macie "okopcone" tlumiki ?? kumpel gada ze jak sie ma okopcone to bierze olej u mnie jest okopcone ale poziom jak byl tak jest przy okazji wymieniacie olej przy 15 tys ?? ja mam LL ale sie troche boje i chce juz wymieniac mam 16500 km
[O2] O2 FL 1.8TSI - zużycie oleju
Zwiń
X
-
Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co
-
-
w nowych TSi to chyba kwestia ulozenia silnika. Moj ewidętnie tez troche spalil ale dam mu czas do kolejnej zmiany oleju. Tym czasem po 10 kkm musze dolac 0,5l, a noge mam ciężką.
adamza, ile miales oleju na bagnecie jak Ci się kontrolka zapaliła?
[ Dodano: Pon 03 Maj, 10 21:48 ]
tak tłumik a właściwie końcówka opalona na dole na czarno.
P.S. Olej LL podobno ma byc wymieniany wg zskazań licznika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrsojeradamza, ile miales oleju na bagnecie jak Ci się kontrolka zapaliła?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rekin Chlebojadliroyek, okopcenie na czarno to nie olej, tylko lejace wtryski, zabogata mieszanka, a w przypadku diesla, szczegolnie bez DPF to normalne wsumie, i to nie ma nic do olejuTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamzamam 1,8 TSI i przejechałem 26kkm dolewając 1,5l oleju zgodnego z wymogami producenta. jak mi się pierwszy raz przy 10kkm pojawiła kontrolka oleju to mnie zaskoczyło bo nie miałem baniaczka pod ręką
Jaki olej powinienem dolać dla 1.8 TSI CDAA (Serwis QG1)?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez malysmokZamieszczone przez adamzamam 1,8 TSI i przejechałem 26kkm dolewając 1,5l oleju zgodnego z wymogami producenta. jak mi się pierwszy raz przy 10kkm pojawiła kontrolka oleju to mnie zaskoczyło bo nie miałem baniaczka pod ręką
Jaki olej powinienem dolać dla 1.8 TSI CDAA (Serwis QG1)?
Przynajmniej nie będziesz mieszał.
Olej musi spełniać normę 507 przy QG1, a fabrycznie zalany jest Shellem lub Castrolem.Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Przeczytałem ostatnie 2 tematy o zużyciu oleju w 1.8 TSI i mimo wszystko postanowiłem się podłączyć (a nie zakładać nowy temat).
Od ponad 2 m-cy mam nowego szkodnika i przejechane raptem 2kkm (50% trasa 50% miasto).
Wcześniej czytając o zużyciu oleju zaopatrzyłem się w 1 litr zapasu (spełniającego normę VW) i sprawdzałem poziom na bagnecie :roll: .
Byłem przygotowany na "dolewki" :lol: . 2 dni temu (samochód stał przez noc na płaskim) sprawdziłem poziom na bagnecie. Ku mojemu
zaskoczeniu poziom się podniósł (osiągnął max.) :? . Zerknąłem na płyn chłodzący, ale bez zmian (czytałem że jak jest jakaś nieszczelność
to z płyn dostaje się do oleju i podnosi jego poziom). Jeżdżę raczej spokojnie (ale bez przesady). I teraz nie wiem czego mogę się spodziewać.
Czy poziom będzie rósł :?:
A może jednak zacznie opadać :?:
A jak nie opadnie to wyssać nadmiar :?:
Może wiecie czym to może być spowodowane i jak temu zapobiec? W komorze silnika jest ostrzeżenie o zbyt wysokim poziomie oleju.
W "starym" fiacie nie miałem takiego problemu. Przez 12 lat co roku wymieniałem olej i nic nie dolewałem.
Nie chciałbym zacząć jeździć ostro tylko po to, żeby obniżyć poziom oleju :|
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abrymarzMoże wiecie czym to może być spowodowane i jak temu zapobiec?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
ja wymielem ostanio na matula 504-507 obadamy jak bedzie uciekal
w aso zalali prawie pod max :> dobrze ze nie przelali :>Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co
Komentarz
-
-
mnie po zmianie na Motula i przejechaniu 6000 km ubyło jakieś 600-700 ml.
troche to niepokojące że nowy silnik (dotarty jak należy ze zmianą oleju przy 5000 km) tak się zachowuje.
Mechanik w ASO nic konkretnego nie miał do powiedzenia poza tym, żę mieści się to w granicach normy (instrukcja). postanowiłem jednak nie martwić się tym jakoś bardzo, mając nadzieję na ustąpienie ubytków oleju w przyszłości
jedyne co mi przyszło do głowy, to sprawdzenie metodą prób i błędów różnych olejów, Shella, Castrola, Motula i może jeszcze jakiegoś i zaobserwowanie czy z każdym jest tak samo (ubytki).
Jak widać - na ubytki oleju - motul nie pomaga w każdym przypadku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koskiJak widać - na ubytki oleju - motul nie pomaga w każdym przypadku
Spróbuj może Castrol Magnatec,( co prawda na tym oleju jezdziłem w VW Eos i problemu nie było żadnego), zdania sa podzielone. A przedewszystkim zamiast lac olej 0w-... sprobuj 5w-... tez syntetyk.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rekin Chlebojaddo seryjnego czy z "czipowanego" silnika jest w 100% zbedny taki olej
że niby motul jest jakiś specjalny?
Zamieszczone przez Rekin Chlebojadkazdy kto go używa nagle zauważyl wielka poprawe
ktoś tam kiedys wytestował, że przy wysokich temperaturach dość dobrze się zachowuje i tyle, magicznych właściwości nie przypisywałbym ani motulowi ani innym olejom również.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaże niby motul jest jakiś specjalny?
Komentarz
-
Komentarz