Nematode, acha, ok, no to trzymam kciuki za to by się wszystko udało i... jak objawy się nasilą (dziś dwa szarpnięcia) jadę i ja :evil:
[O2] 1.8 TSI + DSG - drgania przy zmianie z 1 na 2
Zwiń
X
-
@Rafał 82
Z tego co się orientuję to temat dotyczy DSG7, a diesle chyba mają DSG6.
@hotrain
Nie wiem czy trzymanie kciuków coś da, bo z tego co widzę to VW nie ma na ten problem rozwiązania i nie wiedzą co jest przyczyną wspomnianych wibracjiZobaczę jeszcze jak sprawa się potoczy po wizycie w ASO i jakie zapadną decyzje. Jak będzie niekorzystnie to poszukam chyba dobrego rzeczoznawcy z uprawnieniami biegłego i zobaczę co on na te problemy. A problem jest, bo skoro zauważa go już moja żona i moja mam, która nie ma nawet prawa jazdy to chyba o czymś świadczy
Komentarz
-
-
Witam Szanownych Kolegów,
pierwszy raz na forum, bo przymierzam w tym roku się do O2FL 1.4 wlasnie z DSG, a tu takie niemiłe zaskoczenie.
W innych postach mozna znalezc sporo pozytywow o DSG ale Wasze przebiegi (przy ktorych pojawiają się problemy) klada sie duzym cieniem na DSG.
Swoja droga, zdaje sobie sprawe, ze czlowiek nie po to kupuje nowy samochod z DSG zeby jezdzic jak emeryt po bulki 30km/h, ale z ciekawosci rzuce pytanie;
Forumowiczow jest kilkaset-kilkatysiecy (nie sprawdzalem), a pojazdow z szarpiaca skrzynia DSG ledwie kilka (wnoszac po biezacym watku):
Jak ciężką nogą dysponowaliście w obchodzeniu sie z Waszymi Skodzinami?
Wiem ze pytanie moze byc drażniące, bo w koncu polaczenie pedału gazu z kołami nie jest w pelni mechanicze i jesli elektronika silnika/skrzyni/czegokolwiek innego uzna ze ruszanie pelnym ogniem z dwojki od 900rpm jest szkodliwe to taka operacja powinna byc stlumiona przez elektronike.
Na razie tyle
Raz jeszcze witam i zycze powodzenia w walce o sprawna DSG
Michał
Komentarz
-
-
U mnie powodem stukania byly wyrobione uchwyty, gdzie wchodzil gwint sruby od poduszki skrzyni - to powodowalo drgania, stuki i inne cuda.
Wymienilem obudowe skrzyni, przy okazji wymienione zostalo kolo dwumasowe - na nowe - jednak przy porownaniu obu luz byl taki sam - takze stare mam na sprzedaz/zapas.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Jestem po wizycie w serwisie.
Z tego co sie dowiedziałem, miałem w sterowniku skrzyni najnowszy soft.
Jak na złość, od wczoraj (dzisiaj wizyta) praca sprzęgła uległa znacznemu polepszeniu - auto chyba ma lęki przed serwisem.
W związku z opadami śniegu, jakiekolwiek jazdy próbne nie miały większego sensu bo przy nawet delikatnym przyspieszaniu od razu reaguje ESP więc potężniejsze obciążenie sprzegła nie było możliwe i co za tym idzie wychwycenie występujących u nas drgań i szarpania jest arcytrudne.
Nie mniej jednak zostały wprowadzone "nastawy podstawowe" i pomimo przejechania niewielkiego dystansu z serwisu do roboty, widzę poprawę.
Serwisant sprawiał wrażenie niedowierzania w dolegliwości opisane prze zemnie czemu aura sprzyjała dodatkowo.
Jak sie dowiedziałem, w warsztacie był Superb ze zdiagnozowaną koniecznością wymiany sprzęgła, więc jest to powszechnie znany problem.
Proponuje więc nie zwlekać i pędzić do serwisu.
Bardzo fajnym podejściem wykazał sie Mistrz, który pomimo nawału pracy zaprosił mnie na dodatkową weryfikację przy bardziej sprzyjającej pogodzie bez konieczności umawiania się tydzień wcześniej i oddania auta wówczas gdy objawy nie występują, lub się zmniejszyły.
Jakiś taki oficjalny ten post mi wyszedł - sorka :P
Komentarz
-
-
Co do Mistrzow to wziąłbym poprawkę. Kiedys pojechałem ze stukającym zawieszeniem do Plichty w Gdyni. Mistrz po krótkiej przejażdzce orzekł że to na pewno łożysko McPhersona. Jedyne 500 zł za całośc i to za obie strony bo tak wypada. Jakoś nie chciałem wierzyc i słusznie. Pan Roman z Witomina wymienił tulejke stabiliztora za 17 zł i bylo po stukaniu.
Komentarz
-
-
hotrain, może przyczyną są mrozy ? Gęsty olej w skrzyni czy coś podobnego. U mnie silnik wyraźnie słabo sobie radzi podczas delikatnej jazdy, często muszę redukować łopatką, wtedy robi się ciszej.
Na superbclub były przypadki wibracji, szarpania. Chyba samo przechodziło. Moim zdaniem głównym winowajcą jest durne ekologiczne oprogramowanie dsg (jazda na 1300 obr/min).
Komentarz
-
-
W DSG6 przy mrozach rok/dwa lata temu -20 przez kilka tygodni, to po nocy nie dawalo sie nigdy ruszyc od reki i skrzynia jakos tak dziwnie chodzila, to wlasnie przez gesty olej, nie ruszal, bo nie bylo odpowiedniego cisnienia jak sadze. Teraz w DSG7 jeszcze tego nie zauwazylem, ale ona inaczej dziala, wiec mozliwe ze to wynika wlasnie z tego
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez majkel123Jak na złość, od wczoraj (dzisiaj wizyta) praca sprzęgła uległa znacznemu polepszeniu - auto chyba ma lęki przed serwisem.Zamieszczone przez majkel123Nie mniej jednak zostały wprowadzone "nastawy podstawowe" i pomimo przejechania niewielkiego dystansu z serwisu do roboty, widzę poprawę.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
krzysn, ja jestem troszkę jebnięty (może nawet nie troszkę), nie ruszam autem nigdy od razu po odpaleniu (po nocy i dłuższym postoju), minimum 2-3 minuty latem a teraz w mrozy to i z 10 minut...
Faktycznie jednak jak jest bardzo zimo skrzynia pracuje ciężko.
Maicroft, możliwe i aby do wiosny.
tomek ale za bardzo się nie przejmujesz?
Komentarz
-
Komentarz