Zamieszczone przez Maicroft
Picie oleju
Zwiń
X
-
U mnie prawie 8000, z tego około 2600 po autostradach (w tym 2580 przepisowo (bez + 10), a z 20 max w celu przetestowania czy fabryka dała tyle co co obiecała). Pozostałe kilometry w trybie dziadka (przepisy + 10 wg licznika). Po 4600 wymiana oleju na Shell. Od początku zero problemów ze znikaniem oleju.
Komentarz
-
-
Przez ostatnie 4tys km zeszło jakies 0,5l oleju - czyli nadal 4x mniej niz norma pozwala.. Nie mniej przy przegladzie na 60kkm zglosilem sprawe, oficjalna odpowiezd ze nadal ponizej normy i nie maja co sprawdzac.
Po rozmowie Pan stwierdzil ze maja auta palace po 0,4l na 1000km, z przebiegami 160-200tys km. Dodał ze maja procedure ktora eliminuje ten problem, ale kosztt to 16-17tys PLN (!!), choc przy dogadaniu sie z nimi placi sie tylko 2-3tys PLN...
Pocieszony tym, stwierdzilem ze poki co olewam temat, bede sie martwil w okolicach 100-110kkm na blacie. Wtedy najwyzej zaleje Castrola lub cos innego, czego pochlania sporo + jakis 1000km z predkosciami 160-180 non stop i powinien spalic wiecej niz pol litra na tysiac :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
No to na pocieszenie dodam, że ostatnio dość mocno poganiałem autostradami, często prędkości 200+. Wypiło 0,5l oleju na 3000 km. Więc przyjąłbym to za skrajnie największe możliwe zużycie. Przebieg mam 138 kkm. Od początku leje Mobil 1 (5W30). Temperatury oleju przy powyższych prędkościach maks 123 st.Zamieszczone przez krzyzakpPrzez ostatnie 4tys km zeszło jakies 0,5l oleju - czyli nadal 4x mniej niz norma pozwala..
Może zmiana na Motula by coś pomogła?
Komentarz
-
-
dj1978, moje 0,4l wzial na 4000km spokojnej jazdy - moze z 300km bylo jazdy z 160km/h na tempomacie, a tak krajowki lub max 145km/h na tempomacie... Fakt ze olej mial za soba prawie 15tys od wymiany, ale i tak nie powinno az tyle go isc...
Zobaczymy jak teraz bedzie na Penrite - dzis zmieniony, pierwsze 200km oczywiscie bajka - cicho, miekko i przyjemnie w porownaniu do przepracowanego oleju. Wiecej bede mogl mowic za 10tys km.
Komentarz
-
-
U mnie w 1,2 CJZA do kilkunastu tysięcy przy normalnej eksploatacji na co dzień oleju nie ybywało. Tylko podczas wyjazdu na wakacje ( szybkie jazdy autostradowe i w upale po górach) raz ubyło około 0,5 l na prawie 5000 km. Teraz przy przebiegu ponad 30000 km, po dwóch wyjazdach autostradowych, zdecydowanie szybszych i jazdach w upale Czarnogóry po wysokich górach - nic nie ubyło. Tak jak by się silnik ułożył. Zobaczymy co będzie dalej. W weekend znowu dam ognia po autostradach.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Czołem,
Aby nie śmiecić kolejnym tematem odnośnie zużycia oleju dorzucę 5 groszy odnośnie 1.6 TDI 110KM. Auto odebrane z salonu 28 grudnia 2015, spokojnie jeżdżone przez 1,5kkm i pierwsze "przygodny" po czterech miesiącach przy powrocie z majówki przy przebiegu 15kkm. Jakieś 200km od chaty kontrolka o stanie oleju i moja szczena na ziemi. Następnego dnia w ASO dolali litr oleju. Parę dni temu przy przebiegu ok 25kkm zapaliło mi się info że za 2,5kkm wymiana oleju. Niestety nie doczekałem - do wymiany zostało jeszcze 800km ale dzisiaj zapaliła się kontrolka o stanie oleju więc po kolejnych 10kkm od ostatniej dolewki.
