Octavia 3 - dudnienie zawieszenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toomasz
    Elegance
    • 2010
    • 909
    • Volkswagen
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Koledzy, możecie mi wytłumaczyć jak ujawnia się u Was to dudnienie w zawieszeniu?

Komentarz

• toomasz
      Elegance
      • 2010
      • 909
      • Volkswagen
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Odpowie mi ktoś jak to objawy?

Komentarz

• hevelius
        Classic
        • 2015
        • 29
        • Octavia III combi (5E5)
        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Do Kamil4, wymienili tylko tył, przecież dudnienie pochodzi z tyłu.
        Do toomasz - dudnienie występuje na nierównościach, typu tory kolejowe, kocie łby, uskoki nawieżchni, słychać coś w stylu uderzenia o siebie twardymi platikami, po wymianie dudnienie ustało, spokój oby na zawsze.
        Octavia Combi Style 1.8 TSI DSG - beż cappucino + amazing + sunset + pakiet chrom + srebrne relingi

Komentarz

• toomasz
          Elegance
          • 2010
          • 909
          • Volkswagen
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

hevelius
          A czy to dudnienie się np zmniejsza jeżeli masz załadowany bagażnik czy też nie ma załadunek na to wpływu?

Komentarz

• hevelius
            Classic
            • 2015
            • 29
            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

załadunek nie ma żadnego wpływu na dudnienie, przynajmniej u mnie tak było
            Octavia Combi Style 1.8 TSI DSG - beż cappucino + amazing + sunset + pakiet chrom + srebrne relingi

Komentarz

• toomasz
              Elegance
              • 2010
              • 909
              • Volkswagen
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Czy jest ktoś ze śląska, kto miał objaw dudnienia i wie jak on się objawia?

Komentarz

• toomasz
                Elegance
                • 2010
                • 909
                • Volkswagen
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam,
                Czy jakieś aso na terenie śląska zna ten problem dudnienia i potrafi to poprawnie zdiagnozować?

Komentarz

• DonSimon
                  Classic
                  • 2018
                  • 6
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzień dobry, jako że to mój pierwszy post na forum chciałem najpierw wszystkich przywitać

Od niedawna jestem właścicielem nowej Octavii MY2018. Na razie przejechałem 1100 km i problem z dudnieniem w moim egzemplarzu jest obecny i dość irytujący. Zawieszenie na poprzecznych nierównościach powoduje drgania kabiny, uszu nie zatyka ale jest głuchy nieprzyjemny dźwięk. Nie zauważyłem tego na jeździe testowej. Czy dalej zdarzają się egzemplarze cichsze i głośniejsze? Co na to ASO? Dodam że na razie jeżdżę na zimowych alufelgach 16", nie wiem co będzie jak zmienię w przyszłym tygodniu na letnie 17"...

Komentarz

• mikko1
                    Rider
                    • 2013
                    • 329
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez DonSimon
                    Dzień dobry, jako że to mój pierwszy post na forum chciałem najpierw wszystkich przywitać

Od niedawna jestem właścicielem nowej Octavii MY2018. Na razie przejechałem 1100 km i problem z dudnieniem w moim egzemplarzu jest obecny i dość irytujący. Zawieszenie na poprzecznych nierównościach powoduje drgania kabiny, uszu nie zatyka ale jest głuchy nieprzyjemny dźwięk. Nie zauważyłem tego na jeździe testowej. Czy dalej zdarzają się egzemplarze cichsze i głośniejsze? Co na to ASO? Dodam że na razie jeżdżę na zimowych alufelgach 16", nie wiem co będzie jak zmienię w przyszłym tygodniu na letnie 17"...
                    Mi na zimowych 16 bardzo tłucze się zawieszenie z tyłu, głównie na poprzecznych nierównościach. Szczególnie to było słychać przy ujemnych temperaturach.
                    Po zmianie na letnie 17 zawieszenie pracuje dużo ciszej i lepiej zachowuje się na nierównościach.

W ogóle odnoszę subiektywne wrażenie, że moje auto jest zestrojone pod koła 17".

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Moja "córeczka"
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...554967#1554967

Komentarz

• toomasz
                      Elegance
                      • 2010
                      • 909
                      • Volkswagen
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam, w moim samochodzie co prawda to nie O3 ale nowa VW Jetta też występuje dudnienie zawieszenia z tyłu... Koła mam 16'

Komentarz

• DonSimon
                        Classic
                        • 2018
                        • 6
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Hej, u mnie po zmianie na R17 jest gorzej. Auto nerwowo reaguje na poprzeczne nierówności i hałas zawieszenia jest większy niż w poprzednim 16-letnim Toledo II...

Komentarz

• kamil4
                          Classic
                          • 2017
                          • 15

Amorki tył wymienione, żadnej poprawy. Ktos probował wytłumic porzadnie całą kabine ?
                          i jakie to dało efekty ?

np. w ten sposób http://caraudio.basser.pl/pl/skoda/3...octavia-3.html

Komentarz

• GrzesWroc
                            Ambiente
                            • 2015
                            • 166
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Panowie! Niestety na niesłyszenie stukania, dudnienia, skrzypienia, pukania i tym podobnych dźwięków w tej zajebistej furze jakim jest O3 jest tylko jeden sposób - podkręcenie radia - reszta rozwiązań to wyrzucanie kasy w błoto!

Komentarz

• toomasz
                              Elegance
                              • 2010
                              • 909
                              • Volkswagen
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

W Moim VW ASO potwierdziło usterkę i amorki z tyłu będą do wymiany na gwarancji.

Komentarz

• DonSimon
                                Classic
                                • 2018
                                • 6
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez toomasz Zobacz wpis
                                W Moim VW ASO potwierdziło usterkę i amorki z tyłu będą do wymiany na gwarancji.
                                Daj znać jaki efekt po

Komentarz

• luker
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 169

jest informacja serwisowa odnośnie octavi 3 ze amortyzatory wyprodukowane od któregoś tam roku z indeksem jakimś powodują dudniienie miałem w swoim aucie i wymieniałem na gwarancj

Komentarz

• DonSimon
                                    Classic
                                    • 2018
                                    • 6
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez luker Zobacz wpis
                                    jest informacja serwisowa odnośnie octavi 3 ze amortyzatory wyprodukowane od któregoś tam roku z indeksem jakimś powodują dudniienie miałem w swoim aucie i wymieniałem na gwarancj
                                    Ale chyba skoro to był problem uznany za oficjalny to w aucie z 2018 nie powinien już występować?

Komentarz

• luker
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 169

po lifcie nie ma takiej informacj

Komentarz

• MariuszKoz
                                        Ambiente
                                        • 2018
                                        • 128
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Napisałem już o tym na forum, ale póki co nikt nie napisał. Spotkałeś się może z takim przypadkiem? Może ten model (1,4 TSI 140 KM) tak ma, ale zauważyłem u siebie zmianę (trochę chaotyczną) obrotów przy wciskaniu/puszczaniu sprzęgła zupełnie na luzie. Mam to od kilku dni. Przy wciskaniu sprzęgła potrafią na chwilę obroty skoczyć do ok. 1200 i same po sekundzie opadają. Dzisiaj mam zjawisko odwrotne - wciskając jest wszystko ok, ale kiedy puszczam sprzęgło to na chwilkę podskakują do ok 1200 obr. Ktoś tego doświadczał? Znalazłem bardzo podobną sytuację na elektrodzie i tam ASO wymieniło człowiekowi w tym samym modelu "pół samochodu" (pompę sprzęgła, czujnik położenia pedału sprzęgła, wysprzęglik i aktualizowano soft). Pytanie, czy to wszystko było potrzebne, to już nie wiem. Człowiek napisał, że po tym problem został całkowicie rozwiązany.

Komentarz

• GrzesWroc
                                          Ambiente
                                          • 2015
                                          • 166
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez MariuszKoz Zobacz wpis
                                          Napisałem już o tym na forum, ale póki co nikt nie napisał. Spotkałeś się może z takim przypadkiem? Może ten model (1,4 TSI 140 KM) tak ma, ale zauważyłem u siebie zmianę (trochę chaotyczną) obrotów przy wciskaniu/puszczaniu sprzęgła zupełnie na luzie. Mam to od kilku dni. Przy wciskaniu sprzęgła potrafią na chwilę obroty skoczyć do ok. 1200 i same po sekundzie opadają. Dzisiaj mam zjawisko odwrotne - wciskając jest wszystko ok, ale kiedy puszczam sprzęgło to na chwilkę podskakują do ok 1200 obr. Ktoś tego doświadczał? Znalazłem bardzo podobną sytuację na elektrodzie i tam ASO wymieniło człowiekowi w tym samym modelu "pół samochodu" (pompę sprzęgła, czujnik położenia pedału sprzęgła, wysprzęglik i aktualizowano soft). Pytanie, czy to wszystko było potrzebne, to już nie wiem. Człowiek napisał, że po tym problem został całkowicie rozwiązany.
                                          Przeglądałeś forum? Było z 50 albo i więcej razy.....

Komentarz

• DonSimon
                                            Classic
                                            • 2018
                                            • 6
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Hej,

jak do tej pory nie udało mi sie rozwiązać problemu hałasu. Po 5k kilometrów nic sie nie zmieniło, ASO twierdzi że dźwięk jest normalny i że "Skody tak mają".

Nie wiem czy widzieliście ale na zagranicznym forum również jest rozległy wątek na temat hałasu: https://www.briskoda.net/forums/topi...cabin/?page=55

Może jednak komuś udało się coś wskórać?

Komentarz

• majora
                                              Classic
                                              • 2018
                                              • 7
                                              • CRKB 1.6 TDI CR 110 KM

Odświeżę temat. Moja OIII 2015 kombi cały czas dudni (już nie mogę z tym wytrzymać ) nie wiem czy zmieniać amorki bo dużo osób pisało że pomogło. Z pytaniem czy ktoś wymieniał amorki tył na jakieś zamiennik sachs, bilstein, monroe lub inne. Bo jest istotne na jakie amorki tym co pomogło zmieniali - oryginały czy zamienniki

Komentarz

• mez2008
                                                Ambiente
                                                • 2017
                                                • 240
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez majora Zobacz wpis
                                                Odświeżę temat. Moja OIII 2015 kombi cały czas dudni (już nie mogę z tym wytrzymać ) nie wiem czy zmieniać amorki bo dużo osób pisało że pomogło. Z pytaniem czy ktoś wymieniał amorki tył na jakieś zamiennik sachs, bilstein, monroe lub inne. Bo jest istotne na jakie amorki tym co pomogło zmieniali - oryginały czy zamienniki
                                                Oprócz dudnienia zawieszania na kazdej nierówności dochodzi:
                                                - przelewajace sie paliwo w zbiorniku, dopiero poziom ponizej 1/2 zbiornika powoduje cisze pod siedzeniem tylnej ławki.
                                                - hałas innych aut tak jakby szyby były uchylone.
                                                Skoda chyba tak ma niestety.
                                                Ostatnio edytowany przez mez2008; 44701.

Komentarz

• majora
                                                  Classic
                                                  • 2018
                                                  • 7
                                                  • CRKB 1.6 TDI CR 110 KM

Zamieszczone przez mez2008 Zobacz wpis

Oprócz dudnienia zawieszania na kazdej nierówności dochodzi:
                                                  - przelewajace sie paliwo w zbiorniku, dopiero poziom ponizej 1/2 zbiornika powoduje cisze pod siedzeniem tylnej ławki.
                                                  - hałas innych aut tak jakby szyby były uchylone.
                                                  Skoda chyba tak ma niestety.
                                                  O tym przelewającym się paliwie już nie wspomnę i innych dźwiękach, to mojej żony astra H kombi wydaje mi się ma lepsze zawieszenie, twarde ale bez dziwnych dzwięków.

Komentarz

Pracuję...