Jaki czas oczekiwania na odbiór po produkcji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lociu
    Classic
    • 2013
    • 18

Witam.
    Ja właśnie jestem po zamówieniu O3 kombi. Mój dealer poinformował mnie, że od nowego tygodnia cena Octavki idzie o 800 PLN w górę, a pakiet chrom odwleka finalny odbiór. Poradził mi rezygnację, chyba że chcę poczekać.
    Więc fajnie, że moje zlecenie jest już w fabryce.

Komentarz

• Festexx
      Rider
      • 2013
      • 286

Zamieszczone przez kecaj
      polrob, auto Festexx-a to jego indywidualne zamówienie. Nie była to przeróbka ze starszego zamówienia. Przeróbki/zmiany w zamówienia przeważnie wywalają auta na dalsze tygodnie.
      Systemowo na chrom poleciał na 10 tydzień 2014.
      ketiv chyba to rozwiewa wszelkie wątpliwości - samochód nie był wcześniej zamawiany przez dealera.
      Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• polrob
        Rider
        • 2013
        • 535
        • Superb III (3V3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Festexx,

Jeśli faktycznie było to niezmieniane zamówienie to masz jakiegoś farta że ten czas był taki krótki, albo było to zamówienie na jakichś "specjalnych" warunkach.
        jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• ketivv
          L&K
          • 2011
          • 1155

Zamieszczone przez Festexx
          kecaj napisał/a:
          polrob, auto Festexx-a to jego indywidualne zamówienie. Nie była to przeróbka ze starszego zamówienia. Przeróbki/zmiany w zamówienia przeważnie wywalają auta na dalsze tygodnie.
          Systemowo na chrom poleciał na 10 tydzień 2014.

ketiv chyba to rozwiewa wszelkie wątpliwości - samochód nie był wcześniej zamawiany przez dealera.
          ja nie mam co do tego żadnych wątpliwości bo mnie to nie dotyczy :-)

ileś tam aut w życiu zamawiałem, modyfikowałem zamówienia i terminy zawsze oscylowały we wstępnie ustalonych
          aczkolwiek bywały czasami problemy z konfiguracją

Komentarz

• Piszsuchy
            Classic
            • 2013
            • 9

Zamieszczone przez greg505
            Zamieszczone przez Piszsuchy
            Zamówiłem 10.08 też jest pakiet chrom , dzis dzwonilem "podobno na jutro" jest termin produkcji w systemie, jak to prawda to jeszcze pewnie z 3 tyg. , ale i tak nie wierze sprzedawcy bo to krętacz, jak mnie wkręcał z felgami ze jak wezmę większe i dopłacę to o tydzien auto będe mial wcześniej, jak po info ze to ja rezygnuje bo co chwile sie cos zmienia, wrociło to pierwotnej informacji.
            w ktorym salonie zamawiales?
            ja zamowilem dokladnie miesiac pozniej, a odbior bede mial za jakies 3tyg
            Jak za 3 tyg odbiór to juz wyprodukowany???
            Ja w emidzie zamówiłem. Jak dzwoniłem na początku sierpnia po salonach w małopolsce to sprzedawca z inter auto powiedzial ze jak ktos mi da krótszy termin jak 3 mies od zamówienia do odbioru to mija sie z prawda i bedzie przeciagał....gość przynajmniej szczery i tak tez było w moim wypadku najpierw mial byc 41w produkcji a skonczylo sie na 44w.
            O3 1.4 TSi Elegance Amazing..
            Poprzednio SIGNUM

Komentarz

• Basik_
              Rider
              • 2013
              • 667

Zamieszczone przez lempart
              Zamieszczone przez Maicroft
              lempart, To sie potem czeka, na rozne rzeczy, typu czekamy az bedzie kilka aut w ktorych jest panorama, jakies idziwnienie w srodku itd. U mnie od samego poczatku byla blokada na DSG, potem nagle na felgi, kierownice itd. Potem te ostatnie znikaly, to znowu zostawala skrzynia i tak w kolko :lol: Ale to bylo z O2FL
              I ile czekales?
              Ja zlozylem zamowienie z pocztakiem pazdziernika, ale pododawalem z czasem wiekszosc dostepnych udziwnien jak dziecko w sklepie z zabawkami No i sobie pewnie poczekam do wiosny 2014 :-/

