Emida - do innego nie pojadę; dwóch znajomych mi polecało Emidę, odradzając "konkurencję"...
PS Przesunałem wizytę na piątek.
Poziom płynu chłodniczego
Zwiń
X
-
Sebastian w którym serwisie byłeś w Krakowie ? Zastanawiam się czy też z tym nie podjechać bo dolałem już jakieś 300ml płynu. Teraz niby od 3 tygodni nie ubyło, ale też auto nie miało kiedy się porządnie zagrzać.
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie przy 10tys. km przebiegu poziom był na minimum po nocnym postoju, więc choć nie było żadnej sygnalizcji jeszcze, to i tak uzupełniłem do maximum - weszło 200ml.
Zobaczymy co będzie dalej.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja też dolewam. Do tej pory jakieś 200ml - przebieg 9800km
Zobaczymy jak będzie dalej - jeżeli się nie uspokoi to do serwisu
Zostaw komentarz:
-
-
Ja w czwartek zostawiam auto na pół dnia - podpytam, co wymienili jak nie zapomnę
- ale słyszę o tym płynie już kilka razy, ewidentnie zatem coś jest nie tak z tym elementem - i radzę wszystkim zwrócić na to szczególną uwagę.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja też dolewałem dwa razy. Będąc w serwisie wspomniałem o tym i okazało się po sprawdzeniu, że jakiś czujnik do wymiany (już wymienili), ponieważ z niego ciekło.
Zostaw komentarz:
-
-
Info z serwisu - byłem z inną kwestią i mimochodem wspomniałęm o tym poziomie.
I ... okazało się, że trzeba wymienić jakąś część - NA GWARANCJI.
Zamówili, będzie za tydzień - i ... mam odstawić auto na dłużej - kilka godzin.
O ile pamiętam, to ktoś gdzieś pisał o jakimś trójniku - ale Wam na razie nie powiem, co u mnie podpadło pod gwarancję.
Ja dolewałem przy 12 tys, a jak byłem kilka dni temu znowu poziom był niski
Zostaw komentarz:
-
-
u mnie narazi nic nie było wymieniane... 1,2 TSI przebieg 15 tysi
Wszystko ok
Zostaw komentarz:
-
-
te samochody zaczynają być kpiną... a były czasy, kiedy to drwiło się z produktów FSO/FSM, zaś dzieła grupy VW AG były synonimem najwyższej jakości.Zamieszczone przez CHRIS3355u mnie to samo pompa do wymiany. przebieg 6500.
Zostaw komentarz:
-
-
G12 Plus Plus jest wycofany już od co najmniej 1-1,5 roku. W to miejsce wszedł G13 i jest w pełni mieszalny z G12, G12 Plus i G12Plus Plus. G13 to po prostu kolejne rozwinięcie tego płynu.Zamieszczone przez AmixG12 jest wycofywany i zastępuje go G13. Są kompatybilne, ale nie zaleca się zdecydowanie dolewać G12.
Zostaw komentarz:
-
-
G12 jest wycofywany i zastępuje go G13. Są kompatybilne, ale nie zaleca się zdecydowanie dolewać G12.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja właśnie odebrałem swoją RS-kę z serwisu, bo już dolałem ok. 1 l płynu chłodniczego i dalej poziom spadał. Spodziewałem się, że może to być pompa wody i tak też było = 4 dni w serwisie, ze względu na czas oczekiwania na części.
Przy okazji wymienili olej oraz w pewnym stopniu pozbyli się buczenia podczas przyspieszania na wysokich obrotach (wspominane było o tym na forum).
Także jak się okazuje, TSI mają to do siebie, że nowe miewają awarię pompy bądź nieszczelny układ.
Pozdrawiam forumowiczów
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedDzięki za propozycje, ale rzeczywiście trochę daleko. Ale fajnie byłoby mieć w pobliżu tak skorego do pomocy forumowicza :PZamieszczone przez bob_bestszkoda, że masz tak daleko, bo byś dolał mojego płynu, bo ja może ze 100ml zużyłem. Przy nalewaniu(mówie naturalnie o oryginale) zwróć uwagę, że należy go mieszać z wodą.Zamieszczone przez Kris86Dziękować za infoZamieszczone przez robregTakie głupoty twierdzi producent każdego niefabrycznwgo płynu. Dokumentacja serwisową VW wspomina zapewne coś o plynach spełniających specyfikacje G12++Zamieszczone przez ELM0Odpowie ktoś?Zamieszczone przez Kris86A myślicie, że mogę bez obaw dolać Prestone (wg instrukcji na opakowaniu można mieszać z każdym innym płynem o dowolnym kolorze)?
Punkty pomógł dla Fredy.PW, bob_best i robrego poleciały :-)
W weekend odkręciłem korek od zbiorniczka od płynu chłodniczego i usłyszałem tylko długie "psssst". Po tym poziom płynu wrócił do pierwotnego poziomu i nie musiałem nic dolewać :-) A na zbiorniczku rzeczywiście jest oznaczenie G13 :-)
Dziękuję wszystkim za pomoc :-)
Zostaw komentarz:
-
-
IMO z moich obserwacji wynika, że pomiędzy 0-7kkm występują różne anomalia czyli większe zużycie oleju, płynu chłodniczego itp. też się o to martwiłem ale po kontroli przy ~ 3.5 kkm wszystko zostało uzupełnione i do teraz czyli do 26kkm przez 11 m-cy wszystko jest OKZamieszczone przez Kris86Czy to normalne, że po 3 - 4 tys. km.
P.S ja dolewałem koncentrat prosto z butelki ~ 300 ml do stanu w połowie min/max i od ponad 23 kkm ten stan się utrzymuje (oczywiście na zimnym silniku, bo na mocno rozgrzanym dochodzi do min)
Zostaw komentarz:
-
-
Normalne, tez tak mialem w tsi oraz tdi cr nowym, samochod z fabryki nigdy nie jest 100% odpowietrzony, dlatego po jakims czasie trzeba dolac i powinien byc spokoj na dlugo.Zamieszczone przez LeniwiecZawsze mnie zastanawiało, co się dzieje z płynem chłodniczym w nowym aucie
W poprzedniej 1.4 TSI też po kilku tys km od kupna musiałem dolać 0,5l płynu, natomiast potem przez całe 4 lata i 70kkm pozostałe 0,5l mi się już do niczego nie przydało, bo zawsze trzymał poziom.
Teraz wszystkie plyny stare zastapil g13 i taki kupisz w salonie skody bez problemu.Takie głupoty twierdzi producent każdego niefabrycznwgo płynu. Dokumentacja serwisową VW wspomina zapewne coś o plynach spełniających specyfikacje G12++
Tak, to normalne, czytaj jak wyzej.Zamieszczone przez Kris86Czy to normalne, że po 3 - 4 tys. km. trzeba zrobić dolewkę płynu chłodniczego? Nie mam żadnych wycieków pod samochodem a płynu mi ubyło i jest aktualnie poniżej minimum
Jak odbierałem było, gdzieś w połowie pomiędzy minimum a maksimum
Zostaw komentarz:
-
-
Zrobiłeś prawidłowo.
Osobiście dolałem koncentratu nie rozrobionego bo w ASO widziałem jak uzupełniali płyn wodą (samochód na serwisie przed sprzedażą) wiec stwierdziłem, że u mnie mogli też dolać wody przed sprzedażą na tzw. przeglądzie 0 więc dolałem koncentratu. Nawet jak nie dolali wody to wlanie 0,1 litra koncentratu na 8 litrów płynu to tak jakby nic.
