Poziom płynu chłodniczego
Zwiń
X
-
Od pierwszego sprawdzenia i podniesienia sie płynu, o którym pisałem (3730 km) - zbliżam się do 5.000 km. Na razie nic nie ubyło.
-
-
Nie jest groźne, póki jest "cokolwiek" w zbiorniku wyrównawczym. Po prostu układ ma mniejszą pojemność cieplną i musi nieco wydajniej pracować (głównie poprzez częstsze uruchamianie dużego obiegu).Zamieszczone przez marek106Ja za 4000 km mam serwis. Tez zauważyłem delikatne ubytki płynu chłodniczego. Rozumiem ze nie jest to groźne i monitorując to moge poczekać do wymiany oleju ze sprawdzeniem tego.
Zostaw komentarz:
-
-
Pewnie, ze tak. U mnie zapalila sie juz kontrolka, ze plynu za malo, a i tak nie zauwazylem zeby sie przegrzewal - temp. byla w normnie. Natomiast jak widac to dosc czesty problem.
Swoja droga wiecie ile czasu zajmuje wymiana termostatu? W ASO mowili o 5h w co troche srednio mi sie chce wierzyc. Daja sobie troche na zapas, ale 5h? Wszystko oczywiscie i tak na gwarancji.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja za 4000 km mam serwis. Tez zauważyłem delikatne ubytki płynu chłodniczego. Rozumiem ze nie jest to groźne i monitorując to moge poczekać do wymiany oleju ze sprawdzeniem tego.
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie poziom spadl znacznie ponizej minimum (przejechane 9k+). Okazalo sie, ze termostat do wymiany, bo plyn wycieka.
Zostaw komentarz:
-
-
No niestety po kolejnych km poziom płynu spadł do min. Po wystygnięciu i odkręceniu korka ponownie podniósł się do połowy między min i max. Podobnie zdarzało mi się w Hyundai Santa Fe (ale tam przebieg 230tys) i zajeżdżanej jeszcze Bravie. NA razie obserwuję, a płyn czeka w gotowości.
Zostaw komentarz:
-
-
ruwado, marecki71,
Właśnie mam to samo miałem poziom przy min i kupiłem nawet G13 żeby dolać (silnik praktycznie zimny może ok 30 st) i jak odkręciłem korek poziom wskoczył na stan niewiele niższy niż maks. Zrobione dzisiaj ok 250 i poziom nadal taki wysoki jak wczoraj. Mam nadzieje że nie będzie ubytków dalszych.
Zostaw komentarz:
-
-
Na razie mało km doszło, bo zaledwie 800km. Ale stan płynu na razie w normie, nie ubywa. Jazda głównie od święta i z reguły poza miastem. Wczoraj robiłem trasę do Wrocławia i sprawdzałem to "myszkowanie" po drodze przy większych prędkościach.
Ps. Ja też wybrałem ten kolor.
Zostaw komentarz:
-
-
Dokładnie tak samo było u mnie. I przy podobnym przebiegu. Nawet zakupiłem już płyn G13 i gotowy byłem do uzupełnienia w aucie, ale na razie nie ma co. Odkręcałem korek przy wystudzonym/zimnym (na drugi dzień) silniku.Zamieszczone przez ruwadoDzisiaj przy przebiegu 3730 km zauważyłem, że płyn obniżył się w zbiorniczku wyrównawczym do poziomu około 2 - 3 mm powyżej minimum. Od początku nic nie dolewałem.Zamieszczone przez Fredy.PWStaram się na bieżąco co jakiś czas kontrolować stan płynu chłodniczego, jak i oleju i raz udało mi się zaobserwować zdecydowanie mniejszy stan płynu, gdy poprzedniego dnia zrobiłem dłuższą trasę. Pierwsze, co zrobiłem, to odkręciłem nakrętkę na zbiorniczku wyrównawczym i na moich oczach poziom płynu wrócił do normy. Po tym fakcie kilkakrotnie sprawdzałem już później stan i cały czas jest taki, z jakim wyjechałem z salonu - przebieg około 4,5 tkm.
Pzdr
Po odkręceniu korka w zbiorniczku - syknęło i płyn zabulgotał i podniósł się do poziomu 2 - 3 mm poniżej maksimum. Tak jak było na początku. Po zakręceniu tak zostało.
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie też tak było jak odkręcisz na jeszcze ciepłym silniku. Ale później znów ubywalo. Dzisiaj auto zostawiłem w serwisie i wymieniają obudowę termostatu cieczy chłodzącejZamieszczone przez ruwadoDzisiaj przy przebiegu 3730 km zauważyłem, że płyn obniżył się w zbiorniczku wyrównawczym do poziomu około 2 - 3 mm powyżej minimum. Od początku nic nie dolewałem.Zamieszczone przez Fredy.PWStaram się na bieżąco co jakiś czas kontrolować stan płynu chłodniczego, jak i oleju i raz udało mi się zaobserwować zdecydowanie mniejszy stan płynu, gdy poprzedniego dnia zrobiłem dłuższą trasę. Pierwsze, co zrobiłem, to odkręciłem nakrętkę na zbiorniczku wyrównawczym i na moich oczach poziom płynu wrócił do normy. Po tym fakcie kilkakrotnie sprawdzałem już później stan i cały czas jest taki, z jakim wyjechałem z salonu - przebieg około 4,5 tkm.
Pzdr
Po odkręceniu korka w zbiorniczku - syknęło i płyn zabulgotał i podniósł się do poziomu 2 - 3 mm poniżej maksimum. Tak jak było na początku. Po zakręceniu tak zostało.
Zostaw komentarz:
-
-
Dzisiaj przy przebiegu 3730 km zauważyłem, że płyn obniżył się w zbiorniczku wyrównawczym do poziomu około 2 - 3 mm powyżej minimum. Od początku nic nie dolewałem.Zamieszczone przez Fredy.PWStaram się na bieżąco co jakiś czas kontrolować stan płynu chłodniczego, jak i oleju i raz udało mi się zaobserwować zdecydowanie mniejszy stan płynu, gdy poprzedniego dnia zrobiłem dłuższą trasę. Pierwsze, co zrobiłem, to odkręciłem nakrętkę na zbiorniczku wyrównawczym i na moich oczach poziom płynu wrócił do normy. Po tym fakcie kilkakrotnie sprawdzałem już później stan i cały czas jest taki, z jakim wyjechałem z salonu - przebieg około 4,5 tkm.
Pzdr
Zostaw komentarz:
-
-
Basik_, jakby trafiały tam rok to nie byłoby już silnika.
Mi też delikatnie ubywa - ponad rok użytkowania, przejechane 13kkm, dolane przez ten czas 350ml. Zgłoszę przy wymianie oleju.
Zostaw komentarz:
-
-
No zdiagnozowana, choć prawie rok z tym jeździłem, mam nadzieję, że te ubytki nie trafiały do silnika :wink: .
Zostaw komentarz:
-
-
No i byłem wreszcie w serwisie i do wymiany ten moduł czujników co u Ciebie Sebastian. Czekam na części i w przyszłym tygodniu będą wymieniać.
Zostaw komentarz:
-
-
Basik_,
haha
PS Daj, daj - sprawdź, czy do p. Bereziewicza się umówiłeś. On mit o załatwiał, więc będzie chyba łatwiej
Zostaw komentarz:
-
-
Czuje się wywołany, jadę w czwartek i oczywiście dam znać co i jak.Zamieszczone przez Sebastian75Jedna osoba z forum jedzie do serwisu na dniach - ciekawe, co jemu powiedzą ...
Te ma tak duże ubytki
Zostaw komentarz:
-
-
Miałem identyczny przypadek ze swoją 1.8TSI w OII, chociaż ja pierwsze zgłoszenie wykonałem już przy przebiegu 10tys. km z prośbą o sprawdzenie, czy nic nie cieknie. Oczywiście wszystko było w porządku i dopiero w okolicach 20tys. km, jak pojechałem do innego serwisu to zdiagnozowali nieszczelną pompę.Zamieszczone przez ElvissoByłem dziś na wymianie oleju po 23tys. Przy okazji zgłosiłem, że od początku eksploatacji dolałem ok 0,8 wody w trzech porcjach a tendencja spadkowa poziomu płynu nadal się utrzymuje. Uwaga została wpisana w zlecenie, chociaż gość stwierdził, że taka ilość jest jeszcze akceptowalna, że węże itp.
Mechanicy stwierdzili, że faktycznie 'pociekło panu z ptaka'. Na przyszły tydzień jestem umówiony na wymianę pompy.
Czyli nie jest to odosobniony przypadek.
Coś tam wtedy wspominali, że nie jest to pierwsza pompa wody, którą wymieniają i problem jest znany.
Zostaw komentarz:
-
-
Jedna osoba z forum jedzie do serwisu na dniach - ciekawe, co jemu powiedzą ...
Te ma tak duże ubytki
Zostaw komentarz:
-
-
Byłem dziś na wymianie oleju po 23tys. Przy okazji zgłosiłem, że od początku eksploatacji dolałem ok 0,8 wody w trzech porcjach a tendencja spadkowa poziomu płynu nadal się utrzymuje. Uwaga została wpisana w zlecenie, chociaż gość stwierdził, że taka ilość jest jeszcze akceptowalna, że węże itp.
Mechanicy stwierdzili, że faktycznie 'pociekło panu z ptaka'. Na przyszły tydzień jestem umówiony na wymianę pompy.
Czyli nie jest to odosobniony przypadek.
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedW miejscu trudno dostępnym bo wymiana trwa ok 5 godzin. Robi się ją od dołu aura i jest to gdzieś w okolicy kolektora. Tak wynika z opisu serwisanta
[ Dodano: Sob 24 Sty, 15 14:53 ]
jestem po wymianie regulatora, serwisant pokazał mi zdjęcia wymontowanej części, gołym okiem widać tam różowy zaschnięty płyn.
Cała operacja trwała niecałe 5 godzin auto odstawiłem o 8 a odebrałem jakieś 10 po 13.
Zostaw komentarz:
-
-
A czy ktoś wie, w którym dokładnie miejscu znajduje się ten regulator?
Zostaw komentarz:
-
-
Coś jest zatem z tym regulatorem - na razie to jedyna rzecz, która się psuje, więc warto zwracać na to uwagę...
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedW poniedziałek dole wałem płynu do spryskiwaczy i zobaczyłem, że znowu ubyło mi płynu w układzie chłodzenia... no to postanowiłem umówić się do aso.
No i jestem po wizycie, serwis ma już jakieś info od producenta co trzeba sprawdzać w takich przypadkach. Zalecenie producenta mówi o sprawdzeniu regulatora (serwisant powiedział mi ze jest to kilka części zamkniętych w jednej obudowie np. pompa wody, termostat).
u mnie właśnie ten cały element jest do wymiany, termin wymiany za tydzień w sobotę.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: