[O2] Dogrzewanie elektryczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• blackrs
    odpowiedział(a)
    i ja z bohenem też

Zostaw komentarz:

• WIELKIBONGO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    WIELKIBONGO, są szanse :szeroki_usmiech
    no to czekam z niecierpliwościa:P

Zostaw komentarz:

• blackrs
    odpowiedział(a)
    no jak będzie od kogo to wezmę ale narazie nie mogę znaleźć :/

Zostaw komentarz:

• bohen
    odpowiedział(a)
    blackrs, bierz od razu dwie. :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• blackrs
    odpowiedział(a)
    to i ja bym był chętny bo nie mogę nigdzie znaleźć

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    WIELKIBONGO, są szanse :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• WIELKIBONGO
    odpowiedział(a)
    A ja będe marudny i sie przypomnę :szeroki_usmiech

czy ktoś nie ma na zbyciu grzałki do starego typu czyli po CAN-BUSIE????

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Yarwa, dzięki wielkie

Zostaw komentarz:

• Yarwa
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez iFi
    Przyszły tydzień może będzie luźniejszy to wybiorę się do jakiegoś sklepu we Wro, który ma takie kabl
    Pojedz tutaj http://elektronika.axel2.pl/. to jest blisko dworca PKP. Znajdziesz tam wszystko co potrzebujesz do tego moda. Kable, konektory, osłonki, wszystko w normalnej cenie.

Zostaw komentarz:

• Witek 703
    odpowiedział(a)
    krzynol-no przecież to jest jasne,że mój komputer nie obsłuży przekaźników nagrzewnicy.Nagrzewnice nowego typu zaczęto stosować od listopada 2006(więc sterownik już"jest nauczony do tego")a moje auto jest z połowy 2005 roku.Jeszcze raz serdecznie dziękuję za mnóstwo podpowiedzi w tym temacie.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Witek 703
    Żadna dostępna literatura nic na ten temat nie podaje
    wiem

Zostaw komentarz:

• Witek 703
    odpowiedział(a)
    krzynol diabli mnie biorą ponieważ na pinie 70 i 71 jest jakaś"masa",ale jej potencjał względem"plusa"jest jakiś dziwny.Zamiast przekaźników zastosowałem żarówkę 12v 1,2W i nadal nic się nie dzieje.Biorąc pod uwagę prąd,to zaledwie 0,1 Ampery.Może jednak trzeba wpisać jakiś kod albo albo login.Żadna dostępna literatura nic na ten temat nie podaje.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Witek 703, w takim razie wydaje mi się, że rozsądniejsze (cenowo też),
    będzie przejście na nagrzewnicę starego canowskiego typu

Zostaw komentarz:

• Witek 703
    odpowiedział(a)
    krzynol na 100% jestem pewien,że mój sterownik nie obsługuje przekaźników sterującą moją nagrzewnicą.W blokach pomiarowych-grupa 16 są tylko puste pola.Obserwowałem w/w pola i robiłem różne próby w celu"zmuszenia" przekaźników do działania.Nie mam pojęcia co jeszcze zrobić ażeby uruchomić"mojego moda".Nigdzie nie natchnąłem się na jakieś instrukcje związane z uruchomieniem nagrzewnicy nowego typu.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Witek 703, na 100% jesteś pewien, że nie obsługuje sterownik silnika tej grzałki?

Zostaw komentarz:

• Witek 703
    odpowiedział(a)
    Witam ponownie wszystkich kolegów.
    Najmocniej przepraszam za moją namolność,ale wracając do moich kilku postów ze strony 32 tegoż forum zrodziło się takie pytanie-może któryś z KOLEGÓW ma w swoim aucie zamontowaną nagrzewnicę nowego typu(z końcówką F,silnik 2.0 TDI 140KM na pompowtrysku) i mógłby podać mi numer sterownika silnika który to obsługuję tą nagrzewnicę.Myślę,że wymiana sterownika to jedyny ratunek dla mnie żeby "ruszyła" moja nagrzewnica.

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Przyznam, że patrzyłem na kable do car audio ale ich cena to przynajmniej 20pl/mb co znacznie podnosi koszt zrobienia takich kabli...

Tak z czystej ciekawości. Czy osłonka tych kabli lgy powinna być chroniona dodatkowo tą plecionką? Coś może się z tym stać jeśli nie będzie tej ochrony?

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    iFi, w sklepie elektrycznym pytaj o przewód ( linkę ) typu LGY 1x16mm2, cena powinna być w okolicy 8-10 pln/mb. O plecionki ochronne na przewody zapytaj w jakimś zakładzie CarAudio lub kup w necie, cena ok. 3-4 pln/mb.

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kowal 2002
    iFi, nie kupuj tego kabla z linka. To jest jakaś china i na 99% nie jest to miedź tylko miedziowane aluminium.
    :twisted: właśnie dla takich jak ja są te kable z ASO za poważną sumkę...

Ludzie na rosyjskich forach pisali coś o tym, że mimo iż dawali przekrój niby odpowiedni to kable i tak szlag trafiał. Pewnie to takie wynalazki jak ten z ogłoszenia.

Nic, zawziąłem się i dopnę swego. Przyszły tydzień może będzie luźniejszy to wybiorę się do jakiegoś sklepu we Wro, który ma takie kable... Na pewno też dam znać czy coś udało mi się zrobić.

Dzięki za cierpliwość! :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    iFi, nie kupuj tego kabla z linka. To jest jakaś china i na 99% nie jest to miedź tylko miedziowane aluminium. Kabel kup najlepiej w zwykłym sklepie elektrycznym i ewentualnie daj na niego taką ochronną plastikową plecionkę.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Jak kabel macie na wierzchu, to podjezdzcie do pierwszego lepszego elektryka to zacisna na miejscu i po sprawie.

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Dzięki Panowie! Wiedzy nigdy za wiele

Właśnie miałem także spytać o zaciskarkę. Patrzyłem w kilku sklepach ale do tak grubych kabli nie ma zbyt obfitego asortymentu w normalnej cenie (albo ja nie wiem czego dokładnie szukam )

Może uda mi się dzisiaj podjechać do Castoramy bo mam blisko i coś będzie (ze względu na mieszkanie pod Wrocławiem ciężko mi dotrzeć do "normalnych" sklepów a lokalnie dosłownie nic nie ma).

Zostaw komentarz:

• grajewiak
    odpowiedział(a)
    Ja dokładnie takie konektory kupiłem jak krzynol napisał.

iFi nikt się nie pastwi. Wiedza ile ori kosztuje jest cenna i łatwiej podjąć decyzję o robieniu tego we własnym zakresie.

Ps:
    Zaciskarkę taką mniej więcej nabyłem do tych konektorów

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    jamesbondzio, jak jest dobrze zaciśnięte to nie ma możliwości lutowania
    a przed zaciskaniem nie można lutować, bo się przewód nie ułoży i dobrze nie zaciśnie

Zostaw komentarz:

• jamesbondzio
    odpowiedział(a)
    krzynol, u mnie najpierw bylo zaciskane a potem dodatkowo lutowane .. i wsio jak na razie ok, ;-)

samo lutowanie to mało ale dlaczego nie mozna po dobrym zaciśnięciu dodatkowo poprawić lutem ?

Zostaw komentarz:

Pracuję...