Zostaw komentarz:
-
-
ja dolewałem zgodnie z zaleceniem na -37, czyli chyba pół na półZamieszczone przez lukaszc2Ja przy dolewce wlałem koncentrat nie rozrobiony (G-13) jak się wymieszał ze "starym" płynem na pewno poprawił jego właściwości (dolewka 100 ml koncentratu do płynu w ilości około 8 litrów). Co ciekawe czytałem (chyba w karcie produktu g-13), że ubytki można uzupełniać wodą jeżeli ubytek nie przekracza 10 % pojemności. Czyli przykładowo 8 litrów płynu w układzie to można dolać 800 ml wody - tak tam było napisane osobiście dolałem koncentrat może kiedyś doleje wody.
Zostaw komentarz:
-
-
W O III jest G13 zalany.Zamieszczone przez robregDokumentacja serwisową VW wspomina zapewne coś o plynach spełniających specyfikacje G12++
[ Dodano: Czw 22 Maj, 14 22:29 ]
Ja przy dolewce wlałem koncentrat nie rozrobiony (G-13) jak się wymieszał ze "starym" płynem na pewno poprawił jego właściwości (dolewka 100 ml koncentratu do płynu w ilości około 8 litrów). Co ciekawe czytałem (chyba w karcie produktu g-13), że ubytki można uzupełniać wodą jeżeli ubytek nie przekracza 10 % pojemności. Czyli przykładowo 8 litrów płynu w układzie to można dolać 800 ml wody - tak tam było napisane osobiście dolałem koncentrat może kiedyś doleje wody.Zamieszczone przez bob_bestPrzy nalewaniu(mówie naturalnie o oryginale) zwróć uwagę, że należy go mieszać z wodą
Zostaw komentarz:
-
-
szkoda, że masz tak daleko, bo byś dolał mojego płynu, bo ja może ze 100ml zużyłem. Przy nalewaniu(mówie naturalnie o oryginale) zwróć uwagę, że należy go mieszać z wodą.Zamieszczone przez Kris86Dziękować za infoZamieszczone przez robregTakie głupoty twierdzi producent każdego niefabrycznwgo płynu. Dokumentacja serwisową VW wspomina zapewne coś o plynach spełniających specyfikacje G12++Zamieszczone przez ELM0Odpowie ktoś?Zamieszczone przez Kris86A myślicie, że mogę bez obaw dolać Prestone (wg instrukcji na opakowaniu można mieszać z każdym innym płynem o dowolnym kolorze)?
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedDziękować za infoZamieszczone przez robregTakie głupoty twierdzi producent każdego niefabrycznwgo płynu. Dokumentacja serwisową VW wspomina zapewne coś o plynach spełniających specyfikacje G12++Zamieszczone przez ELM0Odpowie ktoś?Zamieszczone przez Kris86A myślicie, że mogę bez obaw dolać Prestone (wg instrukcji na opakowaniu można mieszać z każdym innym płynem o dowolnym kolorze)?
Zostaw komentarz:
-
-
Dokładnie. Podstawa to trzymanie się odpowiedniej normy.
Zostaw komentarz:
-
-
Takie głupoty twierdzi producent każdego niefabrycznwgo płynu. Dokumentacja serwisową VW wspomina zapewne coś o plynach spełniających specyfikacje G12++Zamieszczone przez ELM0Odpowie ktoś?Zamieszczone przez Kris86A myślicie, że mogę bez obaw dolać Prestone (wg instrukcji na opakowaniu można mieszać z każdym innym płynem o dowolnym kolorze)?
Zostaw komentarz:
-
-
Odpowie ktoś?Zamieszczone przez Kris86A myślicie, że mogę bez obaw dolać Prestone (wg instrukcji na opakowaniu można mieszać z każdym innym płynem o dowolnym kolorze)?
Zostaw komentarz:
-
-
Ja też po 20k km dolałem prawie całego litra. Komputer zawył i poleciałem kupić zalecany przez SKODE. 26 zyla za litr.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: