Poziom płynu chłodniczego
Zwiń
X
-
Witam, czy orientujecie się ile płynu chłodniczego wchodzi do silnika 1.4tsi ?
-
-
Masz rację, i wygląda na to że to dość prosta robota i można na spokojnie sobie w garażu wymienić https://www.youtube.com/watch?v=gu9_gAT0hy0
Zostaw komentarz:
-
-
Wymień uszczelkę, zapłać za robotę, a za pół roku znów wymieniaj pompę, bo padła. Wymienia się komplet profilaktycznie i masz spokój na lata.
Zostaw komentarz:
-
-
a to nie jest tak że cieknie tą śmieszną uszczelką https://allegro.pl/oferta/uszczelka-...udi-9490957895 i wystarczy to wymienić zamiast całej pompy?
Zostaw komentarz:
-
-
Ja ostatnio co około 1500 tys km musze dolewać płyn chłodniczy bo w dziwnych okolicznościach znika, wycieków brak bo sprawdzałem , kiedys mechanik mi zrobił test na obecność spalin w układzie chłodzenia który też nic nie wykazał, rozrząd zmieniany przy 160 tys km auto obecnie ma 220. Ktoś jakies ma pomysły?
Zostaw komentarz:
-
-
Hej,
Niestety trafiłem do grona osób u których wykryto cieknącą pompę wody. Auto niestety już po gwarancji , Dziwi mnie fakt ze VAG nie ogłosiło akcji serwisowej.
Czy ktoś z was możne wie czy VAG poprawiło już pompy czy nadal jest ten sam problem ?Ostatnio edytowany przez spj; 5971.
Zostaw komentarz:
-
-
Na razie jest sprawdzany stan płynu oraz plama na dolnej osłonie.Zamieszczone przez GrzesWroc Zobacz wpisTak za długo to ta chłodnica nie wytrzymała....
Mechanicy mówią że częściej któryś przewód gumowy cieknie niż sama chłodnica.
Jeśli dalej będzie pojawiać się plama na dolnej osłonie to umówiony jestem na próbę ciśnieniowa chłodnicy.
Zostaw komentarz:
-
-
rocznik 2013Zamieszczone przez GrzesWroc Zobacz wpismez - Który masz rok ? tak z ciekawości
Zostaw komentarz:
-
-
Chłodnia wody 5Q0121251EM cieknie.
Czy ktoś już wymieniał chłodnice wody?
Zostaw komentarz:
-
-
Wiesz co ziom - u mnie też było na min - właśnie dolałem ale to już nie pierwszy raz - za niedługo pewnie znowu będzie poniżej - myślę, że ten typ tak ma- co byś nie dolał będzie ok - nawet wodę demineralizowaną - żadnej różnicy.....Mam 10 busów- uwierz - wiem co piszę.....Np. w Ducato 2.8 ile byś nie dolał, zawsze wyrzuci (Bóg wie gdzie) i chodzi na min i nic się nie dzieje i tak już z 200k kilometrów
Zostaw komentarz:
-
-
Na taką dolewkę to możesz nawet wody demi dolać moim zdaniem. Ten z linku też się nada.
Zostaw komentarz:
-
-
Cześć! Niestety poziom płynu chłodniczego w moim Golfie MK7.5 jest bliski minimum...
IMG_20190210_152241.jpg
Auto ma przebieg 4100km. Niestety nie wiem czy tak było od nowości czy ubyło go.
Mogę dolać: https://selgros24.pl/Motoryzacja/Akc...-pp115491.html
Czy musi być koniecznie coś opisem G13 / VW TL 774-J ??
Zostaw komentarz:
-
-
A ja tylko powiem że Octavia 3 1.4 TSI ma razem 5 chłodnic.
- chłodnica wody (silnik) 5Q0121251EM/ER
- chłodnica niskotemperaturowa wody (drugi obieg turbina/chłodzenie kolektora wydechowego) 5Q012125EK/FB/GC/GG/HP
- chłodnica klimy czyli skraplacz 5Q0816411AA/AH/AJ/AN/M/N
- intercooler 04E145749B
- mała chłodnica oleju 04E117021B/C/K
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedTo teraz wszystko jasne! Nazwałeś rzecz poprawnie, a ja skraplacz miałem za chłodnicę. Przepraszam za zamieszanie.
U mnie intercooler jest za silnikiem, więc z przodu akurat są 2 chłodnice, z czego jedna jest właśnie skraplaczem.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisSzybo zmieniasz zdanie...
Skraplacz klimatyzacji wygląda jak chłodnica ale jest to inny układ.
Jaka zmiana zdania, bo nie rozumiem?
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedSzybo zmieniasz zdanie...Zamieszczone przez mez2008 Zobacz wpis
Octavia 3 ma 2 chłodnice z przodu auta: chłodnica silnika, intercooler.
Zostaw komentarz:
-
-
tazem są 3 sztuki:Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisJak to "razem"? To są trzy chłodnice czy dwie?
- chłodnica silnika (płyn chłodzący) nie wiem czy jest to pierwsza od strony wentylatora / ów,
- intercooler (chłodzenie powietrza),
- skraplacz klimatyzacji (tam jest czynnik R134a lub nowszy) pierwszy od przedniego grilla auta.
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedJak to "razem"? To są trzy chłodnice czy dwie?
Zostaw komentarz:
-
-
razem z chłodnicą silnika i intercoolerem ale nie ma wpływu na poziom płynu chodzeniaZamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpis
A chłodnica klimatyzacji gdzie jest?
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedA chłodnica klimatyzacji gdzie jest?Zamieszczone przez mez2008 Zobacz wpis
Octavia 3 ma 2 chłodnice z przodu auta: chłodnica silnika, intercooler.
Zostaw komentarz:
-
-
Octavia 3 ma 2 chłodnice z przodu auta: chłodnica silnika, intercooler.Zamieszczone przez mez2008 Zobacz wpisJak w temacie ubytki płynu chłodzenia - dziurawa chłodnica.
Dziś podczas wymiany oleju silnikowego sprawdziłem spód auta.
Widoczna plama na osłonie silnika oraz mokra obudowa wentylatora chłodnicy w jej dolnej części.
Czy ktoś już miał przypadek dziurawej chłodnicy?
Widzę ślady płynu na dolnej obudowie wentylatorów.
W jaki sposób można sprawdzić która chłodnica cieknie?Ostatnio edytowany przez mez2008; 44701.
Zostaw komentarz:
-
-
Dziś jestem po wymianie pompy u mojego mechanika koszt 200zł i 2,5 godziny roboty. Z ciekawości rozebrałem starą część i muszę przyznać to jednorazówka, uszczelka między plastikową i aluminiową obudową jest klejona . Po prostu nie ma nawet żadnego wyżłobienia , przy ponownym montażu tej samej części jakiś pomysłowy mechanik mógłby kleić na silikon ale ja bym nie ryzykował. Reasumując pompę trzeba kupić nową i ogólnie wymiana nie jest skomplikowana choć na taką wygląda, u mnie cały koszt z wymianą wyniósł 900zł. A i jeszcze jedno w tej plastykowej obudowie znajdują się dwa termostaty.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: