Poziom płynu chłodniczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• VRSmaniak
    odpowiedział(a)
    Z tym płynem to mnie też dotknęło.
    Dwa razy już dolewałem po około 200 ml i zgłosiłem podczas wymiany leda również braki płynu.
    Mieli sprawdzić ale czy sprawdzili to ciężko powiedzieć.
    Jutro jadę na wymianę modułu lampy i poproszę aby sprawdzili dokładniej te ubytki płynu.

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    ErNOL9xp7, jak nie ma sprzegla? Wrecz przeciwnie - ma i to dwa... To wlasnie ja wyroznia, oprocz tego ze to komputer zmienia biegi, a nie Ty wajcha..

Zostaw komentarz:

• Łabik
    odpowiedział(a)
    O DSG nic nie wiem.

Zostaw komentarz:

• ErNOL9xp7
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Łabik
    z okolic skrzyni biegów (terkotanie, pukanie nie wiem jak to nazwać lub jakieś drgania pedału sprzęgła)
    Ja co prawda mam DSG, więc sprzęgła brak, ale czasami są dziwne dźwięki... Więc jak możesz, to daj znać czy chodzi tylko o manualną czy też z DSG coś się dzieje. Dzięki.

Zostaw komentarz:

• Łabik
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzyzakp
    Łabik, masz jakies wieksze informacje o tej tarczy sprzegla? Bo to moglo by byc przydatne dla innych kolegow..
    Choc sadze ze u mnie bedzie zupełnie inna i raczej poprawiona, skoro w tym tyg auto zjechało

Odnośnie tarczy sprzęgła dowiedziałem się że producent wie o tym problemie. Szukają teraz dostawcy który dostarczy im części wolne od wad, sprawa ma się wyjaśnić podobno w Lutym 2015. Dlatego kazali mi poczekać do lutego z wymianą bo nie ma sensu wymieniać na gwarancji części która prawdopodobnie jest też wadliwa i po kilku tysiącach km problem i tak wystąpi ponownie.

Uzyskałem też informacje w sumie nieoficjalnie że producent myśli nad zorganizowaniem akcji serwisowej, ale czekają na ilość zgłoszeń tej usterki. Także koledzy jeśli występują u was jakieś dziwne odgłosy z okolic skrzyni biegów (terkotanie, pukanie nie wiem jak to nazwać lub jakieś drgania pedału sprzęgła) zgłaszajcie to do aso. Jak tych zgłoszeń w całym kraju będzie sporo, to na pewno zorganizują akcje serwisową.

Wiem że problem dotyczy na pewno 1.4 Tsi ale czy innych silników to nie wiem.

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    Łabik, masz jakies wieksze informacje o tej tarczy sprzegla? Bo to moglo by byc przydatne dla innych kolegow..
    Choc sadze ze u mnie bedzie zupełnie inna i raczej poprawiona, skoro w tym tyg auto zjechało

Zostaw komentarz:

• Sebastian75
    odpowiedział(a)
    Ja byłem wczoraj i jest OK - to, ze dolewałem to kwestia odpowietrzenia się instalacji po wymianie części.
    Auto wjechało na serwis sprawdzono, czy nie widać wycieków.
    Nie widać

Zostaw komentarz:

• Łabik
    odpowiedział(a)
    Wczoraj byłem w serwisie okazało się że trzeba wymienić jakiś trójnik w układzie chłodzenia bo na spawie jest mały wyciek. Część zamówili będzie za około tydzień lub dwa.

Zgłaszałem też dziwne dźwięki dochodzące z okolic skrzyni, okazało się że tarcza sprzęgła ma wadę fabryczną. Wszystko będzie wymieniane na gwarancji.

Zostaw komentarz:

• emes
    odpowiedział(a)
    Do tej pory dolałem 300ml na 10kkm
    Sprawdzałem kilka dni temu i na zimnym poziom zbliżył się do minimum - ostatnia dolewka jakieś 3kkm temu, więc wydłuża się przebieg, po którym coś dolewam.
    Zrobię dolewkę do połowy poziomu pomiędzy minimum a maksimum i będę obserwował.
    W razie czego, zaadresuję temat na pierwszym przeglądzie albo wymianie oleju.

Zostaw komentarz:

• Sebastian75
    odpowiedział(a)
    A ja jestem umówiony na sprawdzenie - bo zrobiłem kilkaset kilometrów i 0,4 dolałem.
    Biorę taką okoliczność, że płyn się musiał odpowietrzyć - więc dolałem i obserwuję.
    Ale umówiłem się wstępnie na czwartek, aby zobaczyli, czy coś nie cieknie

Zostaw komentarz:

• Basik_
    odpowiedział(a)
    Ja dzisiaj dzwoniłem do emidy żeby się umówić na sprawdzenie, ale pan z serwisu mówił żebym jeszcze poczekał bo dolewka 400ml na 8 kkm to wg niego nie jest powodem do obaw. No nic obserwuje dalej :wink: mam wrażenie, że odkąd się zimno zrobiło to płynu nie ubywa.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Sebastian75, no to teraz obserwuj co się będzie działo po 1k km 2kkm itd
    Ja od ostatniej dolewki na razie nie zaobserwowałem większego ubytku a zrobiłem już coś ok 3,5k km.

Zostaw komentarz:

• Sebastian75
    odpowiedział(a)
    Zimniutki był - od6 godzin stał w garażu, mam tam z 12 stopni, maska była zimna.
    Sprawdzę jeszcze rano, aby mieć pewność.
    I - dzwonię do serwisu

[ Dodano: Pon 08 Gru, 14 08:28 ]
    Dolałem równo do górnej kreski limitu - 0,4 litra - o 7 rano było tak samo, zatem silnik był zimny

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Sebastian75
    No to doleję i zobaczę - bo jak dojechałem silnik mógł być lekko ciepły i stąd spadek
    Wrócę do tematu za tydzień
    ale jeśli miałeś ciepły silnik, to na zimnym mogłoby być jeszcze mniej czytaj jeszcze gorzej.

Zostaw komentarz:

• Sebastian75
    odpowiedział(a)
    No to doleję i zobaczę - bo jak dojechałem silnik mógł być lekko ciepły i stąd spadek
    Wrócę do tematu za tydzień

Zostaw komentarz:

• maro rs
    odpowiedział(a)
    Na zimnym.

Zostaw komentarz:

• Sebastian75
    odpowiedział(a)
    Szczerze, to nie otwierałem maski od tamtego razu

[ Dodano: Nie 07 Gru, 14 23:10 ]
    Aż musiałem sprawdzić - mam 0,5 cm poniżej minimum - muszę zadzwonić jutro do serwisu, bo nie wiem, czy to minimum ma być na zimnym, czy na ciepłym (bo wtedy jest wyżej)

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Sebastian75, jak sytuacja z poziomem płynu po wymianie tego regulatora?

Zostaw komentarz:

• Łabik
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Sebastian75
    Powinieneś jechać - dolewka 1 l po takim dystansie jest nienormalna.
    Pokaż im ten wątek
    W przyszłym tygodniu jadę.
    Będę wiedział coś więcej po wizycie w ASO to napisze.

Zostaw komentarz:

• Sebastian75
    odpowiedział(a)
    Powinieneś jechać - dolewka 1 l po takim dystansie jest nienormalna.
    Pokaż im ten wątek

Zostaw komentarz:

• Łabik
    odpowiedział(a)
    Po 9600tyś km dolałem już 1l płynu w przyszłym tygodniu jadę do ASO zobaczymy co powiedzą a i będę też reklamował dziwne odgłosy pukania, terkotania pochodzące z okolicy skrzyni biegów (manual).
    Pojawiają się tylko na zimnym silniku i cichną po wciśnięciu sprzęgła oraz po rozgrzaniu silnika.

Zostaw komentarz:

• Sebastian75
    odpowiedział(a)
    Był nieszczelny.
    To dla innych informacji duuuże COŚ - sporo trzeba było podemntować, aby się do tego zabrać.
    Nie wiem, co było w środku - przyszedł cały nowy i go wymienili.
    Przy okazji sprawdzili raz jeszcze te delikatne stuki przy skręcaniu kierownicą - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=83337
    Jest OK

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Sebastian75, powiedz mi czy ten regulator był nieszczelny i przez niego coś wyciekało (był mokry) czy środku tego regulatora było coś nie tak i tam płyn się tracił czego nie było widać na zewnątrz?

Zostaw komentarz:

• Sebastian75
    odpowiedział(a)
    Wymiana regulatora płynu chłodzącego - auto odstawione o 900 - gotowe o 1600 po umyciu do odbioru.

Zostaw komentarz:

• Basik_
    odpowiedział(a)
    I jak po wizycie? Wyszła jakaś usterka?

Zostaw komentarz:

Pracuję...