Poziom płynu chłodniczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• endryu
    odpowiedział(a)
    Panowie :!:
    Po co kupowaliście tak nowoczesne i skomplikowane auta :!:
    Stuka, puka, szumi, rzęzi, wycieka... itd :shock: :shock: :shock:

:szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Nie lepiej było jeździć O1, O2, które już były tak mocno rozpoznane, dopracowane i usprawnione przez forumowych MacGyverów

Nic tylko kląąąąąć... :klnie: :klnie: :klnie:

A VAG-Skoda ma to w I wciska kit szczęśliwym posiadaczom Octavii...

Zostaw komentarz:

• maro rs
    odpowiedział(a)
    focus - 4 lata, zero ubytków.

bravo - 2 lata, zero ubytków, wymiana, kolejne 2 lata, zero ubytków.

octavia - niedużo, ale ubywa, podobno nie ma wycieków, jednak ubywa. dziwne. na razie nic z tym nie robię, bo gwara jeszcze długa, ale będę obserwował.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    namo, Dolales na zimnym silniku do max ??

Pojezdzij dwa-trzy dni i zobacz ile jest znow rano na tym samym miejscu parkingowym. Jak ubylo to mozna zaczac myslec o odwiedzeniu serwisu. Przeciez gdyby byl wyciek, to znow bys mial lampke na szafie.

Zostaw komentarz:

• namo
    Guest replied
    To nie klęczeć co rano przed autem wypatrując wycieku?

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    mac_aaron, Ale powtarzam, kto powiedzial ze to wyciek, a nie normalne zjawisko, gdzie plyn odparowuje z czasem, zwlaszcza ze rok temu bylo lekko ponad MIN.

W ASO najpierw doleja i kaza przyjechac za kilka dni, gdyby ubylo i tyle. Na tym skonczy sie diagnostyka. Jak ktos ma czas to jezdzi, inni doleja i przyjada jak bedzie problem.

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maicroft
    mac_aaron, Hahaha, a w ASO powiedza Ci to co ja pisze wczesniej. Dolac i obserwowac, a nie szukac problemow na sile.
    Przecież napisałem wyżej, że byłem wczoraj w ASO i znaleźli wyciek... Po to mamy gwarancję na nowe samochody, żeby szukali. Po gwarancji można sobie dolewać litrami, ale w jej trakcie jest to niedopuszczalne. Tym bardziej, że wystarczą oględziny z latarką i nic nie trzeba rozbierać na początkowym stadium diagnozy.

Zamieszczone przez pebe
    Ja właśnie odebrałem swoją RS-kę z serwisu, bo już dolałem ok. 1 l płynu chłodniczego i dalej poziom spadał. Spodziewałem się, że może to być pompa wody i tak też było = 4 dni w serwisie
    Zamieszczone przez CHRIS3355
    u mnie to samo pompa do wymiany. przebieg 6500.
    Zamieszczone przez Sebastian75
    Wymiana regulatora płynu chłodzącego - auto odstawione o 900 - gotowe o 1600 po umyciu do odbioru.
    Zamieszczone przez Łabik
    Wczoraj byłem w serwisie okazało się że trzeba wymienić jakiś trójnik w układzie chłodzenia bo na spawie jest mały wyciek. Część zamówili będzie za około tydzień lub dwa.
    Zamieszczone przez ojciec_
    Zalecenie producenta mówi o sprawdzeniu regulatora (serwisant powiedział mi ze jest to kilka części zamkniętych w jednej obudowie np. pompa wody, termostat).
    u mnie właśnie ten cały element jest do wymiany, termin wymiany za tydzień w sobotę.

jestem po wymianie regulatora, serwisant pokazał mi zdjęcia wymontowanej części, gołym okiem widać tam różowy zaschnięty płyn.
    Cała operacja trwała niecałe 5 godzin auto odstawiłem o 8 a odebrałem jakieś 10 po 13.
    Zamieszczone przez Basik_
    No i byłem wreszcie w serwisie i do wymiany ten moduł czujników co u Ciebie Sebastian. Czekam na części i w przyszłym tygodniu będą wymieniać.
    Zamieszczone przez tadfi
    Coś jest nie tak z pompą wody. W piątek (przed samym wyjazdem do Chorwacji) wymienili mi już drugi raz pompę (razem z pierwszego montażu, to już trzecia). Przebieg dopiero niewiele ponad 30 tys. km. Ta ma już inną końcówkę literową w numerze, więc być może coś poprawili. Jeśli komuś ubywa płynu, to proponuję to zgłaszać, dopóki jest gwarancja. Pompa kosztuje z tego co pamiętam 1200 albo 1400 zł a wymiana z odpowietrzaniem, to ponad pół dnia.
    Maicroft daj spokój, ewidentnie coś jest skopane i lepiej jechać od razu niż potem płakać.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzyzakp
    podejrzewam ze podobnie jak w O2 - czyli jak zbiornik jest prawie pusty, to wtedy wywala komunikat
    też tak mi się wydaje - u mnie ja spadło do 1/4 poziomu to komunikatu jeszcze nie było. Zresztą potwierdeza to
    Zamieszczone przez namo
    Teraz decha wywaliła komunikat termometru żeby sprawdził poziom płynu, było trochę na dnie, nie widać było z zewnątrz różowego płynu, jakby zbiornik był pusty.
    Zamieszczone przez mac_aaron
    Maicroft, specjalnie for U cytat z instrukcji :diabelski_usmiech

"Ubytki płynu chłodzącego
    Przyczyną ubytków płynu chłodzącego są najczęściej nieszczelności. Nie należy
    się ograniczać wyłącznie do dolania płynu chłodzącego. Zlecić sprawdzenie układu
    chłodzenia w specjalistycznej stacji obsługi ©KODA."
    dokłądnie tak, ale ja bym teraz po dolaniu obserwował nawet codziennie - bo jak to był faktycznie jednostkowy przypadek, to po co ASO ma grzebać. Jeszcze coś innego spierniczą. jak znowu spadnie, to znaczy, że faktycznie trzeba odstawić do serwisu.
    Zamieszczone przez namo
    ostatnio jak patrzyłem na jesieni 2014 kiedy wymieniałem pozycyjne na ledy było trochę ponad kreskę "min".
    tak, tylko ważne ile było od odbioru z salony - ile faktycznie!!! ubyło od początku

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    mac_aaron, Hahaha, a w ASO powiedza Ci to co ja pisze wczesniej. Dolac i obserwowac, a nie szukac problemow na sile.

Zostaw komentarz:

• namo
    Guest replied
    Zamieszczone przez ruwado
    czyli zeszło do MIN? jak był komunikat?
    ostatnio jak patrzyłem na jesieni 2014 kiedy wymieniałem pozycyjne na ledy było trochę ponad kreskę "min". Teraz decha wywaliła komunikat termometru żeby sprawdził poziom płynu, było trochę na dnie, nie widać było z zewnątrz różowego płynu, jakby zbiornik był pusty.

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    Maicroft, specjalnie for U cytat z instrukcji :diabelski_usmiech

"Ubytki płynu chłodzącego
    Przyczyną ubytków płynu chłodzącego są najczęściej nieszczelności. Nie należy
    się ograniczać wyłącznie do dolania płynu chłodzącego. Zlecić sprawdzenie układu
    chłodzenia w specjalistycznej stacji obsługi ©KODA."

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    ruwado, podejrzewam ze podobnie jak w O2 - czyli jak zbiornik jest prawie pusty, to wtedy wywala komunikat... Zreszta łætwo sprawdzic - odkrec korek, rzuc okiem dokad siegaja wasy czujnika. W momencie gdy one nie beda w ogole zanurzone, pojawi sie komunikat - bardzo prosty ukłæd przewodzenia pradu po prostu

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    namo,
    Zamieszczone przez namo
    Mam przejechane prawie 15k, wyskoczył mi komunikat o niskim stanie płynu, zdziwiłem się, dolałem 0,30. Czyli TTTM.
    czyli zeszło do MIN? jak był komunikat?

Wg. mnie na razie jak pisze Maicroft, - wiesz dokładnie jaki poziom był od początku po odbiorze? - bo ja np. nie pamiętam.

Dolałeś, znasz teraz poziom i poobserwuj. Będziesz wiedział faktycznie ile schodzi. A wozić flaszki nie zaszkodzi na wszelki wypadek.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    0,3l na 1,5 roku ?? Daj spokoj. Plyn paruje z czasem, przeciez to nie jest uklad zamkniety. W kazdym aucie raz na rok/dwa dolewam troche plynu. Po drugie jaka pewnosc namo ma, ze po przyjechaniu do domu nowym autem bylo na max w zbiorniczku. Moglo byc do polowy i co wtedy.

Problem jest jak te 0,3l wlewa sie raz w miesiacu albo na 1000km. Mi jak pompa wodna zaczela cieknac, to plyn wlasnie znikal do miesiaca caly zbiornik.

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez namo
    Czyli TTTM.
    Nie TTTM tylko awaria do naprawy.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    To u mnie jak pisałem spadło do min - odkręciłem korek i syknęło i :shock: poszło samo na 3/4. I tak zostało - 13.300 km. bez dolewki.

Zostaw komentarz:

• namo
    Guest replied
    Zamieszczone przez endryu
    jeszcze więcej już będzie
    spoko wiedzieć. Trzeba kupić butlę płynu i postawić w garażu. Ja wpierw myślałem, że mi się układ rozszczelnił i po lawetę miałem dzwonić.

Zostaw komentarz:

• endryu
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez namo
    zdziwiłem się, dolałem 0,30. Czyli TTTM
    Tu nie ma się co dziwić :!: Tak i jeszcze więcej już będzie :!:

Zostaw komentarz:

• namo
    Guest replied
    Przez przypadek wpadłem na ten wątek. Mam przejechane prawie 15k, wyskoczył mi komunikat o niskim stanie płynu, zdziwiłem się, dolałem 0,30. Czyli TTTM.

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    49kkm i zużyłem pół butelki G13, z tym, że lałem raczej sam płyn bo nie miałem wody nigdy pod ręką. Dziś przy okazji oględzin klimatyzacji mechanik namierzył wyciek "gdzieś głęboko" i zlokalizują go dokładnie przy wymianie sprężarki klimy, żeby 2x nie rozbierać.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    U mnie od 3700 km jak pisałem, po podniesieniu się poziomu po okręceniu korka - jest 13000 km i nie drgnęło. Czyli chyba jest dobrze.

Zostaw komentarz:

• tadfi
    odpowiedział(a)
    Coś jest nie tak z pompą wody. W piątek (przed samym wyjazdem do Chorwacji) wymienili mi już drugi raz pompę (razem z pierwszego montażu, to już trzecia). Przebieg dopiero niewiele ponad 30 tys. km. Ta ma już inną końcówkę literową w numerze, więc być może coś poprawili. Jeśli komuś ubywa płynu, to proponuję to zgłaszać, dopóki jest gwarancja. Pompa kosztuje z tego co pamiętam 1200 albo 1400 zł a wymiana z odpowietrzaniem, to ponad pół dnia.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    A u mnie tak jak pisałem poprzednio - po odkręceniu i podniesieniu się samoistnym płynu - dzisiaj 6.250 km i płyn trzyma poziom. na wszelki wypadek na wyjazd do Cro biorę 1 l rozrobionego.

Zostaw komentarz:

• piter_tm
    odpowiedział(a)
    U mnie to samo, dolalem 2 razy, zdenerwowalem się i pojechałem do aso, tez do wymiany ten regulator.

Zostaw komentarz:

• marecki71
    odpowiedział(a)
    Na razie przejechane jedynie 6200km. Poziom od ostatniego razu jak zablokowany - dokładnie połowa zakresu - sprawdzany na drugi dzień po jeździe. Za to ubyło trochę oleju - jazda "na krawędzi" - wyjazd do Włocławka bocznymi drogami - nadrobione pół godziny na 180km-ej trasie (wg nawigacji).

Zostaw komentarz:

• Hipolita
    odpowiedział(a)
    Jak koledzy również nie zauważyłem aby coś ubywało z płynem jak miałem coś ok 3000 km to zeszło na kreskę z min po odkręceniu korka podeszło na środek i tak jest aktualnie mam już ponad 4000 km przejechane wiec raczej nie ubywa płynu nigdzie.

Zostaw komentarz:

Pracuję...