Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prekompilator
    Rider
    • 2013
    • 420

Zamieszczone przez rezon
    Zamieszczone przez Prekompilator
    Czy po swoich doświadczeniach byłbyś gotów dopłacić np. 15 tys. i kupić superba?
    przy lepiej wyposażonych modelach różnica w cenie jest znaaaaacznie niższa
    Hmmm.... "lepiej" od tego z linka czy "lepiej" ogólnie? Ten z linka jest chyba całkiem nieźle wyposażony?
    Obliczyłem że w mojej O3 doposażenie do poziomu superba kosztuje ok. 7-8 tys., czyli do faktu iż mam superba dopłaciłbym właśnie te 7-8 tys. Spalanie ok. 2 litry wyższe, ale nie jeżdżę dużo. Wyposażenie dla mnie średnio przydatne, ale generalnie może być (ksenony, podgrzewana szyba przednia + fotele, gsm, cornery).

Gdybym był pewien że od roku modelowego 2014 w O3 ucywilizowali zawieszenie, to bym nie kombinował. Nie że musi być wielowahacz zamiast belki - wystarczy żeby nie trzęsło i nie stukało, na zakrętach jakoś sobie poradzę.
    Mam do odbioru auto w najbliższym tygodniu i brak możliwości sprawdzenia czy cokolwiek się poprawiło. Po relacji poniektórych widać, że 10 tys. km nie wystarcza do przyzwyczajenia się do wozu drabiniastego. Stąd mój dylemat, czy nie uciec od tej porażki w zawieszeniu i za niedużą opłatą nie wziąć superba, który tego typu problemów nie ma.

Komentarz

• jar-pol
      Classic
      • 2013
      • 36

Jeżeli masz możliwośc to bierz SUPERBA.
      MOTUL, MILLERS, TANIE CZĘŚCI ZAMIENNE- BIAŁYSTOK!
      511-265-453

Komentarz

• Rok z Bagien
        L&K
        • 2010
        • 1172

Ot takie pytanie, do tych, którzy mają belkę.

Czy mając Drive Set Up (jak ktoś ma oczywiście) można w jakiś sposób wpłynąć na sposób tłumienia nierówności ? Przestawiając np. ze Sport na Normal czy Indywidual ?

Daje to coś ?

Komentarz

• kylo76
          Rider
          • 2013
          • 743
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Nie mam Drive SetUp ale przypuszczam, że nie będzie to miało wpływu na komfort.
          O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• Prekompilator
            Rider
            • 2013
            • 420

To nie jest zawieszenie aktywne. Czułość kierownicy, reakcja na gaz, zmiana biegów w dsg, tryb pracy silnika - tak. Ale nie zawieszenie.

[ Dodano: Czw 15 Sie, 13 12:04 ]
            jar-pol,
            Kolejna osoba twierdzi to samo ....

Komentarz

• filips
              Classic
              • 2012
              • 23

jeżeli masz możliwość bierz superba albo o3 rs czy też 1.8 na wielo
              Jest: O3 2.0 TDI - amayzing znaczy belka skrętna !!!!!! szkoda, że nie resory ...

Komentarz

• Arundill
                Rider
                • 2012
                • 321

A musi być koniecznie skoda? Moze coś z "japońców" bardzo fajnie prezentuje się nowa auris kombi. A ceny tez nie są jakieś strasznie tragiczne ?

Pozdrawiam

Komentarz

• krzy111
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 122

Nie mogę uwierzyć, ze jest aż tak źle z tą belką !
                  Jeździłem o1 (200k km) było gorzej niż teraz o3 ale bez przesady. Może się to czuje przy przelotach 1200 km dziennie ?
                  Zobaczę w przyszłym tygodniu po spotkaniu z filips, który ma belkę w o3 ale może macie wygórowane oczekiwania.

Ja do zawieszania mam uwagę, ze około 200 km/h to samochód jest mało stabilny, mam pakiet na bezdroża, może dlatego.
                  o3 1.8 tsi dsg Elegance kolor niebieski "milicyjny" niemetalik

Komentarz

• filips
                    Classic
                    • 2012
                    • 23

Zamieszczone przez krzy111
                    Nie mogę uwierzyć, ze jest aż tak źle z tą belką !
                    JEST BARDZO ŹLE

Zamieszczone przez krzy111
                    około 200 km/h to samochód jest mało stabilny,
                    O3 wg mnie co do zasady ma gorszą stabilność od O2
                    ten objaw mi się zdarzał przy O2FL, nie wiem jaki masz przebieg ale w wielowahaczach padały drążki poprzeczne i one powodowały zmniejszenie stabilności

swoją drogą wysokie zawieszenie i małe koła również się przyczyniają
                    Jest: O3 2.0 TDI - amayzing znaczy belka skrętna !!!!!! szkoda, że nie resory ...

Komentarz

• krzy111
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 122

Mam 3000 km przebiegu, więc się chyba jeszcze nic nie popsuło
                      Pocieszam się tym ze z takimi prędkościami się nie jeździ za często.
                      Natomiast w zakretach jest ok.
                      o3 1.8 tsi dsg Elegance kolor niebieski "milicyjny" niemetalik

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

moze warto zmienić amorki i sprężyny. tani koszt względem ceny nowej Octavii. ja mam w fabii belkę ale amorki i sprężyny eibacha i na zakretach objechalem audi a4 b8 3.0 tdi na zakopiance

Komentarz

• ketivv
                          L&K
                          • 2011
                          • 1155

Zamieszczone przez xtremesystems
                          na zakretach objechalem audi a4 b8 3.0 tdi na zakopiance
                          bo "gokart" będzie się lepiej spisywał na zakrętach jak "ciężka krowa"

Komentarz

• rezon
                            RS
                            • 2006
                            • 1894
                            • Volvo
                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

:lol: :lol: :lol: A ja kiedyś jadąc O2 1,6MPI objechałem na prostej Porsche 911 cabrio - czy to oznacza, że O2 jest szybsza?

Komentarz

• ketivv
                              L&K
                              • 2011
                              • 1155

Zamieszczone przez rezon
                              czy to oznacza, że O2 jest szybsza?
                              ciężko szukać innego racjonalnego wyjaśnienia ;-)

Komentarz

• xtremesystems
                                RS
                                • 2010
                                • 2254
                                • Hyundai

Zamieszczone przez rezon
                                :lol: :lol: :lol: A ja kiedyś jadąc O2 1,6MPI objechałem na prostej Porsche 911 cabrio - czy to oznacza, że O2 jest szybsza?
                                co innego objechac jak nikt z toba sie nie sciga a co innego jak kolo spina sie jak moze i zmienia pasy przed zakretami zeby byc po wewnetrznej

ale juz nie chodzi o to jak sie teraz mi auto na tej belce trzyma. ale kultura pracy b12 pro kit jest zajebista.

wiec moze zamiast od razu zmianiac auto lub belke na wielowahacz moze warto zminic amory i springi na co delikatnie mowiac lepszej jakosci

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

spina sie jak moze
                                  może po prostu nie potrafi? albo ma zawias z przebiegiem 0,3Mkm i nie ma zmiłuj. Do tego jeszcze jakość kapci. Na pewno O2 z wielowahaczem na krętych zakrętach pozwalała na ok. 15-20km/h więcej niż O1 na belce - obydwie na seryjnym zawiasie. Po chwilowej przesiadce z O2 powrotem na O1 miałem wrażenie jazdy fotelem bujanym. O3 z belką nie jeździłem. S2 z wielowahaczem, pakietem na bezdroża i 4x4 prowadzi się bardzo poprawnie.
                                  moze zamiast od razu zmianiac auto lub belke na wielowahacz moze warto zminic amory i springi na co delikatnie mowiac lepszej jakosci
                                  lepiej zmienić amory i springi w wielowahaczu

Komentarz

• xtremesystems
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2254
                                    • Hyundai

to od razu lepiej brac evo albo impreze i jeszcze lepiej trzyma

Komentarz

• Prekompilator
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 420

W temacie: jechałem wczoraj używaną kia cee'd z wielowahaczem. Wrażenie gorsze niż w octavii - bardziej stukało i trzęsło. Przebieg: 90 tys. km.

Wg mnie to nie sama belka jest winna, lecz po prostu wygłuszenie.
                                      Poobserwujcie jakieś miejsce gdzie jest poprzeczna szczelina albo pofałdowanie - jaki samochód by nie jechał, będzie stuk - choćby od opon. A w środku wrażenie jest jednak różne w zależności od auta.

Komentarz

• ukuk
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 699

Belka belce nierowna - poza tym licza sie wlasnie wyciszenie, odboje itd. Ktos po prostu zrobil to SPECJALNIE. Belka miala byc tania i do tego miala wiac tanioscia, zeby "zachecic" ludzi do kupna 1,8 tsi, ewentualnie Golfa Kombi / Pastucha. Chyba nikt tu nie wierzy, ze tacy starzy wyjadacze jak VW/Skoda nie sa w stanie (od strony inżynieryjnej) zrobic "cywilizowanej" belki? No bez przesady

Polecam przejechac sie C4 czy Corolla - komfort akustyczno-wstrzasowy jest bardzo dobry, a oba te samochody maja belke. Nic tam ani nie skacze, ani nie wali.
                                        Na pocieszenie, Laguna z belka jedzie jakos tak taczkowato - czuc nerwowosc, stuki nie sa wygluszone, a do tego telepie

Komentarz

• Prekompilator
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 420

Zamieszczone przez ukuk
                                          Polecam przejechac sie C4 czy Corolla - komfort akustyczno-wstrzasowy jest bardzo dobry, a oba te samochody maja belke. Nic tam ani nie skacze, ani nie wali.
                                          Żeby daleko nie szukać, podobnie jest w fabii. Co prawda gorzej niż w ww. autach, ale to raczej wina masy i rozstawu osi, a nie samej belki.

Komentarz

• tomekb1
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 352

Zamieszczone przez ukuk
                                            Ktos po prostu zrobil to SPECJALNIE. Belka miala byc tania i do tego miala wiac tanioscia, zeby "zachecic" ludzi do kupna 1,8 tsi, ewentualnie Golfa Kombi / Pastucha.
                                            Ale żeś wymyślił teorię spiskową. Powinni dla tylko 1,8 zastrzec np. lepsze radio, skórę, ksenony itp. itd. Wtedy pewnie już nikt by nie kupił wersji o mniejszej pojemności niż 1,8 .

A może po prostu im nie wyszło z tą belką? Zresztą czy to aż tak wielki problem? Cały czas uważam, że narzeka na nią niewielu uzytkowników o3.
                                            Pozdrawiam
                                            Tomek

Komentarz

• ukuk
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 699

Tak, najwiekszy(+/-) koncern samochodowy nie umie zrobic zawieszenia z belka, a nawet nie umie jej przeszczepic ze swoich innych/starszych konstrukcji i biedakom po prostu "nie wyszlo".. A poza wszystkim samochod trafil prosto z deski kreslarskiej/komputera do "salonow" i po drodze nie bylo zadnych jazd testowych ani nic...

Bez urazy, ale w Smerfy tez wierzysz?

Komentarz

• tomekb1
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 352

Nie wierzę , że jakikolwiek koncern samochodowy robi coś specjalnie źle i tyle mam w temacie do powiedzenia.
                                                Pozdrawiam
                                                Tomek

Komentarz

• ukuk
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 699

No ok... a slawne boczki sa przez przypadek i nie specjalnie plastikowe(złe)?

Jedyny przypadkowy element (jezeli chodzi o zawieszenie) w jaki jestem w stanie uwierzyc, to ze chcieli zeby bylo "zle" ale przeszli samych siebie/postarali sie za bardzo i wyszlo gorzej niz zle ...co byc moze skoryguja/skorygowali przy okazji nowego MR i od tej pory bedzie troszke mniej zle - ale dalej odpowiednio zle. :roll:

Taki VAG-owski Matrix, ktory zdaje sie dzialac. Ci ktorym to nie przeszkadza i tak kupia Octavie(a kupuja bo widze ich naprawde spoooooro), ci ktorym bedzie przeszkadzalo kupia drozszego Superba, Golfa albo Passata i tez VAG zarobi.

Komentarz

• tomekb1
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 352

Zamieszczone przez ukuk
                                                    Ci ktorym to nie przeszkadza i tak kupia Octavie(a kupuja bo widze ich naprawde spoooooro), .
                                                    No to może przestań się o nich tak bardzo martwić.
                                                    Bez urazy ukuk, ale Twoje wypowiedzi są dla mnie kolejnym przykładem, że "stuki" belki skrętnej w O3 najbardziej przeszkadzają tym, którzy tym autem nie jeżdżą.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Tomek

Komentarz

Pracuję...