zajrzyj pod maskę i zobacz czy na skrzyni elektrycznej masz obsadzone wszystkie
duże bezpieczniki z podłączonymi grubymi przewodami
[O2] Dogrzewanie elektryczne
Zwiń
X
-
panowie - jak sprawdzić czy ja mam to ogrzewanie el. ? dodam że mam climatronic ,chwilowe zużycie paliw wzrasta mi znacznie z 0,4/h do 0.9/h , co jeszcze ....podam VIN jeśli to coś pomoże TMBBS61ZACO21916 , wersja elegance - auto z czerwca 2010 . Dzieki z góry za podpowiedź
Zostaw komentarz:
-
-
Jeżeli nikt tam kabelka od alarmu nie puścił, to puste. Co Ci szkodzi się schylić i zobaczyć?
Zostaw komentarz:
-
-
Enriquez, więc jednak jest inaczej
Sorry za głupie pytania, ale tak jak pisałem wole się uzbroić w maksymalnie dużo wiedzy. Owe otwory są puste czy są czymś wypełnione?
Zostaw komentarz:
-
-
W FL jest zupełnie inny przepust - nie polecam wiercić. Tam jest sztywny kawał plastiku. Są natomiast dwie dziurki 10mm - 3 cm poniżej tej grubej wiązki - trzeba odchylić dywanik, żeby zobaczyć. Nie trzeba nic kobinować.
Zostaw komentarz:
-
-
Dzięki krzynol, masz Chłopie cierpliwość
ops:
Dopytuje tak, b warunki do pracy mam raczej spartańskie i nie chce nagłych niespodzianek w czasie pracy...
Zostaw komentarz:
-
-
przebijasz się nad/obok przechodzącej wiązki w grodzi
do tak grubych kabli, przewierć wiertłem do drewna w grodzi i wepchaj w to przewody
wszystko w tutorialu jest opisane
a to zdjęcie to chyba z O1
Zostaw komentarz:
-
-
Ok, dzięki za info... Ostatnie pytanie zanim będzie mnie mieli bardziej niż dosyć
Czy przepust w O2FL wygląda tak jak tutaj:
??
Też należy obciąć jeden taki "cycek" aby dostać się do wnętrza? Trzeba to jakoś później uszczelniać aby nie kapało do środka?
Zostaw komentarz:
-
-
zwykłą bierzesz, troszkę ją przeginasz
a w nagrzewnicy nacinasz plastik lekko
Zostaw komentarz:
-
-
Dzięki za odpowiedź, przyjrzałem się zdjęciom oryginalnych przewodów i faktycznie są zaciśnięte jakby na "kanciasto"... Zastanawiam się jedynie nad końcówką kabla po stronie nagrzewnicy dla "-". Tam jest taka końcówka kolankowa:
Da się coś takiego nabyć? Szukałem ale nie mam pomysłu jak to się może fachowo nazywać... Ewentualnie wcisnę tam jakoś płaską końcówkę oczkową choć wolał bym rzecz jasna jak w ori...
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie, szybkie pytanie. Do zaciśnięcia końcówki oczkowej lepiej wybrać praskę ze szczękami sześciokątnymi czy taką która robi punktowy wcisk:
albo
??
Zostaw komentarz:
-
-
Czyli jednak da się uruchomić nagrzewnicę na przekaźnikach w BKD.Zamieszczone przez Witek 703podjechałem do serwisu SKODY i wgrali mi do sterownika nowy soft.Wcześniej miałem 6201,a teraz 6885.Po tej operacji nagrzewnica działa idealnie.
Zostaw komentarz:
-
-
Kolego krzynol dziękuję jeszcze raz za wszelkie podpowiedzi w tym temacie.( ostatni mój post ze środy 16 stycznia godzina 13:00:08)Mam zamontowaną nagrzewnicę elektryczną nowego typy(na przekaźnikach) i mój sterownik silnika nie mógł tego uruchomić. Poszedłem więc"całość"-podjechałem do serwisu SKODY i wgrali mi do sterownika nowy soft.Wcześniej miałem 6201,a teraz 6885.Po tej operacji nagrzewnica działa idealnie.
PS.Cała operacja kosztowała mnie 90 złotych.
Zostaw komentarz:
-
-
wiem tak ze na druga zime bedzie napewno ale tak chcialem jeszcze miec elektryczne.zona do pracy jezdzi 1km tak ze elektryczne bylo by fajne tylko ze akumulator nie da rady.
a czy ma ktos numer tych bezpiecznikow co sa potrzebne do montazu ale w wersji 10 A, 15A, 20A ????
Zostaw komentarz:
-
-
W Szwecji to chyba bardziej popularne i fajniejsze są te grzałki na 220V. I to by Ci się fajnie sprawdziło bo motorek dogrzany cały czas.
Zostaw komentarz:
-
-
kurcze chcial bym to zalozyc ale samochod jezdzi na bardo malych odcinkach i mysle ze akumulator nie podola
Zostaw komentarz:
-
-
piotrcar, jeśli myślisz o canowej nagrzewnicy to działa niezależnie od silnika
w benzynie inny zacisk w skrzyni jest ori, 6 może być -tak naprwdę nie ma to znaczenia
Zostaw komentarz:
-
-
czy zawsze kabel podpinamy pod zacisk 5 od lewej???u mnie jest on zajety wolny jest chyba 6. czy to dogrzewanie bedzie dzialalo w o2fl z silnikiem benzynowym???
Zostaw komentarz:
-
-
Witam.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany nieużywaną nagrzewnicą CAN z końcówką E to również mogę odsprzedać. Została ona wyjęta z nowego samochodu rozbieranego do sportu przez salon VW, od którego odkupiłem nagrzewnicę w celu montażu we własnym samochodzie.
Ze względu, że z montażu jej zrezygnowałem, jeżeli ktoś jest zainteresowany moge ją odsprzedać.
Mam również dodatkowa osłonę, wtyczkę do can oraz przewody linki 16mm2.
Pozdrawiam
Zostaw komentarz:
-
-
to kto reflektuje na na nagrzewnicę elektryczną CAN - kompletną, sprawną
z kompletem elementów do podłączenia do magistrali
potrzeba tylko przewód 16mm2 i 4 konektory oczkowe do przykręcenia
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: