Wada fabryczna Octavii 3?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grad77
    Ambiente
    • 2015
    • 144
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zgłoś to proszę do TDT.
    TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
    ul. Chałubińskiego 8
    00-613 Warszawa
    e-mail: [email protected]

Uwaga:
    W zgłoszeniu powinna być koniecznie zawarta następująca informacja:
    "Wniesiony wniosek należy rozumieć jako zastrzeżenia do pojazdów, przedmiotów wyposażenia lub części, na których typ zostały wydane świadectwa homologacji typu pojazdu".

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14885
      • Octavia IV (NX3)

Shplus, a dostałeś taką samą osłonę, czy tą niby zmienioną jak ma mieć Ironik, ?
      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Grad77
        Ambiente
        • 2015
        • 144
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Ironik
        30 kwietnia głosiłem przetarcia w serwisie. Dzisiaj otrzymałem telefon, że Skoda wymieni przetarty element. Pan z serwisu poinformował mnie, że plastiki zostały przeprojektowane i wyglądają inaczej. Serwis napisał do Skody prośbę o wymianę drugiego (prawie nieprzetartego) elementu od strony pasażera. Skoda wyraziła zgodę. Elementy już są w magazynie serwisu. Jutro będę się umawiał na wymianę. Niestety auto oddam do serwisu najwcześniej za 2 tygodnie. Po wymianie opisze wszystko i porobię zdjęcia nowych elementów
        Mam nadzieję, że potwierdzi się, że osłony zostały przeprojektowane.
        Chociaż, o dziwo, infolinia Skody twierdzi, że nic o tym nie wie. Dostałem to dzisiaj.

Szanowny Panie,

w odpowiedzi na zgłoszenie informujemy, że nie jesteśmy w posiadaniu jakiejkolwiek informacji producenta o zmianie kształtu (materiału) osłon słupków B. Informujemy również, że wszelkie reklamacje dotyczące samochodu należy składać bezpośrednio w autoryzowanym serwisie Skody a nie u importera. Tylko w autoryzowanym serwisie możliwa jest bezpośrednia weryfikacja zasadności usterki, i ewentualne przyjęcie właściwego sposobu postępowania naprawczego.

Z wyrazami szacunku,
        Zespół ©koda INFO

Komentarz

• dontak
          Rider
          • 2008
          • 586
          • Octavia III combi (5E5)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Grad77
          Zamieszczone przez dontak
          Jak obiecali w serwisie tak też zrobili. Osłony wymienione w ramach gwarancji. Z zastrzeżeniem że po raz drugi już się nie uda tego zrobić w ramach gwarancji.
          Czy nowe osłony, które Ci teraz zamontowano, są takie same jak poprzednie, czy może zmienione?
          Niestety tak
          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Grad77
            Mam nadzieję, że potwierdzi się, że osłony zostały przeprojektowane.
            Nic się nie potwierdza - najnowsza ETKA nie wspomina o żadnych nowych osłonach w MY 2016.
            Sad but true...
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Numer moze byc ten sam, ale czesc jest inna. Czasem tak bywa, ze numer zostaje bez zmian.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Hipolita
                Ambiente
                • 2010
                • 130

Najlepiej będzie jak Ironik zrobi u siebie osłony i zobaczy w rzeczywistości jak to wygląda, bo jest to ciekawa informacja i oby była prawdziwa :roll:
                Octavia II Kombi 1.9 TDI BXE Ambiente była teraz Octavia III Liftback 1.4 TSI Ambition

Komentarz

• marcinha2
                  Classic
                  • 2015
                  • 12

Byłem dziś w ASO na wymianie oleju i filtrów. Ponownie zgłosiłem przecierające się osłony pasów (wcześniej zgłaszałem w innym ASO). Efekt ten sam, co zawsze. Serwis nic nie wie o rzekomo przeprojektowanych osłonach i jakiejkolwiek akcji dotyczącej ich wymiany.

Komentarz

• Grad77
                    Ambiente
                    • 2015
                    • 144
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jeśli chcesz coś zdziałać pisz do TDT.

Komentarz

• Zobaczcie jak wyglądają osłony pasa w nowym Superbie (od 40 sekundy):

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• Ironik
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 240
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Osłony wymienione razem z całymi plastikami. Pana z serwisu "trochę" poniosło ze słowem przeprojektowane. Niestety osłony są takie same. Nie ma żadnej różnicy.
                        strona kierowcy:

strona pasażera:

Nic w nich nie zmieniono i te również będą się przecierać co już widać po stronie kierowcy. :zastrzelic
                        Żeby się nie przecierały to powinny być takie jak w nowym Superbie.

Komentarz

• greg505
                          L&K
                          • 2013
                          • 1239

Ironik widze ze masz mocowanie pasa w najnizszej pozycji, jak podniesiesz to tez ociera?
                          Black magic

Komentarz

• AKa
                            Rider
                            • 2008
                            • 572
                            • Mercedes-Benz

Zaobserwowałem, ze to występuje (przynajmniej w Leonie)- podczas "wciągania się" pasa po odpięciu... A nie jak to wczesniej sądziłem tylko przy przypinaniu...
                            Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Ironik
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 240
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W najniższą pozycję ustawiłem do zdjęcia. Ja mam max do góry i wtedy nie zauważyłem żeby obcierało (a może uważam przy zapianiu pasa ) Jak w tygodniu jeździ Ojciec to ma ustawione niżej i wtedy się wyciera.

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

greg505, ja juz pisałem to wcześniej - sprawdziłem. To nie o wysokość chodzi. Chodzi o przesunięcie fotela przód - tył. Niskie osoby mają fotel do przodu i wtedy przeciera. Przeciera sie przednia część. Wyższe osoby mają fotel bardziej z tyłu i pas wychodzi pod innym kątem.
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• hitchhiker
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 41

Update z serwisu - podobno centrala zakazała serwisom wymiany tych nakładek. Mi się udało w ostatniej chwili przed wprowadzeniem tej informacji. Serwis zacytował informację z centrali, że "usterka wynika ze złego użytkowania". Razem z serwisantem śmialiśmy się z tej paranoi...

Komentarz

• Grad77
                                    Ambiente
                                    • 2015
                                    • 144
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Widzę, że nadal robią sobie jaja...
                                    Zachęcam więc po raz kolejny do pisania w tej sprawie do TDT:

TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
                                    ul. Chałubińskiego 8
                                    00-613 Warszawa
                                    e-mail: [email protected]

Dostałem już od TDT dwa pisma, wygląda więc na to, że działają.

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14885
                                      • Octavia IV (NX3)

Grad77, nie wiem jak to jest, ale na moje maile nie dostałem odpowiedzi
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Grad77
                                        Ambiente
                                        • 2015
                                        • 144
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Wyślij do nich list bo na maile raczej nie odpowiadają.

Komentarz

• marlej108
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 4976
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Ciekawostka - zeby nie bylo ze to wina kierowcow ze ten slupek sie przeciera od pasa.

Wczoraj mialem mozliwosc przejechania sie Audi A6 z 1995 r. - 20 letnie auto. Przebieg ponad 347.000 km na liczniku (nie wiem ile naprawde, moze tyle, a moze wiecej). Auto zmeczone wizualnie na zewnatrz. Zaniedbane wewnatrz.... Ale slupek, ktory w O3 przeciera sie moze juz po kilku miesiacach uzytkowania auta, tam w 20-letnim rupieciu... praktycznie zero zuzycia z obu stron.

Wiec producent Skoda ewidentnie daje tutaj ciala i szkoda (w koncu tak te marke sie przeciez powinno odczytywac bo te "S" jest z daszkiem - czyli "Sz" po polsku) ze Szkoda tak olewa klientow...
                                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Łabik
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 346
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Kilka dni temu przypatrzałem się jak to wygląda w Mercedesie E mojego brata, rocznik 1998 przebieg na liczniku około 300 tyś a tak naprawdę to nie wiadomo. Żadnych przetarć od pasa nie zauważyłem, ale przy moim Mercedesie Sprinterze rocznik 1997 przebieg 370 tyś oryginalny przetarcia od pasą są. Ale tam widać że jakość plastików nie jest na najwyższym poziomie bo w końcu jest to auto dostawcze. I po tylu latach użytkowania niewielkie przetarcia się pojawiły.

Tym bardziej że auto jest używane do transportu na krótkich odcinkach i pas zapinany jest częściej niż w przeciętnym dostawczaku.
                                            Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
                                            http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8030
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Tym bardziej że auto jest używane do transportu na krótkich odcinkach i pas zapinany jest częściej niż w przeciętnym dostawczaku.
                                              Tu nie chodzi ile jest razy zapinany , tylko o to że podczas specyficznego zapinania pas wyciera osłonę słupka. I też do końca nie wiem co mają wspólnego inne samochody z tym problemem.
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Łabik
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 346
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                                Tu nie chodzi ile jest razy zapinany , tylko o to że podczas specyficznego zapinania pas wyciera osłonę słupka. I też do końca nie wiem co mają wspólnego inne samochody z tym problemem.
                                                A to mają wspólnego z tym problemem że w innych autach ten problem nie występuje są tylko sporadyczne przypadki i to wynika tylko z dużego przebiegu tego auta. A w O3 ten problem występuje praktycznie już po kilku pociągnięciach pasem.

W moim przypadku w 1,5 rocznej O3 od strony kierowcy nic mi się nie przeciera ale od strony pasażera jest już widoczne przetarcie.
                                                Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
                                                http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Łabik
                                                  A w O3 ten problem występuje praktycznie już po kilku pociągnięciach pasem.
                                                  Mów za siebie. U mnie nic takiego nie ma. Przebieg 9.000 km. Średnie odcinki 4km.
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

• W moim rs przebieg 30kkm ani śladu przetarcia.
                                                    Z tego co widzę to problem nie występuje w wersji rs, czyżby czarne plastiki były mocniejsze?

Komentarz

Pracuję...