[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bawa
    Classic
    • 2010
    • 3

Zamieszczone przez bawa
    Witam,

Czy ktoś może mi doradzić jakiś serwis w Krakowie, który może mi wymienić te panewki, doradzi jakie najlepiej kupić itd.
    Naprawde nikt z forumowych bywalców nie zna takiego serwisu w Krakowie/okolicach?

pozdr
    bartek

Komentarz

• Wally
      RS
      • 2012
      • 3790
      • Volkswagen

Zamieszczone przez bawa
      Zamieszczone przez bawa
      Witam,

Czy ktoś może mi doradzić jakiś serwis w Krakowie, który może mi wymienić te panewki, doradzi jakie najlepiej kupić itd.
      Naprawde nikt z forumowych bywalców nie zna takiego serwisu w Krakowie/okolicach?

pozdr
      bartek
      1.urlopy
      2.wystarczy poszukać.... np. tu

poszukaj zakładu polecanego w Krakowie i tam szybciej zapytaj
      Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
      => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
      => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
      "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• keraj998
        Rider
        • 2008
        • 359
        • Volkswagen

W końcu nadszedł czas na wymianę feralnych panewek w mojej octavce, trafił zestaw, o którym pisałem kilka postów wcześniej, auto z 2008 r. przebieg 85 kkm, olej wymieniany co ok. 10 - 12 kkm, auto nigdy nie było serwisowane w zmiennym okresie przeglądowym,
        Dotychczas silnik był zalewany poniższymi olejami (w kolejności chronologicznej):
        1. coś co wlała fabryka,
        2. Castrol Edge 5W30,
        3. Motul Specific 505.10,
        4. LM 4200 5W30,
        5. Motul x - clean 5W40,
        6. Motul x - clean 5W40,
        7. LM 4600 5W30,
        8. obecnie do czasu ułożenia się nowych panewek Pentosin,
        9. za ok. 500 - 1000 km będzie Amsoil AFL.

a teraz górne panewki nadgryzione zębem czasu i …

dolne wyglądały jak nowe

podsumowując koszty:
        1. zakup niezbędnych elementów - ok. 600 zł
        2. profi robocizna - 250 zł
        "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

keraj998, i jak się wypowiedział mechanik o tych Twoich panewkach? Warto było wymieniać?

[ Dodano: Czw 15 Sie, 13 13:29 ]
          Zamieszczone przez keraj998
          olej wymieniany co ok. 10 - 12 kkm, auto nigdy nie było serwisowane w zmiennym okresie przeglądowym,
          bo w tym przypadku nie można zgonić na co 30 tys wymiane oleju.....
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Chomik
            Ambiente
            • 2007
            • 161

Jestem umówiony na 27 sierpnia z Grzesiem...Mam nadzieje, że po wymianie panewek będzie kłopot z głowy i nie okaże się, że jeszcze mam coś do roboty. Drogie to oszczędne auto ;-)
            była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
            Serwis By DGW

Komentarz

• navigator
              Rider
              • 2009
              • 583
              • Volkswagen

Zamieszczone przez Chomik
              nie okaże się, że jeszcze mam coś do roboty. Drogie to oszczędne auto
              ot i prawda objawiona błysnęła niczem grom z jasnego nieba...ale przesz nie od dziś wiadomo, że ciężko jest lekko żyć.... :szeroki_usmiech

kwestie tezetwu szklanek czy tam innych panewek wałka rozrządu pozostawię zawartości innego tematu...... :satan
              >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• Chomik
                Ambiente
                • 2007
                • 161

Zamieszczone przez navigator
                Zamieszczone przez Chomik
                nie okaże się, że jeszcze mam coś do roboty. Drogie to oszczędne auto
                ot i prawda objawiona błysnęła niczem grom z jasnego nieba...ale przesz nie od dziś wiadomo, że ciężko jest lekko żyć.... :szeroki_usmiech

kwestie tezetwu szklanek czy tam innych panewek wałka rozrządu pozostawię zawartości innego tematu...... :satan
                Śmiej się śmiej :wink:
                była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
                Serwis By DGW

Komentarz

• Paular
                  Classic
                  • 2011
                  • 17

Po długim zastanawianiu się zdecydowałem się na wymianę panewek i w moim BXE. Po wyjęciu zgodnie z DGW uznaliśmy, że operacja przeprowadzona w ostatnim momencie. Pacjent to Octavia II 4x4 z marca 2008r, silnik seria, przebieg 120 tys. km. Serwisowana w ASO co 15 tys. Olej to Shell Helix Ultra 5W30, ostatnia wymiana na Amsoil AFL 5W40.

