triki sztuczki porady, tips and tricks

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fredy.PW
    Rider
    • 2013
    • 376
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Przyciemnianie LED-ów miałem okazję wczoraj zaobserwować w Audi, które akurat przez jakiś czas jechało za mną - obserwowałem go w lusterku wstecznym. Na początku jechał na samych LED-ach i w momencie działania kierunkowskazu LED wyraźnie przygasł. Później zauważyłem, że włączył xenony i w tym momencie działanie kierunkowskazu nie powodowało już dodatkowego przyciemnienia LED-a.
    Pzdr
    Pzdr, Fredy
    Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• mariusz123a
      Ambiente
      • 2011
      • 103
      • Octavia III (5E3)
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Fredy.PW
      Przyciemnianie LED-ów miałem okazję wczoraj zaobserwować w Audi, które akurat przez jakiś czas jechało za mną - obserwowałem go w lusterku wstecznym. Na początku jechał na samych LED-ach i w momencie działania kierunkowskazu LED wyraźnie przygasł. Później zauważyłem, że włączył xenony i w tym momencie działanie kierunkowskazu nie powodowało już dodatkowego przyciemnienia LED-a.
      Pzdr
      To dlatego, że Ledy były już przyciemnione na światłach mijania. Włączając światła mijania Ledy muszą zgasnąć, bądź zostać przyciemnione i wtedy służą jako światła pozycyjne.

Komentarz

• Leniwiec
        Rider
        • 2009
        • 624
        • Octavia IV (NX3)
        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez mariusz123a
        Zamieszczone przez Fredy.PW
        Pzdr
        To dlatego, że Ledy były już przyciemnione na światłach mijania. Włączając światła mijania Ledy muszą zgasnąć, bądź zostać przyciemnione i wtedy służą jako światła pozycyjne.
        Dzisiaj trafiło mi się, że postawiłem się wieczorem na wprost szklanej witryny, więc trochę pobawiłem się światłami.
        Faktycznie, włączenie świateł mijania powoduje ściemnienie LEDów. Wcześniej tego nawet nie zauważyłem :lol:
        Natomiast przy włączonych światłach mijania i kierunku LEDy ściemniają się jeszcze, w niewielkim stopniu, ale jednak. Jak znajdę chwilę, to zobaczę czy obniżenie wartości spowoduje wyraźniejsze ściemnienie LEDów przy włączonych światłach mijania.

Robiłem to wg instrukcji z briskoda.net, na stemei.de nie znalazłem czegoś podobnego
        Kod:
        Controller 09 - Central Electronics
        16 - Security Access - enter 31347
        10 - Adaptations

(16)Leuchte2SL VLB10-Lichtfunktion G 2 from "not active" to "Blinken links Hellphase" 
        (18)Leuchte2SL VLB10-Dimmwert GH 2 from "0" to "25" (20 or less will disable the light bar during indicating)
        (19)Leuchte2SL VLB10-Dimming Direction GH 2 from "maximise" to "minimize" 

(16)Leuchte3SL VRB21-Lichtfunktion G 3 auf "not active" to "Blinken rechts Hellphase" 
        (18)Leuchte3SL VRB21-Dimmwert GH 3 from "0" to "25" (20 or less will disable the light bar during indicating)
        (19)Leuchte3SL VRB21-Dimming Direction GH 3 from "maximise" to "minimize"
        Enriquez, orientujesz się może co mogłoby być przyczyną błędu 31 przy próbie zapisania opcji pozwalającej na wyświetlanie ilości paliwa w baku?
        Pozdro

Komentarz

• mariusz123a
          Ambiente
          • 2011
          • 103
          • Octavia III (5E3)
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Jak zrobisz mniej niż 20 to zgaśnie całkiem. Ze względu na to, że na światłąch mijania ledy bezsensownie się ściemniały przy włączeniu kierunkowskazu to ja u siebie ustawiłem 30, czyli wartość na którą przechodzi Led po włączeniu świateł mijania. Jeżeli Ty chcesz, żeby na mijania też się ściemniały to ustaw sobie 0 i wtedy będą wyłączały się całkowicie, co będzie najbardziej widoczne.

Komentarz

• arekrsl1
            Drive
            • 2013
            • 91
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Z innej beczki, czy kody do security access (16) do różnych modułów w VCDS są gdzieś dostępne ? W manualu VCDSa pisze o jakichś "factory repair manual of your car" ale nigdzie tego nie ma.
            W zasadzie na forach znalazłem tylko kod do modułów 09 i A5.
            Chciałem sobie spróbować zmienić temperaturę ostrzegania o gołoledzi bo przy obecnych ciepłych zimach te +4 stopnie to trochę za wysoko i praktycznie ciągle jest gołoledź 8). Gdzieś tam znalazłem ten parametr ale wymaga security access no i zima :roll: Podobnie zresztą przy próbie aktywacji HHC, do zmian w module ABS (3) też wymaga kodu.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...113714#1113714

Komentarz

• tomiss
              Drive
              • 2011
              • 48

Zamieszczone przez Enriquez
              moim zdaniem tylko z LED
              w przypadku żarówki ona zgaśnie całkowicie
              polega to na tym, że LED jest zasilany 2x12 V i ściemnianie polega na odcięciu jednego 12V
              Ok to jest jasne, niech sobie gaśnie, mnie to nie przeszkadza. Ale czy ktoś już próbował takiego kodowania w O3 ? Myślę że można tak zakodować ponieważ widziałem zdaje się w Golfie coś takiego, facet lub facetka jechał na dziennych żarówach i po włączeniu kierunku zgasła jedna żarówa.

I jeszcze jedno pytanko. Zakodowałem zgodnie z Briskoda "otarcie łez" i u mnie niestety nie zadziałało, ani przód ani tył. Czy możecie potwierdzić że w O3 to działa ?
              I nie mam czujnika desczu ale to chyba nie jest problemem.

Komentarz

• arekrsl1
                Drive
                • 2013
                • 91
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Mnie wg tego opisu działa tylko tył, przód nie działa ale nie wiem czy z powodu braku czujnika czy czegoś w kodowaniu.

Komentarz

• tomiss
                  Drive
                  • 2011
                  • 48

Zamieszczone przez arekrsl1
                  Mnie wg tego opisu działa tylko tył, przód nie działa ale nie wiem czy z powodu braku czujnika czy czegoś w kodowaniu.
                  U mnie nie działa nic. Czy tył włącza się po każdym uzyciu spryskiwacza, czy może musi być coś jeszcze ?

Komentarz

• arekrsl1
                    Drive
                    • 2013
                    • 91
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Po każdym, przeleci te 2-3 razy, a potem po kilku sekundach jeszcze raz.

Komentarz

• tomiss
                      Drive
                      • 2011
                      • 48

Zamieszczone przez bob_best
                      in Long Coding the latest 3 Bytes on my side was 004002 and I changed with 70C002

"
                      Czy ktoś może wie które kodowanie jest prawidłowe dla TPM. Na stronie 4 tego tematu kolega bob-best podaje long coding jak wyżej w cytacie, natomiast kolega ijokur podaje :
                      07 - Kodowanie wartości kopiowania (prąd kodowania) w polu (nowe zestawy znaków), a następnie zmienić ostatnich 6 cyfr następujących wartości: 30C202.

Które wartości są odpowiednie dla O3: 30C202 czy 70C002 ?

[ Dodano: Czw 05 Lut, 15 15:29 ]
                      Po każdym, przeleci te 2-3 razy, a potem po kilku sekundach jeszcze raz.
                      Jakiego kodowania używałeś ?
                      U siebie zrobiłem zgodnie z : http://www.stemei.de/pages/coding/se...ortwischen.php i niestety nie zadziałało.
                      I jeszcze jedno pytanko, na filmiku widać że uaktywniła się dodatkowa opcja w radyjku, czy u ciebie też ?

Komentarz

• mariusz123a
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 103
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zrób tak kodowanie jak jest opisane w pierwszym poście tego tematu http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78908

Komentarz

• arekrsl1
                          Drive
                          • 2013
                          • 91
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ja kodowałem wg tego opisu wycieraczki

nic dodatkowego w menu mi się nie pojawiło

Komentarz

• bob_best
                            Rider
                            • 2013
                            • 744
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Działa prawidłowo?
                            Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• arekrsl1
                              Drive
                              • 2013
                              • 91
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Tak jak mówie, tył tak, przód nie ale nie mam czujnika.

Komentarz

• michalek1912
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 113

Czy lusterka w G7 Highline mają możliwość składania podczas parkowania? Ewentualnie czy jest możliwość zakodowania tej funkcji o ile są to te same konstrukcje.
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• krzyzakp
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1016
                                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

michalek1912, nie wiem jak G7, ale w O3 mozesz zlozyc lusterko kiedy chcesz - masz do tego opcje na pokretle od ustawiania lusterek - gorny lewy rog (gorny prawy to grzanie).
                                  Nie sprawdzałem czy dziala przy kazdej predkosci, bo jakos nie czuje sie na silach by to robic np. jadac 140km/h autostrada

Moja O3 RS

Komentarz

• arekrsl1
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 91
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Z innej beczki, czy kody do security access (16) do różnych modułów w VCDS są gdzieś dostępne ? W manualu VCDSa pisze o jakichś "factory repair manual of your car" ale nigdzie tego nie ma.
                                    W zasadzie na forach znalazłem tylko kod do modułów 09 i A5.

No dobra, a co tymi security access ? :roll:

Komentarz

• michalek1912
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 113

Orientuje się ktoś czy da rade odblokować funkcje wyboru profili jazdy w komputerze?
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• rrobert
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 462

jak na razie nie ma takiej możliwości

Komentarz

• BAss25
                                          Drive
                                          • 2015
                                          • 76

Zamieszczone przez rrobert
                                          jak na razie nie ma takiej możliwości

Nawet w ASO tegonie zrobia?

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

Nie zrobią.
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• Basik_
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 667

Ja mam pytanie z innej beczki. Czy serwisy bardzo się czepiają jak widzą zmiany w komputerze, przekodowałem sobie parę rzeczy i zastanawiam się czy serwis nie będzie się czepiał i groził utratą gwarancji :?: Auto serwisuję w krakowie może ma ktoś doświadczenie z serwisami tam i wie czy któryś jest "wyluzowany"
                                              Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

Nie masz się czym przejmować. Oni nawet tego nie zauważą... o ile się nie pochwalisz.
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• Basik_
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 667

No chwalić się nie zamierzam :P , ale chyab ktoś na forum pisał coś o tym, ale nie mogę znaleźć w którym wątku.
                                                  Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• BAss25
                                                    Drive
                                                    • 2015
                                                    • 76

Z tego co pamietam to kiedys czytalem ze nie czepiaja sie dopuki nie ma powaznych awarii. Jesli bedzie jakas powazna awaria (silnik skrzynia do wymiany) wtedy ponoc sprawdzaja twoje kodowania czy cos tam nie bylo krecone i czy sie zgadzaja z oryginalem.

Komentarz

Pracuję...