[O2] O2 FL 1.8TSI - zużycie oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • liroyek
    Rider
    • 2008
    • 620

macie "okopcone" tlumiki ?? kumpel gada ze jak sie ma okopcone to bierze olej u mnie jest okopcone ale poziom jak byl tak jest przy okazji wymieniacie olej przy 15 tys ?? ja mam LL ale sie troche boje i chce juz wymieniac mam 16500 km
    Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
    bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
    http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
    Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• mrsojer
      Drive
      • 2010
      • 76

w nowych TSi to chyba kwestia ulozenia silnika. Moj ewidętnie tez troche spalil ale dam mu czas do kolejnej zmiany oleju. Tym czasem po 10 kkm musze dolac 0,5l, a noge mam ciężką.

adamza, ile miales oleju na bagnecie jak Ci się kontrolka zapaliła?

[ Dodano: Pon 03 Maj, 10 21:48 ]
      tak tłumik a właściwie końcówka opalona na dole na czarno.

P.S. Olej LL podobno ma byc wymieniany wg zskazań licznika.

Komentarz

• Rekin Chlebojad
        Rider
        • 2010
        • 474

liroyek, okopcenie na czarno to nie olej, tylko lejace wtryski, zabogata mieszanka, a w przypadku diesla, szczegolnie bez DPF to normalne wsumie, i to nie ma nic do oleju
        [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• adamza
          Ambiente
          • 2010
          • 174

Zamieszczone przez mrsojer
          adamza, ile miales oleju na bagnecie jak Ci się kontrolka zapaliła?
          wskazanie było troszkę poniżej minimum. nie stałem na idealnie płaskim terenie więc mogło coś nie dokładnie pokazać. Teraz jak sprawdzam u siebie na parkingu to od długiego czasu poziom się nie zmienia
          jest

było

Komentarz

• misiekwaw
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7715
            • Ford

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
            liroyek, okopcenie na czarno to nie olej, tylko lejace wtryski, zabogata mieszanka, a w przypadku diesla, szczegolnie bez DPF to normalne wsumie, i to nie ma nic do oleju
            w przypadku bogato strojonych turbo-benzyn to równiez normalka
            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
            http://www.disi-tune.pl
            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
            Był WRX
            Była Octa

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez liroyek
              macie "okopcone" tlumiki ?? kumpel gada ze jak sie ma okopcone to bierze olej
              Ja nie mam. Rury są nadal srebrne :hura
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Trzeba wejść pod auto, żeby to sprawdzić ??

Komentarz

• winni77
                  RS
                  • 2009
                  • 2183
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

loyd, chyba nie, bo to chodzi o końcówkę rury.
                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• mrsojer
                    Drive
                    • 2010
                    • 76

Dzisiaj dolałem 0,5 literka LL i mam połowe. Będę relacjonował na bieżąco jak chlapie

Komentarz

• malysmok
                      Classic
                      • 2010
                      • 36

Zamieszczone przez adamza
                      mam 1,8 TSI i przejechałem 26kkm dolewając 1,5l oleju zgodnego z wymogami producenta. jak mi się pierwszy raz przy 10kkm pojawiła kontrolka oleju to mnie zaskoczyło bo nie miałem baniaczka pod ręką
                      No ja właśnie dobijam do 10kkm i wczoraj zapaliła się kontrolka "Oil pressure: keep engine speed below 4,000rpm". Dzisiaj sprawdziłem, olej i jest na minimum.
                      Jaki olej powinienem dolać dla 1.8 TSI CDAA (Serwis QG1)?

Komentarz

• Psycho Dad
                        Rider
                        • 2009
                        • 629

Zamieszczone przez malysmok
                        Zamieszczone przez adamza
                        mam 1,8 TSI i przejechałem 26kkm dolewając 1,5l oleju zgodnego z wymogami producenta. jak mi się pierwszy raz przy 10kkm pojawiła kontrolka oleju to mnie zaskoczyło bo nie miałem baniaczka pod ręką
                        No ja właśnie dobijam do 10kkm i wczoraj zapaliła się kontrolka "Oil pressure: keep engine speed below 4,000rpm". Dzisiaj sprawdziłem, olej i jest na minimum.
                        Jaki olej powinienem dolać dla 1.8 TSI CDAA (Serwis QG1)?
                        Ja bym na twoim miejscu wymienił na nowy.
                        Przynajmniej nie będziesz mieszał.
                        Olej musi spełniać normę 507 przy QG1, a fabrycznie zalany jest Shellem lub Castrolem.
                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• malysmok
                          Classic
                          • 2010
                          • 36

Zamieszczone przez Psycho Dad
                          lej musi spełniać normę 507 przy QG1, a fabrycznie zalany jest Shellem lub Castrolem.
                          A nie 504? Tak przynajmniej jest napisane w instrukcji dla 1.8TSI QG1.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

504.00 dla benzyny, 507.00 dla diesla, z tym ze to ten sam olej
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• winni77
                              RS
                              • 2009
                              • 2183
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez malysmok
                              A nie 504?
                              Dokładnie tak. Dokup np. Castrola o tej specyfikacji i po prostu dolej. Myślę, że litrowa butelka powinna Ci wystarczyć do pierwszego przeglądu, chyba, że zaczniesz ostro butować, wtedy może zacząć troszkę więcej brać.
                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• Psycho Dad
                                Rider
                                • 2009
                                • 629

Zamieszczone przez Maicroft
                                504.00 dla benzyny, 507.00 dla diesla, z tym ze to ten sam olej
                                Tak ... jakoś 507 w głowie mi zostało jak szukałem motula
                                Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• abrymarz
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 200
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

Przeczytałem ostatnie 2 tematy o zużyciu oleju w 1.8 TSI i mimo wszystko postanowiłem się podłączyć (a nie zakładać nowy temat).

Od ponad 2 m-cy mam nowego szkodnika i przejechane raptem 2kkm (50% trasa 50% miasto).
                                  Wcześniej czytając o zużyciu oleju zaopatrzyłem się w 1 litr zapasu (spełniającego normę VW) i sprawdzałem poziom na bagnecie :roll: .
                                  Byłem przygotowany na "dolewki" :lol: . 2 dni temu (samochód stał przez noc na płaskim) sprawdziłem poziom na bagnecie. Ku mojemu
                                  zaskoczeniu poziom się podniósł (osiągnął max.) :? . Zerknąłem na płyn chłodzący, ale bez zmian (czytałem że jak jest jakaś nieszczelność
                                  to z płyn dostaje się do oleju i podnosi jego poziom). Jeżdżę raczej spokojnie (ale bez przesady). I teraz nie wiem czego mogę się spodziewać.

Czy poziom będzie rósł :?:
                                  A może jednak zacznie opadać :?:
                                  A jak nie opadnie to wyssać nadmiar :?:

Może wiecie czym to może być spowodowane i jak temu zapobiec? W komorze silnika jest ostrzeżenie o zbyt wysokim poziomie oleju.
                                  W "starym" fiacie nie miałem takiego problemu. Przez 12 lat co roku wymieniałem olej i nic nie dolewałem.

Nie chciałbym zacząć jeździć ostro tylko po to, żeby obniżyć poziom oleju :|

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez abrymarz
                                    Byłem przygotowany na "dolewki" :lol: . 2 dni temu (samochód stał przez noc na płaskim) sprawdziłem poziom na bagnecie.
                                    Zgodnie z instrukcją poziom oleju należy sprawdzać 5 minut po wyłączeniu silnika
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez abrymarz
                                      Może wiecie czym to może być spowodowane i jak temu zapobiec?
                                      powodem mogą być, krótkie trasy po mieście, wtedy cały syf znajdujący się w oleju i woda nie odparowuje, można temu zapobiec robiąc jakąś trasę, żeby wszystko się porządnie dogrzało i odparowało, oczywiscie należy się wtedy liczyć z tym, że "oleju" może ubyć
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• liroyek
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 620

ja wymielem ostanio na matula 504-507 obadamy jak bedzie uciekal
                                        w aso zalali prawie pod max :> dobrze ze nie przelali :>
                                        Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                        bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                        http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                        Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• koski
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 75

mnie po zmianie na Motula i przejechaniu 6000 km ubyło jakieś 600-700 ml.