Dostałeś jakieś info kiedy Twoje auto ma być produkowane? Z tego co wiem zmówiliśmy RS'y w tym samym salonie :wink:
              Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• lempart
                Drive
                • 2013
                • 97

Zamieszczone przez pbasik
                Zamieszczone przez Maicroft
                lempart, To sie potem czeka, na rozne rzeczy, typu czekamy az bedzie kilka aut w ktorych jest panorama, jakies idziwnienie w srodku itd. U mnie od samego poczatku byla blokada na DSG, potem nagle na felgi, kierownice itd. Potem te ostatnie znikaly, to znowu zostawala skrzynia i tak w kolko :lol: Ale to bylo z O2FL
                I ile czekales?
                Ja zlozylem zamowienie z pocztakiem pazdziernika, ale pododawalem z czasem wiekszosc dostepnych udziwnien jak dziecko w sklepie z zabawkami No i sobie pewnie poczekam do wiosny 2014 :-/

Dostałeś jakieś info kiedy Twoje auto ma być produkowane? Z tego co wiem zmówiliśmy RS'y w tym samym salonie :wink:
                Nic nie wiem jeszcze -- jutro jade porozmawiac A Ty cos juz wiesz?

Komentarz

• Basik_
                  Rider
                  • 2013
                  • 667

Nie wiem, zamówiłem 2 tygodnie po Tobie. Powiedzieli mi tylko, że do tygodnia od wpłaty zaliczki będzie wiadomo kiedy trafi do produkcji. U mnie to wypada w poniedziałek także będę dzwonił do nich.

Komentarz

• lempart
                    Drive
                    • 2013
                    • 97

Nie wiem, zamówiłem 2 tygodnie po Tobie. Powiedzieli mi tylko, że do tygodnia od wpłaty zaliczki będzie wiadomo kiedy trafi do produkcji. U mnie to wypada w poniedziałek także będę dzwonił do nich.
                    Dam znac co u mnie jak tylko pogadam dzisiaj. Duzo zamawiales dodatkowego wyposazenia? Nie pamietam juz -- tez kupujesz w ramach leasingu?

--

Wlasnie wrocilem od dealera. Samochod zamowiony byl z poczatkiem pazdziernika. Pozniej kilka zmian w wyposazeniu bylo. Ogolnie to jest tak, ze malo prawdopodobne jest, zeby auto bylo wyprodukowane w tym roku. Nie pozniej jednak niz do polowy lutego podobno. Generalnie oczekiwanie na RS w benzynie jest krotsze niz na diesel'a.

Komentarz

• Fredy.PW
                      Rider
                      • 2013
                      • 376
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja swój zamówiłem końcem września... Do dzisiaj nawet nie ma ustalonej daty produkcji Rozmawiałem z dealerem, żeby mi parę rzeczy wyjaśnił, jak to w ogóle przebiega i dostałem taką odpowiedź, że: zakładając, że mamy teraz 42 tydzień, to jeżeli uda się wcisnąć auto na 46 tydzień produkcji, to już będzie to data niezmienna (nie ma prawa z tego terminu wylecieć) - fabryka zamraża plany na najbliższe 4 tygodnie i produkuje wg tego planu. Jeżeli na dzisiaj mamy info, że nasze auto będzie np. produkowane w 48 tygodniu, to ta data może się jeszcze 150 razy zmienić... Wszystko zależy od dostępności poszczególnych podzespołów: silników, felg, chromu, etc...
                      Mija właśnie 42 tydzień i nie mam żadnego potwierdzenia, że udało się wcinąć moją Octavię do 46 tygodnia, więc od poniedziałku zaczyna się walka o 47 tydzień... :cry:
                      Pzdr
                      Pzdr, Fredy
                      Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• Pawelix
                        Classic
                        • 2013
                        • 22

Panowie!

Warto czekać Odebrałem i jestem mega zadowolony, też czekałem całe wakacje...

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1166588

Komentarz

• Basik_
                          Rider
                          • 2013
                          • 667

Dam znac co u mnie jak tylko pogadam dzisiaj. Duzo zamawiales dodatkowego wyposazenia? Nie pamietam juz -- tez kupujesz w ramach leasingu?

--

Wlasnie wrocilem od dealera. Samochod zamowiony byl z poczatkiem pazdziernika. Pozniej kilka zmian w wyposazeniu bylo. Ogolnie to jest tak, ze malo prawdopodobne jest, zeby auto bylo wyprodukowane w tym roku. Nie pozniej jednak niz do polowy lutego podobno. Generalnie oczekiwanie na RS w benzynie jest krotsze niz na diesel'a.
                          Ja kupuje auto prywatnie co do wyposażenia to starałem się wybrać rozsądnie i zrezygnowałem z tych wszystkich automagicznych tempomatów, asystenta pasa, samohamujączego i samoparkującego cuda. Po zagłębieniu się w szczegóły działania tych systemów stwierdziłem, że albo będą mi przeszkadzać, albo użyję je raz dla fanu.
                          Wziąłem za to dodatkowe poduszki z tyłu z systemem CREW PROTECT,audio cantona, dużą navi, elektryczną klapę, kessy i parę innych. Zastanawiam się czy nie zrezygnować jeszcze z Intelligent Light Assistant.

Co do czasu oczekiwania to z rozmowy w salonie wynikało, że jest szansa na połowę grudnia, ale teraz widzę, że była to dobra ściema. Zobaczę co powiedzą mi w poniedziałek (biorę pod uwagę możliwość rezygnacji z zakupu)

Komentarz

• lempart
                            Drive
                            • 2013
                            • 97

Masz racje z tymi udziwnieniami w aucie -- w wiekszosci korzysta sie raz i pozniej nic. Niestety ja jestem nie za bardzo rozsadny

Natomiast z tych udziwnien bardzo licze na Adaptive Cruise Control -- bo akurat w wiekszosci jezdze po autostradach na dlugie trasy.

Co do terminow: mnie bardzo nie goni akurat i moge auto odebrac w styczniu/lutym. Termin grudniowy jest malo realny (ale jesli nie brales wiele bajerow, to Twoj przypadek moze byc inny i faktycznie auto w grudniu bedziesz mial). Natomiast przy zamowieniu auta z fabryki teraz jest to calkiem dobry okres (jesli ktos chce bawic sie w liczenie kazdej zlotowki przy zakupie i tak malo rozsadnego samochodu ). Otoz jesli wyprodukuja samochod w grudniu, to mozna starac sie negocjowac jeszcze kolejny rabat (tak dzis powiedzial mi dealer). A jak w styczniu, to ewentualne podwyzki nas nie dotycza juz.

Daj znac jak cos sie wykroi u Ciebie z terminem Jaki kolor zamowiles?

Swoja droga zastanawialem sie nad elektryczna klapa zanim ja zamowilem (finalnie nie robiac juz zadnych kompromisow i lecac po bandzie -- nie wzialem tylko haka chyba ). Ale szczerze mowiac wciaz postrzegam to jako bajer. Moze cos w tym jest fajnego o czym nie wiem (bo piszesz ze zamowiles to). Daj znac prosze

Bierzesz mozliwosc rezygnacji z zakupu glownie przez termin? Rozumiem, ze wplacales zaliczke -- ale tutaj akurat ze zwrotem nie moze byc klopotu od strony prawnej. Myslisz o innym wozie?

Komentarz

• mac_aaron
                              Elegance
                              • 2012
                              • 984
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Natomiast z tych udziwnien bardzo licze na Adaptive Cruise Control -- bo akurat w wiekszosci jezdze po autostradach na dlugie trasy.
                              z systemów też to wziąłem bo liczę, że będzie uprzyjemniać jazdę autostradową (z DSG)

Jak już się człowiek przyzwyczai do myśli, że odbiór w 2014 to jakoś to leci. Ja czekam jeszcze na nowe kolory i na 90% jestem zdecydowany na zmianę na Szary Metal jak tylko się pojawi (choć nie jest tak ładny jak moja Szara Platyna).

Komentarz

• Basik_
                                Rider
                                • 2013
                                • 667

Swoja droga zastanawialem sie nad elektryczna klapa zanim ja zamowilem (finalnie nie robiac juz zadnych kompromisow i lecac po bandzie -- nie wzialem tylko haka chyba ). Ale szczerze mowiac wciaz postrzegam to jako bajer. Moze cos w tym jest fajnego o czym nie wiem (bo piszesz ze zamowiles to). Daj znac prosze

Bierzesz mozliwosc rezygnacji z zakupu glownie przez termin? Rozumiem, ze wplacales zaliczke -- ale tutaj akurat ze zwrotem nie moze byc klopotu od strony prawnej. Myslisz o innym wozie?
                                Co do elektrycznej klapy to myślę, że to nie tylko bajer co też wygoda, jak pójdę z zakupami to mogę otworzyć z pilota, druga opcja to możliwość ustawienia wysokości otwierania co w moim niskim garażu przyda się żeby nie walić klapą po suficie :P
                                Teraz przyszła mi jeszcze do głowy sytuacja kiedy wyciągam wózek i idę z nim nie wracając już do auta klapa zamknie się zdalnie :P

Zamówiłem białe kombi, zaliczkę wpłaciłem, ale jak ją wpłacałem to warunki były takie, że auto będzie w miarę szybko. Biorę też pod uwagę mazdę 6, którą zamawiając teraz do produkcji jest na styczeń a odbiór na kwiecień. Auto wg mojej żony dużo ładniejsze niż RS mnie też mazda się podoba.Gdyby mazda miała takie fajne fotele jak RS i dało by się zrezygnować ze skóry to wybór byłby łatwiejszy. W mazdzie mam też wątpliwości co do 2.5L silnika.

Komentarz

• lempart
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 97

Co do elektrycznej klapy to myślę, że to nie tylko bajer co też wygoda, jak pójdę z zakupami to mogę otworzyć z pilota, druga opcja to możliwość ustawienia wysokości otwierania co w moim niskim garażu przyda się żeby nie walić klapą po suficie :P
                                  Teraz przyszła mi jeszcze do głowy sytuacja kiedy wyciągam wózek i idę z nim nie wracając już do auta klapa zamknie się zdalnie :P

Zamówiłem białe kombi, zaliczkę wpłaciłem, ale jak ją wpłacałem to warunki były takie, że auto będzie w miarę szybko. Biorę też pod uwagę mazdę 6, którą zamawiając teraz do produkcji jest na styczeń a odbiór na kwiecień. Auto wg mojej żony dużo ładniejsze niż RS mnie też mazda się podoba.Gdyby mazda miała takie fajne fotele jak RS i dało by się zrezygnować ze skóry to wybór byłby łatwiejszy. W mazdzie mam też wątpliwości co do 2.5L silnika.
                                  Tez myslalem o Mazdzie 6. Jesli jednak chcemy tam miec dynamike, to niestety w gre wchodzi diesel 2.2 175 KM (ale cena jest wysoka nawet w porownaniu do RS). Benzyna 2.5 to jednostka wolnossaca -- o wciskaniu w fotel nie ma co myslec :-/ Mnie Mazda 6 tez wizualnie sie z zewnatrz podoba. Ale wykonanie wnetrza -- a konkretnie kokpitu -- juz nie zachwyca niestety (nawigacja to jakas pomylka wrecz). Ale oczywiscie -- wszystko to rzecz gustu.

Komentarz

• Basik_
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 667

Tez myslalem o Mazdzie 6. Jesli jednak chcemy tam miec dynamike, to niestety w gre wchodzi diesel 2.2 175 KM (ale cena jest wysoka nawet w porownaniu do RS). Benzyna 2.5 to jednostka wolnossaca -- o wciskaniu w fotel nie ma co myslec :-/ Mnie Mazda 6 tez wizualnie sie z zewnatrz podoba. Ale wykonanie wnetrza -- a konkretnie kokpitu -- juz nie zachwyca niestety (nawigacja to jakas pomylka wrecz). Ale oczywiscie -- wszystko to rzecz gustu.

Widzę, że mamy podobne zdanie o tym samochodzie. Zobaczymy jak to będzie z Octavia.

Komentarz

• Mateusz_G
                                      Drive
                                      • 2013
                                      • 88

Ja w piątek potwierdziłem raz jeszcze, że auto będzie w salonie 20.11 a zamawiałem 25.09 potwierdził też że termin się nie zmieni :szeroki_usmiech

Moja RSka: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77117

Komentarz

• ketivv
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1155

Natomiast z tych udziwnien bardzo licze na Adaptive Cruise Control -- bo akurat w wiekszosci jezdze po autostradach na dlugie trasy
                                        ten w Skodzie działa -o ile się nie mylę - tylko do 160 km/h, powyżej tej prędkości jest to zwykły tempomat

Komentarz

• lociu
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 18

To bardzo realne. Ja zamówiłem w zeszłym tygodniu O3 na mega wypasie i w pierwszym tygodniu grudnia będzie. Wszystko zależy od dealera, czy jakiś podrzędny czy jest ważny dla Czechów, bo robi duże zamówienia.

Komentarz

• mac_aaron
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 984
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez lociu
                                            Ja zamówiłem w zeszłym tygodniu O3 na mega wypasie i w pierwszym tygodniu grudnia będzie.
                                            Nie ma na forum takiej emoty, żeby opisać mój śmiech z Twojej wiary w słowa dilera
                                            Dostałeś standardowe 12 tygodni jako odpowiedź na termin, a teraz prześledź ten wątek i podobne na briskoda i pomyśl, że do Octavii wsiądziesz zapewne w lutym 2014 :diabelski_usmiech

Jeśli zamówiłeś ACC lub Front Assist a do tego pakiet chrom, to naprawdę szykuj się na czekanie.

masz tu wątki z briskoda, żebyś się nie nudził czekając:
                                            1
                                            2
                                            3
                                            4

Komentarz

• kecaj
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1511
                                              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez lociu
                                              (...)zamówiłem w zeszłym tygodniu O3 na mega wypasie i w pierwszym tygodniu grudnia będzie. Wszystko zależy od dealera, czy jakiś podrzędny czy jest ważny dla Czechów, bo robi duże zamówienia.(...)
                                              :haha: :haha: :haha: :haha:
                                              Od kiedy to dealer jest ważny dla producenta? Żaden dealer nie zamawia samochodów w fabryce. Poczytaj o Volkswagen Group Polska, to może zrozumiesz dlaczego się śmiejemy z wpisu o ważności jednego dealera przed innym.
                                              Nie znasz całego procesu zamawiania samochodów w VW AG to nie pisz.
                                              Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• mascotte
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 180

koledzy, trochę kolega lociu nie jest w zorientowany widać i nie zdążył przeczytać całego tematu, wczoraj dopiero zarejestrował się na forum i jeszcze nie ogarnia wszystkiego niech przeżuje temat, dowie się o zamówieniu i terminie jego realizacji i napisze jaka jest prawda :diabelski_usmiech
                                                Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY

Komentarz

• kamirsen
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 39

Panowie,
                                                  W piatek krotoski-cichy otrzymali pismo od VW group polska z informacja iż kwoty produkcyjne zostaly znacząco zwiekszone w Q4 i prosze informaowac klientow iz dostawy beda znaczaco przyspieszane. jako przyklad juz teraz klienci ktorzy mieli dostac auta w lutym dostali informacje o grudniu itd.
                                                  RS liftback - 2.0TSI - DSG - chrom - skóra - i pare innych

Komentarz

• lempart
                                                    Drive
                                                    • 2013
                                                    • 97

Co mam rozumiec przez "kwoty produkcyjne"? Chodzi o moce produkcyjne? Bylem wczoraj u dilera w Krakowie i nic nie wspominal mi o tym... Zamowilem z poczatkiem pazdziernika RS'a i powiedzial, ze moze byc nawet w lutym dopiero.

Off topic -- wg. mnie dobrze zrobiles, ze zamowiles skore, bo tkanina w RS to pomylka :-/

Komentarz

Pracuję...