triki sztuczki porady, tips and tricks

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg505
    L&K
    • 2013
    • 1239

mariusz123a, przy jakiej predkosci?
    Black magic

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

lucianoo, uderz do doktora krzynola

[ Dodano: Wto 28 Kwi, 15 22:45 ]
      Dziś u siebie wyłączyłem całkowicie Start-Stop bo z tym się nie da jeździć.
      Co ciekawe, napięcie graniczne 12.1V jest OK, natomiast 12.4 czy 14V już nie - trochę mnie to zdziwiło.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• mariusz123a
        Ambiente
        • 2011
        • 103
        • Octavia III (5E3)
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez greg505
        mariusz123a, przy jakiej predkosci?
        Testowalem na autostradzie, wiec predkosci byly powyzej 100 i na prawde mocno trzeba glebnac w podloge hamulcem.
        Jak nikt za Toba nie jedzievto widac ladnie w lusterku.

Komentarz

• feels3
          Rider
          • 2013
          • 348

Panowie, potrzebuje pomocy bo zglupialem.

Pekla mi szyba przednia od kamienia, ubezpieczyciel dzwonil, zadal kilka pytan i na podstawie odp dobrali szybe ktora zamowil lokalny serwis.
          Moje auto nie ma czujnikow deszczu, taka odpowiedz dalem, bo taka konfiguracje auta posiadam.

Dostalem tel przed momentem z serwisu ze moja szyba (ta peknieta) ma czujnik deszczu i ze mi nie wymienia bo zamowili bez czujnika i lusterko nie pasuje.
          Mniejsza juz o serwis, chodzi tylko o to ze wyglada na to ze moja szyba ma czujnik i ta instalacja juz jest w aucie, ale nie jest aktywna, bo ja sobie nie przypominam aby u mnie cokolwiek takiego dzialalo

Pytanie jest, czy mozna to jakos "wlaczyc" skoro instalacja w szybie jest (i w nowej bedzie) ?

Komentarz

• rrobert
            Rider
            • 2008
            • 462

Jeżeli masz climatronika to masz czujnik wilgotności. jest on w tym samym miejscu co czujnik deszczu i zmierzchu. W wersji z czujnikiem deszczu i climatronikiem jest inny czujnik montowany w tym samym miejscu

Komentarz

• JerzyM73
              Rider
              • 2010
              • 602

Zamieszczone przez feels3
              Panowie, potrzebuje pomocy bo zglupialem.

Pekla mi szyba przednia od kamienia, ubezpieczyciel dzwonil, zadal kilka pytan i na podstawie odp dobrali szybe ktora zamowil lokalny serwis.
              Moje auto nie ma czujnikow deszczu, taka odpowiedz dalem, bo taka konfiguracje auta posiadam.

Dostalem tel przed momentem z serwisu ze moja szyba (ta peknieta) ma czujnik deszczu i ze mi nie wymienia bo zamowili bez czujnika i lusterko nie pasuje.
              Mniejsza juz o serwis, chodzi tylko o to ze wyglada na to ze moja szyba ma czujnik i ta instalacja juz jest w aucie, ale nie jest aktywna, bo ja sobie nie przypominam aby u mnie cokolwiek takiego dzialalo

Pytanie jest, czy mozna to jakos "wlaczyc" skoro instalacja w szybie jest (i w nowej bedzie) ?
              Serwis powinien zamówić szybę po nr. VIN i nie było by problemu. Sprawdzali to w ogóle ???
              O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
              Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• feels3
                Rider
                • 2013
                • 348

Nie , PZU zrobilo wywiad, jaki model auta, jaka szyba itp. i dali znac serwisowi ktory zamowil szybe.

@rrobert, Dzieki za wyjasnienie

Komentarz

• jeremy_b
                  Classic
                  • 2010
                  • 20
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

czujnik deszczu

Panowie, niech ktoś kto robił pomoże.
                  Mam czujnik wilg, chce wymienić na deszczu/światła, nawet już go mam. Czy jest objęty ochroną? Czy po wymianie da się zakodować a jeśli tak to jak, przełącznik z AUTO i kawałek kabla mam, więc pytanie dotyczy zarówno parametrów dotyczących wycieraczek jak i AFL.
                  była/jest O2FL 1.9 TDI BXE COMBI odMINTOWIANA
                  jest O3 1.6 TDI COMBI Ambition Amazing

Komentarz

• bob_best
                    Rider
                    • 2013
                    • 744
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Re: czujnik deszczu

Zamieszczone przez jeremy_b
                    Panowie, niech ktoś kto robił pomoże.
                    Mam czujnik wilg, chce wymienić na deszczu/światła, nawet już go mam. Czy jest objęty ochroną? Czy po wymianie da się zakodować a jeśli tak to jak, przełącznik z AUTO i kawałek kabla mam, więc pytanie dotyczy zarówno parametrów dotyczących wycieraczek jak i AFL.
                    czujnik kupiłeś nowy czy używkę?
                    Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• jeremy_b
                      Classic
                      • 2010
                      • 20
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

czujnik

używkę

Komentarz

• rrobert
                        Rider
                        • 2008
                        • 462

czujnik nie posiada ochrony komponentu, konieczne jest przekodowanie sterownika centralnej elektryki. zmienić trzeba kodowanie i dopasowanie funkcji

ja używam VCP do kodowania.

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Tutaj możecie znaleźć ciekawy pomysł na oszczędzanie ksenonów:

Generalnie chodzi o to, aby "błyskanie" długimi odbywało się nie faktycznie długimi, tylko halogenami.
                          Dzięki temu, jak ktoś namiętnie błyska może oszczędzić życia dość dorgim jednak palnikom.

Cytat:

"Part A (disables the HID burners from igniting when flashing)
                          (5)-Leuchte6ABL LC5-Lichtfunktion B 6 from "Lichthupe General" to "not active"
                          (5)-Leuchte7ABL RB1-Lichtfunktion B 7 from "Lichthupe General" to "not active"

Part B (Assigns the second function to the fog lights to come on when flashing-first function is already set as fog lights)
                          Inner left (function 1) = (5)-Leuchte12NL LB45-Lichtfunktion B 12 from inactive to luchthupe General (Flash to pass)
                          Inner right (function 1) = (5)-Leuchte13NL RB5-Lichtfunktion B 13 from inactive to luchthupe General (Flash to pass)
                          Outer Left (function 1) = (5)-Leuchte8FL LB39-Lichtfunktion B 8 from Inactive to luchthupe General (Flash to pass)
                          Outer right (function 1) = (5)-Leuchte9FL RB2-Lichtfunktion B 9 from inactive to luchthupe General (Flash to pass)

Part C (Assigns the third function to the fog lights - this example is fogs as low beam but 18% brightness)
                          Inner left (function 2) = (9)-Leuchte12NL LB45-Lichtfunktion D 12 from inactive to ABBLENDLICHT links (Low beam left)
                          Brightness of inner left F2 = (10)-Leuchte12NL LB45-Dimmwert CD 10 - change to 18%
                          Inner right (function 2) = (9)-Leuchte13NL RB5-Lichtfunktion D 13 from inactive to ABBLENDLICHT rechts (Low beam right)
                          Brightness of inner right F2 = (10)-Leuchte13NL RB5-Dimmwert CD 13 - change to 18%

Outer left (function 2) = (9)-Leuchte8FL LB39-Lichtfunktion D8 – from Inactive to ABBLENDLICHT links (Low beam left)
                          Brightness of outer left F2 = (10)-Leuchte8FL LB39-Dimmwert CD 8 - change to 18%
                          Outer Right (function 2) = (9)-Leuchte9FL RB2-Lichtfunktion C 9 – from inactive to ABBLENDLICHT rechts (Low beam right)
                          Brightness of outer right F2 = (10)-Leuchte9FL RB2-Dimmwert CD 9 - change to 18%"
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• jeremy_b
                            Classic
                            • 2010
                            • 20
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

RLS i przełącznik AUTO - jak zakodować

Panowie, pomóżcie w zakodowaniu VCDSem czujnika światła/deszczu i przełącznika z pozycją AUTO, bo nie mam helpa w VCDS i się wyłożyłem - inwencja przegrała z rozwagą.

Komentarz

• rrobert
                              Rider
                              • 2008
                              • 462

mogę pomóc ale programem VCP - wczoraj montowaliśmy czujnik z Dodim

ale są problemu

- czujnik światła działa prawidłowo
                              - czujnik deszczu nie działa
                              - błąd o nieprawidłowej pozycji montażowej czujnika

pozdrawiam

Komentarz

• jeremy_b
                                Classic
                                • 2010
                                • 20
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

RLS + AUTO

Ja to mam w ogóle bagno - vcds nie widzi czujnika... dokupiony na podstawie numeru, nie na pałę...

rrobert, jaki macie nr czujnika? Ja mam 5q0 955 547. Robiliście jakieś zmiany w kablach? - niby nie trzeba, a u mnie po podłączeniu zamiast czujnika wilgotności rls'a vcds w ogóle się z nim nie może skomunikować, nawet w celu pobrania info. \
                                Pomoże ktoś kodowaniem?

Komentarz

• rrobert
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 462

witam

więc zostało zmienione kodowanie centralnej elektryki

bajt 6 bit 1 i bajt 7 bit 5 - uaktywnienie czujnika deszczu i światła

potem ja to robiłem vcp i w dopasowaniu zmieniłem opcje - oświetlenia komfortowego i wycieraczek

adresy 0d04 wpisałem wartość 060A6A0A74
                                  adresy 0d0c wpisałem wartość 010BC801

żadnych zmian w instalacji nie robiłem przy samym czujniku, jedynie dodany był przewód od wyłącznika świateł do centralnej elektryki

pin 2 wyłącznika do piny 16 we wtyczce 73 pinowej bliżej drzwi (wtyczka 73C)

czujnik taki 5q0 955 547A

jeżeli masz wersje vcds poniżej 14 to nie zakodujesz i nie połączysz się z czujnikiem

Komentarz

• jeremy_b
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 20
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rrobert
                                    jeżeli masz wersje vcds poniżej 14 to nie zakodujesz i nie połączysz się z czujnikiem
                                    No to mnie pocieszyłeś.

To pytania:
                                    - kto
                                    - kiedy
                                    i
                                    -yle
                                    ?

Hardware zrobię, interesuje mnie tylko soft.

[ Dodano: Pon 25 Maj, 15 17:44 ]
                                    Kto z kolegów pomoże VCDS'em 14 zakodować RLS i przełącznik z AUTO w O3?

rrobert, jesteś w stanie pomóc w zakodowaniu?

Komentarz

• rrobert
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 462

jest tylko sposób wyśli go do mnie i zakoduje go pod skode i sprawdzę czy działa

pisz na pw

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

w Warszawie w poniedziałki ok. 17 - 19, masz szansę na to pod salonem Auto-Wimar
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• ikar94
                                          Classic
                                          • 2015
                                          • 19

Na samym początku jako, że to mój pierwszy post trzeba się przywitać

Artur z Łodzi, zamówiona Octavia III 1.4 TSI w kolorze blue race - już niedługo będzie

Udało mi się trafić fajny egzemplarz, w wersji Ambition z pakietem Amazing dodatkowo 3 ramienna skórzana kierownica z systemem obsługi telefonu

Niestety auto nie jest wyposażone w system składania lusterek... Ciężko się przestawić tym bardziej że mam to w Mondeo z 2004 roku. Pytanie więc - czy we wszystkich lusterkach Octavii 3 znajduje się silniczek składający lusterka i w przypadku braku pakietu można go zaprogramować, czy też moja Octavia jest pozbawiona tej możliwości ?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Komentarz

• rrobert
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 462

dla składanych lusterek konieczne jest -

- wymiana lusterek i sterownika no chyba ze masz odpowiedni sterownik już w aucie ale ze to wersja Ambition to zapewne masz standardowy sterownik

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

na swingu da się ponoć wyczarować takie cuś:

5F -> Security Access -> 20103 -> Adaptacje
                                              (186) -Car_Function_Adaptations_Gen2-menu_display_user_eco_rating - zmienić na Active
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• bob_best
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 744
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                                                na swingu da się ponoć wyczarować takie cuś:

Obrazek

5F -> Security Access -> 20103 -> Adaptacje
                                                (186) -Car_Function_Adaptations_Gen2-menu_display_user_eco_rating - zmienić na Active
                                                a na Bolero?
                                                Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• maro rs
                                                  Elegance
                                                  • 2014
                                                  • 948

A czy dałoby się tak przestawić, żeby już lekkie naciśnięcie przycisku od szyb powodowało całkowite zamknięcie / otwarcie (czyli to co teraz uzyskujemy wciskając "drugą" pozycję)?
                                                  "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• Gustaw78
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 182
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Czy jest możliwość składania luterek z pilota. Ale mam tutaj na myśli składanie wg potrzeby, a nie zawsze. Teraz mam tak ustawione w radiu, że przy każdym zamknięciu samochodu pilotem automatycznie składają się lusterka. W sumie nie zawsze jest taka potrzeba i chciałbym mieć na to wpływ z poziomu pilota. Wiem, że można także użyć pokrętła w aucie, ale to już nie to samo
                                                    OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.

Komentarz

Pracuję...