[O2] Opóźnione działanie klimatyzacji - znany problem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ReeMi
    Classic
    • 2013
    • 22

abstinent masz rację.

Wszyscy piszą, że po włączeniu auto muszą włączyć się wentylatory.

Ja mam teraz włączone auto na stałe i obserwuję kiedy załączają się wentylatory.
    Dzisiaj też załączyła się klima po ok. 2 min.

Pozostaje pytanie: Czy oba wentylatory mają się załączać?
    Pozdrawiam
    ReMi

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nie raczej nic się nie zmieniło, jedynie chłodniejsze leci
      jutro spróbuje rano nie zapomnieć i zajrzeć pod maskę

Komentarz

• ReeMi
        Classic
        • 2013
        • 22

Ok,
        dzisiaj robiłem logi i zauważyłem w grupie 3 HVAC, że nominalnie ciśnienie w układzie bez klimy utrzymuje się na poziomie 5 bar przy temp. zewn. ok. 18 stopni. Po włączeniu klimy bardzo bardzo wolno się podnosi. Czuć chłodniejsze powietrze od ok. 6,5 bar ale wentylatory nie pracują. Załączaja się jak ciśnienie osiągnie ok. 9 bar.

Czy wystarczy wymienić elektrozawór N280?
        Czy może też być uszkodzony czujnik ciśnienia w układzie?

[ Dodano: Sro 22 Maj, 13 08:42 ]
        Witam kolegów,

podjąłem decyzję, że zdecyduję się na samodzielną wymianę elektrozaworu.
        Tylko zacząłem się zastanawiać - czy jak podjadę do serwisu żeby odessać czynnik z układu to czy bez czynnika mogę wrócić do garażu i wymienić ww. zawór?
        Z tego co się orientuję "chyba" przy procedurze wymiany czynnika w układzie też wypompowywany jest olej smarujący sprężarkę, więc jeżeli nie będzie oleju, a uruchomię silnik mimo, że wyłączę klimatyzację to mogę zatrzeć sprężarkę?

O ile dobrze pamiętam to w o2 sprężarka jest smarowana w momencie uruchomienia silnika.

Co o tym myślicie?
        Pozdrawiam
        ReMi

Komentarz

• GregorX
          Classic
          • 2013
          • 13

Witam Panowie

problem mojej klimy delikatnie mówiąc zawiera większość z waszych tutaj przedstawianych symptomów. Otóż raz działa raz nie, czasami załącza się dopiero po przejechaniu jakiegoś dystansu, a i tak na dodatek dmucha letnim powietrzem (no chyba że z dużą prędkością jadę). Na domiar wszystkiego nie potrafię znaleźć drugiego wentylatora - a to dziwne. W ramce jak na foto mam zamontowany jeden wentylator i konstrukcja ramki nie wskazuje, aby miał tam być drugi (jest jakieś podpięcie wtyczki, klapki gumowe) :shock: Aaaa - czynnik uzupełniony, błędów brak.
          Czy ktoś z Katowic/Mysłowic/Sosnowca/Tychów miałby chwilkę by zapoznać się z tematem (zjawię się tam gdzie trzeba i dostosuję się czasowo).
          Pozdrawiam

Zapomniałem - sprawa dotyczy O2 BXE z climatronikiem

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

GregorX, poczytaj temat
            były z jednym wentylatorem

Komentarz

• GregorX
              Classic
              • 2013
              • 13

Mój problem prawdopodobnie zdiagnozowany Takiego rozwiązania się nie spodziewałem:/
              Padł silnik sterowania klapami - błąd na kompie V107.
              W poniedziałek będę miał info ile mnie ta przyjemność będzie kosztować - ale już wiem, że całą deskę trzeba ściągnąć.
              Ma ktoś pomysł na jakieś tańsze rozwiązanie tego problemu (ktoś by się podjął?)?

Komentarz

• ReeMi
                Classic
                • 2013
                • 22

A u mnie wyskakuje czasami taki błąd:

01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
                000 - - - Intermittent

Wynika, że sporadycznie. Praktycznie nie używam obiegu zamkniętego więc nie powinno mieć to wpływu na działanie klimatyzacji.

Zauważyłem, że załączenie klimatyzacji zależy od temperatury silnika. Jeżeli na blacie mam ponad 70 to praktycznie klima działa i chłodzi.
                Cały czas zastanawiam się czy wymieniać ten elektrozawór?
                Pozdrawiam
                ReMi

Komentarz

• GregorX
                  Classic
                  • 2013
                  • 13

Panowie - czy ktoś z Was miał już problem z silnikiem sterowania nastawami klap klimatyzacji (czy jak się on tam właściwie nazywa)? Czy ktoś z Was już w OII ściągał deskę rozdzielczą? Mechanik wstępnie mi powiedział, że ten silnik to ok 400-450zł - ma ktoś jakąś tańszą alternatywę? Mogę mieć nadzieję, że tam np szczotka się zawiesiła, albo jakieś łożysko zatarło? Czy to jest rozbieralne? Czy gdybym wymontował to - czy ktoś by mi ewentualnie mógł "zregenerować" ten silniczek? I do tego wiadomo demontaż + montaż deski
                  Jak jest z demontażem deski - czy potem wszystko pasuje OK? Będzie się urywać albo trzeszczeć jak to bywało np. w Felicjach? Sorry za głupie pytania - ale nie wiem czy w ogóle się tego podejmować. Nie wiem nawet gdzie ten silnik się znajduje - czy trzeba całą deskę ściągać - czy tylko ten panel środkowy, czy od spodu idzie tam dojść. Dodam, że chodzi o błąd V107.

