Poziom płynu chłodniczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Ralfik
    odpowiedział(a)
    Witam ponownie , kupiłem już cały komplet czyli pompa z termostatem , pasek i oringi ,koszt 770 zł. Spotkałem się z moim mechanikiem, który powiedział jednak że tą całą plstykową obudowę odkręca się i można wymienić samą pompę , która kosztuje raptem 100zł . Tak więc niepotrzebnie kupiłem cały zestaw, podejrzewam ,że cała naprawa mogłaby zamknąć się w kwocie 500zł z robocizną. Tak jak zwykle serwisy robią nas w konia (najlepiej wymienić całość bo łatwiej), dokładnie oglądałem tą pompę i rzeczywiście bez problemu można odkręcić samą pompę.

Zostaw komentarz:

• luker
    odpowiedział(a)
    niestety nie jutro sprawdzę nr orginału pompy to sobie wpiszesz na allegro i poszukasz

Zostaw komentarz:

• MariuszKoz
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez luker Zobacz wpis
    poszukaj ja ostatnio na allegro kupiłem za 550zł orginał z całym termostatem znajomemu bo wymieniałem pamiętaj żę musisz wymienić pasek napędu pompy tak jest według technologi pasek w aso 100zł
    a pamiętasz może od kogo kupowałeś? Może numer aukcji?

Zostaw komentarz:

• Ralfik
    odpowiedział(a)
    Kolego czy możesz podać dokładny numer nowej pompy którą założyłeś ?

Zostaw komentarz:

• luker
    odpowiedział(a)
    poszukaj ja ostatnio na allegro kupiłem za 550zł orginał z całym termostatem znajomemu bo wymieniałem pamiętaj żę musisz wymienić pasek napędu pompy tak jest według technologi pasek w aso 100zł

Zostaw komentarz:

• Ralfik
    odpowiedział(a)
    Znalazłem pompę za 274 zł na portalu części 24. oczywiście nie oryginalna ale ich pompy to i tak badziew .

Zostaw komentarz:

• Ralfik
    odpowiedział(a)
    Kurde i mnie też chyba czeka wymiana pompy , dziś alarm że brak płynu chłodniczego przebieg 109 tyś. Po stronie pompy widać wylany płyn a w ogóle to tak wygląda jakby wszystko było zintegrowane w jednym plastiku czyli też termostat. Czy można i jak długo tak jezdzić?

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Jak w temacie ubytki płynu chłodzenia - dziurawa chłodnica.
    Dziś podczas wymiany oleju silnikowego sprawdziłem spód auta.
    Widoczna plama na osłonie silnika oraz mokra obudowa wentylatora chłodnicy w jej dolnej części.

Czy ktoś już miał przypadek dziurawej chłodnicy?

Zostaw komentarz:

• teps
    odpowiedział(a)
    Potwierdzam, pompę napędza zupełnie inny pasek, więc o rozrządzie nie może być mowy
    .
    Koniec końców nie będę robił tego w ASO, bo za, dosłownie, 2 razy mniej zrobi mi to niezależny mechanik. Ogarnie on też przy okazji hamulce z przodu, które będą kosztowały ~600 PLN, a nie ~1500 PLN jak życzyło sobie ASO.

Zostaw komentarz:

• kabi_007
    odpowiedział(a)
    Pompa wody w CHPA jest chyba tak samo umiejscowiona jak w CZDA, bo widzę że w katalogu tak samo wyglądają. Jeżeli mam rację to niestety, ale ona jest na osobnym pasku z drugiej strony silnika (od strony skrzyni) poniżej gdzie zakłada się blokady wałków.
    Jak auto ma 6 lat to warto też zrobić od razu rozrząd - choć on jest wytrzymały i ponoć 210kkm można śmigać wg ASO Skoda. Pompy niestety leją i to już niejedną taką opinię słyszałem/czytałem.

Zostaw komentarz:

• teps
    odpowiedział(a)
    No i dupa:/ Po kontroli okazało się, że winna wycieku jest jednak pompa wody, bo ciekło dalej i chcą w ASO za wymianę 1500 PLN. Zastanawia mnie czy można potraktować to od razu jako wymianę rozrządu, bo w skład wyceny wchodzi sam pasek, ale bez żadnej rolki. Auto ma 63k przebiegu i i tak i tak w przyszłym roku trzeba by go zrobić, bo 6 lat minie.

