Wstrzymano zamówienia na RSa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

©koda Octavia RS 220KM do odbioru już 8 sierpnia
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• kecaj
      RS
      • 2009
      • 1511
      • Superb II (3T4)

Cookie, adamwo, cierpliwość jest wynagrodzona (28)...
      Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• kstefanekus
        Drive
        • 2008
        • 74

Zamieszczone przez LUKI
        http://otomoto.pl/skoda-octavia-rs-220km-do-odbioru-juz-8-sierpnia-C33661607.html

©koda Octavia RS 220KM do odbioru już 8 sierpnia
        Wlasnie u tego sprzedawcy zamówiłem swoją. Termin realizacji ok 1,5 miesiąca od zamówienia. Zobaczymy

Komentarz

• Cookie
          Classic
          • 2014
          • 39

Zamieszczone przez kecaj
          Cookie, adamwo, cierpliwość jest wynagrodzona (28)...
          Wczoraj potwierdzony i zablokowany już termin produkcji na 28 tydzień uż miałem rożne myśli np. Zmiana na megane RS.

Przy dobrych wiatrach pod koniec lipca powinienem już jeździć swoim RS-em
          Przyznam, ze tak długo jeszcze nie czekałem na samochód, jak przyjedzie pod koniec lipca to będzie jedyne 8 miesięcy 10 dni dlugiego i pełnego zwatpień czekania.

PS. Kecaj THX - za "wsparcie" w ciężkich chwilach

Komentarz

• radekb
            Ambiente
            • 2007
            • 134

Mi niestety nie było dane doczekać się nowego RS-a. Zamówiłem w grudniu '13. Odbiór umowny określono na kwiecień '14. W kwietniu dostałem informację, że jednak wrzesień. Wkurw... się maksymalnie i zakupiłem Golfa GTI Performance.
            Była: Octavia II RS BWA 268KM/350nM
            Jest: Golf VII GTI Performance 242KM/356nM (prezent od fabryki)

Komentarz

• metrotest
              Rider
              • 2006
              • 506
              • Volkswagen
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez radekb
              Wkurw... się maksymalnie i zakupiłem Golfa GTI Performance.
              Malina :P . Gdyby nie ten nieduży bagażnik w Golfie to ciężko się byłoby zdecydować na O3. Choć niektórzy ponoć z rodziną 2+2 dają radę /choć z wózkiem pewno ciężko/.

Tak w temacie:
              1/ kiedy prezentacja w showroom? czerwony?
              2/ jakie odczucia z jazdy w porównaniu do O3?
              3/ DSG czy manual?
              4/ jaki rabat udało się ustalić - 5-6% czy lepiej?

Odpowiedzi mile widziane, może być na PW.

Komentarz

• perfex
                L&K
                • 2005
                • 1117

Zamieszczone przez Cookie
                miałem rożne myśli np. Zmiana na megane RS.
                Jeżeli miałeś taką myśl tzn że nie kupujesz auta ze względu na wieeelki bagażnik... Jeżeli nie jest to priorytetem to nie wiem czemu czekasz na Skodę...
                Pozdrawiam
                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• JacekRS
                  Rider
                  • 2014
                  • 394
                  • Superb III (3V3)
                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez perfex
                  Jeżeli miałeś taką myśl tzn że nie kupujesz auta ze względu na wieeelki bagażnik... Jeżeli nie jest to priorytetem to nie wiem czemu czekasz na Skodę...
                  Bo może zalezy mu na rodowodzie niemieckim? bez sensu pytanie...
                  "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• perfex
                    L&K
                    • 2005
                    • 1117

Zamieszczone przez JacekRS
                    Bo może zalezy mu na rodowodzie niemieckim? bez sensu pytanie...
                    Nie bez sensu. Większość nabywców rs pisze, że chce mieć "usportowione" auto z duuużym bagażnikiem (ziemniaki hurtowo tam wożą czy co...). Ale jak ktoś nie jest ziemniaczanym hurtownikiem to jest parę aut równie dobrych lub lepszych na które się nie czeka 8 mies... Proste.
                    Pozdrawiam
                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• radekb
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 134

Zamieszczone przez metrotest
                      Wkurw... się maksymalnie i zakupiłem Golfa GTI Performance.
                      Malina :P . Gdyby nie ten nieduży bagażnik w Golfie to ciężko się byłoby zdecydować na O3. Choć niektórzy ponoć z rodziną 2+2 dają radę /choć z wózkiem pewno ciężko/.

Tak w temacie:
                      1/ kiedy prezentacja w showroom? czerwony?
                      2/ jakie odczucia z jazdy w porównaniu do O3?
                      3/ DSG czy manual?
                      4/ jaki rabat udało się ustalić - 5-6% czy lepiej?

Odpowiedzi mile widziane, może być na PW.

Postaram się w miarę rzetelnie określić różnice pomiędzy jazdą wściekle czerwoną O2 RS BWA(zmiany: wydech turboback mg motrosport, amortyzatory biltein B8, IC S3 8P, tarcze Zimmermann racing + ferodo racing, moc: 268KM, 350nM) a golfem (pakiet performance bez adaptacyjnego zawieszenia).

1. Golf jest czarny bo taki stał w salonie. Potrzebowałem szybko samochód bo octavię musiałem sprzedać do końca marca, żeby nie doliczać VAT-u do ceny sprzedaży. Niestety dealer się nie postarał z dostawą stąd golf.
                      2. Pierwsza mega odczuwalna różnica to wielkość samochodu w środku. Octavią przejechałem 230000 km przez 5 lat, więc wsiadając do golfa miałem odczucie ścisku, choć miejsca jest stosunkowo dużo. Osoba siedząca za mną o podobnym wzroście (185 cm) siedzi w miarę wygodnie tj. nie wciska kolan w siedzenie. Na marginesie powiem tylko, że przy tym przebiegu w O2 oprócz wymiany środkowych tulei wachacza przedniego nic nie robiłem. Tuż przed samą sprzedażą byłem w zaprzyjaźnionym serwisie w sopocie. Kompletnie nic do zrobienia. Także mega plus jeśli chodzi o koszta eksploatacji O2. Spalanie średnie liczone na 100000 km - 9,2 l/100 km.
                      Wracając do porównania:
                      Jazda:
                      Octavia, po w/w zmianach zdecydowanie lepiej nadawała się do dynamicznej jazdy po zakrętach. Było twardo na b8 ale dużo lepiej odczuwalne były zmiany w przyczepności samochodu w porównaniu do stocka. I tak w przypadku Octavii na pewnej drodze leśnej do Władka podczas ścigania z boxterem dało radę podejść do 170 km/h, golf przy 170 km/h jechał jak przyklejony bez najmniejszych oznak nad lub podsterowności. Szpera jest mega odczuwalna i na początku trzeba się do niej przyzwyczaić. Tam gdzie wiedziałem, że Octavia zacznie na zakręcie wyjeżdżać przodem przy zbyt dużej ilości gazu, w golfie jest nudno.
                      Dzięki szperze samochód sprawia wrażenie bardziej zwartego, co przekłada się na szybszą jazdę w zakrętach. Ostatnio miałem okazje pojeździć szybciej na testowej drodze w lesie :-) w deszczu. Rewelacja. Zawsze jeździłem samochodami z napędem na przód mniej lub mocniej dłubniętymi. Mora droga oznaczał albo koniec zabawy lub zabawę w mocno ograniczonym zakresie. W golfie szpera działa cuda. Pierwszy raz jechałem niecałe 150 km/h z lekkimi poślizgami mając wszystko pod kontrolą. W octavii przy 140 km/h wyjechałem przodem z łuku. Całe szczęście dało radę wyjść cało (z duszą na ramieniu).
                      Hamulce:
                      Octavia ze zmienionymi hamulcami nie hamowała tak dobrze jak golf. Zresztą porównanie tarcz 312/przód, 286/tył w O2 z 340/przód, 312/tył (obie wentylowane w golfie) robi potężną różnicę. Nawet przy seryjnym zestawie.
                      Jakość:
                      Materiałów nie ma co porównywać oczywiście przy porównianiu O2 do Gofla VII. W golfie wszystko jest lepiej spasowane, lepsze jakościowo i przede wszystkim golf jest mega lepiej wygłuszony. OIII nie jeździłem. Jedynie oglądałem w salonie samochód zamówiony przez klienta, który był przygotowywany do odbioru. To co zauważyłem na szybko to:
                      Golf ma dużo lepiej wyprofilowane siedzenia (mówie o szybkiej jeździe). Siedzenia w OIII RS nie mają takiego trzymania bocznego jak chociażby w OII RS. Masakryczny trzeszczący plastik uchwytu drzwi w OII został poprawiony i już jest dużo lepiej. Chociaż w golfie uchwyt do otwarcia drzwi sprawia wrażenie przyspawanego w porównaniu do OIII RS.
                      Wrażenia z jazdy z większą turbiną.
                      W OII turbina była mniejsza co sprawiało, że samochód (oczywiście po modyfikacji) szybciej zbierał się z dołu. W golfie (póki co) delikatnie czuć większą turbinę tj. lekką dziurę z dołu a po uzyskaniu max dostępnego momentu obrotowego przyspieszenie jest liniowe. Nie czuć tego uderzenia mocy jak w zmodyfikowanej Octavii. No ale golf jedzie w drugiej połowie września do ABT w Pachura Motrosport także dam znać jaki będzie efekt przy zakładanych 300KM/420nM.
                      Skrzynia:
                      W Octavii i w Golfie jest manual. Nie zauważyłem specjalnej różnicy.
                      Rabat:
                      Cena katalogowa: 132000 tys. Dealer wystawił auto w salonie za 126000 (auto oczywiście nowe). Ja po trzech dniach negocjacji telefonicznych zjechałem do kwoty 115100 tys zł.

