triki sztuczki porady, tips and tricks

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Przesadzasz trochę. Na Superbclubie jest taki koleś z Łodzi, któremu wymienili cały silnik, a samochód przeszedł tyle modów, że hoho... Kwestia podejścia serwisu, nie można generalizować.
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• Basik_
      Rider
      • 2013
      • 667

Ja już też trochę pokopalem w ustawieniach. Mam nadzieję że przy przeglądzie się nie przyczepia.
      BTW gdyby ktoś z Krk chciał pokodowac to jeśli będę w stanie pomogę.
      Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Leniwiec
        Rider
        • 2009
        • 624
        • Octavia IV (NX3)
        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Dziś miałem chwilę, więc posiedziałem znowu z kompem w aucie i tym razem udało mi się zakodować pojemność baku. Nie mam pojęcia, czemu wcześniej wyskakiwał błąd 31, bo robiłem dokładnie to samo :?
        Teraz pytanie - czy to wskazanie pokazuje ilość paliwa do dolania do pełna czy ilość pozostałą w baku? Bo trochę jeździłem po włączeniu tej funkcji, a i tak cały czas pokazuje mi 35 litrów, a wskaźnik mam tuż przed rezerwą. Trzeba to jakoś skalibrować?

Druga rzecz, to próbowałem różnych ustawień LEDów i wychodzi, że ściemnienie LEDów przy włączonych mijania a ściemnienie przy kierunkach to dwie różne sprawy. Minimalne ustawienie LEDów wyszło u mnie 24 (23 i mniej je wyłącza) i widać wtedy, że ściemniają się LEDy w trakcie włączania kierunków przy włączonych światłach.
        Pozdro

Komentarz

• Basik_
          Rider
          • 2013
          • 667

Zamieszczone przez Leniwiec
          Teraz pytanie - czy to wskazanie pokazuje ilość paliwa do dolania do pełna czy ilość pozostałą w baku? Bo trochę jeździłem po włączeniu tej funkcji, a i tak cały czas pokazuje mi 35 litrów, a wskaźnik mam tuż przed rezerwą. Trzeba to jakoś skalibrować?
          to wskazanie pokazuje ile litrów masz do zatankowania żeby był pełny bak. Co do kalibracji to nic o tym nie wiem. U mnie przy głębokiej rezerwie pokazywał, że do baku wleje 40L, a ja wlałem 50. Inna sprawa,że ja zawsze leje pod sam korek i nieraz zdarzyło mi się zalać powyżej 50L.
          Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• mlerte
            Drive
            • 2015
            • 52
            • Octavia III (5E3)
            • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

witam
            czy ktoś ze śląska pomoże w zakodowaniu mojej O3 ?
            Skoda Octavia III 1.6 TDI 105km

liftback , ambition + amazing

Komentarz

• rrobert
              Rider
              • 2008
              • 462

jutro jestem w czeladzi to możemy się zgadać. napisz na pw co cie interesuje

Komentarz

• Trancer
                Ambiente
                • 2014
                • 201

Mam skromne pytanie do userów O3, czy komuś udało się zakodować C/L Home ze standardowymi reflektorami z H7/H15??, bo mnie już się pomysły kończą przy vcds'ie...

Komentarz

• rrobert
                  Rider
                  • 2008
                  • 462

jak masz czujnik zmierzchu to się da. bez czujnika nie testowałem

Komentarz

• Trancer
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 201

Właśnie w tym problem, że auto nie posiada czujnika deszczu. Wszystkie opcje w vag'u próbowałem włączać ale bez skutku.

Komentarz

• tomiss
                      Drive
                      • 2011
                      • 48

Zamieszczone przez Trancer
                      Mam skromne pytanie do userów O3, czy komuś udało się zakodować C/L Home ze standardowymi reflektorami z H7/H15??, bo mnie już się pomysły kończą przy vcds'ie...
                      Oczywiście ze się da. Tylko nie włącza się automatycznie, po wyjęciu kluczyka trzeba mrugnąć długimi światłami i potem po otworzeniu drzwi światełka powinny się palić tak długo jaki czas ustawisz w menu w radyjku.

Komentarz

• KASA
                        Drive
                        • 2014
                        • 87

tomiss, mógłbyś opisać jak to należy zakodować?
                        Mam zwykłe lampy i nie mam czujnika zmierzchu, a włączenie przy pomocy dźwigni kierunkowskazów by mi odpowiadało - w poprzednim aucie też tak uruchamiałem światła.

Komentarz

• tomiss
                          Drive
                          • 2011
                          • 48

Zamieszczone przez KASA
                          tomiss, mógłbyś opisać jak to należy zakodować?
                          Mam zwykłe lampy i nie mam czujnika zmierzchu, a włączenie przy pomocy dźwigni kierunkowskazów by mi odpowiadało - w poprzednim aucie też tak uruchamiałem światła.
                          U siebie zrobiłem zgodnie z opisem tutaj:

A tutaj masz jak ustawić aby tylko świeciły pmgielne:

Komentarz

• KASA
                            Drive
                            • 2014
                            • 87

Niestety u mnie nie działa. Dodatkowej opcji w ustawieniach nie ma.

Komentarz

• tomiss
                              Drive
                              • 2011
                              • 48

Zamieszczone przez KASA
                              Niestety u mnie nie działa. Dodatkowej opcji w ustawieniach nie ma.
                              Poczytaj jeszcze tutaj:
                              This is something I would like to share with everyone. If you want coming home and you don't have light sensor or auto switch, here is what you can do through VCDS. a. Open Central Electronic, Adaptation (I think before that, you need to click on Security access). b. From the list find Comfort...

z tą mała róznicą że z tego co pamiętam u mnie działa tylko jak ustawię "(1)-Comfort illumination-Coming Home Verbaustatus " na automatic

Komentarz

• Ironik
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 240
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dzisiaj też próbowałem zakodować Coming Home na normalnych lampach (nie ksenonach).
                                Ustawiłem według opisu poniżej:
                                Central Electronic --> Adaptation -->
                                (1)-Comfort illumination-Coming Home Verbaustatus --> manual (próbowałem również automatic)
                                (4)-Comfort illumination-Coming Home Leuchten --> low beam
                                (5)-Comfort illumination-Coming-home Einschaltereignis --> driver door

pojawiła się na wyświetlaczu dodatkowa opcja lecz coming home nie działa

I jeszcze jedno. Czy przy zakodowanych cornerach gdy wrzucicie wsteczny bieg to zapalają się wam światła przeciwmgielne ??

Komentarz

• Trancer
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 201

Zamieszczone przez Ironik
                                  I jeszcze jeszcze jedno. Czy przy zakodowanych cornerach gdy wrzucicie wsteczny bieg to zapalają się wam światła przeciwmgielne ??
                                  Zapalają się...

Komentarz

• tomiss
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 48

Dzisiaj też próbowałem zakodować Coming Home na normalnych lampach (nie ksenonach).
                                    (1)-Comfort illumination-Coming Home Verbaustatus --> manual (próbowałem również automatic)

Powinno działać pod warunkami: po wyjęciu kluczyka mignięcie długimi i otwarcie drzwi. U mnie tak to działa. I jeszcze jedno pamiętam że w kodowaniach komfortu dla CH musiałem ustawić włączanie na auto. Opcja manual powodowała że CH nie działało.

Dodatkowo masz dobrze opisany sposób na tej stronie:
                                    This is something I would like to share with everyone. If you want coming home and you don't have light sensor or auto switch, here is what you can do through VCDS. a. Open Central Electronic, Adaptation (I think before that, you need to click on Security access). b. From the list find Comfort...

Co prawda dotyczy Golfa7 ale w naszych O3 jest dokładnie to samo.

I jeszcze jeszcze jedno. Czy przy zakodowanych cornerach gdy wrzucicie wsteczny bieg to zapalają się wam światła przeciwmgielne ??

To jest dodatkowa opcja którą trzeba zakodować dodatkowo. Same cornery nie mają na nią wpływu.

Komentarz

• Trancer
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 201

Dziwne, u mnie przy wstecznym zapalały się od nowości, nic nie kodowałem.

Komentarz

• Ironik
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 240
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez tomiss

Powinno działać pod warunkami: po wyjęciu kluczyka mignięcie długimi i otwarcie drzwi. U mnie tak to działa. I jeszcze jedno pamiętam że w kodowaniach komfortu dla CH musiałem ustawić włączanie na auto. Opcja manual powodowała że CH nie działało.

Dodatkowo masz dobrze opisany sposób na tej stronie:

Co prawda dotyczy Golfa7 ale w naszych O3 jest dokładnie to samo...
                                        Kodowanie wziąłem właśnie z tej strony. Jeszcze raz wszystko zakodowałem i udało się Coming Home działa. Dzięki tomiss

Zamieszczone przez Trancer
                                        Dziwne, u mnie przy wstecznym zapalały się od nowości, nic nie kodowałem.
                                        Ja też zakodowałem tylko cornery według opisu ze strony www.stemei.de i od razu zapalają się przeciwmgielne jak wrzucę wsteczny

Komentarz

• KASA
                                          Drive
                                          • 2014
                                          • 87

Zrobiłem adaptacje wg poniższego opisu:

Część I:
                                          (1)-Comfort illumination-Coming Home Verbaustatus --> manual (ustawiałem również automatic)

pojawiła się dodatkowa opcja lecz coming home nie działa

Zmieniłem również:
                                          Część II:
                                          (8)-Leuchte6ABL LC5-Lichtfunktion C 6
                                          Wert kontrollieren: Coming Home oder Leaving Home akti
                                          (10)-Leuchte6ABL LC5-Dimmwert CD 6 auswählen
                                          Wert auf 0 anpassen
                                          (11)-Leuchte6ABL LC5-Dimming Direction CD 6 auswählen
                                          Wert auf minimize anpassen
                                          (8)-Leuchte7ABL RB1-Lichtfunktion C 7
                                          Wert kontrollieren: Coming Home oder Leaving Home aktiv
                                          (10)-Leuchte7ABL RB1-Dimmwert CD 7 auswählen
                                          Wert auf 0 anpassen
                                          (11)-Leuchte7ABL RB1-Dimming Direction CD 7 auswählen

CH/LH nadal nie działa.
                                          Przywróciłem ustawienia na takie jakie były domyślnie w części II.
                                          Podpowiedzcie co zrobić?

Komentarz

• Ironik
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 240
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez KASA
                                            Zrobiłem adaptacje wg poniższego opisu:

Część I:
                                            (1)-Comfort illumination-Coming Home Verbaustatus --> manual (ustawiałem również automatic)

pojawiła się dodatkowa opcja lecz coming home nie działa

Zmieniłem również:
                                            Część II:
                                            Wert auf 0 anpassen
                                            Wert auf 0 anpassen

CH/LH nadal nie działa.
                                            Przywróciłem ustawienia na takie jakie były domyślnie w części II.
                                            Podpowiedzcie co zrobić?

W pierwszej części ustaw jeszcze punkty (2) i (3):
                                            (1)-Comfort illumination-Coming Home Verbaustatus - manual/automatic
                                            (2)-Comfort illumination-Menuesteuerung Coming Home Werkseinstellung - active
                                            (3)-Comfort illumination-Menueeinstellung Cominghome - 10 s

(4)-Comfort illumination-Coming Home Leuchten - Low beam
                                            (5)-Comfort illumination-Coming-home Einschaltereignis - Driver door

według strony: http://forums.ross-tech.com/showthre...ht-rain-sensor

Ja najpierw ustawiłem tak jak ty i też nie zadziałało. Później ustawiłem jeszcze punkty (2) i (3) i działa

Co do części 2 to nie pomogę bo jeszcze nie ustawiałem tego

Komentarz

• Trancer
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 201

U mnie też zadziałało jednak zapalają się razem - mijania i przeciwmgielne, nie mogę ustawić, żeby paliły się same halogeny. Generalnie to pikuś, bo jest jaśniej...

Komentarz

• KASA
                                                Drive
                                                • 2014
                                                • 87

Działa :-)

Ustawione mam tak:
                                                (1)-Comfort illumination-Coming Home Verbaustatus - manual
                                                (2)-Comfort illumination-Menuesteuerung Coming Home Werkseinstellung - active
                                                (3)-Comfort illumination-Menueeinstellung Cominghome - 10 s
                                                (4)-Comfort illumination-Coming Home Leuchten - Fog light
                                                (5)-Comfort illumination-Coming-home Einschaltereignis - Driver door
                                                Świecą mijania, dzienne i przeciwmgłowe

Wert auf 0 anpassen
                                                Wert auf 0 anpassen
                                                Świecą dzienne i przeciwmgłowe

Komentarz

• arekrsl1
                                                  Drive
                                                  • 2013
                                                  • 91
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Potwierdzam, udało mi się włączyć Coming Home powyższą metodą, z tym że pierwszy punkt muszę mieć ustawiony na automatic. W menu Car jest możliwość ustawienia czasu świecenia. Szkoda że nie da się jakoś na sztywno bez czujnika ustawić Leaving Home :roll: .

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...113714#1113714

Komentarz

• adamprz
                                                    Classic
                                                    • 2015
                                                    • 9

U mnie niestety powyższa metoda nie działa (OC III DSG ambition + sport pakiet)
                                                    Pierwsze pytanie - czy przed opuszczeniem auta należy mrugnąć długimi światłami (jak to jest opisane na innych "zagramanicznych" forach) ?

Drugie pytanie - czy ktoś z Was próbował dołożyć włącznik świateł z pozycją AUTO ? Ja takowego nie posiadam ale może w tym tkwi problem... Mam taki plan ale nie wiem czy to pomoże w CH/LH ...

Pozdro
                                                    --------
                                                    Pozdro

Komentarz

Pracuję...