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

Potrzebujesz części 1K1 907 511 E - muszę sprawdzić u siebie w klamotach być może taki mam w pozostałościach po modach. Do wymiany niezbędne jest zdjęcie deski, ale nie ma z tym jakiś szczególnych problemów, ze skrzypieniem też nie.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• mikolaj
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 366
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

poszukuję sprawdzonego sprzedawcy tego zaworu sprężarki, może ktoś kupował i poleci

Komentarz

• staszekkk
                        Classic
                        • 2013
                        • 29

polecam w intercarsie numer katalogowy kt06004 tylko musisz sprawdzic jak jest mocowany

[ Dodano: Pon 27 Maj, 13 14:27 ]
                        Zamieszczone przez staszekkk
                        polecam w intercarsie numer katalogowy kt06004 tylko musisz sprawdzic jak jest mocowany

U mnie to samo "banda naciagaczy". Generalnie ta akcja ze przeglad klimatyzacji za 199 to bujda. na 90% wyjdze ze masz kompresor do wymiany a to znaczy ze masz poprostu do wymiany elektorozawór.
                        U mnie nic nie zrobili i jeszcze perfidnieg gosc z ASO nie wiedział ile zawołać kasy. To skasowali mnie 99,5pln. Na trzeci dzien pojechałem i rozmawialem z kierownikem na jakiej podstawie doszli do wniosku ze kompresor do wymiany. Pokazali mi ze cisnienia sa ok. 6-7 bar w jego opini bylo 6 bar nonstop wiec stwierdzil ze jest a nie sprawdzil ilosc czynnika. Poprzedniego dnia bylem w serwisie klimatyzacji to zrobili proznie napelnili czynnikem i chodzilo. Takze tlumaczenie ASO ze nie chodzi i kompresor do wymiana to akcja pod tytułem przyjedz i zapłać. Ostatnie doświadczenia z ASO przekonują mnie że bede ich omijać szerokim łukiem. To są uczniowie a nie fachowcy. ->Na modlinskiej

Komentarz

• GregorX
                          Classic
                          • 2013
                          • 13

Enriquez jeśli coś takiego byś posiadał to ja bardzo zainteresowany jetem Tylko nie wiem czy to ma jakieś znaczenie - moja OII jest sprzed liftu - ale już tak jak wersja po lifcie - posiada jeden wentylator - nie wiem co tam pod deską siedzi, bo nigdy nie zaglądałem. Ale chyba nie powinni aż tak bardzo pozmieniać tego.?
                          Dodam tylko, że od 2 dni klima chodzi bez zarzutu - czy to przez chłodniejsze dni? Jestem w szoku - ale jak zwykle przy tej marce czeski film

Komentarz

• mikolaj
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 366
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

[ Dodano: Pon 27 Maj, 13 14:27 ]
                            prawidłowy nr KTT060040

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

GregorX, pod deską wygląda to mniej więcej tak (na zdjęciu Climatic).

Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• GregorX
                                Classic
                                • 2013
                                • 13

Enriquez dzięki wielkie - nie wygląda o tak strasznie jak myślałem. Mając dwie zdrowe rączki to da się to ściągnąć - ale szkoda, że nie mam warunków (jakiegoś garażu)
                                Będę musiał zdać się tutaj na innych:/

Komentarz

• Frrond
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 3

Enriquez, ja rownież dziękuję ;d Miałem podobny problem i przydał się Twój post ;]
                                  nowe mieszkania Legnica

Komentarz

• gipsu
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 1

problem z klimą

po napełnieniu klimy, temp powietrza przy wylocie z nawiewu to aż 12 stopni !!!
                                    Panowie, pilnie potrzebuj e zdiagnozować usterkę w klimie w Warszawie. Najlepiej jutro. Nie chciałbym jechać do pierwszego lepszego zakładu tylko do jakiegos poleconego(gdzie podepną się z kompem), a nie ukrywam że nie mam za bardzo czasu na przeglądanie 18tu stron tematu

Komentarz

• loru
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4286
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

gipsu, zadzwoń do Roberta : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29513
                                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Araspol
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 74

Witam Wszystkich
                                        Dołączyłem do grona posiadaczy Skody Octavii II i również mnie nie ominął problem klimatyzacji.
                                        Mój climatronic chodzi jak opisano w tym poście, swoim życiem. Odpala sie kiedy chce, raz chłodzi po 1min raz po 15min. Wentylatory chodzą obydwa, duży i mały, kiedy robię autotest klimy, wyskakuje błąd 7100h. Od czego zacząć próbę naprawy tego ustrojstwa.
                                        Pozdrawiam

Komentarz

• JerzyM73
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 602

Witam Wszystkich. Mój problem z klimatyzacją zaczął się wczoraj po przejechaniu w sumie 192 tys. km. Zapaliła się pomarańczowa kontrolka od silnika i zauważyłem że na postoju klima nie działa a jak jadę normalnie do działa. Myślałem, że wystarczy dobić klimę i będzie OK.
                                          Byłem w trasie i podjechałem do Skody w Ełku ale tam niestety nie mieli maszyny do klimy bo oddali na przegląd (brawo za pomysłowość aby w sezonie oddać maszynę na serwis) .
                                          Zrobili diagnostykę i wyszły błędy 12547 P3103 - Silnik klapy w kolektorze ssącym - uszkodzenie statyczne oraz 01681 P0691 Sterowanie wentylatora chłodnicy 1 Zwarcie z masą Statycznie.
                                          Podjechałem do Fata aby dobili klimę ale nie mieli takich końcówek i nic z tego nie wyszło ale mechanik powiedział, ze jak sa uszkodzone wentylatory przy chłodnicy to klima nie będzie działać - w ASO gość powiedział, że wentylatory są scalone z chłodnicą i wymienia się całość koszt 993 zł. Poprzednia usterka ERG to koszt. 1490.
                                          Czy ktoś miał podobne przypadki i czy tego naprawić taniej się nie da ???? - nie chcę nabijać kasy do ASO za free
                                          O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                          Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

Wentylatory to niestety częsty numer w VAG - duży steruje małym - sterownik jest w środku wiatraczka i często się psuje - do wymiany. No i na pewno nie są częścią chłodnicy. Do BKD potrzebujesz wentylator 1K0 959 455 CS - Etka rysunek 959-66 pozycja 1. Powiedz Panu, że jest kretynem.

Jeżeli chodzi o klapę, to pewnie padł silniczek V157, nr. 038 128 063 M, no ale musiałbyś zrobić normalny autoscan a nie jakieś zabawy z VASem w ASO.

Z drugiej strony masz służbowe auto, więc czym Ty się przejmujesz?
                                            Niech robią...
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• JerzyM73
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 602

Dzięki Marcin za odpowiedź. Do ASO w Ełku pewnie szybko nie wrócę. Naprawę chcę zrobić w Łęczycy, więc chłopaki to pewnie szybko sprawnie naprawię i nie będą gadać farmazonów.
                                              Dziwne jest dla mnie, ze padło to w tym samym czasie.

Komentarz

• blind_walker
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 4533
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Pacjent: Octavia II 1,9TDI 2010rok.
                                                Przebieg: niecałe 140kkm.
                                                Sprężarka: Delphi.
                                                Objawy: na początku klimatyzacja działała po nagrzaniu silnika, na końcu nie działała w ogóle.
                                                Zawór wygląda tak jak na zdjęciu, cały zapchany metalowymi opiłkami. Właścicielowi powiedziałem, że mogę go wymienić, ale po pewnym czasie będzie to samo. W przyszłym tygodniu demontuję kompresor i albo będzie regenerowany, albo wpadnie nowy. Co do demontażu, to zajmuje ok 1,5h.
                                                mkII 20VT (600h worked)
                                                Roooooomster

Komentarz

• JerzyM73
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 602

Zamieszczone przez Enriquez
                                                  Wentylatory to niestety częsty numer w VAG - duży steruje małym - sterownik jest w środku wiatraczka i często się psuje - do wymiany. No i na pewno nie są częścią chłodnicy. Do BKD potrzebujesz wentylator 1K0 959 455 CS - Etka rysunek 959-66 pozycja 1. Powiedz Panu, że jest kretynem.

Jeżeli chodzi o klapę, to pewnie padł silniczek V157, nr. 038 128 063 M, no ale musiałbyś zrobić normalny autoscan a nie jakieś zabawy z VASem w ASO.

Z drugiej strony masz służbowe auto, więc czym Ty się przejmujesz?
                                                  Niech robią...
                                                  Sprawa załatwiona i naprawiona w ASO Machudera, przyczyną niewłączania się wentylatorów chłodnicy był walnięty ERG który powodował zwarcie bezpieczników. Zawór wymieniony, klima działa, silnik jak gaśnie to się już nie telepie. Przyjęcie do naprawy trwało 4 minuty - dla porównania u Bednarka bym się w 30 min nie zmieścił.
                                                  Szybko i sprawnie jak zawsze

Komentarz

• Enriquez
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7685
                                                    • Superb III (3V3)

Bo Machudera to dobre ASO.
                                                    Może i wygląda nienowocześnie, ale nie o to chodzi.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin

Komentarz

Pracuję...