Z tym płynem to mnie też dotknęło.
Dwa razy już dolewałem po około 200 ml i zgłosiłem podczas wymiany leda również braki płynu.
Mieli sprawdzić ale czy sprawdzili to ciężko powiedzieć.
Jutro jadę na wymianę modułu lampy i poproszę aby sprawdzili dokładniej te ubytki płynu.
Poziom płynu chłodniczego
Zwiń
X
-
ErNOL9xp7, jak nie ma sprzegla? Wrecz przeciwnie - ma i to dwa... To wlasnie ja wyroznia, oprocz tego ze to komputer zmienia biegi, a nie Ty wajcha..
Zostaw komentarz:
-
-
Ja co prawda mam DSG, więc sprzęgła brak, ale czasami są dziwne dźwięki... Więc jak możesz, to daj znać czy chodzi tylko o manualną czy też z DSG coś się dzieje. Dzięki.Zamieszczone przez Łabikz okolic skrzyni biegów (terkotanie, pukanie nie wiem jak to nazwać lub jakieś drgania pedału sprzęgła)
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez krzyzakpŁabik, masz jakies wieksze informacje o tej tarczy sprzegla? Bo to moglo by byc przydatne dla innych kolegow..
Choc sadze ze u mnie bedzie zupełnie inna i raczej poprawiona, skoro w tym tyg auto zjechało
Odnośnie tarczy sprzęgła dowiedziałem się że producent wie o tym problemie. Szukają teraz dostawcy który dostarczy im części wolne od wad, sprawa ma się wyjaśnić podobno w Lutym 2015. Dlatego kazali mi poczekać do lutego z wymianą bo nie ma sensu wymieniać na gwarancji części która prawdopodobnie jest też wadliwa i po kilku tysiącach km problem i tak wystąpi ponownie.
Uzyskałem też informacje w sumie nieoficjalnie że producent myśli nad zorganizowaniem akcji serwisowej, ale czekają na ilość zgłoszeń tej usterki. Także koledzy jeśli występują u was jakieś dziwne odgłosy z okolic skrzyni biegów (terkotanie, pukanie nie wiem jak to nazwać lub jakieś drgania pedału sprzęgła) zgłaszajcie to do aso. Jak tych zgłoszeń w całym kraju będzie sporo, to na pewno zorganizują akcje serwisową.
Wiem że problem dotyczy na pewno 1.4 Tsi ale czy innych silników to nie wiem.
Zostaw komentarz:
-
-
Łabik, masz jakies wieksze informacje o tej tarczy sprzegla? Bo to moglo by byc przydatne dla innych kolegow..
Choc sadze ze u mnie bedzie zupełnie inna i raczej poprawiona, skoro w tym tyg auto zjechało
Zostaw komentarz:
-
-
Ja byłem wczoraj i jest OK - to, ze dolewałem to kwestia odpowietrzenia się instalacji po wymianie części.
Auto wjechało na serwis sprawdzono, czy nie widać wycieków.
Nie widać
Zostaw komentarz:
-
-
Wczoraj byłem w serwisie okazało się że trzeba wymienić jakiś trójnik w układzie chłodzenia bo na spawie jest mały wyciek. Część zamówili będzie za około tydzień lub dwa.
Zgłaszałem też dziwne dźwięki dochodzące z okolic skrzyni, okazało się że tarcza sprzęgła ma wadę fabryczną. Wszystko będzie wymieniane na gwarancji.
Zostaw komentarz:
-
-
Do tej pory dolałem 300ml na 10kkm
Sprawdzałem kilka dni temu i na zimnym poziom zbliżył się do minimum - ostatnia dolewka jakieś 3kkm temu, więc wydłuża się przebieg, po którym coś dolewam.
Zrobię dolewkę do połowy poziomu pomiędzy minimum a maksimum i będę obserwował.
W razie czego, zaadresuję temat na pierwszym przeglądzie albo wymianie oleju.
Zostaw komentarz:
-
-
A ja jestem umówiony na sprawdzenie - bo zrobiłem kilkaset kilometrów i 0,4 dolałem.
Biorę taką okoliczność, że płyn się musiał odpowietrzyć - więc dolałem i obserwuję.
Ale umówiłem się wstępnie na czwartek, aby zobaczyli, czy coś nie cieknie
Zostaw komentarz:
-
-
Ja dzisiaj dzwoniłem do emidy żeby się umówić na sprawdzenie, ale pan z serwisu mówił żebym jeszcze poczekał bo dolewka 400ml na 8 kkm to wg niego nie jest powodem do obaw. No nic obserwuje dalej :wink: mam wrażenie, że odkąd się zimno zrobiło to płynu nie ubywa.
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedSebastian75, no to teraz obserwuj co się będzie działo po 1k km 2kkm itd
Ja od ostatniej dolewki na razie nie zaobserwowałem większego ubytku a zrobiłem już coś ok 3,5k km.
Zostaw komentarz:
-
-
Zimniutki był - od6 godzin stał w garażu, mam tam z 12 stopni, maska była zimna.
Sprawdzę jeszcze rano, aby mieć pewność.
I - dzwonię do serwisu
[ Dodano: Pon 08 Gru, 14 08:28 ]
Dolałem równo do górnej kreski limitu - 0,4 litra - o 7 rano było tak samo, zatem silnik był zimny
Zostaw komentarz:
-
-
ale jeśli miałeś ciepły silnik, to na zimnym mogłoby być jeszcze mniej czytaj jeszcze gorzej.Zamieszczone przez Sebastian75No to doleję i zobaczę - bo jak dojechałem silnik mógł być lekko ciepły i stąd spadek
Wrócę do tematu za tydzień
Zostaw komentarz:
-
-
No to doleję i zobaczę - bo jak dojechałem silnik mógł być lekko ciepły i stąd spadek
Wrócę do tematu za tydzień
Zostaw komentarz:
-
-
Szczerze, to nie otwierałem maski od tamtego razu
[ Dodano: Nie 07 Gru, 14 23:10 ]
Aż musiałem sprawdzić - mam 0,5 cm poniżej minimum - muszę zadzwonić jutro do serwisu, bo nie wiem, czy to minimum ma być na zimnym, czy na ciepłym (bo wtedy jest wyżej)
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedSebastian75, jak sytuacja z poziomem płynu po wymianie tego regulatora?
Zostaw komentarz:
-
-
W przyszłym tygodniu jadę.Zamieszczone przez Sebastian75Powinieneś jechać - dolewka 1 l po takim dystansie jest nienormalna.
Pokaż im ten wątek
Będę wiedział coś więcej po wizycie w ASO to napisze.
Zostaw komentarz:
-
-
Powinieneś jechać - dolewka 1 l po takim dystansie jest nienormalna.
Pokaż im ten wątek
Zostaw komentarz:
-
-
Po 9600tyś km dolałem już 1l płynu w przyszłym tygodniu jadę do ASO zobaczymy co powiedzą a i będę też reklamował dziwne odgłosy pukania, terkotania pochodzące z okolicy skrzyni biegów (manual).
Pojawiają się tylko na zimnym silniku i cichną po wciśnięciu sprzęgła oraz po rozgrzaniu silnika.
Zostaw komentarz:
-
-
Był nieszczelny.
To dla innych informacji duuuże COŚ - sporo trzeba było podemntować, aby się do tego zabrać.
Nie wiem, co było w środku - przyszedł cały nowy i go wymienili.
Przy okazji sprawdzili raz jeszcze te delikatne stuki przy skręcaniu kierownicą - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=83337
Jest OK
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedSebastian75, powiedz mi czy ten regulator był nieszczelny i przez niego coś wyciekało (był mokry) czy środku tego regulatora było coś nie tak i tam płyn się tracił czego nie było widać na zewnątrz?
Zostaw komentarz:
-
-
Wymiana regulatora płynu chłodzącego - auto odstawione o 900 - gotowe o 1600 po umyciu do odbioru.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: