Poziom płynu chłodniczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Gość
    Guest replied
    jestem właśnie po drugiej naprawie związanej z ubywającym płynem.
    Pierwsza miała miejsce w styczniu/lutym tego roku i polegała na wymianie pompy wody (regulator układu chłodzenia).
    Po tej wymianie zrobiłem ok 8kkm i płynu ponownie zaczęło ubywać, dwie wizyty wo - problem nie zdiagnozowany (brak widocznych wycieków). Trzecia wizyta - ponownie aso stwierdza brak widocznych wycieków pod autem. Krótka rozmowa z serwisantem i na moją prośbę wykonali badanie płynu chłodzącego pod kątem zawartości CO2. wynik był pozytywny czyli głowica lub uszczelka. Auto zostało w aso zdemontowali głowicę, uszczelka była uszkodzona. Głowica poszła do planowania i dla pewności sprawdzili też głowicę - z nią wszystko było OK.

Tak że jeśli komuś ubywa płynu a serwis notorycznie twierdzi że nie ma widocznych wycieków proście o sprawdzenie zawartości CO2 w układzie chłodzenia. Test jest prosty i trwa od 5 do 10 min.
    https://www.youtube.com/watch?v=PauMu9pteyY - przykładowy film, urządzenie do testów może się różnić w zależności od serwisu.
    Generalnie wygląda to tak, silnik rozgrzany, odkręca się zbiorniczek wyrównawczy, tam wstawiamy tester i albo auto stoi na obrotach jałowych albo mechanik trzyma je na poziomie 1500 i czekamy ok 5 do 10 min.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    No taknjest elektroniczna - ale tylko z ich strony. Ty przynoś papier :roll:

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    Mnie ubiegł serwisant i powiedział ze to och..li ale w centrali

Zostaw komentarz:

• lubek24
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Clip
    U mnie kilka tygodni temu zaświeciła sie kontrolka od płynu.
    Dolałem ok 200-300ml wody a dzisiaj na przeglądzie wyszło ze przepuszcza termostat. Zamówili nowy i czekam na wymianę.
    Jako ciekawostka powiedzieli mi że żeby to rozliczyć w ramach gwarancji muszę przynieść książkę serwisową
    Mnie też o to pytali ostatnio przy wymianie oleju.
    Zadałem im jedno pytanie jak to mówią u mnie za Bugiem: Czyś Ty o ch... najpierw wymyślacie elektroniczną a teraz zadajecie głupie pytania. No i więcej pytań nie było.

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    U mnie kilka tygodni temu zaświeciła sie kontrolka od płynu.
    Dolałem ok 200-300ml wody a dzisiaj na przeglądzie wyszło ze przepuszcza termostat. Zamówili nowy i czekam na wymianę.
    Jako ciekawostka powiedzieli mi że żeby to rozliczyć w ramach gwarancji muszę przynieść książkę serwisową

Zostaw komentarz:

• Gustaw78
    odpowiedział(a)
    Dziś byłem w ASO na przeglądzie, bo 30 tys już zrobiłem.
    Zgłosiłem im problem, że w ostatnim czasie musiałem uzupełnić płyn chłodnicy.
    Dodałem także, że rano słyszę piski w okolicy alternatora. Początkowo stawiałem, że to pasek alternatora lub łożysko.
    ASO stwierdziło, że ubytek płynu + poranne piski na zimnym silniku to wina pompy wody.
    Za 1,5 do 2 tygodni wymiana ;(
    Na razie tak jeżdżę, bo płynu jakoś od ostatniej dolewki nie ubywa, a piski po rozgrzaniu się auta są praktycznie nie słyszalne.
    Mam nadzieję, że nic się nie rozleci do tego czasu.
    Auto odebrałem z salonu pod koniec maja tego roku.
    Miał ktoś podobny przypadek?

Zostaw komentarz:

• Lukii
    odpowiedział(a)
    Człowiek uczy się całe życie
    Dzięki za odp.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Lukii
    przy zimnym silniku płynu jest mniej niż przy rozgrzanym.
    tak jest prawidłowo
    Zamieszczone przez Lukii
    Myślałem ze powinno być na odwrót.
    nie

Zostaw komentarz:

• ryjeks
    odpowiedział(a)
    U mnie też ucieka delikatnie regularnie.
    ASO ponoć temat zna, trzeba będzie się umówić.

Zostaw komentarz:

• emes
    odpowiedział(a)
    Lukii, to poprawne zachowanie

Zostaw komentarz:

• Lukii
    odpowiedział(a)
    A ja znów dolewałem płyn.
    Po nocy na zimnym jak sprawdzałem ze 2 cm poniżej minimum.
    Dolałem na zimnym tak lekko powyżej minimum.

[ Dodano: Pią 30 Paź, 15 17:57 ]
    Nie wiem czy to normalne ale przy zimnym silniku płynu jest mniej niż przy rozgrzanym.
    Myślałem ze powinno być na odwrót.

Zostaw komentarz:

• GrzesWroc
    odpowiedział(a)
    Na 17 tyś km nie ubył mi nawet mimimetr także raczej coś panowie macie zjeba...ne!

Zostaw komentarz:

• maro rs
    odpowiedział(a)
    Jest, jest - i nie jest pewne, że skończy się na jednokrotnej wymianie.

Zostaw komentarz:

• sebkoch
    odpowiedział(a)
    Coś chyba jest na rzeczy z tym znikaniem płynu. Auto odebrane w styczniu, w okolicach czerwca dolewka płynu - było chyba w okolicach minimum. Wczoraj patrzę i mam już poniżej min. dolałem ok 280 ml i mam dopiero 3/4...

Zostaw komentarz:

• Sergi
    odpowiedział(a)
    Maicroft, no właśnie też tak podejrzewam że z tamtąd wzięli

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Z Czech troche osob zaczelo zamawiac czesci.

Zostaw komentarz:

• Sergi
    odpowiedział(a)
    No trzeba się nieźle napocić żeby jakąś część dostać, ja ojcu termostat zamówiłem w sklepie z częściami Skody w Milanówku i o dziwo od zamówienia w zeszły piątek we wtorek już był tak jak powiedzieli. Ojciec wcześniej zamówił w ASO i do tej pory jeszcze go nie otrzymali. Jak zapytaliśmy kolesia w sklepie skąd zamawiał ze tak szybko to nie chciał powiedzieć :wink: nadmieniam że część nowa i jak najbardziej oryginalna. Teraz tylko modlić się aby nie mieć stłuczki lub jakieś poważniejszej awarii. Ciekawe kiedy ogarną ten burdel...

Zostaw komentarz:

• maro rs
    odpowiedział(a)
    Panowie, a tu zaskoczenie - regulator JUZ ZOSTAL DOSTARCZONY - czyli kilka godzin od zamówienia :shock: Ale wymiana dopiero w środę.

Zostaw komentarz:

• romi-70
    odpowiedział(a)
    Coś z tym oczekiwaniem na części jest... Na nowe reflektory czekałem prawie 2 miesiące , a miało być 2 ,3 tygodnie

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez adamwo
    to sobie poczekasz, magazyn vw to jeden wielki rozpizdziel teraz dzisiaj gdzies byl nawet o tym artykul ze system informatyczny ponoc zawodzi.
    niestety - masakra
    Ten rok dla niemieckiego koncernu Volkswagen Aktiengesellschaft jest jednym z najgorszych w historii. Największy producent samochodów jeszcze przed długi czas będzie odczuwał skutki afery z silnikami diesla. To...

Nowy system informatyczny w polskim magazynie Volkswagena powoduje potężne opóźnienia w dostawie części zamiennych.

Na części można czekać do 2 miesięcy, a na blacharskie nawet dłużej

A co do ubytków, jeśli ubyło jednorazowo, to można obserwować dalej, Ale jeśli ubywa regularnie w dużych ilościach - to raczej zgłaszać i zbierać zlecenia do serwisu.

Zostaw komentarz:

• maro rs
    odpowiedział(a)
    Liczę sie z tym, ubytki mam na poziomie poniżej 100 ml na miesiąc, wiec te pół litra koncentratu, które jeszcze mi zostało starczy na rok ???? Tylko ciekawe co by było, jakby sie posypało coś ważnego, miesiącami jeździłbym fabia 1.2 90 KM, heh.

Zostaw komentarz:

• adamwo
    odpowiedział(a)
    maro rs, to sobie poczekasz, magazyn vw to jeden wielki rozpizdziel teraz dzisiaj gdzies byl nawet o tym artykul ze system informatyczny ponoc zawodzi. Pewnie masz to samo co ja, mi cieklo, zrobili i jest spokoj na razie.

Zostaw komentarz:

• maro rs
    odpowiedział(a)
    Zgłosiłem ubytki niedługo po zakupie i była diagnoza że wszystko w porządku, brak wycieków.

Zgłosiłem wczoraj ponownie i do wymiany jest regulator (czy jakoś tak). Część zamówiona i czekamy na dostawę.

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    Maicroft, w takim razie Cie nie zrozumialem, mea culpa.

Fakt, te ubytki sa niepokojace i musze zaczac u siebie je monitorowac i serwis mocno szturchnac na przegladzie o to...

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    krzyzakp, Ja nie kwestionuje ubytkow, tylko samo stwierdzenie, iz mamy do czynienia z ukladem zamknietym.

Ubytek roczny rzedu 0,2-0,3l to tez nic strasznego wg. mnie, ale jak znika 0,5l na miesiac to jest sie czym martwic - patrzac na inne tematy to ktos pisal o chyba 3 wymianie pompy wody :|

Zostaw komentarz:

Pracuję...