[O2] Dogrzewanie elektryczne
Zwiń
X
-
Tylko panel do S2 jest jak poliftowy O2, a tu trzeba do przedlifta. A to z tego co pamietam, nie tylko wymiana samego panela.
Zostaw komentarz:
-
-
Maicroft - na Twoim miejscu kupiłbym panel klimatyzacji z Superba z grzaną szybą przednią i wykorzystał ten właśnie przycisk do odpalenia nagrzewnicy.
Szyba przednia działa około 10 minut i nie musiałbyś wtedy nic kombinować z grzaniem tylnej szyby. Sterowanie w Superbie przedniej szyby odbywa się również za pomocą przekaźnika (czy dwóch - nie pamiętam - są dwie połówki szyby). Przekaźnik podpięty jest bezpośrednio do panela.
Widzę też na Allegro taniutki, nowy panel do Webasto, jednakże nie jestem pewien jak ten guzik zadziała.
Zostaw komentarz:
-
-
1K0963235F - ja mam ta w BXE do podlaczenia, generalnie przekazniki 70A juz mam, bezpieczniki, oczka, przewody wszystko jest, tylko brak czasu... no i jeden szczegol.
Nie chce podlaczac pod ECU tylko najchetniej podlaczylbym pod wlacznik ogrzewania szyby albo cos takiego (chociaz z drugiej strony kolejne obciazenie w postaci szyby do obslugi przez alternator). Szyba wylacza sie po pewnym czasie sama. Mozna by zalozyc ten wylacznik bistabilny na desce, wtedy po przekreceniu kluczyka i wcisnieciu bedzie dzialac, az do zgaszenia auta, a jak nie nacisniemy to sie nie wlaczy.
Zostaw komentarz:
-
-
KulfonP, nie obejdzie się bez podłączenia i sprawdzenia empirycznie :twisted:
tym bardziej, że na kablach w sumie możesz to zrobić
Zostaw komentarz:
-
-
Tym bardziej że soft i jego wersje raczej są takie same, przynajmniej sterowniki takie same są - MED17.5.5 i w Skodzie i w VW...Zamieszczone przez krzynolEnriquez, ale jak dla VW było w teorii? to czy soft VW CAXA nie zatrybi?
[ Dodano: Wto 16 Gru, 14 11:09 ]
Dodam, że odpaliłem nagrzewnicę CAN w O2T z 2012
czyli tam gdzie nie ma climaticka, tylko jest klima manualna
i tam włączenie odbywa się poprzez ustawienie pokrętła temp. na maxa na chwilkę
a potem można ustawić sobie temperaturę dowolną
wyłączenie odbywa się poprzez ustawienie pokrętła temp. na min. na chwilkę
i też potem można ustawić temperaturę dowolną
Tak czy inaczej bez miernika się chyba widzę nie obejdzie...
Zostaw komentarz:
-
-
Enriquez, ale jak dla VW było w teorii? to czy soft VW CAXA nie zatrybi?
[ Dodano: Wto 16 Gru, 14 11:09 ]
Dodam, że odpaliłem nagrzewnicę CAN w O2T z 2012
czyli tam gdzie nie ma climaticka, tylko jest klima manualna
i tam włączenie odbywa się poprzez ustawienie pokrętła temp. na maxa na chwilkę
a potem można ustawić sobie temperaturę dowolną
wyłączenie odbywa się poprzez ustawienie pokrętła temp. na min. na chwilkę
i też potem można ustawić temperaturę dowolną
Zostaw komentarz:
-
-
podejrzewam, że nic z tego nie wyjdzie, ponieważ aktualizacja grzałki oznacza wgranie nowego wsadu silnika do sterownika, a co za tym idzie - skoro w CAXA nigdy takiej grzałki nie było - to nie będzie również takiego wsadu
mogę się oczywiście mylić - ale takie mam przeczucie
Zostaw komentarz:
-
-
po części racja, ale przy wyborze silnika CAXA, schemat podłączenia PTC się pojawia
co prawda są opisy pod diesla, ale jak porównacie schemat motronic CAXA
to tam piny 70 i 71 nie są wykorzystane, więc zakładam, że można pod nie coś podłączać
a czy one software-owo są przez sterownik wysterowane? jak nie podłączysz to się nie dowiesz
[ Dodano: Wto 16 Gru, 14 08:15 ]
wystarczy też spojrzeć na schemat CAXA np. w Golfie/Jettcie
tam nie ma rozróżnienia, że tylko dla diesla jest nagrzewnica
Zostaw komentarz:
-
-
Enriquez - masz moze schemat potwierdzający te tezę? Może Elsa coś na ten temat wspomina. Bo ja mam schemat z ECU CAXA Bosch Motronic 03C 906 016 AK i też tam nie widzę rozpisanych pinów 70 i 71 ani niczego co świadczyłoby o interfejsie do przekaźników sterowania PTC... Schematy diesli taki opis zawierają.
greg44 - ostatnio sprzedawca miał takowy za 300PLZ - all inclusive
Zostaw komentarz:
-
-
Generalnie z tego co pamiętam w tym wątku był ktoś kto montował taką grzałkę na przekaźnikach pod silnik BKD, po zamontowaniu nie miał sterowania na przekaźnikach. Pojechał do ASO (niektóre to nawet nie mają podłączenia Vasa Online i elektrycy tam pracujący nie wiedzą nic) i tam wgrali mu najnowsze oprogramowanie do sterownika silnika i wszystko ruszyło.
KulfonP Za ile kupujesz ten zestaw? Jakby co mam coś takiego na zbyciu, grzałkę, przekaźniki i okablowanie.
Zostaw komentarz:
-
-
wystawiająZamieszczone przez KulfonPChodzi mi głównie o to, czy piny 70 i 71 T94a ECU wystawiaja sygnały do przekaźników wg. schematu elektrycznego
Zostaw komentarz:
-
-
Dziękuję Maicroft
A czy jest tutaj ktoś kto wałkował skutecznie podłączenie przekaźnikowej wersji sterowania z ECU CAXA?
Chodzi mi głównie o to, czy piny 70 i 71 T94a ECU wystawiaja sygnały do przekaźników wg. schematu elektrycznego - byłbym wdzięczny za sprawdzenie tego w ELSIE/ETCE. Mniejsza o wersję softu w ECU bo mogę zflashować najnowszymi wersjami.
Stoję przed zakupem nagrzewnicy, mam możliwość kupić cały zestaw z kablami i przekaźnikami z demontażu i nie ukrywam, że skłaniałbym się bardziej do tej wersji ogrzewania niż CAN-owej ze względu na mniejsze ryzyko "zlepienia" sie MOSFETa w sterowaniu i rozładowania akumulatora. No i na ostatecznie mniejszy koszt samej grzałki/przekaźnika w razie padnięcia.
Zostaw komentarz:
-
-
Mam nieco lamerskie pytanie - gdzie w komorze silnika znajduje się ECU dla silnika CAXA?
Zaglądałem w weekend ale nie doszukałem się.
Zostaw komentarz:
-
-
Muti,
Ja tak właśnie miałem. Powinienem mieć F ale nie maiłem żadnej grzałki, wiec zamontowałem z końcówką E.
btw. webasto w Touranie się nie sprawdza że pytasz o ptc ?
Zostaw komentarz:
-
-
Marcingminski, pomimo, że grzałka bez CAN jest sporo tańsza i dostępniejsza
to podłączenie jej jest dużo bardziej skomplikowane i kosztowniejsze i jeszcze bez gwarancji działania
Muti, w każdej O2 i O2FL grzałka CAN będzie działać
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie, że tak zapytam niezgrabnie.. Czy do auta w którym powinien już zamontować grzałkę F na przekaźnikach pójdzie grzałka pod CANie E ? Na moje tak,ale wolę dopytać czy zostanie poprawnie wysterowana. GW ma opcję 7D
Zostaw komentarz:
-
-
grzałka
Witam , czytam i czytam i sam już nie wiem jaką mam kupić grzałkę z canem czy bez. Jest opis do Cana a nie ma opisu bez Cana. Jeśli ma ktoś takowe opisy i takowe canove grzałki to prosze o info. Zima idzie a ja sie jeszcze kręce. 1,9 BXE 2006 .
Zostaw komentarz:
-
-
bezpośrednio nie dostajeZamieszczone przez sooperczy grzałka na CAN'ie dostaje info od ECU nie będę się zakładał
jedyne sprawdzenie możliwości grzałki "analogowej" to podłączenie się pod te piny i sprawdzenie czy pojawia się "prawdziwa" masa
a ten bit 7 to chyba pomyłka w opisie...
IMHO muszą być same 0
Zostaw komentarz:
-
-
jak sprawdzę dam znaćZamieszczone przez Enriqueza jaki masz sterownik silnika aktualnie i jaki soft - pytam z ciekawości
robreg, O to czy grzałka na CAN'ie dostaje info od ECU nie będę się zakładał
Maicroft, Z informacji do których udało mi się dotrzeć, problemem z grzaniem za pomocą ECU jest niespełniony jeden warunek. Chodzi o 8 bit w drugiej sekcji w 16 grupie bloków pomiarowych ECU. Dokładnie o temperaturę zewnętrzną powyżej 5°C. Nawet gdy temperatura jest w granicach 0°C lub poniżej bit zawsze ma wartość 1 - czyli temperatura za wysoka i grzałka nie grzeje. U mnie jest identycznie, robiłem test gdy było -1°C i faktycznie w bicie 8 była "jedynka".
Podsumowując, podejrzewam że jeżeli mamy poprawny wsad z obsługą grzały, to poniżej 5°C i spełnieniu pozostałych warunków pojawią się same "zera"(poza bitem 7 bo jest to wyłączenie ECON i musi być "1") i grzałka zadziała, jednak nie mogę tego zagwarantować, gdyż osoba która flashowała ECU w ASO nie napisała czy tak właśnie się stało.
Dementując:
Ktoś w poprzednich postach napisał, że obecność grzałki na przekaźnikach poznamy wchodząc w bloki pomiarowe silnika w grupę 16, niestety nie jest to prawda, gdyż u mnie występują te wartości a grzałki brak
Wygląda to tak:
Zostaw komentarz:
-
-
A jak sprawdzic czy wsad obsluguje grzalke. Chodzi o BXE 2006 rok. Diesel powinien miec od zawsze aktywne te piny do dogrzewania swiecami zarowymi.
Zostaw komentarz:
-
-
sooper, ja stety-niestety mam grzałę z CANem i nie testowałem, czy moje ECU steruje swoimi wyjściami do grzałki dodatkowej.
Kiedy jednak analizowałem wcześniejsze wypusty ECU do silników VW, zauważyłem, że wcześniej był wykorzystywany ten sam mechanizm docieplania kabiny, tylko ECU zamiast dodatkową grzałką w kabinie sterowało dodatkowymi świecami żarowymi w układzie chłodzenia silnika. Stąd wydawało mi się (bo nie miałem tego jeszcze jak zweryfikować), że ECU silnika zawsze ma ochotę jakimś dodatkowym dogrzewaniem posterować, tylko od finalnego wyposażenia auta zależy, czym się pasażerów auta dogrzewa.
Być może jest tak jak piszesz i niektóre z ECU mają wyjścia do dodatkowych grzałek poblokowane, ale z drugiej strony nie jestem pewien, czy np. grzałka CAN jest sterowana wyłącznie komunikatami z panelu Climatronic-a, czy może także od ECU silnika musi dostać jakąkolwiek informację, tyle, że wysłaną magistralą cyfrową.
[ Dodano: Wto 04 Lis, 14 00:10 ]
"mam smoka i nie zawaham się go użyć" ;-)Zamieszczone przez sooperkupiłem już grzałkę z CAN'em i mam zamiar ją podłączyć
W związku z bogactwem Twojej wersji wyposażenia, nie pozostaje nic innego, jak tylko zaproponować podłączenie się od strony zasilania centralki A przewodem 2x10mm2 (oryginalnie jest bodajże 16mm2), by wykorzystując zabudowę dodatkowych oprawek bezpiecznikowych do wersji przekaźnikowej, wsadzić tam zabezpieczenie 2x50A i dalej od bezpieczników pójść przewodami do zasilania grzałki.
Trzeba byłoby tylko bardzo porządnie zabezpieczyć połączenie od skrzynki A do miejsca mocowania przekaźników, bo będzie to linia nie zabezpieczona od strony akumulatora wcale i przy zwarciu do masy o pożar nietrudno.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: