Zamieszczone przez lukasz3112
[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Ale te pomiary zapewne były by w setnych mm :idea:
A warto jeszcze obejrzeć te górne-wytarte panewki od strony zewnętrznej-wypukłej, gdzie ładnie widać tęczę kolorów po temperaturze działąjącej na panewkę :idea:Załączone plikiO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuA wskazane jest też wlanie po wymianie panewek oleju 5W30
Zamieszczone przez barteqZauważyłem, że większość osób, które zmieniają panewki wlewa Amsoil afl 5w40.
Z jakiejś konkretnej przyczyny ?NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
inżyniery skody tak samo znali się na łańcuchach i napinaczach w tsi :lol:
jednocześnie po wymianie na inny zalali mi inny olej - 5w30 bo cyt : "teraz taki skoda zaleca"... Więc nie pierdolcie za przeproszeniem,że osoby produkujące silnik najlepiej znają się na rzeczy :lol:
Chyba,że mowa o księgowych - to pasowałoby idealnie. 3-4 lata max 100-150tyś km i kosztowne naprawy - głowice, korby, panewki, wałki, pompy oleju, łańcuchy, dsg, można by pewnie wymieniać dalej.
Czasy niezawodnych VP bezpowrotnie minęły nie tylko w skodzie/vagu...
BMW też ma problemy min. z rozrządem i wtryskami ( 16i, 20d, 44i ) i jak ktoś nie ma
pakietu serwisowego BSIU to finansowo może się nieźle pogrążyć :wink:
Komentarz
-
-
dalej podtrzymuje to co napisałem: w jaki sposób chcesz je zmierzyć ?Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBdalej podtrzymuje to co napisałem: w jaki sposób chcesz je zmierzyć ?
Chociaż z drugiej strony bardziej miarodajnym pomiarem interesującego nas wszystkich zjawiska jest pomiar luzu na panewkach tak korbowych jak i głównych, nowych i wcześniej zużywanych.
Do tego celu służą pręciki pomiarowe
Kod:http://en.wikipedia.org/wiki/Plastigauge [url]http://plastigauge.co.uk/[/url]
Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robregChociaż z drugiej strony bardziej miarodajnym pomiarem interesującego nas wszystkich zjawiska jest pomiar luzu na panewkach tak korbowych jak i głównych, nowych i wcześniej zużywanych.
Do tego celu służą pręciki pomiarowe
Kod:
Plastigauge Precision Clearance Gauges Plastigauge ® is a precision clearance gauge for the measurement of clearance (separation) between fitted surfaces. It is particularly useful for measuring clearances in split bearings or in situations where a feeler gauge cannot be inserted. Perhaps the most widely used application of Plastigauge is in the measurement of clearance in plain automotive […]
ale o tym każdy doświadczony mechanik silnikowy wie.
Jednak, jak widać na zdjęciach zużycie nie jest równe więc taki pomiar też nie do końca coś powie. Z drugiej strony po co to robić skoro sputery się nie zużywają (aż w takim stopniu) a przede wszystkim nie widać na nich zużycia na bocznych powierzchniach...NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
chyba nic nie stoi na przeszkodzie, by dokonać tego pomiaru tak, jak się dokonuje pomiaru owalizacji czopów
[ Dodano: Pią 07 Lut, 14 00:07 ]
źle - bez sensu napisałem, będzie errata
[ Dodano: Pią 07 Lut, 14 00:10 ]
najpierw trzeba dokonać rzetelnego pomiaru owalizacji każdego z czopów, a potem wiedząc już w jaki sposób zużyty jest każdy z czopów, można pokusić się o pomiar luzu panewek w najgorszym możliwym przypadku, uwzględniając to, że panewki zużyte będą najbardziej w szczytowych punktach swoich łuków.Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
IMHO po absolutnie nic. Jeśli panewka nie ma zamka, jedynym, co ją trzyma na dupie jest chyba tarcie pomiędzy zewnętrzną stroną panewki a ich gniazdami. Za duży luz od wewnątrz - panewka może się obrócić, ale nijak się tego momentu nie da wyznaczyć.
Paski o których wspominałem stosuje się celem weryfikacji, czy obecnie eksploatowany czop (obojętnie nowy, używany, czy po obróbce naprawczej) w połączeniu z planowanymi do instalacji panewkami (nominalnymi, nadwymiarowymi itp) zapewnia odpowiedni (tzn. nie za duży ani nie za mały) luz łożyska ślizgowego - i tylko w tym celu ich używanie ma jakikolwiek sens. Na podstawie pomiarów paskami w niektórych silnikach dokonywało się wręcz wyboru panewek z puli kilku (może nawet 3 do 5) wymiarów naprawczych panewek.
Niezależnie od tego, ile um materiału będzie zdjęte ze starej panewki, jeśli nie ma ona już na sobie warstwy łożyskującej (tej pierwszej), jest tylko kawałkiem gówna składającego się ze stopów różnych wesołych metali.Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DGWjeśli jest to twierdzenie to 5W30 kategorycznie nie nadaje się do tego silnika i już to nie raz udowadniałem dalej tematu oleju nie będę ciągnął bo takowy temat jest już na forum...
Komentarz
-
-
No to chyba odnośnie mierzenia panewek wszystko i sensowności tej operacji wszystko już zostało napisane...
Zamieszczone przez robregNiezależnie od tego, ile um materiału będzie zdjęte ze starej panewki, jeśli nie ma ona już na sobie warstwy łożyskującej (tej pierwszej), jest tylko kawałkiem gówna składającego się ze stopów różnych wesołych metali.
shok, 5W40 w tej chwili AMS AFL. Po więcej wiedzy uderzaj do kol. konkonNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DGWi niech zrozumieją to Ci którzy twierdzą, że większość wrzucanych tu zdjęć to panewki w super stanie :idea:
a jak wyglądały panewki u mnie przy Castrolu 5W30 i LL możecie ocenić sami TUTAJ i do super stanu chyba im brakuje :lol:Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DGW5W40 w tej chwili AMS AFL. Po więcej wiedzy uderzaj do kol. konkon
Co do wątku olejowego DGW się tam nie wypowiada a byłem ciekaw jaki olej proponuję gdyż olej musi również mieć wpływ na tę sytuację.
Podsumowując koszty panewek + wałka i szklanek wychodzi w sumie cena drugiego silnika. Jeżeli silnik ten byłby od 2009 w górę to taniej jest kupić silnik i go wymienić? To takie ogólne spojrzenie na ten problem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crowlWally, nie jestem tak pewny czy to olej. Bardziej jak tutaj piszą - materiały. Ja mam od nowości 5w30 Castrol LL i panewki wyjęte prosto z silnika, wyglądają tak: (są tam też szczegóły)
Panewki
ale mimo to już go nie wlewam :lol:Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shokCo do wątku olejowego DGW się tam nie wypowiada a byłem ciekaw jaki olej proponuję gdyż olej musi również mieć wpływ na tę sytuację.
A na problem BXE składają sie w pierwszej kolejności wady konstrukcyjne i materiałowe pewnych elementów plus przyśpieszające zużycie tychże elementów long life-y olejowe.
Zamieszczone przez shokPodsumowując koszty panewek + wałka i szklanek wychodzi w sumie cena drugiego silnika. Jeżeli silnik ten byłby od 2009 w górę to taniej jest kupić silnik i go wymienić? To takie ogólne spojrzenie na ten problem
Kwestia wyboru.
Komentarz
-
Komentarz