TAK NA MARGINESIE. PRZY OKAZJI JAKIEGOŚ ZLOTU OCP CHĘTNIE PRZYJADĘ. TRZEBA SPRAWDZIĆ ORGANOLEPTYCZNIE RÓŻNICE POMIĘDZY OIII RS i GOLFEM VII GTI.

PS. W SIERPNIU JEDZIEMY POJEŹDZIĆ NA GREEN HELL :diabelski_usmiech

Komentarz

• danceagent
                        Classic
                        • 2014
                        • 22

[quote="Cookie"]
                        Zamieszczone przez kecaj
                        Cookie, adamwo, uż miałem rożne myśli np. Zmiana na megane RS.
                        Też się przed zamówieniem zastanawiałem - żółtta Meganka czy błękitna Octa :-)
                        DaBass

Komentarz

• LUKI
                          RS
                          • 2005
                          • 5776

340/przód, 312/tył
                          G7 GTI PP 340/310

BTW
                          mnóstwo razy byłem we Władku i nie wiedziałem Twojej o2 rs
                          czasem biała o2fl rs combi na neptunach pod czarnym koniem
                          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• JacekRS
                            Rider
                            • 2014
                            • 394
                            • Superb III (3V3)

Nie bez sensu. Większość nabywców rs pisze, że chce mieć "usportowione" auto z duuużym bagażnikiem (ziemniaki hurtowo tam wożą czy co...). Ale jak ktoś nie jest ziemniaczanym hurtownikiem to jest parę aut równie dobrych lub lepszych na które się nie czeka 8 mies... Proste.
                            Powiedz to właścicielom Audi A6 Avant :jump:

A co do czekania, to jakbym miał czekac 8 miechów to bym tego auta nie kupił i tyle Bagażnik nie był dla mnie priorytetem, ale dobrze wiedzieć, że rower można wrzucić do auta a nie na auto a Jadąc w Europę nie trzeba Thule`a na dach zapodawać tylko wsio do środka ot, takie oderwanie od ziemniaków, pyr i kartofli
                            "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• LukaszRS2.0TFSI
                              Drive
                              • 2014
                              • 68

No moja już została wyprodukowana , jednak dotrzymali słowa Teraz tylko odliczanie dni do odbioru może w połowie lipca dotrze do salonu....
                              Czy któryś z was zakładał blokadę na automata jak to wygląda wizualnie czy szpeci oraz czy to się w ogóle opłaca?
                              Był : GOLF IV 1.6 * BMW M3 E46 * Audi A4 1.9TDI Quattro...

Komentarz

• kstefanekus
                                Drive
                                • 2008
                                • 74

Moja tez na produkcji, odbiór połowa lipca. Jesli to okaże sie prawda, to ten sprzedawca z Leszna okrzyknięty zostanie cudotwórca. Swoją droga jak ktos czeka to on ma pare ogłoszeń z odbiorem na 8 sierpnia.. Jedyny problem to nikłe rabatowanie.

Komentarz

• Basik_
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 667

Zamieszczone przez LukaszRS2.0TFSI
                                  No moja już została wyprodukowana , jednak dotrzymali słowa Teraz tylko odliczanie dni do odbioru może w połowie lipca dotrze do salonu....
                                  Czy któryś z was zakładał blokadę na automata jak to wygląda wizualnie czy szpeci oraz czy to się w ogóle opłaca?
                                  Myślałem o tym i o ile wiem to wygląda to tak jak w przypadku manualnej skrzyni. Póki co temat opuściłem. Czy to coś da to wg mnie tak wszędzie mówią że dla złodzieja liczą się sekundy i jak napotykają coś czego się nie spodziewają to rezygnują.
                                  Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• dj1978
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 181

Zamieszczone przez kstefanekus
                                    Moja tez na produkcji, odbiór połowa lipca. Jesli to okaże sie prawda, to ten sprzedawca z Leszna okrzyknięty zostanie cudotwórca. Swoją droga jak ktos czeka to on ma pare ogłoszeń z odbiorem na 8 sierpnia.. Jedyny problem to nikłe rabatowanie.
                                    rozumiem koledzy, że te "niezwykłe" terminy dotyczą silnika TSI? bo mój TDI, się coś nie chce wyprodukować. Miało być pięknie... zamówienie początek marca, przez chwile 29 tydz., ostatnio wywaliło na przełom sierpnia/września.

Komentarz

• LukaszRS2.0TFSI
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 68

DJ1978 nie poddawaj się , jeszcze 3 tygodnie temu liczyłem że samochód otrzymam z końcem roku...... coś się ruszyło , dlaczego nie wiem , może sporo ludzi zrezygnowało z zamówień i kolejka stopniała....
                                      Był : GOLF IV 1.6 * BMW M3 E46 * Audi A4 1.9TDI Quattro...

Komentarz

• radekb
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 134

Zamieszczone przez LUKI
                                        340/przód, 312/tył
                                        G7 GTI PP 340/310

BTW
                                        mnóstwo razy byłem we Władku i nie wiedziałem Twojej o2 rs
                                        czasem biała o2fl rs combi na neptunach pod czarnym koniem
                                        Najwidoczniej nie trafiłeś. Teraz Octavia jeździ w Gdańsku. Zakupił kolega.

Komentarz

• kstefanekus
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 74

Zamieszczone przez dj1978
                                          Zamieszczone przez kstefanekus
                                          rozumiem koledzy, że te "niezwykłe" terminy dotyczą silnika TSI? bo mój TDI, się coś nie chce wyprodukować. Miało być pięknie... zamówienie początek marca, przez chwile 29 tydz., ostatnio wywaliło na przełom sierpnia/września.
                                          Nie, chodzi o TDi.

Komentarz

• kwak410
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 174

Czekając na mojego RS (zamówiony: koniec marca) zmieniłem zdanie jeśli chodzi o kolor. Stwierdziłem, że zmienię na szary steel. Auto służbowe, więc żeby coś zmienić, trzeba uruchamiać całą machinę, żeby się wszystko w papierach zgadzało. Trwało to około dwóch tygodni ale w końcu wysłali do dealera informację o zmianie koloru. Dzisiaj dealer zadzwonił do mnie i powiedział, że ma dwie informacje - złą i dobrą. Zła była taka, że nie można zmienić koloru, bo (i tu dobra wiadomość) zlecenie zablokowane - produkcja ostatni tydzień lipca Czyli w sumie 4 miesiące !!!
                                            O3 RS TDI DSG

Komentarz

• rafiki
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 15975
                                              • Superb III (3V3)

kwak410, a pierwyj wybrałeś jaki?
                                              رافال
                                              Spoty
                                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• kwak410
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 174

Zamieszczone przez rafiki
                                                kwak410, a pierwyj wybrałeś jaki?
                                                Błękit race.
                                                O3 RS TDI DSG

Komentarz

• rafiki
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 15975
                                                  • Superb III (3V3)

kwak410, ja tam wolę co prawda bardziej stonowane kolory i brałbym od razu szary, ale akurat do blue race nic nie mam - kolorek zacnie wygląda w folderach i na żywo również mimo to, ja bym go nie wziął :diabelski_usmiech
                                                  رافال
                                                  Spoty
                                                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• radekb
                                                    Ambiente
                                                    • 2007
                                                    • 134

Zamieszczone przez rafiki
                                                    kwak410, ja tam wolę co prawda bardziej stonowane kolory i brałbym od razu szary, ale akurat do blue race nic nie mam - kolorek zacnie wygląda w folderach i na żywo również mimo to, ja bym go nie wziął :diabelski_usmiech
                                                    Tym bardziej, że kolor blue race dostępny jest we wszystkich modelach octavii. U nas jeżdżą dwie taksówki z tym lakierem. Szkoda bo w OII RS był to kolor zarezerwowany dla RS-a.

Komentarz

Pracuję...