[O2] Dogrzewanie elektryczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• iFi
    odpowiedział(a)
    Yarwa, takie pytanie - z którego roku masz samochód? ETKA mówi, że najnowsza nagrzewnica to ta z końcówką G ale nigdzie nie idzie tego znaleźć :/

Zostaw komentarz:

• Yarwa
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    szukałem u tego gościa, ale nie widzę tej nagrzewnicy
    pisałem żeby sprawdzac u niego, ja ostatnią wziąłem ale może jeszcze będzie miał jakieś dostawy

Zostaw komentarz:

• 1 6 D
    odpowiedział(a)
    Yarwa, moduł 18 to ogrzewanie postojowe jest.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    szukałem u tego gościa, ale nie widzę tej nagrzewnicy

Zostaw komentarz:

• Psycho Dad
    odpowiedział(a)
    Stary przeczytaj 2 posty wyżej ...

Facet nie podaje nr części w aukcji, więc ciężej to znaleźć przez wyszukiwarkę allegro, więc warto się dopytywać, a ma po 100pln.

Zostaw komentarz:

• WIELKIBONGO
    odpowiedział(a)
    No ja właśnie też chcę zrobić taki mod

poszukuje nagrzewnicy o nr 1K0 963 235 E :lol:

może ktoś ma na zbyciu???? :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• Yarwa
    odpowiedział(a)
    No i problem rozwiazany. W gatewayu ustawiłem wcześniej 18-Aux. heater zamiast 7D-Aux. heater. Ten blok nr 18 to chyba od grzania dupska. Grzałka śmiga
    Cały koszt moda ok. 180zł, a więc nie ma o czym gadać. Jakby ktoś szukał grzałki to szukajcie u tego gościa: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=19577300
    Facet nie podaje nr części w aukcji, więc ciężej to znaleźć przez wyszukiwarkę allegro, więc warto się dopytywać, a ma po 100pln.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    sprawdzanie działania w blokach pomiarowych, grupa 01
    warunki zadziałania grupa o2

Zostaw komentarz:

• Yarwa
    odpowiedział(a)
    krzynol, na szczęście podjąłem decyzje zastosowania 100A, bo to twoje wycofanie z 80A dopiero dziś przeczytałem A wczoraj robiłem montaż. Z tym, że nie miałem nakrętek samokontrujących ale dałem podkładki sprężynujące - chyba nic się nie stanie.
    Ale napotkałem inny problem. Wszystko pomontowałem. W gatewayu ustawiłem 7D-Aux. heater. Po odpaleniu auta i podpięciu VCDS chciałem wszystko posprawdzać. Niestety temperatury jeszcze są zbyt duże żeby poczuł efekt przez kratki, ale przed ostatecznym montażem osłon nagrzewnicy dotykałem ją po odpaleniu auta i ta plastikowa obudowa była ciepła, a więc sądze że grzałak grzeje. Gdy zrobiłem "output test" to na blokach były wartości (wachało się to wszystko: 75-77A, 12,3-12,5V i około 900W). Jednak gdy chciałem sprawdzić błędy grzałki to ku mojemu zdzieniu wyskoczyły, a wydaje mi się że działa. Wyskoczyło jak poniżej:
    01299 - Diagnostic Interface for Data Bus (J533)
    005 - no or incorrect setting / adaptation

Co to oznacza?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Yarwa, ta lub ta może być pewnie

[ Dodano: Czw 18 Paź, 12 23:33 ]
    Na pewno obie pasują - sprawdziłem
    Natomiast wycofam się po przemyśleniu sprawy z bezpiecznika 80A - w monobloku
    Powinno być tak: (tylko wtedy trzeba mieć tę srubę M5 z rozetką + 2x nakrętki M5 samokontrujące, kołnierzowe + bezpiecznik płaski 100A, co ori to ori )
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Yarwa
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    jakby się palił to wtedy przejdziesz na ten dodatkowy zacisk i dołożysz bezpiecznik 100A + tę specjalną śrubę z rozetką
    mówisz o tej śrubie 1K0 919 625? a dokładniej w moim przypadku WHT000906 (tak jak ci pisałem w PW wg etki dla FL taka sruba jest)?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Yarwa, jak widać w O2 FL nie ma bezpieczników pojedyńczych, tylko taki monoblok bezpiecznikowy
    do tego jest to na sztywno przygotowane do nowego typu nagrzewnicy
    ja bym się podpiął pod gotowy bezpiecznik H 80A - potrzebujesz do tego tylko nakrętkę kołnierzową
    jak testowałem nagrzewnicę to prąd 80A nie przekraczał
    jakby się palił to wtedy przejdziesz na ten dodatkowy zacisk i dołożysz bezpiecznik 100A + tę specjalną śrubę z rozetką

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    śruba wskazana przez Ciebie jest odpowiednia.
    Może to niewyobrażalne, ale znam przypadek upalenia się jednej ze śrub na dole. Po prostu nie wiadomo dlaczego straciła kontakt z plusem. WTF ???

Zostaw komentarz:

• Yarwa
    odpowiedział(a)
    Też zamierzam u siebie zamontować dodatkową grzałkę, ponieważ nie jestem zadowolony z grzania w mojej octavii. Niby benzyna a dużo później jest cieplej niż w golfie V którego miałem w tdi, z tym, że tam miałem nagrzewnicę właśnie.
    Grzałkę już mam kupioną po CANie (indeks E). Przeczytałem cały wątek i chciałbym się upewnić gdzie mogę podpiąć kabel na skrzynce bezpieczników. Poniżej fotka mojej skrzynki.

Na zdjęciu nie widać dwóch pierwszych gniazd (śruby A i B). Mam OIIFL TSI, a więc fabrycznie są przygotowane miejsca na wpięcie z bezpiecznikami 40A i 80A (śruby H i F) do podpięcia nagrzewnicy bez CAN. Analizując ten temat doszedłem do wniosku, że nie ma co się podpinać w 5 śrubę od lewej (a więc u mnie śruba H z 80A bezpiecznikiem), tak jak to jest w tutorialu krzynola. Wydaje mi się, że powinienem założyć bezpiecznik 100A na śrubę o oznaczeniu G, którą oznaczyłem zieloną strzałką na zdjęciu. Miejsce to jak widać jest wolne. Aha i rozumiem, że śruby, o której pisał w tutorialu krzynol służącej do wpięcia nowego bezpiecznika nie muszę już kupować bo to jest ta osadzona pod oznaczeniem G?
    Czy może jednak powinienem zakupić nową śrube i osadzić ją nizej, w poziomie śrub CEHDF? Ponieważ widzę, że ta moja śruba bezpośrednio pod literką G ma "łączność" ze kablem po lewej, poprzez blaszkę biegnącą po całej szerokości boku skrzynki i może nie może tak być.

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    OK. W dziale poradniki wrzuciłem TUTORIAL jak naprawić nagrzewnicę CAN.

Zostaw komentarz:

• ciuk15
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, posiadam taka z początku produkcji Octavii leży sobie w garażu a obecnie mam zamontowana druga od kolegi Enriquez, jak jesteś dalej zainteresowany daj znać. Komp ja widzi tylko jest tez błąd elementu grzejnego :-(

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ZYBI68
    na początku pokazywała błąd sporadyczny ale grzała a teraz wywala błąd i nie grzeje
    Tyż tak miałem, później to było zimno w aucie jak na Syberii. :lol:

Zostaw komentarz:

• ZYBI68
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, Ok, ale na pewno po 10.06, wcześniej nie dam rady. Podeślij na pw adres wysyłki.

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    ZYBI68, fajnie. Jak wyciągniesz to daj znać, umówimy się co do wysyłki.

Zostaw komentarz:

• ZYBI68
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, zgadza się mam takową, na początku pokazywała błąd sporadyczny ale grzała a teraz wywala błąd i nie grzeje :lol:, ale wymuszając z programu grzeje, oczywiście po kabelku :P . Jak wróci Ordynator z wojaży to ją wymontuje i podeślę

[ Dodano: Czw 31 Maj, 12 12:52 ]
    kowal 2002, jeżeli udało Ci się ją reanimować to uchar :hi:

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez lilo
    kowal 2002, ZYBI68, ma taką tylko że jeszcze nie ma wymontowane
    Dzięki, podpytam...

Zamieszczone przez Enriquez
    kowal 2002,

A może rąbek tajemnicy uchylisz łot ar ju kombinieren?
    Prawdopodobnie udało mi się jedną naprawić ( prawdopodobnie, bo sprawdzona tylko, że się rozgrzewa i nie wywala błędu - prawdziwy długodystansowy test pewnie dopiero w zimie ) i chciałbym sprawdzić, czy w innych pojawia się ta sama przyczyna...

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    kowal 2002,

A może rąbek tajemnicy uchylisz łot ar ju kombinieren?

Zostaw komentarz:

• lilo
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, ZYBI68, ma taką tylko że jeszcze nie ma wymontowane

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Panowie, ma ktoś może uszkodzoną nagrzewnicę CAN-ową? Interesuje mnie taka, która wywala błąd uszkodzonego elementu grzejnego ( w sensie nie całkowity trup, tylko nie grzejąca, ale widoczna w VCDS ). Jakby ktoś miał, to chciałbym pożyczyć na kilka dni, ( pokryję koszty przesyłki ) i jak się uda to dorzucę mały bonus przy zwrocie :roll: .

Zostaw komentarz:

Pracuję...