Jesli ktos widział climatronic w VW, to wie, ze jest to prawie to samo co w O2.
Jednak w VW wystepuje dodatkowy przycisk OFF w srodkowym pokrętle:
Okazuje sie, ze w Skodzie też można go aktywować.
Jest to doslownie 5-10 minut roboty.
W tym celu nalezy:
1. Wyjąć górny przycisk/zaślepkę ze środkowego pokrętła. Mozna do tego uzyc np. karty kredytowej, w celu podhaczenia - ja zrobilem to od góry i "objechałem". Poszło bez problemu.
2. Po wyjęciu Waszym oczom ukaże się to:
Na zdjeciu ten górny "wypustek" jest pokolorowany (w rzeczywistości jest czarny).
3. Należy go obciąć, zeby uzyskac taki efekt:
4. Wlozyc guzik na miejsce i cieszyc sie nowym bajerem.
Operacja zajela mi ok. 8 minut.
Pomysl zaczerpniety z brytyjskiego forum briskoda.org
Co to znaczy druga kategoria?
W/g Vw to skoda moze byc co najwyzej cennym skarbem, bo przynosi takie zyski, ze ratuje to w ogole caly koncern, ktory gubi kase na kazdym kroku.
A jest cos takiego jak pozycjonowanie produktu. Wiadomo, ze Skoda ma byc tansza od VW, a przez to pod jakims wzgledem ubozsza.
Przewaznie sprowadza sie to do tego, ze jest mniej luksusowo wygladajaca w srodku oraz, ze nie mozna zakupic pewnych opcji, ktore sa dostepne w VW.
Brak przycisku OFF jest groteskowy - niemniej jednak czyms te samochody muszą sie roznic, bo inaczej VW kupowaliby tylo zagorzali wielbiciele tej marki.
Właśnie zmodyfikowałem sobie climatronic. Co prawda użyłęm karty bibliotecznej zamiast kredytowej ale odkryłem inną funkcję przycisku, z tego co szukałem - nieopisaną. Przycisk działa również jako ON . Czyli jak sobie wyłącze to potem tylko naciskam znowu i wracają poprzednie ustawienia. Nie trzeba więc krecić kółeczkiem od regulacji siły nadmuchu.
Cześć,
do tej pory myślałem, że wciśnięcie "econ" wyłącza klimę. Po co zatem dodatkowy wyłącznik? Ale ja mam O2 dopiero 1,5 miesiąca i może coś mieszam...
Pozdr.
Jarek
O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
Cześć,
do tej pory myślałem, że wciśnięcie "econ" wyłącza klimę. Po co zatem dodatkowy wyłącznik? Ale ja mam O2 dopiero 1,5 miesiąca i może coś mieszam...
Pozdr.
Jarek
wszystko sie zgadza, tylko tutaj chodzi o całkowite wyłączenie nawiewu, czy to z klimą czy bez.
taki sam efekt uzyskujesz przekrecając pokretlo nawiewu na "off", tak jak zrobił MiKruS jest troche wygodniej.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
a jak dokładnie jest z klimatronikiem w O2. Gdy nie jest wciśnięty auto ani econ to powinna działać czy nie??? W instrukcji tez nie do końca jest to jasno napisane. Przy odbiorze nie dopytałem o to.
po drugie klime i nawiew wylacza sie przekrecajac pokretlo sily nawiewu na minimum i jeszcze "dalej" - 2 ruchy, albo przy pomocy takiego wlasnie przycisku o ktorym mowa w tym topicu.
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
czyli przy ustawionej temperaturze 18 stopni bez włączonego auto powinna działać klima..?
tak
auto mowi ci tylko, że temperatura, kierunek i siła nawiewów jest regulowana automatycznie.
jak zmienisz no kierunek nawiewu, ikona auto nie swieci sie ale klimatyzacja działa.
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz