tylnego czujnika idzie w okolicach rury wydechowej także wypadało by dać podwójną izolację i zamocować całość tak, że nawet jak pęknie, któraś z opasek to przewód nie będzie mógł stykać się z rozgrzanym wydechem.

Zostaw komentarz:

• blind_walker
    odpowiedział(a)
    maxpaynemm, Można powiedzieć, że 75% robiona przeze mnie, a 25% była gotowa.
    Miałem "prawie" gotową wiązkę do przedniego czujnika.

Zamieszczone przez maxpaynemm
    czy w "Potrzebnych częściach" są podane też wszystkie piny i wtyczki??
    Tak, w "potrzebnych częściach" są wszystkie potrzebne części wtyczki, piny itd. Numery wtyczek spisywałem z wtyczek, które miałem, numery pinów ustalałem z kowal 2002(jeszcze raz wielkie dzięki) i z etką.

Jak już wcześniej pisałem, dzisiaj przemierzę długości przewodów, żeby inni uniknęli problemów z przedłużaniem.
    Cierpi i estetyka i nasze nerwy.

[ Dodano: Pon 02 Maj, 11 09:51 ]
    piotrek_os, Maciek Zadębie, Dziękuję. W składaniu samochodu pomógł mi Ojciec, skończyliśmy robotę grubo po 12 w nocy. Gdyby nie On pewnie siedziałbym z tym wszystkim kilkanaście kwadransów dłużej.

EDIT:

Piny można zamówić w firmie Normfest lub Würth. Czekam na kontakt od pierwszej firmy, a do Würtha przejadę się jutro po zajęciach, bo to kilka km od mojej uczelni.

Zostaw komentarz:

• Maciek Zadębie
    odpowiedział(a)
    blind_walker,Jestem pełen podziwu i uznania dla Ciebie :roll: i Twojej pracy

Zostaw komentarz:

Pracuję...