[O2] Dogrzewanie elektryczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• krzynol
    odpowiedział(a)
    kazek103, nie masz grzałki PTC

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    Czyli jak wolne H i F to nie ma ogrzewania ?

Zostaw komentarz:

• niedziela67
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    niedziela67, czyli rozbierałeś obudowę elektroniki?
    dało się bez połamania plastiku? mnie też to czeka prawdopodobnie
    rufus sam ją rozbierał jak znalazł w goglach usterkę.Foty masz w jego wątku scp

[ Dodano: Pon 16 Gru, 13 09:38 ]
    Zamieszczone przez kazek103
    krzynol, pomóż

Parę postów wyżej zamieściłem zdjęcie mojej skrzynki z TSI, czy da się na tej podstawie stwierdzić czy jest grzałka.
    Dzięki
    H i F masz wolne a według schematu patrząc od lewej

SA1 alternator 90A-110A bezpiecznik 150A/ 140A bezpiecznik 200A
    SA2 elektromechaniczny układ wspomagania kierownicy 80A
    SA3 wentylator chłodnicy 50A
    SA4 ogrzewanie dodatkowe PTC 80A
    SA5 zasilanie elektryczne wnętrza samochodu 80A
    SA6 ogrzewanie dodatkowe PTC 40A
    SA7 wolny

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    krzynol, pomóż

Parę postów wyżej zamieściłem zdjęcie mojej skrzynki z TSI, czy da się na tej podstawie stwierdzić czy jest grzałka.
    Dzięki

Zostaw komentarz:

• majonezz
    odpowiedział(a)
    Grzałę mam i ja Sorry dla sprzedających z tego forum, ale kupiłem komplet od tego kolesia:

Co do montażu - przeciągnięcie przewodów jest w miarę proste. Schody zaczynają się przy ECU. Wyciągałem go po raz pierwszy i nie jest to specjalnie przyjemna czynność. Mogę potwierdzić, że grzałka działa z ecu od BLS'a. Jakby ktoś potrzebował, to służę radą - niestety zdjęć brak.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    niedziela67, czyli rozbierałeś obudowę elektroniki?
    dało się bez połamania plastiku? mnie też to czeka prawdopodobnie

Zostaw komentarz:

• niedziela67
    odpowiedział(a)
    Temat się rozwiązał.Uszkodzona nagrzewnica.Trzeba było przylutować na nowo rezystor trzeciej sekcji "grzejnika"

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sparrov
    To trzeba byłoby sprawdzić, ale nie zauważyłem, aby z powodu niskiej temp. grzałka startowała automatycznie. Jej uruchomienie wyczuwam, bo ma spore zapotrzebowanie na energię - jej moc to chyba około 1000W. Alternator dostaje kopa i zmieniają się nieco obroty silnika - podobnie jak przy włączeniu klimy.
    Zastanawiam się czy to nie jest kwestia półautomatu w klimie, który w tych warunkach dał sygnał na pełne grzanie. Natomiast zwiększone obroty widzę dopiero po jakimś czasie.

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    Też mam zimne TSI, przebrnąłem przez wątek i nadal nie wiem czy mam tą nagrzewnicę?
    Na wlepie w bagażniku 7E0.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• sparrov
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez iFi
    Co do startu grzania - ja osobiście nie wiem co myśleć. Ostatnio siedziałem w samochodzie i coś sprawdzałem VCDSem. Akurat miałem włączone bloki pomiarowe na grzałce. Pokrętło było na maksa na zimnym. Przekręciłem na mniej więcej 20*C i grzałka zaczęła działać. Sterownik od klimy półautomatycznej.

Pewne jest natomiast, że jak przekręcisz na max to jeśli silnik nie jest nagrzany to ruszy choćby na dworze było +15*C
    To trzeba byłoby sprawdzić, ale nie zauważyłem, aby z powodu niskiej temp. grzałka startowała automatycznie. Jej uruchomienie wyczuwam, bo ma spore zapotrzebowanie na energię - jej moc to chyba około 1000W. Alternator dostaje kopa i zmieniają się nieco obroty silnika - podobnie jak przy włączeniu klimy.

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    sparrov, nie neguję, jeśli ktoś bardzo chce mieć to

Ja do siebie założyłem, bo w tym cholernym TSI nawet jadąc miałem problemy z sensownym ogrzaniem wnętrza

Co do startu grzania - ja osobiście nie wiem co myśleć. Ostatnio siedziałem w samochodzie i coś sprawdzałem VCDSem. Akurat miałem włączone bloki pomiarowe na grzałce. Pokrętło było na maksa na zimnym. Przekręciłem na mniej więcej 20*C i grzałka zaczęła działać. Sterownik od klimy półautomatycznej.

Pewne jest natomiast, że jak przekręcisz na max to jeśli silnik nie jest nagrzany to ruszy choćby na dworze było +15*C

Zostaw komentarz:

• sparrov
    odpowiedział(a)
    iFi, nagrzewnica przydatna zimą nawet w 1.6. Polecam zwłaszcza, gdy na postoju trzeba iglo zmienić w auto nadające się do jazdy. Jak chcecie, mogę zrobić test po nocy do 90 st. wody i 50 oleju z i bez włączonej nagrzewnicy.

Moja startuje, gdy pokrętło temp jest w pozycji max (mam klime polautomat.).

Zostaw komentarz:

• niedziela67
    odpowiedział(a)
    Zamontowaliśmy z rufusem nagrzewnicę.Na teście rusza bez problemu i grzeje
    natomiast sama nie staruje w garage 10stC. W blokach pomiarowy off i zero poboru prądu.
    Czy temp zewnętrzna ma wpływ na jej pracę tak jak to jest z podgrzewanymi spryskami.

Zostaw komentarz:

• kniazuk
    odpowiedział(a)
    Potwierdzam że raczej szybko zaczyna grzać dlatego myślałem że ma zamontowane takie urządzenie. Wychodzi na to że dogrzewanie dotyczy tylko nowoczesnych diesli o wysokiej sprawności cieplnej.
    Dziękuję za podpowiedź.

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Raczej bardzo wątpliwe, że będzie to miał.

Jak sprawdzić było wiele razy - bezpieczniki, przewody ze skrzynki pod maską, wreszcie rzut okiem na nagrzewnicę od strony kierownicy (wnętrze samochodu) albo VCDSem.

Odczuwasz potrzebę w 1.6 posiadania tej grzałki? Z tego co pamiętam ten silnik grzeje się jak wściekły Tam gdzie w 1.6 miałem już rozgrzane auto aktualne 1.4 ledwo dźwiga wskazówkę...

Zostaw komentarz:

• kniazuk
    odpowiedział(a)
    A jak można sprawdzić czy jest ta grzałka (nie chodzi mi o próby) ale:
    - skąd bierze zasilanie;
    - w któym miejscu jest zamontowana?
    Chodzi o O2 r. prod 2013 1.6 MPi.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    fajny52, nie ma znaczenia - działa wszędzie
    aczkolwiek benzyny szczególnie małe, mają małe alternatorki
    więc jak się jeździ rano, krótko do pracy, to może być problem z niedoładowanym aku

Zostaw komentarz:

• fajny52
    odpowiedział(a)
    Czy w ogóle w wersjach benzynowych istnieje dogrzewanie elektryczne czy tylko w dieslu

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    fajny52, a skąd my mamy wiedzieć? sprawdź sobie

Zostaw komentarz:

• fajny52
    odpowiedział(a)
    Czy w O2Tour 1.6 z lpg rocznik 2012 jest nagrzewnica?

Zostaw komentarz:

• luki267
    odpowiedział(a)
    Panowie tak trochę z innej beczki czy wam tez z tej grzałki tak dziwni śmierdzi ?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    mrfazi, analogową jeśli już, ale chyba masz :?:

Zostaw komentarz:

• mrfazi
    odpowiedział(a)
    krzynol, ja chyba już mam to cudo :?:

Zostaw komentarz:

• ochman
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ochman
    Zamieszczone przez krzynol
    ochman, CAN'owe?
    Tak. Dla klubowoczow oddam za 300zl. To moja aukcja
    http://allegro.pl/1k0-963-235e-nagrz...740913983.html
    Tłusty nie tłusty ale na ta porę roku jak znalazł.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    brać Panowie, brać, bo to jest gruby, tłusty i zajebisty mod

Zostaw komentarz:

Pracuję...