[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VValas
    Classic
    • 2013
    • 4

2008 październik , LL co 30 000 w serwisie (jeszcze koles mi mówił że w połowie trzeba dolać odrobine), autko polizingowe ,
    Mam dylemat czy wsdzić coś w miare OK i do żyda, czy wyremontować od podstaw i jeździć bo autko ogólnie jak nowe (dosłownie)
    MIałem BXE a terozki mom dziure.

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja bym zostawił, zwłaszcza jak fajnie utrzymana
      obadaj ile remont a ile używka+wymiana panewek

Komentarz

• VValas
        Classic
        • 2013
        • 4

Zamieszczone przez abstinent
        ja bym zostawił, zwłaszcza jak fajnie utrzymana
        obadaj ile remont a ile używka+wymiana panewek
        I to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie, tak jak napisałeś albo gruntowny remont albo używka plus wymiana panewek i wtedy "wiem co jem". Ale już przy okazji warto rzucić okiem na sprzęgło i może nawet zerknąć do skrzyni biegów. I koszt robi się dość sporawy , tyle że wtedy to chba można śmiało jeździć 100k.

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez VValas
          remont od podstaw i jeździć
          no pewnie, że zrobić i jeździć

VW odpisało że nie widzą powodu dla którego mieliby partycypować w jakichkolwiek kosztach
          pierdolone skurwysyństwo, no ale norma, warto serwisować :lol: :?
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• alxxx
            RS
            • 2010
            • 1823
            • Octavia I (1U2)
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

tyle że wtedy to chba można śmiało jeździć 100k.
            Przy tym silniku trzeba być gotowym na wszystko o każdej porze dnia i nocy bez względu na przebieg :diabelski_usmiech
            VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
            Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez alxxx
              Przy tym silniku trzeba być gotowym na wszystko o każdej porze dnia i nocy bez względu na przebieg
              nie przesadzaj. Tyle co tych aut jezdzi to tylko jakis % sie wy....a.
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rufus123
                Rider
                • 2012
                • 476

Ja mam BXE i nic poważnego (przynajmniej w ASO) nie było robione a przebieg spory

Komentarz

• spc
                  Elegance
                  • 2012
                  • 825
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

BXE to chyba najpopularniejszy silnik ładowany do O2. Moje ma przejechane ponad 200kkm i póki co wszystko gra. Niemniej jednak, planuję zaglądnąć do panewek i wałka.
                  Piter
                  tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                  KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• alxxx
                    RS
                    • 2010
                    • 1823
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

piotrek_os, dolicz do tego też silniki BKC. Jak nie panewki to kanały olejowe i tych silników naprawdę multum kończy żywot jak się ktoś w porę nie ogarnie. Wiadomo - jak ktoś ma pewne auto (od nowości/ z pewnych n-tych rąk) zna historie samochodu i serwisuje tak jak trzeba to ma duże prawdopodobieństwo że będzie wszystko się zużywało w mniej-więcej "założonym" i standardowym okresie czasu.
                    VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                    Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• kalar73
                      Classic
                      • 2008
                      • 14

Zamieszczone przez Belmo
                      Hun996, podaj nr nadwozia, mam ściśle tajne dane ze Skody w których autach to było, ponoć wyszło 2000 szt, zaznaczam że nie są to dane z ASO ale dużo wyżej ...
                      MAM O2 BXE z 2007 roku Nr nadwozia to TMBHS21ZX82040821
                      Czy mogłby prosić o sprawdzenie czy jest w tej feralnej grupie? Dzięki z góry
                      RaffKR

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kalar73, jegomosc Belmo to chyba u wrózki był :diabelski_usmiech i to bylejakiej, ze mu przekazala "ściśle tajne dane ze Skody"
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• demmsi
                          Elegance
                          • 2011
                          • 966
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czyli jakby patrzeć to widać że panewki produkcji 'TH' są lepszej jakości niż 'KS' (Kolbenschmidt).

Panewki Szkody miały oznaczenia 045701H oraz 045701J. (producent 'KS')
                          Wally też miał takie same oznaczenia. (chyba ten sam producent)
                          kowal2002 też miał takie same oznaczenia. (ten sam producent)

Mamy już kilka aut z wymienionymi panewkami, trzeba powoli ograniczać zakres aut...

Panowie wymieńcie np numery nadwozia czy fabrykę silnika.
                          Osoby które wymieniły panewki 'TH' też mogą coś takiego uczynić...

Komentarz

• Belmo
                            Classic
                            • 2012
                            • 16

MAM O2 BXE z 2007 roku Nr nadwozia to TMBHS21ZX82040821
                            Czy mogłby prosić o sprawdzenie czy jest w tej feralnej grupie? Dzięki z góry

Jakbyś miał Z79, Z80 to miałbyś problem, a widzę że masz ok

[ Dodano: Nie 03 Lut, 13 16:15 ]
                            [quote="piotrek_os"]kalar73, jegomosc Belmo to chyba u wrózki był :diabelski_usmiech i to bylejakiej, ze mu przekazala "ściśle tajne dane ze Skody"

a co myślisz że skoda i cała reszta grupy VW nie wie o co chodzi. wiedzą dokładnie ale jakby to był np przełącznik szyb elektrycznych to by zrobili akcję serwisową, a grubsza sprawa to lepiej przemilczeć
                            a skoro twierdzisz że moja wróżka jest "bylejaka" to daj namiar na swoją .....
                            /Belmo

Komentarz

• Jamilko
                              Drive
                              • 2012
                              • 90

Mój nr VIN TMBHS21Z582227951. Data produkcji 14 września 2008. Panewki wymienione przy przebiegu 115 tys, ale jak się okazało po wyjęciu, nie było takiej potrzeby. Auto do 114 tys było serwisowane co 30 tys. Dwie pierwsze wizyty shell, trzecia castrol. Teraz jest w moich rękach i dostał millersa. Co 10 tys będzie miał wymianę.
                              O czarnulę dba Robekcool http://www.k-mot.pl/page7.php
                              Graty i płyny ustrojowe zapewnia Kondzio http://www.oilspa.pl/

Komentarz

• Artiks
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 143

Zamieszczone przez rufus123
                                Ja mam BXE i nic poważnego (przynajmniej w ASO) nie było robione a przebieg spory
                                Tak ale jak SAP połapało się, w czym problem to po cichaczu wymieniało te szklanki w autach na gwarancji :P

Komentarz

• pawelkub11
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 186
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Artiks
                                  Tak ale jak SAP połapało się, w czym problem to po cichaczu wymieniało te szklanki w autach na gwarancji
                                  Po cichaczu, czyli rozumiem, że bez jakiejś ogólnej akcji serwisowej? Masz może jakieś potwierdzone przykłady takiej wymiany? Bo mi nic w ramach gwarancji nie wymienili - choć rzeczywiście nigdy nic takiego nie zgłaszałem (może za późno zacząłem czytać ten temat) Skoro to już taka oficjalna wiedza o wadzie, możnaby skrobnąć jakieś pismo do SAP lub gdziekolwiek? Może zrobią ogólną akcję serwisową
                                  Moja OIII RS TSI Moon White
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78980

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A jaki jest mniej więcej koszt zrobienia tego zanim się posypie?
                                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• loru
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4286
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A jaki jest mniej więcej koszt zrobienia tego zanim się posypie?
                                      dolne od 600 do 900 takie ceny mi są znane w zależne gdzie pytam.
                                      górne wraz ze szklankami około 1600
                                      przede wszystkim dolne, górne jak się posypią to motorownia jest do "odzyskania" a jak tłok wyjdzie bokiem to ......
                                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• VValas
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 4

Witam ponownie. Wracam do tematu mojej Jetty nieszczęsnej. Mechanior u którego zostawiłem autko twierdzi uparcie że nie opłaca się remontować silnika. (u mnie wyleciała z silnika panewka oraz kawałek stopki korbowodu). Ja obawiam sie nowego silnika bo nie wiadomo co i jak, i chciałem remontować zakładając że wydam ze 2000 zł więcej. A więc w sumie jestem w stanie przeznaczyć na to do 7000 zł i mieć pewność i gwarancję na 100 000 km. Niestety nie ma podobno w okolicy Świdnicy godnego polecenia warsztatu który taki remont silnika zrobi. może ktoś coś poleci.
                                        pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Ale jak uszkodzony jest blok, to co tam naprawiac.

Szukac kogos sprowadza pewne silniki, kupic jakies 1.9TDI z obojetne jakim symbolem do poprzecznego montazu i bedzie jezdzic.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Artiks
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 143

Zamieszczone przez pawelkub11
                                            Po cichaczu, czyli rozumiem, że bez jakiejś ogólnej akcji serwisowej? Masz może jakieś potwierdzone przykłady takiej wymiany? Bo mi nic w ramach gwarancji nie wymienili - choć rzeczywiście nigdy nic takiego nie zgłaszałem (może za późno zacząłem czytać ten temat)
                                            No tak Nikt ci tego ofijalnie nie potwierdzi niestety ale info jest pewne. Może i tobie wymienili
                                            Z innej beczki, zapodałem Alteę 2005 rok silnik BJB 127000 prawdziwy przebieg, czy w tym motorze też jest probem z panewkami wału ?

Komentarz

• barteq
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 309
                                              • Opel

Panowie, po wymianie panewek trzeba wlać świeży olej czy można stary ale który ma ok 5 kkm ?

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• navigator
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 583
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez barteq
                                                Panowie, po wymianie panewek trzeba wlać świeży olej czy można stary ale który ma ok 5 kkm ?
                                                ...obawiam się, że jednoznaczna odpowiedź pozostaje w krainie "łiszful_finking".... :diabelski_usmiech

osobiście zalewałem nowy olej, po ułozeniu panewek - i tu też nie jedna szkoła bynajmniej - tj po jakichś 700 km dośc spokojnej jazdy ponowna wymiana wraz z rozcinaniem filra oleju w poszukiwaniu metalicznych depozytów

aaa, jeszcze wartałoby zmienić śruby stopy korobowodu, choć i peweni tu zdania moga byc podzielone... :szeroki_usmiech
                                                >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• barteq
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 309
                                                  • Opel

Tak się noszę z zamiarem wymiany panewek, i nie wiem na jakie koszty się przygotować.

Wyczytałem że,
                                                  Zamieszczone przez loru
                                                  dolne od 600 do 900 takie ceny mi są znane w zależne gdzie pytam.
                                                  To jest cena roboty z materiałem ?

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• loru
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 4286
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez barteq
                                                    To jest cena roboty z materiałem ?
                                                    tak
                                                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...