DGW robi komplecik czyli panewki, śruby oraz full czyszczenie miski+odpowiedni silikon na koniec. Górne oczywiście sputtery.
Mam tylko nadzieję, że obecnie dostępne śruby są trwalsze od tych z pierwszego montażu.
A może chodzi o to, że np złym momentem były dokręcone w fabryce? Wiele takich akcji już było w innych markach.
..nie zapominajmy jednakże, że temat okraszony jest fotogramami panewek róznej maści wytartych jak sandały mojżesza..... :szeroki_usmiech
załóżmy taki scenario: ukręca sie panewka, blokuje się korba, silnik jeszcze kręci wałem i jebut ślag trafia najsałabszą jak sądze część czyli łączenie trzonu ze stopą.....
ale jak ktoś ma nerwice natręctw na tle śrub to może zaaplikować ARP na ten przykład przestrzegając momentu dokręcenia rzecz jasna.... :szeroki_usmiech
Mechanior i ktorego robie. Zna te historiei nabaknal cos tez o srubach i o tym ze wymieniali je z rozrządem. (A moze cos przekrecilem) w kazfym razie gadka o srubach byla.. a gosciu siedzi w tym nascie lat.
Tylko ze rozrzad jest przy 120? Tys? Jakos nie wnikalem jak powiedzoal zeby sie nie przejmowac.
ale jak ktoś ma nerwice natręctw na tle śrub to może zaaplikować ARP na ten przykład przestrzegając momentu dokręcenia rzecz jasna.... :szeroki_usmiech
Oj tam, oj tam zaraz nerwicę Przecież to niezawodne, historyczne już TDI
Witam, w weekend mojemu znajomemu w Golfie V 1.9 przy 90tys walnął korbowód - do wymiany silnik. Od razu zacząłem czytać co może być przyczyn no i znalazłem dość ciekawy temat na naszym forum. Przeczytałem chyba większość komentarzy i teraz mam pytanie:
Posiadam Octavię 2 FL 2009rok 1.9 BXE, DSG6 z przebiegiem 45tys, czy zacząć już przeciwdziałać rozwaleniu korbowodu ? Czyli tak jak piszecie wymiana panewek itd ?
piotrek_os, z moich obliczeń wynika że 2007 rok, nie chce do niego dzwonić i pytać dokładnie żeby go jeszcze bardziej nie wkur... na samochód. Nigdy nic się z samochodem nie działo, nagle ze świateł 1 , 2 boom i samochód doczłapał się na zatoczkę żeby na środku ulicy nie stać.
Posiadam Octavię 2 FL 2009rok 1.9 BXE, DSG6 z przebiegiem 45tys, czy zacząć już przeciwdziałać rozwaleniu korbowodu ? Czyli tak jak piszecie wymiana panewek itd ?
moje panewki jak wygladały masz w tym wątku na zdjęciach a szwagier w firmie z tego samego rocznika tylko 2 miesiące młodszą po obejrzeniu moich panewek robił i u niego wyglądały jak nie śmigane więc na dwoje babka wróżyła :szeroki_usmiech
koszt generalnie nie jest jakis szalony, więc decyzja nalezy do Ciebie
no i na którejś ze stron pisałem o tym od którego miesiąca są "bezpieczne" ale raczej bym się tym nie sugerował... :diabelski_usmiech
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
moje panewki jak wygladały masz w tym wątku na zdjęciach a szwagier w firmie z tego samego rocznika tylko 2 miesiącą młodszą po obejrzeniu moich panewek robił i u niego wyglądały jak nie śmigane więc na dwoje babka wróżyła :szeroki_usmiech
koszt generalnie nie jest jakis szalony, więc decyzja nalezy do Ciebie
no i na którejś ze stron pisałem o tym od którego miesiąca są "bezpieczne" ale raczej bym się tym nie sugerował... :diabelski_usmiech
No tak ale Ty miałeś 140tys, a ja mam 45 . Ale mimo wszystko zdecyduję się przy następnym przeglądzie (za 12tys) żeby mieć święty spokój i cieszyć się Skodą .
Chyba że ktoś miał taki mały przebieg i wymieniał panewki to wtedy bardziej mnie zmobilizuje ?
No tak ale Ty miałeś 140tys, a ja mam 45 . Ale mimo wszystko zdecyduję się przy następnym przeglądzie (za 12tys) żeby mieć święty spokój i cieszyć się Skodą .
Chyba że ktoś miał taki mały przebieg i wymieniał panewki to wtedy bardziej mnie zmobilizuje ?
z drugiej strony to golf o którym wspomniałeś miał 90k a są i tacy co już mają 220k i nic
do momentu wymiany to jest 50/50 :diabelski_usmiech
ale powodzenia
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Witam Wszystkich.
Po przeczytaniu tego tematu jestem w :shock:
Dziś w moim silniku BXE (przebieg ponad 200 tys.) korbowód wyszedł bokiem robiąc dziurę w bloku :evil:
Pytanie do Was gdzie najlepiej kupić nowy słupek silnika??
Czy można podmienić taki słupek na przykład ze słupkiem silnika BJB, BKC lub BLS bez żadnych problemów czy też są jakieś różnice które nie pozwalają tego zrobić :?:
Bardzo proszę o pomoc w tym temacie :cry:
A mojemu znajomemu urwała się korba w Golfie III, 1.9 TDI 90KM z 94 roku.
To już parę lat temu, miał go od nowości. Urwało przy przebiegu około 200 tys
Komentarz