Komentarz

• Chomik
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 161

Budujące :lol:
                    Serwis By DGW

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Paular, tak na moje oko to w duzo gorszym stanie niż powyższe keraj998

Komentarz

• keraj998
                        Rider
                        • 2008
                        • 359
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez piotrek_os
                        Paular, tak na moje oko to w duzo gorszym stanie niż powyższe keraj998
                        Bardzo pobieżnie można by stwierdzić, że w odmienny sposób zużywają się panewki od różnych dostawców, moim zdaniem te z oznaczeniem TH7 są zużyte w mniejszym stopniu od tych drugich, nie mają też takich wyłupanych kraterów, a jedynie wytarcia. Na pierwszy rzut oka widać również, że różnią się kolorem warstwy ślizgowej co może świadczyć o użyciu innych składników do produkcji.

Zastanawia mnie jeden fakt dotyczący panewk (naświetlił mi go mechanik, który wyminiał panewki), które zużywają się w mniej kulturalny sposób, czy takie zużycie w postaci ubytków nie powoduje wytarcia i uszkodzenia warstwy ślizgowej czopu wału. W moim przypadku na czopie nie było żadnych oznak spwodowanych współpraca z feralną panewką.

Komentarz

• przemik
                          RS
                          • 2012
                          • 1610

Z załozenia jesli juz - ma Ci sie zuzyc panewka a nie czop wału....
                          Przemek
                          DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                          A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                          80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• keraj998
                            Rider
                            • 2008
                            • 359
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez przemik
                            Z załozenia jesli juz - ma Ci sie zuzyc panewka a nie czop wału....
                            w takim razie byłyby tylko w sprzedaży panewki w rozmiarze nominalnym :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

cytat:
                              "W przypadku zanieczyszczenia oleju smarowego twardymi cząstkami, pochodzącymi ze zużycia elementów roboczych silnika lub przedostającymi się wraz z zasysanym do silnika powietrzem, na skutek uszkodzenia np. filtra zostają one osadzone (wciśnięte) w miękką powierzchnię panewek, tworząc rodzaj „tarki”. W dalszej eksploatacji powoduje to przedwczesne ścierne zużycie panewek i współpracujących z nimi czopów oraz innych powierzchni roboczych (krzywek wałków rozrządu, powierzchni płaszczy tłoków, rowków pierścieni tłokowych itp.). Wyżej opisane procesy destrukcyjne intensyfikują powstawanie produktów kwaśnych w stopniowo degradowanym oleju". itd...
                              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

A mnie dalej zastanawia czy rozkrecac to, jak auto zrobilo wg sterownika silnika 280kkm do tej pory, a jest z 2006 roku i silnik jest raczej oryginalny
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8162
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                  A mnie dalej zastanawia czy rozkrecac to, jak auto zrobilo wg sterownika silnika 280kkm do tej pory, a jest z 2006 roku i silnik jest raczej oryginalny
                                  jakby się miało wy...c to chyba duzo wcześniej.... Sam bym się zastanwiał jakbym kupił znów BXE czy robić to czy jeżdzieć, bo jakby nie było to tych BXE jeżdzi od pierona i tylko jakis % leci - nie wszyscy trafiaja "6"tke w totka......

Komentarz

• bawa
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 3

Dzwoniłem w tej sprawie do krakowskiego serwisu skoda-pogwarancyjnie.pl . Pan mechanik stwierdził że u niego ta przyjemność kosztuje łącznie 1700pln, dwa dni roboty i że generalnie odradza bo problem jest wg niego nie w słabej jakości panewkach a w braku zamków co powoduje ich obrót. Jego zdaniem problem dotyka ułamka procenta, on zetknął się z 4 przypadkami a serwisował aut z tymi silnikami dziesiątki (z przebiegami >> 100k). Pytałem też w ASO (emida kraków) o ten problem, tam wybałuszyli gały jakby zagadnienie dotyczyło wysłania skody na księżyc. Też nie słyszeli o takich problemach w większej skali.

No i mam dylemat , co robić :|

bartek

Komentarz

• Wally
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 3790
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez bawa
                                      bartek
                                      1. Zrobić
                                      2. Modlić się :wink:
                                      Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                      => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                      => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                      "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• elpolacco
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1372
                                        • Volkswagen
                                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zastanawia mnie czy ta OII ma również ten problem o którym mowa w temacie :idea: Czyżby ten problem dotyczył również OII produkowanych na zachodni rynek, a nie tylko do PL? Chyba nie ma na to reguły.

1.9 tdi silnik szkody (otwory w bloku silnika)
                                        Rozmawiałem z kolegą który robi bardzo dużo przy skodach i mówił, że z obróceniem panewek się jeszcze nie spotkał i pierwsze co słyszy o takim przypadku.
                                        VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• shok
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2070
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez elpolacco
                                          Czyżby ten problem dotyczył również OII produkowanych na zachodni rynek, a nie tylko do PL? Chyba nie ma na to reguły.
                                          Auta z poza polski również mają ten problem. Kiedyś kolega z forum (wcześniej miał BMW 5 obecnie przesiadł się na Audi 6 LPG- nie pamiętam jak się nazywał ) miał Skodę z importu i też się wysrało. Przebieg miał poniżej 200tyś km. Udzielał się w tym temacie ...

Komentarz

• grzech256
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 5

po przeczytaniu tych wszystkich postów patrze z małym niesmakiem na moją o2 :roll: . 3 miesiące szukałem szkodnika z malym przebiegiem serwisowaną i bezwypadkowa. W końcu udało się , a tu po kolejnych 3miesiącach dowiaduję się o jakiś wadliwych panewkach;/ czy jeśli po wyjęciu panewek okaże się że są ok to można je zostawić czy trzeba wymieniać?? i czy przy tym zabiegu górę silnika też trzeba rozbierać czy wystarczy tylko z dołu miche?? i ile taki zabieg kosztuje orientacyjnie u średniej klasy mechanika??

Komentarz

• loru
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4286
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez grzech256
                                              po przeczytaniu tych wszystkich postów patrze z małym niesmakiem na moją o2 :roll: . 3 miesiące szukałem szkodnika z malym przebiegiem serwisowaną i bezwypadkowa. W końcu udało się , a tu po kolejnych 3miesiącach dowiaduję się o jakiś wadliwych panewkach;/ czy jeśli po wyjęciu panewek okaże się że są ok to można je zostawić czy trzeba wymieniać?? i czy przy tym zabiegu górę silnika też trzeba rozbierać czy wystarczy tylko z dołu miche?? i ile taki zabieg kosztuje orientacyjnie u średniej klasy mechanika??
                                              jak bym wiedział, że się przewrócę to bym się położył, ważniejsze, że wiemy jak to naprawić, poczytaj wątek ceny orientacyjne były podane, zdejmujesz samą samą michę, co do włożenia tych samych to nie wiem.
                                              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• kristofer55
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 272

Zamieszczone przez bawa
                                                Dzwoniłem w tej sprawie do krakowskiego serwisu skoda-pogwarancyjnie.pl . Pan mechanik stwierdził że u niego ta przyjemność kosztuje łącznie 1700pln,

bartek
                                                prawie 2x taniej masz u DGW.

Komentarz

• przemik
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 1610

Drobna uwaga... nie mozna/nie powinno się zakladac panewek po ich uprzednim wyjęciu.
                                                  Przemek
                                                  DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                                                  A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                                                  80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• Chomik
                                                    Ambiente
                                                    • 2007
                                                    • 161

Witajcie! Dziś o godzinie 17.00 DGW zabrał się za wymianę panewek w mojej białej strzale. :twisted: Panewki górne zjechane dość kulturalnie :diabelski_usmiech
                                                    Chociaż do tych ostatnich pokazanych w temacie jeszcze troszkę brakowało he he.
                                                    Będę spał nieco spokojniej ;-) O2 fl, 2010 r., 149000 km. Pozdrawiam
                                                    Serwis By DGW

Komentarz

Pracuję...