Moja stara służbowa O2 FL 1.6 TDI 105KM która jest teraz drugim autem w rodzinie nie wymagała dolewek między przeglądami które były co 30kkm. W momencie wykupu przebieg 165kkm. Dużo tras S-kami i autostradami gdzie auto latało 2-3 godziny z prędkościami 180-190km/h. W O3 pod tym względem lipa bo jeszcze nie zawitałem na pierwszy przegląd a tu dwa razy trzeba zrobić dolewkę...O2FL Kombi - 1.6TDI 105KM - dom
O3 Kombi - 1.6TDI 110KM - praca
Komentarz
-
-
Jestem po wizycie w ASO. Dolali kolejny litr oleju tak więc na liczniku 26,5kkm i wlane 2 litry oleju. Na pytanie czy to normalne usłyszałem że mieści się w normach więc wszystko ok. Wymianę oleju mam za 800km i niebawem przegląd na 30kkm i zobaczymy co będzie dalej ale po tym co czytam na forum to cudów się nie spodziewam :wink:O2FL Kombi - 1.6TDI 105KM - dom
Komentarz
-
-
Chris, w ciągu ostatnich 9ciu lat zrobiłem ok 450kkm astrą, focusem, O2FL i teraz O3 -> wszystkie w dieslu. Maskę między przeglądami podnosiłem żeby dolać płynu do spryskiwacza a nie żeby kontrolować stan oleju między przeglądami w ASO. Szczerze mówiąc myślałem że czasy polonezów i fiatów 125p już dawno minęły a zużycie oleju może mieć miejsce w silniku z bardzo dużym przebiegiem albo silniku o który ktoś nie dbał, katował na zimno itp.Zamieszczone przez Chris11Litr na 13tys. km to chyba jednak nie jest tragiczne zużycie??
Wracając do Twojego pytania czy dolanie dwóch litrów oleju na 26kkm to tragedia to odpowiem Ci tak - dla mnie jeżdżenie nowym autem na dolewki oleju między przeglądami to jakaś porażka i nawet nie zadaję sobie trudu żeby analizować czy to dużo czy mało. Przeglądając ten temat widać że problem dotyczy różnych silników, zarówno benzynowych jak i diesli. Patrząc przez pryzmat moich doświadczeń z ostatnich lat w tym zakresie, ciężko przychodzi mi zaakceptowanie tego jako coś normalnego.O2FL Kombi - 1.6TDI 105KM - dom
Komentarz
-
-
Ja juz mam 67 tys na blacie. Zero dolewek i teraz zbliza się kolejny serwis olejowy.
Naczytalem sie o starym 1.8 CDAA a tu wszystko na plus.O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496
Komentarz
-
-
KRL, 9kkm i 600ml, nie ma tragediisuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Ehhh O2fl 1,6 tdi zrobiłem 240kkm i zero dolewek. Teraz kumpel w O3 po 20kkm dolewal 0,3. Widać postęp
Co ciekawe w firmie dalej wszyscy uważają że O2fl to najlepsze auta jakie u nas były.
Octavia 3 '15 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=91864
Komentarz
-
-
Dzisiaj przy przebiegu 38.554 km po przejechaniu od przeglądu od 27.06.2016 około 10.300 km - ubyło ponad 0,1, i niecałe 0,2 l. Tak pomiędzy. Od nowości na 38.554 km dolałem raz 0,5 l do max. Ale przed dolewką było tak mniej więcej 1 mm niżej na bagnecie. Czyli poszło około 0,4 l plus dzisiaj ok. 0,2 l.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Tez tak mialem we wczesniejszych i bylo dobrze, teraz regularnie trzeba cos tam dolac... Zobaczymy czy olej pomoze, Motul nie pomaga, teraz licze ze Penrite + CeraTec da rade
Komentarz