Zostaw komentarz:

• teps
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez teps Zobacz wpis
    Pacjent 1.4 TSI 140 kuca, stwierdzony wyciek płynu chłodzącego. Celem weryfikacji konieczny demontaż pompy wody, ponieważ najprawdopodobniej leci z jej uszczelki. Miał ktoś w tym silniku podobny przypadek? ASO życzy sobie 620 PLNów za operację wyjęcia (i założenia z powrotem) pompy.
    koniec końców okazało się, że za wyciek odpowiedzialna jest jakaś rurka, którą poprawili i za 500km mam się tylko stawić na kontrolę czy dalej nie leci.

Zostaw komentarz:

• jakubsa
    odpowiedział(a)
    u mnie w testach szczelności tez nic nie wychodziło ale jak przy kolejnej wyzucie ich o to męczyłem to w końcu zdjęli te plastiki spod silnika i okazało się ze jednak cieknie - wymieniony termostat i teraz jest ok. tak ze testy testami ale powiedz żeby podnieśli auto i pokazali ci termostat

Zostaw komentarz:

• did3
    odpowiedział(a)
    pacjent RS TSI, przebieg 16 tys km i w zeszłym tygodniu pojawiło się info na desce,, zbyt mała ilość płynu chłodzącego. Sprawdziłem rzeczywiście były poniżej min. Auto na gwarancji pojechałem do ASO zrobili jakiś test ciśnieniowy 1,5 bara i powiedzieli że wszystko jest szczelne, dolali płynu ( płyn lekko ponad kreśkę min) i powiedzieli żeby jeździć. Jest się czym martwić?

Zostaw komentarz:

• teps
    odpowiedział(a)
    Pacjent 1.4 TSI 140 kuca, stwierdzony wyciek płynu chłodzącego. Celem weryfikacji konieczny demontaż pompy wody, ponieważ najprawdopodobniej leci z jej uszczelki. Miał ktoś w tym silniku podobny przypadek? ASO życzy sobie 620 PLNów za operację wyjęcia (i założenia z powrotem) pompy.

Zostaw komentarz:

• luker
    odpowiedział(a)
    Może być nieszczelna kolektor ssący jest tam chłodnica cieczą chłodzona jeśli masz endoskop z kamerką odkręć czujniik z góry i zajrzyj może być widać płyn

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez JerzyM73 Zobacz wpis

Dystans dystansem, ale w jakim czasie robisz ten przebieg. Jak w 1,5 czy 2 miesiące to może być początek czegoś nie ciekawego , jak np. u mnie
    9000 w 6 miesięcy

Zostaw komentarz:

• JerzyM73
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mez2008 Zobacz wpis
    Na 9000km dystansu już 2 razy dolewałem po jakieś 200ml - w sumie jakieś 400-450ml

Czy silniki 2.0 CKFC tak maja czy jest to objaw usterki?
    Dystans dystansem, ale w jakim czasie robisz ten przebieg. Jak w 1,5 czy 2 miesiące to może być początek czegoś nie ciekawego , jak np. u mnie

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Na 9000km dystansu już 2 razy dolewałem po jakieś 200ml - w sumie jakieś 400-450ml

Czy silniki 2.0 CKFC tak maja czy jest to objaw usterki?

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Moja O3 2.0 CKFC ubytek jakieś 300ml na 6000km.
    Przebieg 118000km.
    Czy to już pompa daje znać o sobie?

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    1.8 dsg

Zostaw komentarz:

• ryjeks
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mac_aaron Zobacz wpis
    Mieli wymienić pompę, ale po rozebraniu okazało się, że dochodzi do tego zepsuty reduktor więc auto jest uziemione do czasu aż przyjdą części i zwolni się miejsce na serwisie. Podobno nowe części mają być poprawione.
    Jaki masz silnik?

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    Mieli wymienić pompę, ale po rozebraniu okazało się, że dochodzi do tego zepsuty reduktor więc auto jest uziemione do czasu aż przyjdą części i zwolni się miejsce na serwisie. Podobno nowe części mają być poprawione.

Zostaw komentarz:

• macias382
    odpowiedział(a)
    U mnie w 1.4 TSI leci najprawdopodobniej spod obudowy regulatora układu chłodzenia. Nowa uszczelka zakupiona w serwisie (14,96 PLN) czeka na wymianę, zobaczymy czy pomoże.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Dwa dni temu w zbiorniczku poziom spadł od max do 1- 2 mm powyżej min. Dolałem trochę do max i będę obserwował. Przebieg 60.000 km.

Zostaw komentarz:

Pracuję...