Z tym ,,nigdzie'' to bym nie przesadzał. Fakt, że się wycierają i blokują pracę korbowodu, który finalnie pęka - mówię o tych pechowych przypadkach. Sam się wciąż waham. Mam auto z końca 2010 roku. Przelot na dziś to 75.000. Zalałem w lutym Amsoilem, podniosłem obroty dla lepszego smarowania. Teoretycznie, czytałem, że ASO dla aut do 150.000 km serwisowanych w SAP daje rodzaj rękojmi dobrej woli przy awarii korbowodowej. Ponoć w takich przypadkach jest szansa na nowy silnik, montaż w ASO - to już sprawa odpłatna dla klienta. Pomyślę jednak czy jesienią nie wybrać się do dobrego warsztatu i jednak za tego tysiala nie wymienić panewek na sputtery i spokój.
[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Dzisiaj otrzymałem diagnoze - pęknięty korbowód i lekko uszkodzony blok silnika. W czasie jazdy wywaliło cały olej no i lądowanie na lawecie. 1.9 BXE, prod. 12.2009. Przebieg 342 tys km osobiście od nowości. Cały czas serwis ASO. Jeżdżony z entuzjazmem i umiejętnie. Głównie trasy, autostrada 160-180 km/h. Historia ciekawa: do 270 tys nic się nie działo, później to już skarbonka. Dwumas, kompresor klimy, dwa pompowtryskiwacze. Przy 310 tys pęknięta szklanka i wytarty wałek rozrządu. Wymieniona cała góra. Teraz to co rzekomo powinno spotkać mnie już dawno. W poniedziałek będę miał wycenę naprawy z ASO. Czy ktoś może polecić jakiegoś fachowca na śląsku, który zrobi to dużo taniej niź ASO?
Jedyny FENOMEN to zawieszenie, do 330 tys totalnie nic nie musiało być wymieniane!!
Komentarz
-
-
po wymianie panewek przejechane 1200km bardzo oszczędnie...dziś po odpaleniu octy coś zaczeło sterkotać w silniku jakieś dziwne odgłosy jakby stuki lub coś( dodam że auto stało 4 dni) chwile to trwało i przestało. Pierwsza myśl ze to te cholerne panewki lecz przejechane dziś 160km dość ostro i cisza, silnik cyka jak zegarek. Tak się zastanawiam ale to nie moga być chyba panewki?? jakby te zaczely swiergotać to już by chyba tak zostało nie?? może dwumasa??
Komentarz
-
-
Z tego co czytam większość przypadków dotyczy stosowania oleju LL w połączeniu z wymianą w trybie LL lub zwykłym. Nie zauważyłem żeby zdarzyło się to w przypadku stosowania oleju o normie 505.01 i wymianie oleju co max 12-15 tys km. lub jeden rok.
Być może to jest problemem.
Pamiętam że w Swifcie jeśli ktoś nie doczytał jaki miał być lany olej do skrzyni biegów też były problemy po pewnym czasie. Z tego co pamiętam synchronizatory niezbyt dobrze reagowały z niewłaściwym oleum i robiło im się kuku. Przy stosowaniu właściwego oleju nic się takiego nie działo.
Komentarz
-
-
Sęk w tym, że w BXE Castrola ładuje serwis i jeśli to faktycznie jest kwestia smarowania ( a wydaje się to rozsądnym argumentem) to pozew zbiorowy poparty ekspertyzami mógłby być skuteczny. Tylko kto się na to szarpnie.
Firma Nikon w ostatnich tygodniach uległa argumentom pozwu zbiorowego i przyznała się do fabrycznej wady aparatów D600. Najpierw miesiącami mataczyli użytkowników, potem wypuścili na szybko model D610 (bez wady), następnie użytkownikom D600 zaoferowali darmowy serwis usuwający usterkę. W końcu zapewniają, że będą wymieniać aparaty tym klientom, u których problem nie mija mimo pomocy serwisu. Słowem, przyznali się do wypuszczenia bubla i jedzą tę żabę.
Siłą jest zawsze masowy straszak, jestem pewien, że przy dobrej organizacji poszkodowanych klientów koncernu vw skutek byłby podobny. Sęk w tym, że grupa jest rozproszona, a awarie zdarzają się w dużym rozrzucie czasowym. Ba, jak widać choćby na forum OCP, wielu ludzi uprzedza awarie samemu naprawiając to, co skopała fabryka. Nie jestem rzeczoznawcą, ale mocno wydaje mi się, że te dziesiątki dowodów w postaci uszkodzonych panewek + przypadku zniszczeń bloków przez korbowody+ rzetelne ekspertyzy mechaników, którzy znają się na rzeczy - pozew zbiorowy byłby całkiem merytoryczny. Ci, którzy naprawili bubla mogliby liczyć na zwrot kosztów, właściciele zwalonych motorów, na rekompensaty, a pozostali na darmową akcję serwisową - chyba jedyną w grupie B.... o jakiej słyszałem. Przecież SAP już kręci sobie bicz pośrednio przyznając się do świadomości wady. Mi w mailu (mam zapisanego) przyznają, że ,,zdarzały się przypadki w rocznikach 2008''. Dla zdolnego prawnika to są chyba mocne argumenty.
Może jest na forum ktoś w todze, kto byłby skłonny przygotować pozew zbiorowy. W porozumieniu z właścicielami vw i seatów, byłby niezły magiel w SAP...
Komentarz
-
-
himi, według mnie to nie kwestia samego castrola a raczej czy używamy oleju z normą 507.00 czy 505.01 oraz czy mimo używania 507 zmieniamy co roku olej.
Z racji tego że BXE nie ma DPF jestem skłonny zaryzykować tezę że silniki jeżdżące na oleju z normą 505.01 i wymianą max co rok lub 15tys km nie mają problemów. Natomiast użytkując auto na oleju z normą 507.00 i robiąc wymiany w trybie LL lub standardowym mimo wszystko spotkają nas problemy.
Być może materiał panewek jakoś źle reaguje ze środkami które posiadają takowe oleje i tu właśnie jest problem.
Niestety bez ekspertyz które kosztują majątek jak i zebrania wielu próbek tzn. zgłoszeń wielu właścicieli z taką usterką niewiele można ustalić.
Dodatkowo na innym forum bodajże czeskim rzuciło mi się w oczy że ich przypadki były związane z fabryką w której składane było auto.
Można by się pokusić aby wstawiać VIN żeby do jakiś wniosków dojść.
Na chwilę obecną wszystkie te rozmowy to dywagacje nie poparte absolutnie żadnymi faktami.
Pozdrawiam i szerokiej drogi
Damian
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez D2mianjestem skłonny zaryzykować tezę że silniki jeżdżące na oleju z normą 505.01 i wymianą max co rok lub 15tys km nie mają problemów.była Octavia II 1.9 TDI
jest Octavia III Scout 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez D2mianNatomiast użytkując auto na oleju z normą 507.00Zamieszczone przez D2mianlub standardowym mimo wszystko spotkają nas problemy.
Prośba np _ PAOLOESCO możesz się wypowiedzieć nawet na prv
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JasiekWymiana panewek nastąpiła przysłowiowo "za pięć dwunasta".Zamieszczone przez dj1978Dzisiaj otrzymałem diagnoze - pęknięty korbowód i lekko uszkodzony blok silnika.
A tak na poważnie to współczuję :?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkoda
Nie wierzę, to się zdarza również poza Warszawą :?: :!: :shock: :lol:
A tak na poważnie to współczuję :?
Odetchnąłeś chyba trochę z ulgą po białej, co nie?O czarnulę dba Robekcool http://www.k-mot.pl/page7.php
Graty i płyny ustrojowe zapewnia Kondzio http://www.oilspa.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JamilkoOdetchnąłeś chyba trochę z ulgą po białej, co nie?
Swoje przejeździła w każdym razie, nigdy mnie nie zawiodła i wszędzie dowiozła, więc jechanie teraz na ten samochód byłoby pomyłką, po prostu kosztowała dużo więcej niż powinna.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodarzeczywiście oczekiwanie na kolejne koszta i obchodzenie się z autem jak z jajkiem na dłuższą metę jest trochę męcząceO czarnulę dba Robekcool http://www.k-mot.pl/page7.php
Graty i płyny ustrojowe zapewnia Kondzio http://www.oilspa.pl/
Komentarz
-
-
Przeczytałem wątek i juto umawiam się na wymianę panewek.
Wcześniej jako nieogarniający jeszcze temat BXE umówiłem się na "DynoDay Trójmiasto 2014" na hamowanie auta.
Po jakim czasie po wymianie panewek można się wybrać na hamownię ? Po tysiącu i ponownej wymianie oleum?
[ Dodano: Wto 15 Kwi, 14 21:18 ]
Zamieszczone przez himiTeoretycznie, czytałem, że ASO dla aut do 150.000 km serwisowanych w SAP daje rodzaj rękojmi dobrej woli przy awarii korbowodowej. Ponoć w takich przypadkach jest szansa na nowy silnik, montaż w ASO - to już sprawa odpłatna dla klienta.Była Octavia I FL 1.9 TDI ASV Elegance
Jest Octavia II FL Kombi 1.9 TDI BXE Elegance 138 KM & 332 NM by TUNE-UP
Komentarz
-
Komentarz