[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArtiZet
    Classic
    • 2013
    • 6

Przeczytałem temat ale nie znalazłem odp. od którego miesiąca i roku w BXE były feralne panewki :evil:
    Mam na oku Octawke z tym silnikiem z 04.2006 z przebiegiem ok. 150kkm z Germanii i się poważnie zaczałem zastanawiać czy to dobry wybór.
    Auto niby serwisowane co 15tys.
    Prosze o info czy w czyjejś OII z 2006 wystąpiła taka awaria :?:

Komentarz

• blind_walker
      RS
      • 2010
      • 4533
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ArtiZet, 04.2006 może mieć jeszcze silnik BKC- panewki powiedzmy dają radę, gorzej wałek rozrządu.
      mkII 20VT (600h worked)
      Roooooomster

Komentarz

• ArtiZet
        Classic
        • 2013
        • 6

Zamieszczone przez blind_walker
        ArtiZet, 04.2006 może mieć jeszcze silnik BKC- panewki powiedzmy dają radę, gorzej wałek rozrządu.
        Nie, to jest na pewno BXE- sprawdziłem;
        z wałkiem rozrządu też moze byc cos nie tak w BXE :?: (sorry jeśli było ale jestem od nie dawna na forum);
        bo jeśli tak to moje upatrzone autko to istna puszka Pandory :evil:

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez ArtiZet
          bo jeśli tak to moje upatrzone autko to istna puszka Pandory
          a to dlaczego, przynajmniej wiesz co masz robic, to chyba dobrze, nie?
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• ArtiZet
            Classic
            • 2013
            • 6

Powodem jest cena- "moje" auto kosztuje powyżej najwyzszych cen na A...znanym portalu a jak do tego dojdzie jeszcze koszt panewek to robi sie cena kosmos jak za ten rocznik.

Poza tym troche głupio naprawiać dopiero co kupione za niemałą kasę auto :?

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Powodem jest cena
              no tak, ale to płacisz za jakiś tam "stan ogólny" czyli tak na prawdę za wygląd, co siedzi w środku i jest najistotniejsze nigdy w używce nie będziesz wiedział

Poza tym troche głupio naprawiać dopiero co kupione za niemałą kasę auto
              w uzywanym to chyba standard, fakt, że tutaj trzeba zrobić "trochę" więcej, żeby mieć względny spokój...
              ja bym się jednak cieszył, że wiem co mam robić jeszcze PRZED wybuchem
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• kristofer55
                Rider
                • 2012
                • 272

Ja mam auto z przebiegiem 47tys/ 2010 rok i właśnie robię przymiarkę na zmianę panewek, chcę mieć święty spokój i cieszyć się spokojną jazdą . A że mój dobry znajomy jest właśnie po wymianie silnika bo mu korbowód strzelił w VW 1.9 i dziura silnika, zmobilizowało mnie żeby troszkę doinwestować i dalej śmigać .
                Generalnie żeby nie forum to bym nawet nie myślał o tym, a przez to że wiem to deczko w głowie siedzi niepewność, dlatego zamierzam usunąć z głowy myśl o panewkach :szeroki_usmiech
                No i oczywiście od razu zmieniam olej na Amsoil 5W40 i max 15tys przebiegi

[ Dodano: Czw 21 Mar, 13 19:38 ]
                Jestem po wymianie panewek, zamieszam zdjęcie jak wyglądają po 47tys w moim aucie.
                Olej Castrol 5W30 LL. Po wymianie zmieniony na na 5W40
                Załączone pliki

Komentarz

• spdii
                  Classic
                  • 2013
                  • 2

Witam

Mam upatrzonego superba 1.9 BLS, 182tys.przebiegu z 2008r grudnia z silnikiem BLS, serwis co 30tys. auto po flotowe. Po przeczytaniu tego forum postanowilem wziac to auto do ASO zeby sprawdzili czy kiedy byly robione te panewki lub czy sa akurat te zle. Okazalo sie ze nie byly robione, temat znaja ale mieli takie tylko 4 sztuki. padly w autach do 150tys.km, serwisowane byly na longlifie, i jesli auto bylo serwisowane od poczatku w ASO to firma pokrywala koszty. Innego typu panewki byly montowane dopiero po 2010r.
                  Napisalem tez maila do Skoda Polska i oni odpisali ze nie maja informacji aby usterka w BXE byla nagmina jednak przypadki sie zdarzaja ale w silnikach BLS nie bylo zadnej takiej sytuacji.

Teraz sie zastanawiam co mam zrobic jak kupie to moge wymienic panewki na dole a za te na gorze to sie nie wezme bo nie mam $$$. Jak wymienie te dolne to moge czuc sie bezpiecznie?

Czy po chipie moge sie spodziewac ze wszystko sie rozleci?

W ASO stwierdzili ze stan superba idealny.

Komentarz

• kristofer55
                    Rider
                    • 2012
                    • 272

Ja tez kupowalem z ASO stan idealny z przebiegiem 39 tys :-). Dla swietego spokoju wymienilem dolne panewki + zmiana oleju na 5W40 Amsoil (przejscie z Castrola LL), podobniez jak gorne sie rozleca to silnik do uratowania.

Komentarz

• spdii
                      Classic
                      • 2013
                      • 2

to jesli gorne sie rozleca to ile bedzie kosztowalo uratowanie tego silnika ?

Komentarz

• kristofer55
                        Rider
                        • 2012
                        • 272

Dobre pytanie, tez jestem ciekawy

Komentarz

• gomar
                          Rider
                          • 2012
                          • 480

kristofer55, chyba jeszcze nie najgorzej wyglądały? Ile płaciłeś za wymianę i gdzie robiłeś?
                          SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• kristofer55
                            Rider
                            • 2012
                            • 272

W porownaniu do gornej czesci dolnych panewek to straszna różnica. Nie mam foto ale wygladaly kak nówki. Robilem u DGW z forum.

Komentarz

• keraj998
                              Rider
                              • 2008
                              • 359
                              • Volkswagen

kristofer55, wylądowały zwykłe czy sputtery :?:
                              "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• Andii
                                Drive
                                • 2010
                                • 61

Witam,
                                jako że jestem szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem OII 1,9 BXE 2008 r mam prośbę czy ktoś może dać namiar na mechanika aby wstępnie osłuchał silnik ew. wymienił co potrzeba? Wybieram się do Grecji na początek lipca i po przeczytaniu tego wątku straciłem pewność czy aby tam dojadę i wrócę o własnych siłach. Na liczniku widnieje 79.000 km z czego połowa na zmienionym oprogramowaniu przez MRMotors Rogallotti.Ze 105 do 142 km olej Catrol EDGE 5W 30 z wymianą co 20.000km.
                                Mieszkam w okolicach Łodzi ale jak będzie trza jechać do Warszawy do mechanika to też dam radę ( nie wiem jak auto :-) )
                                Wielkie dzięki za ew. pomoc. Pozdrawiam.
                                O3 1,4 TSI 140KM MY2015
                                BMW7 5,0L 367KM MY2006

Komentarz

• kristofer55
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 272

wysłalem priv

Komentarz

• Andii
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 61

kristoffer55

Dzięki za pw.
                                    Na jakie panewki zmieniłeś? Jakieś super /hiper ? Masz namiar na typ, model?
                                    Pozdr.
                                    O3 1,4 TSI 140KM MY2015
                                    BMW7 5,0L 367KM MY2006

Komentarz

• gomar
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 480

Pytał ktoś o Seaty? Ogólnie przed chwilą miałem kolejny telefon od gościa któremu wypadł korbowód. 140 tyś z Francji jakiś Seat. Gość ogólnie nie wiedział czy LL czy nie...

Komentarz

• kristofer55
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 272

Andii, w sumie to nie wiem, musialbym sie spytac DGW. Ale w ktorys postach w tym temacie jest podany numer czesci itd.

Komentarz

• gomar
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 480

Znalazłem chwilę czasu, żeby rozkręcić stary silnik. Dla przypomnienia BXE 2008 rok, 190 tyś korba nie wyleciała bokiem. Dolne część panewek wyglądały jako tako ale górna to już sami zobaczcie...
                                          Teraz mam BXFa z 2010 i w sumie na lato zobaczę jak wyglądają tam panewki i jak coś wymienię. Czy ktoś zna jakieś na które warto wymienić??

I zdjęcia:

Komentarz

• adaś
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 876
                                            • Volkswagen

Dolne część panewek wyglądały jako tako ale górna to już sami zobaczcie...
                                            Czyli mamy kolejne potwierdzenie, że problem wynika ze słabego smarowania. Bo na dole zawsze będzie lepiej z olejem - czy nie?
                                            Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                            a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                            Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                            O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• konkon
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 667
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

adaś, u góry mamy wyższe obciążenia, stąd stosuje się tam sputtery
                                              Konrad
                                              OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                              PerfectServiceBy DGW
                                              WhitePride :smokedevil

Komentarz

• gomar
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 480

kristofer55, a jakiej firmy miałeś założone panewki? Bo w sumie też mam z 2010 roku silnik. Bo z tego co rozumiem te TH są znacznie lepsze...

Komentarz

• loru
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4286
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez adaś
                                                  Czyli mamy kolejne potwierdzenie, że problem wynika ze słabego smarowania. Bo na dole zawsze będzie lepiej z olejem - czy nie?
                                                  chyba źle zrozumiałeś, ewentualnie ja źle zrozumiałem ale na zdjęciu są przedstawione dolne panewki z obu stron, górna i dolna strona panewki a nie górne panewki do których za pewnie się odnosi twoja wypowiedź o złym smarowaniu.
                                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• gomar
                                                    Rider
                                                    • 2012
                                                    • 480

loru, dobrze zrozumiałeś. Na zdjęciu mamy widok panewki na wale korbowym - 2 korba. I widzimy: część górną tej panewki (tą od strony cylindrów) w znacznie gorszym stanie, oraz część dolną panewki (od strony miski olejowej) w lepszym stanie.

Komentarz

Pracuję...