Poziom płynu chłodniczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• JerzyM73
    odpowiedział(a)
    Ja odebrałem w zeszły piątek auto po 3 naprawie z ASO.
    Za pierwszym razem wymiana uszczelki pod głowicą - wyjazd na wakacje gdzie niestety cały czas musiałem dolewać płynu. Zaczynał już lecieć z rury wydechowej biały dym- para.
    Złożenie oficjalnej reklamacja na naprawę. Powtórne sprawdzenie i wymiana uszczelki - przejechałem po naprawie dwa dni i auto zabrała laweta - ukręcony wirnik w turbinie i cały czas ubytki płynu.

Trzecia naprawa (wymiana kolektora ssącego z chłodnicą intercoolera, nowe turbo) i na razie jest OK. Co prawda przejechałem tylko 600 km, ale to sukces po ostatniej "naprawie". W sumie auto spędziło 3,5 miesiąca z ASO.
    Wniosek- jak ktoś będzie miał podobny przypadek to w pierwszej kolejności podmienić kolektor - bo to najmniejsza ingerencja w silnik.

Zostaw komentarz:

• Mr.K
    odpowiedział(a)
    Czy to problemy z pompa? Objawy: zaczelo śmierdziec wczoraj przy okazji włączenia klimy, na postoju zerknalem ma zbiorniczek z płynem i na rozgrzanym było minimum, rano po nocy na podwórku poniżej minimum i mokry dywanik kierowcy, późnej jazda przez godzinkę temperatura była ok a po zgaszeniu poziom plynu na minimum znowu. Jakieś porady, sugestie? ps. wczoraj byłem też na myjni. Dotyczy o3 1.6tdi przebieg 100tys 3lata

Zostaw komentarz:

• beton99
    odpowiedział(a)
    mi od nowosci ubywa ale minimalnie. w sumie na 125.000km dolane moze 0.5l wiec nie panikuje, ale przyznam szczerze, ze jest to moje 1 auto, w ktorym oprocz dolewki oleju silnikowego i plynu do spryskiwaczy, musze rowniez miec oko na plyn chlodniczy

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mac_aaron Zobacz wpis
    W tym tygodniu robiłem dolewkę płynu. Czyżby druga pompa padła?
    no i padła ale rok później na gwarancji do wymiany, objawy: jebitny czerwony alarm na wyświetlaczu sprawdź poziom płynu, zbiornik pusty prawie do samego dna. Na dwie Octavie w 6 lat 3 pompy, średnio jedna na 2 lata wystarcza. No i obie miały wymieniany kompresor klimy bo buczał. VW nie naprawia błędów, od lat te same usterki.

Zostaw komentarz:

• JerzyM73
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez faza_1000 Zobacz wpis
    U mnie też pompa do wymiany w 2.0 TDI. Wcześniej dolewałem płynu ok 200ml na rok i ASO sprawdzało układ chłodzenia kilka razy- było ok. Teraz pompa padła przy 75 tyś km i silnik zaczął się przegrzewać. Serwis powiedział, że VW wymyślił taki patent - na niskich obrotach do 2000obr/min przepływ płynu chłodniczego jest ograniczony przez jakąś przysłonę, żeby silnik miał optymalną temp.i u mnie ta przesłona czasem się zacina, a wtedy temp. skacze na czerwone pole przy dłuższej jeździe na wyższych obrotach. Jutro czeka mnie wymiana pompy w Gall ICM niestety po gwarancji.
    To ja opiszę mój przypadek.
    Podobnie jak kolega napisał powyżej odnośnie tego patentu VW. Płynu lekko ubywało, przebieg 145 000 2.0TDI. Później zaczęły się przegrzewania (jak się jeździło w mieście zaraz po odpaleniu to było OK, jak się po np. 6 km wjeżdżało na autostradę, to po krótkiej chwili wskazówka na czerwono - wtedy zjazd na pas awaryjny i po chwili wracało do normy. Diagnoza -pompa do wymiany (niestety już po gwarancji). Po wymianie pompy, niestety nadal ubytki. Wizyta w ASO, długa próba ciśnieniowa i nic, żadnych widocznych wycieków. Powiedzieli, że może to być właśnie uszczelka. Dolewam teraz około 300 ml na 1500 km. Będę musiał chyba zrobić ta próbę na CO2 (korek od wlewu oleju jest OK)
    Ma ktoś wiedzę jaki to koszt wymiana uszczelki ?

Zostaw komentarz:

• tadfi
    odpowiedział(a)
    Też się nad tym zastanawiałem, ale auto jest już po gwarancji. Musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto się na tym zna.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Na pompę 2 lata od wymiany. Ale czy to po tylu wymianach tego samego elementu nie jest już niezgodność całego towaru z umową?

Zostaw komentarz:

• algi
    odpowiedział(a)
    No a czy po wymianie pompy np.ostatniego dnia gwarancji na samochód jako całość, na ten jeden element czyli pompę nie idzie gwarancja od nowa?

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    To już chyba kpina.

Zostaw komentarz:

• tadfi
    odpowiedział(a)
    Dzisiaj dzwonili do mnie, że jednak wymienią pompę gratis. Nie wiem do ilu razy sztuka ale u mnie to już będzie piąta... sztuka. Przebieg 64 kkm.

Zostaw komentarz:

• tadfi
    odpowiedział(a)
    U mnie szlag trafił już czwartą pompę, przebieg 64 tys. km, zakwalifikowana do wymiany na nową. Coś kręcą nosem, bo auto już po gwarancji, ale od ostatniej wymiany minęło dopiero 15 miesięcy (wymieniana jeszcze w ramach gwarancji). Nie mam zamiaru za to płacić, czekam na decyzję. Nie kupię już więcej Skody, akumulator padł po trzech latach, wymieniona tapicerka tylnych foteli, bo się pruła, wymienione wkłady lusterek, bo wydawały dźwięki jak z zaświatów przy składaniu, padł czujnik położenia klap wirowych, przetarte plastiki od pasów, szyba przednia cała w kropkach jakby była wykonana z cukru (w poprzedniej Skodzie po 200 tys. km wyglądała lepiej) itd. Masakra...

Zostaw komentarz:

• faza_1000
    odpowiedział(a)
    Pompa wymieniona. Koszt wymiany 1100zł z rabatem 10%.

Zostaw komentarz:

• faza_1000
    odpowiedział(a)
    U mnie też pompa do wymiany w 2.0 TDI. Wcześniej dolewałem płynu ok 200ml na rok i ASO sprawdzało układ chłodzenia kilka razy- było ok. Teraz pompa padła przy 75 tyś km i silnik zaczął się przegrzewać. Serwis powiedział, że VW wymyślił taki patent - na niskich obrotach do 2000obr/min przepływ płynu chłodniczego jest ograniczony przez jakąś przysłonę, żeby silnik miał optymalną temp.i u mnie ta przesłona czasem się zacina, a wtedy temp. skacze na czerwone pole przy dłuższej jeździe na wyższych obrotach. Jutro czeka mnie wymiana pompy w Gall ICM niestety po gwarancji.

Zostaw komentarz:

• Karel
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sobol1500 Zobacz wpis
    1.4 tsi 140km
    To ciekawe, bo problematyczne są 2.0 TDI oraz 1.8 TSI. 1.2 i 1.4 nie miały przejść z układem chłodzenia. Pozostaje mieć nadzieję, że to sporadyczna usterka.

Zostaw komentarz:

• Rafal_M
    odpowiedział(a)
    25 tys . 10 mies.
    Podczas serwisu olejowego stwierdzono regulator płynu do wymiany. Jakiś miesiąc temu dolałem ok. 200ml płynu po sygnalizacji niskiego stanu. W zbiorniczku wyrównawczym nic nie było.
    W ciągu kolejnego miesiąca poziom spadł do min.
    Samochód odstawiony do serwisu we wtorek. Ze względu na brak części odebrany po wymianie regulatora w sobotę.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez JacekRS Zobacz wpis
    89kkm - pompa zdechła - wymiana w ASO 1100PLN brutto na gotowo, sama pompa coś 550-600PLN.
    Przebieg 44k km. Dobra wola producenta - odrzucona. 2k zł w plecy
    U jednych koszt 1100 zł u drugich 2.000 zł? Trzeba szukać tańszego ASO. Ale to chore.

Zostaw komentarz:

• sobol1500
    odpowiedział(a)
    1.4 tsi 140km

Zostaw komentarz:

• Karel
    odpowiedział(a)
    Sobol1500, jaką masz jednostkę napędową?

Zostaw komentarz:

• sobol1500
    odpowiedział(a)
    Sama pompa byla droga. Reszta to pierdoly. Plyn chlodniczy, olej itp. Jak pojechalem do ASO to Panowie stwierdzili, ze samochodem nie mozna jezdzic. Tak czy siak brawo dla Skody. Czekam tylko do 5 lat az sie zamortyzuje i nigdy wiecej tego syfu.

Zostaw komentarz:

• Jaroslav92525
    odpowiedział(a)
    "... 2k zł w plecy.."
    Cena NIESAMOWITA.. może warto było poza ASO tę sprawę załatwić skoro i tak po gwarancji ...? Ciekawe zatem ile w tym ASO wzięliby za wymianę całego rozrządu....

Zostaw komentarz:

• sobol1500
    odpowiedział(a)
    U mnie zaczęło na poważnie ubywać płynu chłodniczego - do serwisu. Pompa wody do wymiany. Niestety już po gwarancji. Przebieg 44k km. Dobra wola producenta - odrzucona. 2k zł w plecy. To na pewno moja ostatnia Skoda....

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    42.000 km i trzyma poziom

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    W tym tygodniu robiłem dolewkę płynu. Czyżby druga pompa padła?

Zostaw komentarz:

• JacekRS
    odpowiedział(a)
    89kkm - pompa zdechła - wymiana w ASO 1100PLN brutto na gotowo, sama pompa coś 550-600PLN. Jutro odbieram Skodilaka.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    40.000 km i trzyma max.

Zostaw komentarz:

Pracuję...