[O2] Dogrzewanie elektryczne
Zwiń
X
-
szkoda że w O! tak nie ma, przy takich mrozach w tdi zanim sie silnik nagrzeje to troche zchodzi, dobrze ze mam podgrzewane fotele bo bym chyba zamarzł,
-
-
No dobra to jaką najlepiej wybrać z praktycznego punktu widzenia C, D, E czy F?
Zostaw komentarz:
-
-
Fajniejsze, ale trudniejsze w utrzymaniu. Grzałę wozisz po prostu cały rok i używasz gdy przyjdzie potrzeba. Webasto po jakimś czasie stanie się kapryśne, bo używasz je dwa-trzy miesiące, a reszte czasu wozisz nieużywane.Zamieszczone przez octaviars1zalezy czy masz wolny 1000zl i chcesz go na to przeznaczyc
webasto fajniejsze
wchodzisz do cieplego samochodu a nie do takiego, ktory szybciej sie nagrzewa.
Za Webasto przemawia to, że nie obciążą dodatkowo układu elektrycznego, więc teoretycznie alternator i aku nie dostaje tak mocno w pupe ( o opcji wsiadania do ciepłego samochodu nie wspominam)
piszczy regulator ładowania, bo wszystko chce prądukrzynol, mam pytanko, moze cos podpowiesz ;-)
założoną mam tą nagrzewnice ale ostatnio zauwazyłem że jak ją włącze przy dużym mrozie to pojawia sie taki efekt mrugania elektryki oświetlenia, moze wiesz czego to objaw może być?
akumulator sprawdzony , doładowywałem go specjalnie ale nie pomogło, mruganie przechodzi po 2-3 minutach. zauwazyłem tez że wlaczenie nagrzewnicy nie powoduje podniesienia obrotów silnika.
czyżby za duże obciążenie dla instalacji?
Jedyna opcja to po prostu grzanie auta na pewnych obrotach (~1500), albo jazda.
Albo,tak jak siedzi u mnie z indeksem C.
Nie ma opcji że spali samochod. To nie są grzałki rezystancyjne, a PTC (zmniejszające opór w zależności od temperatury). Grzałka rozgrzewa się do 80-100*C (była temp. podana w tym wątku) i koniec. Więcej niet.Zapewne akumulator rozładowywała do końca, dobrze, że nie spalił samochodu. Można powiedzieć, że niebezpieczne to trochę rozwiązanie.
Zostaw komentarz:
-
-
natash,
1K0 963 235 E - nagrzewnica z CAN'em, do 10.2006
(1K0 963 235 F - nagrzewnica sterowana przekaźnikami bez CAN'a, od 10.2006 - sposób podłaczenia jest całkiem inny)
może być też wersja starsza z CANem "D"
krzynol, mam pytanko, moze cos podpowiesz ;-)
założoną mam tą nagrzewnice ale ostatnio zauwazyłem że jak ją włącze przy dużym mrozie to pojawia sie taki efekt mrugania elektryki oświetlenia, moze wiesz czego to objaw może być?
akumulator sprawdzony , doładowywałem go specjalnie ale nie pomogło, mruganie przechodzi po 2-3 minutach. zauwazyłem tez że wlaczenie nagrzewnicy nie powoduje podniesienia obrotów silnika.
czyżby za duże obciążenie dla instalacji?
[ Dodano: Wto 31 Sty, 12 15:13 ]
natash,
wersje bez CANa ale nie widze przekaźników.... szukaj a znajdziesz
;-)
[ Dodano: Wto 31 Sty, 12 15:20 ]
a tak wygląda wersja E i D
Zostaw komentarz:
-
-
Nie znam się i ciężko mi znaleźć używkę webastu lub tej nagrzewnicy, może ktoś podać numery części, co by łatwiej było szperać po necie?
Zostaw komentarz:
-
-
zalezy czy masz wolny 1000zl i chcesz go na to przeznaczyc
webasto fajniejsze
wchodzisz do cieplego samochodu a nie do takiego, ktory szybciej sie nagrzewa.
Zostaw komentarz:
-
-
te bez CAN z indeksem F to są same grzałki bez elektroniki i tam nie ma co się psuć
okablowanie nowe, gniazda przekaźników i przekaźniki nowe
podpięcie do komputera silnika nowe :szeroki_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
Raczej nie :wink:, też miałem w tamtym roku sporadyczny błąd a w teraz powiedziała pa paZamieszczone przez mrrudzinJest szansa że coś się poluzowało i czasami daje takie objawyMi poszła ale z tego co wiem to jest częsta przypadłość.Zamieszczone przez greg44A zdarzyło się komuś, że to się przepala, uszkadza?
krzych a jak jest z tymi bez CAN, tak samo padają czy mają lepszą elektrykę, przerabiając z E na F da się wykorzystać te same bezpieczniki i część okablowania.
Zostaw komentarz:
-
-
możesz zamontować obie wersje
ta z CAN jest ciężko dostępna, łatwiejsza w montażu, można się VCDS z nią połączyć i popatrzeć czy działa, ale zdaża się, że się eletronika upala w niej
ta bez CAN dostępna dużo łatwiej (mam taką do zbycia), tańsza, ale okablowania i zabawy troszkę więcej, i nie podejrzysz VCDS jakie prądy i moce daje
Zostaw komentarz:
-
-
Dziękuje za informację.Zamieszczone przez mrrudzinSkąd? Pewnie allegro.Zamieszczone przez natashMożecie polecić skąd nagrzewnic kupić i jakie koszty zamontowania tego mogą być, czy można samemu się w to pobawić?
Koszt - ok. 100-200zł (moja kosztowała 130).
Do tego potrzebujesz to co opisane w tutorialu (wtyczka, kabelki serwisowe do CAN, albo przekaźniki jak zdecydujesz się na wersję bez CAN) jakieś 8m przewodu 16mm^2 (pewnie też ~100zł). Całość zabawy zamkniesz w 300zł.
Zrobisz sam jak wiele osób na forum (w tym ja
) - wystarczy obejrzeć sobie tutoriale i zdjęcia z tego wątku.
Jak różnica w działaniu wersji z CAN i bez CAN oraz czy mogę sobie dowolnie wsadzić tą lub tą.
Zostaw komentarz:
-
-
Zapewne akumulator rozładowywała do końca, dobrze, że nie spalił samochodu. Można powiedzieć, że niebezpieczne to trochę rozwiązanie.Zamieszczone przez mrrudzinJednemu z kolegów załączyła się na stałe (pewnie poleciały tranzystory sterujące) - miał wersję sterowana po CAN
Zostaw komentarz:
-
-
Jednemu z kolegów załączyła się na stałe (pewnie poleciały tranzystory sterujące) - miał wersję sterowana po CAN
Zostaw komentarz:
-
-
No tutaj są duże prądy, więc od tego zacznę ale nie przy tej pogodzie, chociasz na wiosnę to już to nie będzie potrzebneZamieszczone przez mrrudzin=>greg44 - a może warto przejrzeć cały obwód prądowy skrzynka z bezpiecznikami - nagrzewnica. Jest szansa że coś się poluzowało i czasami daje takie objawy. Sprawdzony sprzedawca? Raczej nie. Szukasz, pasuje Ci cena i stan (jeśli można mówić o stanie na podstawie zdjęć) i kupujesz.
A zdarzyło się komuś, że to się przepala, uszkadza?
Zostaw komentarz:
-
-
=>greg44 - a może warto przejrzeć cały obwód prądowy skrzynka z bezpiecznikami - nagrzewnica. Jest szansa że coś się poluzowało i czasami daje takie objawy. Sprawdzony sprzedawca? Raczej nie. Szukasz, pasuje Ci cena i stan (jeśli można mówić o stanie na podstawie zdjęć) i kupujesz.
=> lu5asz - możesz próbować rozszyfrować temat po naklejce, ale najlepiej zobaczyć czy masz odpowiedni bezpiecznik w skrzynce z bezpiecznikami (temat był opisywany w tym wątku jeśli dobrze pamiętam)
Zostaw komentarz:
-
-
Przeczytalem caly watek,piszecie ze nie we wszystkich dieslach jest nagrzewnica i nie tylko w automatycznej,ale tez w manualnej klimie.W 1.6tdi bedzie taka nagrzewnica?
Zostaw komentarz:
-
-
Macie jakiegoś poleconego sprzedawce, który sprzedaje te nagrzewnice. Ja mam coś takiego ale błąd wyskakuje, że obwód w nagrzewnicy przerwany czy cuś. Nie zawsze dwa razy mi się pokazał w ta zimę, może powoli trzeba się rozglądać z nową.
Zostaw komentarz:
-
-
Skąd? Pewnie allegro.Zamieszczone przez natashMożecie polecić skąd nagrzewnic kupić i jakie koszty zamontowania tego mogą być, czy można samemu się w to pobawić?
Koszt - ok. 100-200zł (moja kosztowała 130).
Do tego potrzebujesz to co opisane w tutorialu (wtyczka, kabelki serwisowe do CAN, albo przekaźniki jak zdecydujesz się na wersję bez CAN) jakieś 8m przewodu 16mm^2 (pewnie też ~100zł). Całość zabawy zamkniesz w 300zł.
Zrobisz sam jak wiele osób na forum (w tym ja
) - wystarczy obejrzeć sobie tutoriale i zdjęcia z tego wątku.
Zostaw komentarz:
-
-
Ten kod 7E6 to nie jest wymagany aby nagrzewnica była.
U mnie przecież go brak a jak sprawdziliśmy po bezpiecznikach to nagrzewnica jest.
Zostaw komentarz:
-
-
Możecie polecić skąd nagrzewnic kupić i jakie koszty zamontowania tego mogą być, czy można samemu się w to pobawić?
Zostaw komentarz:
-
-
Chyba raczej nie. Po co grzać nagrzewnicę tylko po to by od razu część ciepła zabrała duży obieg chłodzący? Na OBRAZKU widać że najpierw jest nagrzewnica z obwodu chłodniczego, a później nagrzewnica elektryczna i układ do dystrybucji powietrza.Zamieszczone przez krzynolpo 1-2 min. leci wyraźniej ciepłe powietrze
a auto się szybciej rozgrzewa, bo nagrzewnica elektryczna jest obok wodnej
i jak by nie było troszkę nagrzewa obieg płynu chłodniczego
Prawdą za to jest że auto z nagrzewnicą szybciej się nagrzeje podczas jazdy bo raz że nagrzewnica zrobiła już troche pracy za silnik, więc ten nie musi już oddać takiej ilości ciepła do kabiny, dwa - silnik podczas jej pracy był jeszcze dodakowo obciążony sporą mocą, więc nagrzał się szybciej.
Jeśli chcecie szybko nagrzać w aucie, najlepiej włączyć obieg zamknięty i podciągnąć obroty do jakichś 1500.
Zostaw komentarz:
-
-
a jak się klimę nienormalnie włącza ?!Zamieszczone przez octaviars1to jak to w koncu sie wlacza? nie wystarczy wlaczyc klimy normalnie
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez natashloru - Mowa o wnętrzu nie temperaturze wody
?Zamieszczone przez lorumam porównanie co do nagrzewania wnętrza między O2 a Leonem (benzyna)
Zostaw komentarz:
-
-
to jak to w koncu sie wlacza? nie wystarczy wlaczyc klimy normalnie?
Zostaw komentarz:
-
-
loru - Mowa o wnętrzu nie temperaturze wody
?
Ile by kosztowało dołożenie tej nagrzewnicy i czy do każdego bolidu można ją dołożyć?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: