iFi, kabel jak najbardziej może być
nie wolno nic oblutowywać!!
wsadzasz odizolowany kabel i zaciskasz takie konektory:
[O2] Dogrzewanie elektryczne
Zwiń
X
-
Dobra Panowie nie pastwcie się już nade mną
Ja tylko dałem te numery jako alternatywę. Oryginalne kable na pewno zadziałają i są "pewne" - cena to kwestia innej natury 
Popchnięty Waszą motywacją postanowiłem jednak spróbować własnego zmontowania instalacji.
Mam więc pytania - idiotyczne
Czy kable mogą być dowolne? Np takie:
Jak wygląda prawidłowe zaciśnięcie konektorów? Pojawiają się jakieś wzmianki o oblutowaniu końcówek?
Sorry za głupie pytania ale dla kogoś kto nie ma do czynienia z takimi rzeczami to nie lada wyzwanie
Zostaw komentarz:
-
-
grajewiak, i to jest praktycznie kabel ori
jak ktoś robi jednorazowo to niech pożyczy zaciskarkę lub zaparsuje na zewnątrz u kogoś i przeciska w całości
Zostaw komentarz:
-
-
Pewnie że lepiej, możesz później dociąć na wymiar aby uniknąć zwijania kabli gdzieś po kątach.Zamieszczone przez grajewiakNie doczytałem wcześniej, że lepiej nie zaciskać przed przewleczeniem przez komorę... :P
Zostaw komentarz:
-
-
No i koszt praski wliczyłem ale tak naprawdę to zostaje praska - można zawsze odsprzedać dalej lub produkować te kableZamieszczone przez iFiWszystkie kabelki w ASO to niesamowite ceny :/ ciężko w to czasem uwierzyćZamieszczone przez krzynolto jest porażające
Faktycznie koszt niższy... Różnica w sam raz na kupienie reszty drobiazgów - obudowy, kostek itp...czyli razem ok 150zł mnie te dwa kable kosztowały.
EDIT:
U mnie to wyszło tak:
Nie doczytałem wcześniej, że lepiej nie zaciskać przed przewleczeniem przez komorę... :P
Zostaw komentarz:
-
-
Wszystkie kabelki w ASO to niesamowite ceny :/ ciężko w to czasem uwierzyćZamieszczone przez krzynolto jest porażające
Faktycznie koszt niższy... Różnica w sam raz na kupienie reszty drobiazgów - obudowy, kostek itp...czyli razem ok 150zł mnie te dwa kable kosztowały.
Zostaw komentarz:
-
-
Mój koszt był taki:
kable 16mm2 - 5m = 70zł
4 konektory oczkowe - coś ok 10-12 zł
Prasa do konektorów 70zł
-------------------------------
czyli razem ok 150zł mnie te dwa kable kosztowały.
Zostaw komentarz:
-
-
to jest porażająceZamieszczone przez iFiKoszt od 230zł - 270zł
Zostaw komentarz:
-
-
Może się uda. Dzięki za info, że może być jakiś problem...
Na razie zbieram graty. Sama modyfikacja raczej nie tej zimy. Samochód nie ma jeszcze roku, więc zdążę to jeszcze włożyć
Kable chciałem kupić zrobione fabrycznie, bo nie mam narzędzi, żeby to zrobić. Nie mam też takiego doświadczenia, żeby stwierdzić czy moje własnoręczne zarobienie będzie Ok czy też nie, a wolał bym, żeby auto nie spłonęło (choć z drugiej strony wtedy na pewno nie było by mi zimno :P )
Zostaw komentarz:
-
-
Jeszcze nie wiem :P
Przyznam, że jestem laikiem w wielu tematach więc dałem tylko takie info.
Jak znajdę chwilę to wrzucę stronkę, z której jest ten opis.
Wiem, że masę podpinano a kabinie (nie tam gdzie ma to zrobione akumulator), ale nie mam zdania czy to dobry pomysł czy nie. Więc do komory silnika szedł tylko jeden kabel.
[ Dodano: Czw 10 Sty, 13 10:12 ]
Ok, tutaj stronka:
Ten kabel z jednej strony - tej która idzie do aku, wygląda na dosyć wąski - tzn niewiele jeśli w ogóle szerszy od samego przewodu.
Zostaw komentarz:
-
-
iFi,
tylko jest jeden drobny problem - jak je przeciśniesz do komory silnikowej skoro są zarobione?
Ja wiem, że na upartego się da - ale tylko tam gdzie jest ten kondon na grodzi jak w O2 przed FL, Yetim... itp.
Zostaw komentarz:
-
-
Jeszcze w temacie ja dorzucę coś od siebie.
Znalazłem na rosyjskich stronach sporo różnych opisów montażu tego ustrojstwa. Dowiedziałem się stamtąd, że można zastosować kable zasilające o numerach:
1K1998250
Są to oryginalne kable występujące w Golfie (dla skody nie ma takiego numeru mimo, iż nagrzewnica ta sama). Koszt od 230zł - 270zł. Kable są zarobione i gotowe do montażu.
Zostaw komentarz:
-
-
raczej szukać trzeba od 2007 w górę
[ Dodano: Czw 20 Gru, 12 20:27 ]
bloki pomiarowe - cała grupa 16 dotyczy nagrzewnicy elektrycznej na przekaźnikachZamieszczone przez Witek 703W blokach pomiarowych nic nie widzę
Zostaw komentarz:
-
-
krzynol-a może spotkałeś octavię z końca roku 2006 z takim dogrzewaniem,chodzi mi o numer sterownika silnika.Może udało by się u mnie podmienić sterownik i sprawa byłaby załatwiona.
Zostaw komentarz:
-
-
raczej do webastoZamieszczone przez greg44To uściślijcie, do czego jest w CE opcja dodatkowego ogrzewania
Witek 703, może tak właśnie być
Zostaw komentarz:
-
-
Nie jestem do końca pewny,ale prawdopodobnie ten sterownik nie obsłuży dogrzewania elektrycznego(wysterowanie przekaźników).Całą modyfikacje"diabli wzięli).
Zostaw komentarz:
-
-
No jestem ciekawy co jest przyczyna braku masy. Sam miałem kiedyś przerabiać pod przekaźnikowe ogrzewanie.
To uściślijcie, do czego jest w CE opcja dodatkowego ogrzewania?
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie na opcji Output Tests pokazywało w silniku opisy że przekaźnik low i przekaźnik high, może tam przejrzyj i słuchaj czy się włączy.
Zostaw komentarz:
-
-
nic w bordnetzie się nie robi
i nie ma kodowania dla silnika pod nagrzewnicę
Zostaw komentarz:
-
-
A w CE nie zaznacza się, że jest dodatkowe ogrzewanie, jest tam taka pozycja, no chyba, że chodzi o Webasto. Gdzieś czytałem również, że w serowniku silnika się to programuje.
Zostaw komentarz:
-
-
a czy na wyjściach ze sterownika 70 i 71 jest potencjał masy względem 12V?
[ Dodano: Sob 15 Gru, 12 13:31 ]
Enriquez, nie wydaje mi się
bardziej wychodzi, na to że sterownik silnika lub jego soft tego nie obsługuje
Zostaw komentarz:
-
-
Co do loginu- szukałem na ross-tech i nic.Może ktoś ma jakieś sugestie.
PS.Marcinie dziękuję Ci za odpowiedź !
Zostaw komentarz:
-
-
podejrzewam, że potrzebny jest jakiś LOGIN tak samo jak do tempomatu...
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: