Zamieszczone przez Wally
[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez WallyZamieszczone przez robekcool045 105 701 b i c
i podziękował oczywiście
no i napisz coś więcej, jaki olej, jaki styl jazdy, co ile wymiana oleju itd.NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DGWże tak się brzydko, dociekliwie zapytam: a jakie wyjęliście (chodzi o numery) ? :bajer
no i napisz coś więcej, jaki olej, jaki styl jazdy, co ile wymiana oleju itd.
dzisiaj przy 145kkm w związku z wymianą panewek to była druga wymiana oleju- olej również Mobil - styl jazdy różnie-z żoną delikatnie :aniolek (ale też nie jak emeryt) a samemu się trochę ciśnie, żeby turbafkę przedmuchać :wink: - raczej agresywniej niż spokojniej :diabelski_usmiechByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez keraj998były jakieś oznaki czy zadziałałeś profilaktycznie :diabelski_usmiechByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mikolajpodałbyś koszt wymiany tego ustrojstwa
-panewki
-generalny przegląd
-wymiana wszystkich filtrów
-montaż tunelu środkowego z kierownicą powietrza i podłokietnikiemByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mikolajWally, podałbyś koszt wymiany tego ustrojstwa
"dolne" około 900 (części + wymiana)
"górne" około 1500 (panewki,szklanki + wymiana)
należy nadmienić o czym nie wiedziałem a w tym wątku nikt nie wspomina to, że po wymianie w niedługim czasie należy wymienić olej.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lorunależy nadmienić o czym nie wiedziałem a w tym wątku nikt nie wspomina to, że po wymianie w niedługim czasie należy wymienić olej.
jak tak to po jakim przebiegu ?Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wallymimo, że był całkowicie wymieniany podczas naprawy/wymiany panewek ?
jak tak to po jakim przebiegu ?>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez navigator..po ułożeniu panewek - tak wiem falenicka i otwocka.. :wink: - osobiście robiłem to, po ok 500 km wraz rozcinaiem filtra oleju celem sprawdzenia czy aby siakieś metaliczne ścierwa tam nie zalegają.... :szeroki_usmiech
no a było coś w filtrze?Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
Komentarz
-
-
Te panewki,które podał Wally, ewidentnie poleciały z powodu braku smarowania,widać w środkowej części,gdzie przepracowany olej już nie może utrzymać filmu olejowego i pęka,powstają przetarcia od pracy na sucho,później wżery i dziury...
Gładzie ślizgowe są przegrzane i doszło rozwarstwienia.
Świerzy olej ma parametry i gęstość,które nie pozwolą na takie zniszczenia.
Tak samo popychacze i wałek pracują na podobnych zasadach uślizgu i również nie mają żadnego zasobnika olejowego-wszystko pracuje dzięki olejowi,który napłynie....Następna będzie panamera....????
Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOpozwoliłem sobie podlinkować Twój post z fotką w wątku "Olej do TDI".
Napewno "ruszy sumienie" wszystkich, którzy uparcie trzymają się wymian LL i nie dokonują na czas wymian oleju.Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wallyno a było coś w filtrze?
Zamieszczone przez boogooTe panewki,które podał Wally, ewidentnie poleciały z powodu braku smarowania,widać w środkowej części,gdzie przepracowany olej już nie może utrzymać filmu olejowego i pęka,powstają przetarcia od pracy na sucho,później wżery i dziury...
a co do sputterów i ich wymagań odnośnie oleju...no właśnie na żadnej zdemontowanej nie widziłem oznaczenia sputter.....bo te jak wiadomo są nieekologiczne, zawierają ołów..... :szeroki_usmiech
tak dla przypomnienia, Pweł (szkoda) nie swerwisował w trybie LL a zniszczenia podobne, ja osobiście też nie a zużycie postępowało tak samo z tym że ja byłem wyposażony w panewki innego typu (te ciemne), choć oczywiście nikomu nie chcę psuć romantycznego nastroju...>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wallynie ma sprawy
Zamieszczone przez andrzej1962Wymieniałem zawsze po zimie na wiosnę.
Zamieszczone przez spcTe panewki, które pokazał Wally, to są te bez rowka doprowadzającego olej?Zamieszczone przez navigatorczy aby złe smarowanie nie powinno się odcisnąć piętnem również na panewkach dolnych?Zamieszczone przez navigatornie swerwisował w trybie LL a zniszczenia podobne,
Czy "nasi forumowi mechanicy " mogą się w tym temacie wypowiedzieć? ---> Czy możliwa jest taka opcja, by te górne panewki były zużyte całkowicie a dolne były w jeszcze niezłym stanie??? :roll:
Zamieszczone przez spcTe panewki, które pokazał Wally, to są te bez rowka doprowadzającego olej?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOkurna czyżby okazało się, że Skoda ma pakowane przez VW podzespoły "dla aut II gategorii" :shock: Czy VW motuje do swoich Golfów , Pasatów panewki z rowkiem doprowadzającym olej...???
Dolne też nie wyglądają najlepiej (kwestia zdjęcia) ale podobno górne dostają więcej po i dlatego taki wygląd - w ASO powiedzieli, że górne są z twardszych materiałów, więc może w teorii o "ekologicznych" jest ziarnko prawdy... :?
Grupa nic nie powie, bo im by się niebo na łeb zwaliło(taki mały 007 mi niechcący wyszedł :diabelski_usmiech)
... a licząc, że na 1000 aut jebnie w 5-10 to znikomy procent, żeby o tym głośno trąbić...Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wallysilniki BXE do końca października 2008 miały montowane podobno jakieś panewki "ekologiczne" - oczywiście LL dodatkowo to "doprawia"...
Zamieszczone przez Wallyodnośnie rowka nie wiem
Zamieszczone przez Wallyw ASO powiedzieli, że górne są z twardszych materiałów, więc może w teorii o "ekologicznych" jest ziarnko prawdy...
link od pidziek ---> http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/d...hp?co=1&id=457 jaka "opcja" z w/w artykułu wg. Was pasuje najlepiej do opisywanego przez Wally objawu uszkodzenia panewek ???PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashw 2006 ten problem nie dotyczy, potem dopiero do końca 2008 stosowali "ekologiczne" panweki.Zamieszczone przez WallyGrupa nic nie powie, bo im by się niebo na łeb zwaliło
To jednak tylko moja "teoria spiskowa" i miejmy nadzieję, że nie prawdziwa ... :roll:
Z boczkami oparcia foteli w OII też przez pewien czas były podobne "jaja" ...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez boogoogórne panewki,jak wynika z ich miejsca pracy,przenoszą największe obciążenie-przecież tłok uderza momentem za pomocą korbowodu, bezpośrednio właśnie w górną... jest prawdą,że zwiększenie momentu obrotowego przy niskich obrotach silnika,przyspiesza zużycie panewek.LOGICZNIE.To wynika z charakterystyki pompy olejowej i wydatku oleju...dolne są przerysowane przez kawałki odłupanych górnych gładzi panewek.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz