Wymiana żarówki w OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Flame
    Elegance
    • 2010
    • 898

W ASO dają jakieś standardowe żarówki jak wymieniają, czy mają też jakieś lepsze?

W ogóle to jakieś badziewie dają do tych Octavii, auto nie ma roku przejechane niespełna 20 tys. z czego połowę jak nie więcej na dziennych i już się spaliła.
    ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• voytek
      Rider
      • 2010
      • 480
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Flame
      W ASO dają jakieś standardowe żarówki jak wymieniają, czy mają też jakieś lepsze?

W ogóle to jakieś badziewie dają do tych Octavii, auto nie ma roku przejechane niespełna 20 tys. z czego połowę jak nie więcej na dziennych i już się spaliła.
      Raczej standardowe, ale dużo zależy od konkretnego ASO.
      Żarówki H7 z założenia zbyt długowieczne nie są. Ja fabrycznie miałem standardowe Osramy, więc nie można powiedzieć, że to badziewie. Po prostu standardowa żarówka dobrego producenta.

Komentarz

• marcink_1
        Rider
        • 2010
        • 312

Zamieszczone przez voytek
        Zamieszczone przez Flame

Żarówki H7 z założenia zbyt długowieczne nie są. Ja fabrycznie miałem standardowe Osramy, więc nie można powiedzieć, że to badziewie. Po prostu standardowa żarówka dobrego producenta.
        Te osramy to badziew słabo świecą. Jeżeli chodzi o trwałość to żarówka H7 wytrzyma 1,5 roku max. I czym lepiej świeci tym krócej wytrzymuje.

Komentarz

• piociel
          Rider
          • 2010
          • 526
          • Volkswagen

a czy ta biała śruba/nakrętka nie służy przypadkiem do regulacji ustawienia reflektorów....jak raz ja odkręcę to światła nie będą mi świeciły tak jak wcześniej.
          Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
          Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• rlapinski
            Ambiente
            • 2010
            • 138

Zamieszczone przez voytek
            Zamieszczone przez Flame

U mnie też ostatnio poszła żarówka - po niecałym roku i 20k km.
            Fabrycznie mam zamontowane Philipsy. Mam wrażenie, że duży wpływ na ich niską żywotność mają nasze bardzo dziurawe drogi. Ciągłe wstrząsy nie wpływają zbyt dobrze na włókna w żarówkach.

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez rlapinski
              Fabrycznie mam zamontowane Philipsy. Mam wrażenie, że duży wpływ na ich niską żywotność mają nasze bardzo dziurawe drogi.
              Mam te żarówki http://allegro.pl/zarowka-philips-h7...363068176.html i świecą mi półtora roku, czyli jakieś 40kkm.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• rlapinski
                Ambiente
                • 2010
                • 138

Zamieszczone przez AdamB
                Mam te żarówki http://allegro.pl/zarowka...1363068176.html i świecą mi półtora roku, czyli jakieś 40kkm.
                Fajne, cena też "fajna"

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8033
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Fajne, cena też "fajna"
                  2x większa i 2,5x dłuższe świecenie :szeroki_usmiech

Komentarz

• KulfonP
                    Rider
                    • 2010
                    • 391

Zamieszczone przez AdamB
                    Zamieszczone przez rlapinski
                    Fabrycznie mam zamontowane Philipsy. Mam wrażenie, że duży wpływ na ich niską żywotność mają nasze bardzo dziurawe drogi.
                    Mam te żarówki http://allegro.pl/zarowka-philips-h7...363068176.html i świecą mi półtora roku, czyli jakieś 40kkm.
                    Hmm H7R są raczej do reflektorów z odbłyśnikiem, do soczewek H7S.

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

Zamieszczone przez KulfonP
                      dokładnie tak

AdamB, żarówki zajebiste! sam na takich śmigam

PHILIPS H7 NIGHTGUIDE
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8033
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez KulfonP

Podałem dla przykładu swoje. Do Soczewek są jak napisałeś oczywiście.

Komentarz

• Dejwid
                          Rider
                          • 2010
                          • 416
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Wymieniałem dzisiaj sobie żarówki w Octavce. 0 problemów z wyciągnieciem reflektorów jak ze zmianą żarówek: kierunkowskazów, postojówek jak i mijania. A już się bałem zabrać za to po przeczytaniu tylu postów. Duży plus+ dla forum za instrukcję wyjmowania klosza, bo w instrukcji obsługi nic o tym nie piszę.

Pozdrawiam.
                          Fabia 1.9 TDI V/RS-Line ---> Octavia 1.9 TDI V/RS-Line ---> Octavia 2.0 TSI V/RS

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez Dejwid
                            A już się bałem zabrać za to po przeczytaniu tylu postów.
                            no proszę, a jednak można
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• andrzej1962
                              L&K
                              • 2010
                              • 1306
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Dejwid
                              bo w instrukcji obsługi nic o tym nie piszę
                              piszą, piszą str. 256

Komentarz

• wicher69
                                Drive
                                • 2010
                                • 55

Zamieszczone przez nokius
                                ...jaja zaczynają sie przy wymianie żarówki w przednich przeciwmgielnych i do jazdy dziennej. Złamie tą zaślepke czy nie złamie :shock:
                                No właśnie... jak się dobrać do tej kratki w zderzaku??? albo jakiś inny patent na wymontowanie halogena? Chcę wymienić żarówkę od dziennych i już kilka podejść do kratki robiłem a ona siedzi i wyjść nie chce.... Ktoś wyjmował halogen? Dodam, że instrukcję czytałem.
                                zabawa zaczyna się od 2 tys. obr/min

Komentarz

• vaz
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 799
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Odgrzewam kotleta , wyrozumiałość moda jest tu wskazana Wymieniałem u siebie żarówki świateł mijania i postojówki z powodów estetycznych . Z wyjęciem lamp nie miałem problemu ale za pierwszym podejściem poległem na złączu elektrycznym lampy . Uzbrojony w walizkę z narzędziami podszedłem do problemu raz jeszcze i wtedy mnie oświeciło :idea: . Więc tak: mam lampy firmy Hella , fabryczne żarówki H7 to Osram , W5W Hitachi . H7 wymieniłem na Tungsramy BLUisch , W5W - Osram CoolBlue .
                                  Efekt wizualny jak na zdjęciu.
                                  Co do samego demontażu lamp kilka moich uwag:
                                  -haczyk zabezpieczający wyciąga się do oporu (to jest na około 4 cm) i do momentu kiedy widać , że lampa nieco się wysunie . Wtedy lampę trzeba po prostu wypchać od tyłu .
                                  -na złączu elektrycznym jest takie jakby ucho , które trzeba mocno nacisnąć w kierunku , w którym zsuwa się złącze , wtedy ładnie zejdzie . Żadnych narzędzi nie potrzeba .
                                  -przy montażu lampy trzeba uważać , żeby nie wygiąć błotnika co może się zdarzyć jeśli stosuje się siłę i nie trafi w dolne prowadnice lampy .
                                  Po wymianie żarówek uzmysłowiłem sobie , że warto to na luzie "przećwiczyć" w warunkach garażowo-podwórkowych na wypadek zajścia konieczności wymiany w warunkach drogowych , kiedy to raz w innym aucie zaliczyłem pad obu zarówek H4 .
                                  Załączone pliki
                                  Antyfotoradar Valentine1
                                  Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez vaz
                                    przy montażu lampy trzeba uważać , żeby nie wygiąć błotnika co może się zdarzyć jeśli stosuje się siłę i nie trafi w dolne prowadnice lampy .
                                    zwłaszcza w O2 FL trzeba na to uważać bardzo :idea:

Zamieszczone przez vaz
                                    Po wymianie żarówek uzmysłowiłem sobie , że warto to na luzie "przećwiczyć" w warunkach garażowo-podwórkowych na wypadek zajścia konieczności wymiany w warunkach drogowych , kiedy to raz w innym aucie zaliczyłem pad obu zarówek H4 .

ale wiesz, nie do wszystkich to dociera
                                    no i jak zwykle przy tej okazji -> jak się raz na jakiś czas wyjmie reflektory to nie pozapiekają się te złącza, potem może być problem z odpięciem, warto to czymś prysnąć :idea:
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bastek86
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 25

Powiem szczerze, że gdyby nie forum to oddałbym auto do serwisu na wymianę tych postojówek. Mam u siebie xenony i bez fotostory (o którym kolega pisał kiedyś) napisałbym, że są trzy rzeczy najważniejsze. Biała nakrętka, wyciągana wajcha i zakrzywione obcęgi.
                                      Wyjąłem reflektor bez odłączania zasilania - rzeczywiście bez problemu. Później okazało się, że trzeba mieć torxa (nie doczytałem). Do wyjęcia żarówek potrzebne są te obcęgi cienkie i długie, najlepiej zakrzywione (próbowałem nożyczkami, palcami itd.). Wymieniłem brzydkie żółte postojówki (pasowały do xenonów jak...), na philips blue vision. Liczyłem na nieco lepszy efekt, ale i tak jest o niebo lepiej. Poniżej fotki dla chcących zrobić podobne zmiany.
                                      Załączone pliki
                                      Był: Opel Signum 2.2 DTI
                                      Jest: Skoda Octavia 2 2.0 TDI Edition 100

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8033
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez bastek86
                                        Później okazało się, że trzeba mieć torxa (nie doczytałem).
                                        Torxa trzeba mieć tylko do xenonów, w zwykłych lampach nie ma wkrętów.

Komentarz

• octaviaRK
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 116

reflektor trzeba niestety odpiac ale nie jest to tak bardzo zlozone dobrze pokazana jest wymiana zarowki w octavii ii w poradzie ze zdjeciami

robert octaviaRK

Komentarz

• pako11
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 64

a ja wczoraj próbowałem u Żonki zmienić w OII FL i nie mogłem odkręcić tego motylka bo się wszytsko kręci - razem z tą czarną niby śrubą - pryskałem "penetrantami" i nici, a już raz około 4 miesiace temu zmieniałem tą strone!
                                            F10 530D 258PS

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez pako11
                                              bo się wszytsko kręci - razem z tą czarną niby śrubą
                                              no to już chyba urwałeś jeśli dobrze rozumiem :?:
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8033
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

no to już chyba urwałeś jeśli dobrze rozumiem :?:
                                                Jeżeli ta szpilka jest taka jak w OII przed FL to ona się wykręca. Z tym że ona ma kołnierz na klucz pomiędzy obudową lampy a wzmocnieniem na karoserii. Więc jak wykręca Ci się całość to odblokuj lampę na dole zasuwką.

Komentarz

• pako11
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 64

nie urwałałem, jak tylko spróbowałem przekręcić to już się całość kręciła,
                                                  zostawiłem w spokoju - Żona ma jutro podjechać na serwis (autko flotowe)
                                                  tym bardziej, że parę tygodni temu jak się przed chwilką okazało w rozmowie Żona była na serwsie bo kontrolka od światełek się zapalała a wszystko świeciło OK - Panowie nic nie znaeźli - może to ich sprawka,
                                                  u siebie wymieniałem już dwa komplety i nic złego się z tymi śrubami nie działo
                                                  F10 530D 258PS

Komentarz

• beaviso
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 767
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bastek86
                                                    Wymieniłem brzydkie żółte postojówki (pasowały do xenonów jak...), na philips blue vision. Liczyłem na nieco lepszy efekt, ale i tak jest o niebo lepiej. Poniżej fotki dla chcących zrobić podobne zmiany.
                                                    Kolego, efekt (w ramach prawa) doskonały! Gratulacje, zmiana na naprawdę lepsze
                                                    Ciekaw jestem porównania W5W Philips Blue Vision z Osram Cool Blue, może kiedyś wypowie się ktoś, kto robił swapa z jednych na drugie i przy okazji orównał je bezpośrednio.

M.
                                                    666 4U

Komentarz

Pracuję...