triki sztuczki porady, tips and tricks

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arturos1984
    Ambiente
    • 2014
    • 173

Witam jestem świeży na forum, mam dwa pytania po pierwsze czy da się już w O3 programować dodatkowe funkcję typu test liczników, cornery itd:-) .
    Drugie moje pytanie czy w Warszawie jest ktoś kto mógł by się pobawić i włączyć to czego fabryka nie włączyła :-)
    Beż Cappuccino, Ambition, 1,2 TSI CJZA, Amazing i parę dodatków..
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78334

Komentarz

• Trancer
      Ambiente
      • 2014
      • 201

W swoim szkodniku dodałem co się dało . Zapraszam do siebie, pisz na priv.

Komentarz

• Bomber
        Ambiente
        • 2013
        • 226

Przyjedź na spota tg pewnie chłopaki ogarną. Tu masz link do spotów: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...441&start=8400
        Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• bob_best
          Rider
          • 2013
          • 744
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

oglądam właśnie kodowania ze strony: http://www.stemei.de/pages/coding/sk...via-iii-5e.php

Nie znam niestety niemieckiego więc korzystam z googla i średnio to idzie, więc może ktoś mi tutaj pomoże:
          1) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...aktivieren.php - co daje ta modyfikacja, bo niestety nawet filmik też nie bardzo mi to wyjaśnia :/

2) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...rassistent.php - czy hill hold można aktywować w każdej O3?

3) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...heinwerfer.php - da się aktywować Coming Home/Leaving Home w O3 bez czujnika zmierzchu? Chyba nie, bo nie ma tym co sterować

4) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...benachlauf.php - coś niby z oknami, ale o co chodzi?

5) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...stadtlicht.php - coś o przełączaniu świateł w zależności od prędkości, ale nie bardzo wiem o co chodzi?

6) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...funk-modus.php - kompletnie nie wiem o co chodzi?

ktoś może coś objaśnić ?
          Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• Bomber
            Ambiente
            • 2013
            • 226

1) To jest odpalenie danych i pokazywania szybkości oraz kontrolek kierunkowskazów dla szkoły jazdy. Nie widziałem tego nigdy :-) - ciekawy feature :diabelski_usmiech
            2) Jak napisałeś . Nie wiem czy się da w każdej.
            3) Jak napisałeś . Z tego co wiem to da się.
            4) To jest funkcja domykania okien po zamknięciu lub otwierania okien przy wciśnięciu przycisku pilota. Mam to u siebie - przydatne latem - chyba się to zwie: komfortowe zamykanie
            5) To jest uaktywnianie light assistant.

Jeszcze z ciekawych rzeczy , które na chwilę obecną można włączyć to: staging wskazówek, lap timer, zmiana coming/leaving home ze świateł/ksenonów na halogeny , cornery (jak ktoś nie ma) oraz domykanie automatyczne szyb w czasie deszczu (musi być czujnik deszczu) - jeszcze chłopaki dopracowują bo ostatnio "nie chyciło" :-))).

Z takich zabawnych rzeczy to w poniedziałek zobaczyliśmy ,że corner lights da się ustawić odwrotnie czyli skręcamy w prawo - to świeci lewy a w lewo - prawy :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech . Jest w o3 jeszcze sporo rzeczy do włączania i wyłączania ale nie sprawdzaliśmy czy zadziała. Start/Stop nie wiem czy można już wyłączyć czy nie - do sprawdzenia. w każdym razie tym się da :-) http://www.kufatec.de/shop/en/diagno...start-stop-mqb
            Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• Przem78
              Rider
              • 2013
              • 561

Zamieszczone przez Bomber
              lap timer,

Ale tylko z kolorowym Maxidotem. Można jeszcze dołożyć ilość paliwa do zatankowania, opuszczanie lusterka przy włączonym wstecznym, podświetlenie pokrętła nawiewu przy "Auto" i ostatnio wyczytałem, że można regulować stopień osuszania tarcz hamulcowych (default jest ustawione lekkie)

Kod:
              Anpassung der Intensivität der Bremsscheibentrocknung

Im Bremsen- bzw. ABS Steuergerät haben Sie die Möglichkeit beim Skoda Octavia III 5E die Intensität der Bremsscheibentrocknung anzupassen. Sollte Ihr Wagen zu quietschen neigen, wenn Sie diesen zum Beispiel bei regnerischer Witterung abgestellt hatten, kann das nervige trocknen der Scheibenbremsen verringert oder gar komplett deaktiviert werden um kein kratzen oder quietschen mehr zu haben.

Folgende Codierung ist anzuwenden:

STG 03 (Bremsenelektronik) auswählen
                  STG Anpassung -> Funktion 10
                  Kanal Bremsscheibentrocknung auswählen
                  Wert entsprechend anpassen

Auswahlmöglichkeiten: nicht aktiviert, schwach, mittel, stark

Skoda Octavia III 5E und Seat Leon 5F Werksauslieferungszustand: schwach <- Empfehlung
              Pozdr. Przemek

Komentarz

• Festexx
                Rider
                • 2013
                • 286

Kurcze ten stagging fajna sprawa musze kogoś z Łodzi poprosić o uruchomienie
                Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• krzynol
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 10964
                  • Superb II combi (3T5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Festexx, pukaj do Enriqueza
                  ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                  ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                  poprzednie modele:
                  ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                  ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                  O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• tomiss
                    Drive
                    • 2011
                    • 48

Zamieszczone przez nikolakis
                    Mam wersję ambiente i niestety nie mam obsługi telefonu . W cenniku standardowy bluetooth kosztuje 500 zł, mam nadzieję, że to tylko kwestia oprogramowania i nic nie trzeba kupować.
                    Witam, już minęło trochę czasu od powyższego pytania kolegi i dlatego chciałbym je trochę odświeżyć ponieważ mam ten sam problem. Czy może już komuś udało się uruchomić BT w Bolero które nie było w niego wyposażone fabrycznie ?

Komentarz

• Arturos1984
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 173

Zamieszczone przez Bomber
                      Z takich zabawnych rzeczy to w poniedziałek zobaczyliśmy ,że corner lights da się ustawić odwrotnie czyli skręcamy w prawo - to świeci lewy a w lewo - prawy :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech .
                      Potwierdzam da się tak zrobić, bo to na mojej O3 testowaliśmy :diabelski_usmiech tylko nie udało się włączyć coming/living home :-(.

Komentarz

• zielarzlol
                        Rider
                        • 2012
                        • 263

Jeśli nie masz czujnika deszczu/zmierzchu, to możliwy jest tylko manualny (mrugnięcie "długimi") coming home.
                        Czarna perła O2 FL:
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593

Komentarz

• Bomber
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 226

Zamieszczone przez tomiss
                          Zamieszczone przez nikolakis
                          Mam wersję ambiente i niestety nie mam obsługi telefonu . W cenniku standardowy bluetooth kosztuje 500 zł, mam nadzieję, że to tylko kwestia oprogramowania i nic nie trzeba kupować.
                          Witam, już minęło trochę czasu od powyższego pytania kolegi i dlatego chciałbym je trochę odświeżyć ponieważ mam ten sam problem. Czy może już komuś udało się uruchomić BT w Bolero które nie było w niego wyposażone fabrycznie ?
                          Tego raczej nie zrobisz gdyż auto ma jeszcze dodatkowy moduł. Nie jest to kwestia wyłącznie oprogramowania.
                          Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• Arturos1984
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 173

zielarzlol, no to tego nie sprawdzaliśmy ale gdzieś czytałem że się da podobno, a tak owego czujnika nie posiadam lacze2.

Komentarz

• Trancer
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 201

Niestety po długiej walce z moją O3 nie udało mi się włączyć C/L Home, może się nie znam ale wszystkie opcje klikałem w vcds i lipa

Komentarz

• Arturos1984
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 173

Trancer, ja też nie mogę włączyć, wynika to z tego ze nie mamy czujnika zmierzchu\deszczu.

Komentarz

• mariusz123a
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 103
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

a sterowniki lamp ktorych chcesz używać programowałes na funkcje C/L HOME?

Komentarz

• Trancer
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 201

Zamieszczone przez mariusz123a
                                    a sterowniki lamp ktorych chcesz używać programowałes na funkcje C/L HOME?
                                    Fajnie, żeby to wszystko było przynajmniej po angielsku ale przy szwabskim szybko tracę cierpliwość. Możesz coś bliżej opisać, bo niby przestawiałem z mijania na halogeny ale może jest jeszcze inna opcja do ogarnięcia.

Komentarz

• mariusz123a
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 103
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

LEUCHTE 23 i 24 to sterowniki tylnych świateł pozycyjnych
                                      W LICHTFUNCTION C23 i C24 dodaj funkcje coming home oder leaving, analogicznie przednie lampy przecimgłowe, nie pamietam numer sterowników, nebel to mgła z niemieckiego

Komentarz

• Trancer
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 201

Ok, dzięki, sprawdzę to po weekendzie.

Komentarz

• zielarzlol
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 263

Zamieszczone przez Arturos1984
                                          Trancer, ja też nie mogę włączyć, wynika to z tego ze nie mamy czujnika zmierzchu\deszczu.
                                          Manualny Coming Home z manteki powinien działać.
                                          Czarna perła O2 FL:
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593

Komentarz

• edyp13
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 29

A czy jest możliwość zamykania/opuszczania tylnej klapy (oczywiście w przypadku elektrycznego sterowania/wspomagania zamykania) za pomocą przycisku na konsoli środkowej albo guzikiem na pilocie? Bo otworzyć owszem można, ale zamknąć to już tylko przyciskiem na klapie, co nie zawsze jest szczęśliwym rozwiązaniem.

Komentarz

• bob_best
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 744
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez edyp13
                                              A czy jest możliwość zamykania/opuszczania tylnej klapy (oczywiście w przypadku elektrycznego sterowania/wspomagania zamykania) za pomocą przycisku na konsoli środkowej albo guzikiem na pilocie? Bo otworzyć owszem można, ale zamknąć to już tylko przyciskiem na klapie, co nie zawsze jest szczęśliwym rozwiązaniem.
                                              z wątku na briskodzie wynika że tak:

szukaj posta: Enabling boot closing from the keyfob and interior button on Combi models with the powered tailgate

Komentarz

• tomiss
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 48

Na początek podziękowania dla kolegi Krzynol, wczoraj posiedzieliśmy trochę nad moją O3 i udało się uaktywnić:
                                                1. Cornery
                                                2. Opuszczane prawe lusterko na wstecznym (nie do końca w automacie, trzeba gałkę od lusterka mieć w pozycji R)
                                                3. Stagging
                                                4. Ilość paliwa do zatankowania
                                                5. Prędkość dmuchawy w trybie auto

Niestety potwierdzam także że CHome i LHome póki co w żaden sposób nie udało się odpalić nawet w manualu, tak jak to działa w O2 bez czujnika zmierzchu.

Komentarz

• bob_best
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 744
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez tomiss
                                                  Na podziękowania dla kolegi Krzynol, wczoraj posiedzieliśmy trochę nad moją O3 i udało się uaktywnić:
                                                  1. Cornery
                                                  2. Opuszczane prawe lusterko na wstecznym (nie do końca w automacie, trzeba gałkę od lusterka mieć w pozycji R)
                                                  3. Stagging
                                                  4. Ilość paliwa do zatankowania
                                                  5. Prędkość dmuchawy w trybie auto

Niestety potwierdzam także że CHome i LHome póki co w żaden sposób nie udało się odpalić nawet w manualu, tak jak to działa w O2 bez czujnika zmierzchu.
                                                  Ad 2. Jak oceniasz opuszczanie lusterka? Bo u mnie zmiana kąta nachylenia jest na tyle mała że szkoda sobie w ogóle zawracać tym głowę. No chyba że coś dodatkowo poza aktywacją należy jeszcze ustawić?

Komentarz

• mcandy
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 115

Zamieszczone przez zielarzlol
                                                    wynika to z tego ze nie mamy czujnika zmierzchu\deszczu.
                                                    W sklepach roi się od różnego rodzaju foto... tranzystorów, rezystorów, innych działających na ilość światła czujników.
                                                    Czy nie można takiego czujnika kupić, podpiąć do instalacji i zakodować?

Poszerzymy wtedy perspektywy w konfiguracji
                                                    ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

Pracuję...