Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brodacz
    Drive
    • 2014
    • 52

szczelność kabiny

Zamieszczone przez voctawias
    Mi się jednak wydaje, że to jest problem związany z ciśnieniem wewnętrznym tak jak by kabina była za "szczelna" - przy jeździe z otwartym bagażnikiem tak jak zrobił to lukrys , ciśnienie ma ujście i dudnienie znika.
    Ewidentnie niskie tony dają po uszach, ale Octavka nie jest taka superszczelna.
    W weekend woziłem trochę rzeczy z opuszczonymi tylnymi fotelami i zauważyłem, że jest szczelina pod dolną krawędzią klapy (piszę o wersji kombi) tak duża, że nawet światło wpada. Widać jasną kreskę wpadającego światła.
    Jednakże nie wiem czy i jakie to ma przełożenie na rozchodzenie się dźwięku w tym miejscu.
    O3 1,8 TSI

Komentarz

• mcandy
      Ambiente
      • 2010
      • 115

Zamieszczone przez brodacz
      Octavka nie jest taka superszczelna
      Przypuszczam, że w krótkim czasie może być tak dużo "nadmiaru" powietrza, że nawet takie nieszczelności nie powodują jego swobodnego ujścia.
      W combii robiłem test: nawiew na max, wszystko zamknięte i odryglowuję klapę bagażnika... Zaczyna pojawiać się szum i czuć na ręku uchodzące powietrze w rejonach zaczepu/rygla klapy.
      Domkniecie bagażnika na pierwszy zaczep - nadal powietrze ucieka.
      Zamkniecice klapy - brak przepływu powietrza.

Sądzę, że szczelność jednak jest niezła, tylko cienkie blachy rezonują...
      ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• voctawias
        Ambiente
        • 2008
        • 191
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mnie tylko zastanawia jak może występować taka niedogodność w samochodzie który niby odbywał długie testy przed wejściem do seryjnej produkcji i żaden z testerów nie wyłapał takiego dudnienia, albo wyłapał tylko czas naglił z wypuszczeniem auta do produkcji i problem zlany. A teraz my właściciele tych pięknych samochodów zachodzimy w głowę co zrobić żeby pozbyć tego dudnienia, bo panowie ze skody udają TTTM.
        Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• feels3
          Rider
          • 2013
          • 348

Zamieszczone przez lukrys
          mcandy zgadza sie wszystko co napisałeś.. nawet głupie zamykanie drzwi robi takie przytykanie uszu...
          Zjawisko podobne zauważyłem i ja. Każda dłuższa trasa powoduje że zatykają mi się uszy, wrażenie podobne jak jedzie się wysoko w góry.

Komentarz

• lukrys
            Rider
            • 2013
            • 435

ja jezdzę z otwartym bagażnikiem inaczej nie potrafie

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Mnie tylko zastanawia jak może występować taka niedogodność w samochodzie który niby odbywał długie testy przed wejściem do seryjnej produkcji i żaden z testerów nie wyłapał takiego dudnienia, albo wyłapał tylko czas naglił z wypuszczeniem auta do produkcji i problem zlany. A teraz my właściciele tych pięknych samochodów zachodzimy w głowę co zrobić żeby pozbyć tego dudnienia, bo panowie ze skody udają TTTM.
              Dokladnie....

Prawde mowiac liczba osob, ktore maja to dudnienie w O3 jest juz bardzo duza. Dziwne, ze Skoda nic z tym niestety nie robi...? :?

Przeciez jak ktos poczyta ten watek, to moze wrecz zrezygnowac z zakupu O3 skoro jak niektorzy pisza to dudnienie jest az tak irytujace.

Ale z drugiej strony - przeciez sporo osob tu na forum owego dudnienia nie ma.. to te halasy z czego moga wlasciwie wynikac? i jakim cudem czesc to slyszy, a czesc nie?
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• lukrys
                Rider
                • 2013
                • 435

Np moim znajomym to nie przeszkadza... ale słyszeć to słyszą
                i przyznali że jest to głośniejsze dudnienie niż w innych samochodach na nierównościach...

Ewidentnie niskie tony dają po uszach, ale Octavka nie jest taka superszczelna.
                W weekend woziłem trochę rzeczy z opuszczonymi tylnymi fotelami i zauważyłem, że jest szczelina pod dolną krawędzią klapy (piszę o wersji kombi) tak duża, że nawet światło wpada. Widać jasną kreskę wpadającego światła.
                Jednakże nie wiem czy i jakie to ma przełożenie na rozchodzenie się dźwięku w tym miejscu.
                Mam liftbacka i tez mam taką małą szczelinę... Możliwe że to jest to, wkońcu dudnienie słychać z tyłu od bagażnika.. Czym by to uszczelnić tak na szybko żeby przetestować?

Komentarz

• kylo76
                  Rider
                  • 2013
                  • 743
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Pakułami :wink:
                  O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• lukrys
                    Rider
                    • 2013
                    • 435

Właśnie jestem po testowaniu.. Zatkałem to bandażem ale niestety nic to nie zmieniło dudnienie było jest i będzie :diabelski_usmiech
                    Przez otwrcie bagażnika od razu jest różnica

Komentarz

• jerol
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 188
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Sm narazie nic nie znalazlem, bylem w serwisie w Rzeszowie i panowie narazie rozlozyli rece. Mowia, ze nic takiego sie w skodach octaviach nie dzieje. Pan z serwisu powiedzial zebym zostawil auto na 1-2 dni i beda szukac to powiedzialem, ze moze za tydzien albo dwa niech sie skonsultuja z SAPem czy moze jakies takie przypadki byly. Ale jest dobrze, slysza to, ten typ tak nie ma ! w sobote chyba wizyta w Mielcu, moze wiedza cos wiecej
                      CDN

Komentarz

• ukuk
                        Rider
                        • 2010
                        • 699

Poczytajcie angielskie i niemieckie fora Golfa - na kazdym z tych for (forow) zalozony jest dlugasny watek.
                        Generalnie, problem jest jakby zidentyfikowany i chodzi o amortyzatory. Czesc uzytkownikow juz je wymieniala i niestety efekt pozostal... poprawione amortyzatory jak tlukly tak tlucza. Dopiero teraz pojawilo sie swiatelko w tunelu - wedlug nielicznych uzytkownikow kolejna partia amortyzatorow z nowym nr-em seryjnym cos jakby pomogla.

Link do angielskiego/usanskiego forum: http://www.golfmk7.com/forums/showthread.php?t=2568
                        Niemieckie forum: http://www.motor-talk.de/forum/golf-...-t4784357.html

Moze to Wam w czyms pomoze.

Komentarz

• voctawias
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 191
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez jerol
                          Sm narazie nic nie znalazlem, bylem w serwisie w Rzeszowie i panowie narazie rozlozyli rece. Mowia, ze nic takiego sie w skodach octaviach nie dzieje. Pan z serwisu powiedzial zebym zostawil auto na 1-2 dni i beda szukac to powiedzialem, ze moze za tydzien albo dwa niech sie skonsultuja z SAPem czy moze jakies takie przypadki byly. Ale jest dobrze, slysza to, ten typ tak nie ma ! w sobote chyba wizyta w Mielcu, moze wiedza cos wiecej
                          CDN
                          No to czekamy na dalsze kroki i ewentualne efekty :diabelski_usmiech
                          Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• jerol
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 188
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

ukuk, Dzieki za wskazowke, dalej mam wrazenie, ze to wlasnie amortyzator prawy, lewy moze rzadziej i mniej intensywnie wali. Zobacze w sobote co serwis w Mielcu na to.

Komentarz

• krzyzakp
                              L&K
                              • 2013
                              • 1016
                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

No to czekamy na dalsze kroki i ewentualne efekty :diabelski_usmiech
                              Albo na to ze data produkcji sie ciut jeszcze odwlecze i seryjnie zamontuja juz te po ostatnich poprawkach

Moja O3 RS

Komentarz

• yunior81
                                RS
                                • 2010
                                • 1657
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A moze sprobowac z nieoryginalnym amortyzatorem.

Komentarz

• wojcian
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 149

A jak wygląda sprawa w rs-ach. Tez dudni.

Komentarz

• mcandy
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 115

Zamieszczone przez ukuk
                                    Generalnie, problem jest jakby zidentyfikowany i chodzi o amortyzatory
                                    Bardzo ciekawe, tylko dlaczego w wyłączonym i stojącym grzecznie aucie, przy zamykaniu np. tylnych drzwi, karoseria wydaje dźwięki, które większość nazywa dudnieniem?
                                    Nie jest to jednorazowy krótki dźwięk, tylko raczej trwający dłużej efekt dźwiękowy z pogłosem... (fachowcy pewnie nazwali by to zjawisko wpadaniem elementu w częstotliwość rezonansową)

Same amortyzatory tego dudnienia przecież nie generują.

Amortyzatory tylko podczas jazdy tłumią ruch pionowy karoserii mniej lub bardziej.
                                    Dobranie takiej charakterystyki tłumienia, żeby karoseria w O3 nie dudniła wg. mnie będzie bardzo trudne.
                                    Dopiero kombinacja amortyzatory + żródło, które to dudnienie generuje mogłaby załatwić nasz problem.

Odnośnie wymian amorów...
                                    Niestety forum niemieckie, ale z tego co przeczytałem, to oni są traktowani lepiej w serwisach niż my.
                                    Faktycznie wymieniają amortyzatory na potęgę...

Hey, da ja einige OIIIs vom Poltern/Trommeln von der Hinterachse betroffen sind (meiner auch), würde ich gerne mal wissen, ob es Leute gibt, die das Problem schon in den Griff bekommen haben und wenn ja, woran es genau gelegen hat. Danke. Edit: Folgend zusammengefasst Informationen, die...

Komentarz

• wojcian
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 149

Nie wiem jak wyciszona jest octavia3 , ale tutaj też może byc coś na zeczy.

Komentarz

• Festexx
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 286

Hmmm u mnie 33 tys km nabite i żadnego dudnienia nie ma... a słuch w porządku ostatnio przebadany
                                        Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• ukuk
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 699

mcandy, nie mam pojecia mnie ten problem nie dotyczny przynajmniej narazie, tak po prostu wkleilem bo natknalem sie na identyczne watki na tamtych forach.

Co do dudnienia, u mnie w aucie (starszy pug) podczas zamykania drzwi slychac gdzies z tylu jak otwiera sie jakby klapka czy zawor, zeby upuscic powietrze. Byc moze ten element zle funkcjonuje w OIII... Chociaz na tamtych forach ludzie pisza, ze wymiana samego amort. jednak pomogla...

Komentarz

• mcandy
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 115

Zamieszczone przez yunior81
                                            A moze sprobowac z nieoryginalnym amortyzatorem
                                            Czy można coś podpasować z superba, pastucha, A4/A6 lub innego modelu z grupy VW?

Zamieszczone przez ukuk
                                            na tamtych forach ludzie pisza, ze wymiana samego amort. jednak pomogla...
                                            Stawiam obiad + "litra" jeśli namierzymy przyczynę i rozwiążemy problem.
                                            Gdzie są z tyłu te zawory wyrównujące ciśnienia w kombiaku?

Komentarz

• feels3
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 348

Ja nie rozumiem dlaczego skupiacie sie na tylnych amortyzatorach.

U mnie wali, dudni i tlucze sie caly zawias. Przod i tyl. Bardzo slabe tlumienie, i to cale "dodatkowe" dudnienie z tylu, ginie w gaszczu innych halasow.

Komentarz

• bob_best
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 744
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez feels3

U mnie wali, dudni i tlucze sie caly zawias. Przod i tyl. Bardzo slabe tlumienie, i to cale "dodatkowe" dudnienie z tylu, ginie w gaszczu innych halasow.
                                                Nie mogę potwierdzić takiej opinii, zawieszenie z tyłu rzeczywiście słychać (lekkie dudnienie) ale bez przesady z zatykaniem uszu. Miałem chwilę kiedy dudnienie stało się uporczywe - okazało się że półka tylna była źle zamontowana.
                                                Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• greg505
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1239

Zamieszczone przez bob_best
                                                  Zamieszczone przez feels3

Nie mogę potwierdzić takiej opinii, zawieszenie z tyłu rzeczywiście słychać (lekkie dudnienie) ale bez przesady z zatykaniem uszu. Miałem chwilę kiedy dudnienie stało się uporczywe - okazało się że półka tylna była źle zamontowana.
                                                  U mnie tez "dudnila" polka jak ja zle zamontowalem
                                                  Black magic

Komentarz

• lukrys
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 435

Półka półką z tyłu dochodzi dudnienie(głośniejsze dudnienie) niż w innych samochodach...
                                                    Większości osób przeszkadzające..

Komentarz

Pracuję...