troche to niepokojące że nowy silnik (dotarty jak należy ze zmianą oleju przy 5000 km) tak się zachowuje.

Mechanik w ASO nic konkretnego nie miał do powiedzenia poza tym, żę mieści się to w granicach normy (instrukcja). postanowiłem jednak nie martwić się tym jakoś bardzo, mając nadzieję na ustąpienie ubytków oleju w przyszłości

jedyne co mi przyszło do głowy, to sprawdzenie metodą prób i błędów różnych olejów, Shella, Castrola, Motula i może jeszcze jakiegoś i zaobserwowanie czy z każdym jest tak samo (ubytki).

Jak widać - na ubytki oleju - motul nie pomaga w każdym przypadku
                                          The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 474

Zamieszczone przez koski
                                            Jak widać - na ubytki oleju - motul nie pomaga w każdym przypadku
                                            a w czym ma pomagac?? Jak to taki sam olej jak inny i niczym sie nie rozni, do seryjnego czy z "czipowanego" silnika jest w 100% zbedny taki olej. Ktos tu musiał kiedys puscic fame o jego magicznych własciwosciach i kazdy kto go używa nagle zauważyl wielka poprawe.

Spróbuj może Castrol Magnatec,( co prawda na tym oleju jezdziłem w VW Eos i problemu nie było żadnego), zdania sa podzielone. A przedewszystkim zamiast lac olej 0w-... sprobuj 5w-... tez syntetyk.
                                            [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

do seryjnego czy z "czipowanego" silnika jest w 100% zbedny taki olej
                                              to znaczy jaki?
                                              że niby motul jest jakiś specjalny?

kazdy kto go używa nagle zauważyl wielka poprawe
                                              jakoś nic takiego nie zauważam, olej jak olej.

ktoś tam kiedys wytestował, że przy wysokich temperaturach dość dobrze się zachowuje i tyle, magicznych właściwości nie przypisywałbym ani motulowi ani innym olejom również.
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 474

Zamieszczone przez szkoda
                                                że niby motul jest jakiś specjalny?
                                                firma Motul zawsze robiła jedne z najlepszych Oleii do samochodow ktore jezdza w sporcie, i ma swietne oleje o dobrych parametrach, ktore spełniaja swoja funkcje w ciezkich warunkach. To samo tyczy sie motoru "czyt: ścigaczy". Dlatego płacenie wiele wiecej kasy, za to że jezdzi sie na ZWYKŁYM oleju takim jak kazdy inny(oczywiscie nie liczac Lotosa i innych oleji firmy "Norauto"<-bo tego to do komarka bym nie zalał) jest dla mnie bez sensu. Prosze zwrocic uwage że piszac "..że jezdzi sie na ZWYKŁYM oleju takim jak kazdy inny.." mam na myśli zwykły olej z tego co wiem najbardziej do Diesla pospolity czyli 5w-40.

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Rekin Chlebojad, ale wiesz de facto motul kosztuje tyle co inne markowe oleje i też traktuję go "zwyczajnie".
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 474

szkoda, , ale wiesz Motul kupiony droga internetowa może i kosztuje podobnie, natomiast w sklepie na polce nie jest juz tak wesoło. Może i jego cena nie podchodzi pod Castrola SLX (w Norauto-autonorze) czyli koło 80 zł za 1 L. Ale z 220 zł trzeba dac za 4-5 litersow Motula w sklepie.

Komentarz

Pracuję...