U mnie a 2.0 TDI BKD jest i dział bardzo dobrze i w miarę szybko.
Dodatkowo aby samochód szybko się nagrzał w środku zamykam obieg zewnętrzny (nie wiem czy było o tym pisane w tym wątku czy nie ) jest to sprawdzony patent - nagrzewnica nie pobiera pow. np. -18 st. tylko już wstępnie podgrzane z kabiny.
Oczywiście możemy tak robić do momentu kiedy zaczną nam parować szyby - jak akurat mam to szczęście że mam garaż (co prawda nie ogrzewany ale zawsze cieplej niż pod gwiazdami)
i zanim zacznie się parować to mija co najmniej 5 min - ale wtedy już. praktycznie jest cieplutko
[O2] Dogrzewanie elektryczne
Zwiń
X
-
dokładnie, jak sie odkręca którąś śrubę w okolicy to łatwo dotknąć bezpiecznika
obserwuj i bądź czujny
[ Dodano: Wto 14 Lut, 12 14:13 ]
poza tym zawsze można zrobić dogrzewanie na drewno
Zostaw komentarz:
-
-
Wywalilo ten bezpiecznik, ktory jest w pionie. Generalnie powinny byc zasloniete, ale moze z jakiegos powodu nie bylo, ktos wsadzil lape z jakimis kombinerkami, masa zwarla sie z bezpiecznikiem i wywalilo.
Zostaw komentarz:
-
-
To może być prawdopodobne :!:Zamieszczone przez MaicroftMoze bylo jakies zwarcie przy grzebaniu zwiazanym z reflektorem.
Tylko co może mieć wspólnego reflektor z tym bezpiecznikiem?
Zostaw komentarz:
-
-
Moze bylo jakies zwarcie przy grzebaniu zwiazanym z reflektorem.
Zostaw komentarz:
-
-
Też mnie to zastanawia. Elektryk nic nie mówił o niepokoju... Na razie wszystko działa. Po naprawie był zapuszczony test na VAS i nic nie wylazło...Zamieszczone przez krzynolale to niepokojące troszku co? żeby 100A spaliło to musiało na kompletnym zwarciu pójśćZamieszczone przez wokannawalił bezpiecznik 100A w głównej skrzynce
Te bezpieczniki to chyba ceramiczne są w środku bo na macanego można wyczuć ze spalony.
Może mechanicznie się uszkodził.
Zostaw komentarz:
-
-
Jak kolejnego za jakiś czas nie spali to nie ma się czego martwić, aby nie wsadzać 200 A lub watowanego. Czy to jedyne zabezpieczenie w tym układzie, nie ma innego bezpiecznika?
Zostaw komentarz:
-
-
ale to niepokojące troszku co? żeby 100A spaliło to musiało na kompletnym zwarciu pójśćZamieszczone przez wokannawalił bezpiecznik 100A w głównej skrzynce
Zostaw komentarz:
-
-
Witam!
Od początku jeżdżąc swoją octavką czułem, że coś jest nie halo z ogrzewaniem. Fabia TDI szybciej dmuchała ciepłym powietrzem (też miała PTC). Rozpracowując problem natknąłem się na ten wątek z całą masą cennych wskazówek 8) :szeroki_usmiech
Po podłączeniu VAGa obawy się potwierdziły - w module 19 CAN Gateway błąd "brak komunikacji z urządzeniem", mimo poprawnego zakodowania nie było widać w ogóle modułu 7D - Aux. Heat
Pytanie czy nawaliła nagrzewnica, czy coś innego :?:
Po długich poszukiwaniach przyczyna okazała się banalna - nawalił bezpiecznik 100A w głównej skrzynce :shock: Elektryk pierwszy raz się spotkał z awarią tego bezpiecznika.
Po wymianie błędy zniknęły, a ciepłe powietrze leci zdecydowanie szybciej, mimo mrozów do -15 st.
Pierwszą oznaką, że nagrzewnica działa i żre te swoje ampery i waty jest, po wyłączeniu ECONO, wzrost spalania chwilowego z 0.8 do 1.2 l/h na zimno i nawet słychać po odgłosie, że silnik zaczyna pracować pod obciążeniem. Można rzec, że PTC ma taki sam wpływ na spalanie jak klimatyzacja :diabelski_usmiech
Ale pisanie w tym wątku, że gorące powietrze leci po 2 minutach od uruchomienia jest lekką przesadą - jest co najwyżej lekko ciepłe :P
Zostaw komentarz:
-
-
Pobserwowałem i wygląda to tak:
-14C
Odpaliła od strzała..
3-4 minuty grzania motoru, 500m postój po chlebek i w drogę, grzanie siedzeń na "2"
Po 3-4 km ruszyła się wskazówka, leciało letnie powietrze, pewnie już 1km wcześniej.
Po 12-14 km dobiła do 90C, leciało gorące powietrze, pewnie od ok. 8-10km.
Spalanie 8l z 15 km po mieście, ale raczej to jest ciągła jazda z 4-5 postojami na światłach.
Zostaw komentarz:
-
-
No tak na rozgrzanym po wyłączeniu Econ z 0,5 na 0,7 skacze, bez różnicy czy masz włączone światła i czy nie.
Tylko, trzeba dodać, że w zimę to też i kompresor od klimy się załącza, tak mi się coś zdaje.
Zostaw komentarz:
-
-
Można sprawdzić też inaczej. Na wolnych obrotach po załączeniu ogrzewania na maksimum wyraźnie rośnie chwilowe zużycie paliwa.
Zostaw komentarz:
-
-
Zacząłem czytać ten wątek. Doszedłem do strony dziewiątej i straciłem cierpliwość, bo nikt nie jest w stanie powiedzieć, od czego zależy to czy ma się w aucie grzejnik czy nie. Więc wpadłem na pomysł, że najprościej będzie sprawdzić w ETK. Okazuje się, że u mnie tego dogrzewania nie ma. Dla ułatwienia dodam, że jest to w panelu 819-20 jak by ktoś chciał sobie to sprawdzić osobiście bez rozbierania auta.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie ale nie porównujcie tej nagrzewnicy z taką elektryczną nagrzewnicą która można sobie w domu postawić, to nie ta wydajność i nie ten prąd, będziecie rozczarowania jak do niej przyrównujecie, nie będzie leciało gorące powietrze tylko letnie i to też po dłuższej chwili, co nie zmienia faktu, że jak odpalę auto, oskrobie (około 5 min) i podjadę po dzieciaki pod blok około 700m to jak ich pakuje to już czuć , że jest letnio we wnętrzu auta.
Zostaw komentarz:
-
-
zalana i do tego zakryta taką obudową plastikową - sklejaną :!:
Zostaw komentarz:
-
-
Szybciutko nie szybciutko, przy tych mrozach -18 to tak średnio grzeje, po kilku minutach jak jadę to rzeczywiście leci ciepłe powietrze z kratek, chyba, że mi to już całkowicie pada, ale to by właśnie w tych blokach tej mocy nie pokazywało aż tyle. krzynol a rozbierałeś może tą nagrzewnice z Can, da się w niej coś dojrzeć po wyciągnięciu z układu wentylacji, czy elektronika w niej jest zalana jakąś żywicą?
Zostaw komentarz:
-
-
greg44, i o to chodzi :szeroki_usmiech ten jeden kilowat właśnie nas szybciutko grzeje :szeroki_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
Po 2007 r. jak jest nagrzewnica be Can to morze i tak, coś tam pyka, ale jak jest z Canem to nic nie pyka. W blokach pomiarowych najlepiej sprawdzić te z Canem, było opisane wcześniej który to kanał pokazuje, na biegu jałowym, na zimnym silniku pobiera to coś koło 800 Wat natomiast po dodaniu gazu tak przy 1700 - 2000 obrotów coś koło 1300 Wat lub więcej, przynajmniej u mnie tak jest.
Zostaw komentarz:
-
-
blackspot, nie każdej nagrzewnicy
i dla nagrzewnicy są 2 przekaźniki, trzeci może pyka od czegoś innego
Zostaw komentarz:
-
-
Istnienie nagrzewnicy elektrycznej łatwo sprawdzić. Zaraz po maksymalnym nastawieniu temperatury słychać wyraźnie jak zalączają się po kolei trzy przekaźniki. Jedyny warunek to załączony wentylator przynajmniej na pierwszy poziom.
Zostaw komentarz:
-
-
cysterniarz, A ja ostatnio wolę motor zagrzać niż wnętrze, więc wyłączam nadmuch (chyba że paruje od środka), włączam za to grzanie tyłka i auto tak na oko na tym samym odcinku nagrzewa się prawie do 90st...
[ Dodano: Nie 05 Lut, 12 16:42 ]
Wybaczcie OT
ops:
Zostaw komentarz:
-
-
Pi razy drzwi tak mniej więcej grzejeZamieszczone przez natashPo 1-2 minutach ma grzać letnie, po 5 ma być gora z pieca rozumiem?
Zależy jaką temp masz nastawioną na klimie jak na HI to może trochę spaść.Zamieszczone przez natashZ tego co kojarzę wcześniej, to niestety po włączeniu klimy temperatura na szafie spadała, przy nagrzewnicy chyba nie powinna?
Ja ustawiam sobie 17*C, z kratek i tak leci ciepłe powietrze z nagrzewnicy a motorownia też się szybciej nagrzewa.
Zostaw komentarz:
-
-
Teraz jak dostanę skodę od mechanika zrobię próbę.
- będzie zimna
- jest mróz
- włącze klimę na auto
Po 1-2 minutach ma grzać letnie, po 5 ma być gora z pieca rozumiem?
Z tego co kojarzę wcześniej, to niestety po włączeniu klimy temperatura na szafie spadała, przy nagrzewnicy chyba nie powinna?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: