Jak tu nie liczyc wszystkie drogi prowadza z powrotem do skody
Ja sobie skomponowałem O III Combi, 1.8 Tsi, 4x4, DSG6 tak, że mam wszystko z wyposażenia co chciałem. A nie chciałem skóry, navi, cantona, park assistan, kessy, elektr. klapy i innych duperel zbędnych (dla mnie), kosztownych i dających okazję do awarii.
Jak tu nie liczyc wszystkie drogi prowadza z powrotem do skody
Ja sobie skomponowałem O III Combi, 1.8 Tsi, 4x4, DSG6 tak, że mam wszystko z wyposażenia co chciałem. A nie chciałem skóry, navi, cantona, park assistan, kessy, elektr. klapy i innych duperel zbędnych (dla mnie), kosztownych i dających okazję do awarii.
I całość tylko trochę przekroczy 100 kPLN.
I niestety jest tak jak piszesz. Powrót do Skody.
pzdr
Wzialbym tez O III combi zamiast Yeti ale octavia jest na te masakryczne drogi krakowskie
za niska. Pakiet na bazdroza, ktory chce wziasc tak czy inaczej chyba nie podniesie octavi na tyle zeby wystarczylo na male wertepy wjechac. Ciekawe ze superb combi 4x4 jest o wiele drozsza... ladne auto, ale pewnie tez niskie.
Wzialbym tez O III combi zamiast Yeti ale octavia jest na te masakryczne drogi krakowskie
za niska. Pakiet na bazdroza, ktory chce wziasc tak czy inaczej chyba nie podniesie octavi na tyle zeby wystarczylo na male wertepy wjechac. Ciekawe ze superb combi 4x4 jest o wiele drozsza... ladne auto, ale pewnie tez niskie.
Superb Combi, 4x4, Tdi 170 Km, Ambition, plus pakiet Fresh (navi amundesen, przednie czujniki parkowania, podgrzewana przednia szyba), pakiet na bezdroża, 17" felgi, metalik, trójramienna kiera z łopatkami DSG, fabryczny alarm, koło zapasowe, - 118.500 zł.
Sam oceń czy to drogo, czy nie.
Prześwit kiedyś rezon mierzył wyszło ok. 16,5 cm. jeśli dobrze pamiętam. A też ma PNB.
Zamieszczone przez rezon
kessy to akurat bardzo praktyczny dodatek
Pewnie tak, ale ja jestem gorącym zwolennikiem prawa Murphiego. Jak czegoś nie ma to się nie zepsuje. Zwykły kluczyk działa bezproblemowo i niech tak zostanie. :wink: :lol:
. Ciekawe ze superb combi 4x4 jest o wiele drozsza...
5-8kzł przy cenie pow. 100kzł to nie tak znowu wiele, a komfort jazdy zwłaszcza dla pasażerów zupełnie inny. S2 ma inne wyposażenie w tak samo nazwanych wersjach, więc może to wprowadzać w błąd. Trzeba dokładnie zestawić to samo wyposażenie i dopiero wtedy porównać.
Zamieszczone przez kc2ine
ladne auto, ale pewnie tez niskie.
17cm prześwitu w większości przypadków zupełnie wystarcza - w Krakowie też
[ Dodano: Sob 31 Sie, 13 14:45 ]
Zamieszczone przez Rok z Bagien
Zwykły kluczyk działa bezproblemowo i niech tak zostanie.
nie taki zwykły bo przecież z pilotem. Gdyby tak patrzeć to należałoby powyrzucać elektryczne szyby, automatyczną klimę, klimę To wszystko się psuje - napisałem tylko to co z czym miałem problemy w Skodach Pozostaje jeszcze wiele innych dodatków np. DSG, które jest znacznie bardziej awaryjne niż manual, a tu proszę jakiś leń, któremu nie chce się wachlować drążkiem sobie zamówił Całe szczęście, że z łopatkami - to może nie leń, a z Ameryki bo oni tam mają problemy z obsługą manualnych skrzyń :lol:
Jak sobie raz kupisz kessy czy keyless bo różnie to nazywają to zwykły kluczyk będzie mocno passe'
Podobno yeti jest na platfornie scouta robiona wiec jest to opcja, bo o wiele krotsza i zgrabniejsza a pojemnosciowa nie mniejsza jednak
co do Yeti - Octavia Scout
- bagażnik mniejszy
- spalanie na autostradzie +50% tego co pali Scout
- głośniej powyżej 100-120 km/h (na postoju w Yeti jest 2 dB ciszej)
- Scout zdecydowanie pewniej prowadzi się w zakrętach (nie wszystkie Yeti maja takie samo zawieszenie jak Scouty)
porównanie na podstawie 2 aut z takimi samymi silnikami 2.0 tdi 140 km kupionymi jako nowe w tym samym momencie (ja używam Yeti kumpel Scouta)
Octavia IIFL Scout jest autem zdecydowanie bardziej wszechstronnym
[ Dodano: Sob 31 Sie, 13 15:40 ]
o kant dupy - za przeproszeniem - rozbić cały ten prześwit jak jeździsz na oponach o niskim profilu
do użytku na co dzień 15 cm jest wystarczająco i da się tym wjechać w tysiące różnych miejsc
ja bym stawial na 4x4 w Octavii albo Superbie jako auta typu wszystko w jednym
Yeti do przemieszczania się na dłuższych trasach ani szybko, ani wygodnie, ani oszczędnie
a w zakupie kosztuje bardzo podobne pieniądze
nie chcę być źle zrozumiany, Yeti mi się podoba i lubię to autko ale ma swoje wady o których lepiej wiedzieć przed zakupem
Superb normalnie ma 15 cm prześwitu więc z pakietem będzie 16,5-17 cm. Zakładając opony o wyższym profilu można zrobić 18 cm. To już bardzo dużo. Fabryczny accord ma 13,5 i też jeździ bezproblemowo.
Co do kessy - są wg mnie 3 zbędne rzeczy, które pakuje się do samochodów a które będą kosztowne jak się posypią (co kiedyś nastąpi). Kessy, elektryczny ręczny i elektryczna klapa bagażnika. Więc tutaj całkowicie zgadzam się z Rokiem.
micrus, chyba nie masz kessy :roll: Ja używam w różnych samochodach od 5 lat i bardzo sobie cenię. Ani razu też się nie zepsuły. Gdybym dzisiaj miał zamawiać samochód to na pewno też zamówiłbym.
Elektryczny ręczny, którego używałbym jak obecnego mechanicznego - czyli prawie wcale , to faktycznie tylko miejsce potencjalnych usterek. Co do elektrycznej klapy - zwłaszcza w połączeniu z "kopanym" otwieraniem czy chociaż kessy to też uważam za wygodny dodatek, chociaż ja się nie zdecydowałem.
Podobne wypowiedzi mieli kiedyś ludzie o klimatyzacji, elektrycznych szybach, centralnych zamkach, wspomaganiu kierownicy, itd... A dzisiaj to std nawet w małych autkach.
o kant dupy - za przeproszeniem - rozbić cały ten prześwit jak jeździsz na oponach o niskim profilu
do użytku na co dzień 15 cm jest wystarczająco i da się tym wjechać w tysiące różnych miejsc
ja bym stawial na 4x4 w Octavii albo Superbie jako auta typu wszystko w jednym
Yeti do przemieszczania się na dłuższych trasach ani szybko, ani wygodnie, ani oszczędnie
a w zakupie kosztuje bardzo podobne pieniądze
nie chcę być źle zrozumiany, Yeti mi się podoba i lubię to autko ale ma swoje wady o których lepiej wiedzieć przed zakupem
tu sie nie moge zgodzic - po pierwsze nigdy nie uzywalem i nie bede uzywal niskoprofilowych opon, to glupi wynalazek dla nastolatkow ktorzy chca szpanowac a fizyki nie znaja wiec nie wiem skad ten argument.
po drugie 15cm to malo przy tak dlugim aucie...plus przy tej dlugosci superb i octavia nie za wygodne do manewrowania.
Co do pojemnosci yeti i octavia maja mnei wiecej taka sama z przewaga dla yeti z tym ze yeti bardziej w pionie a octavia wzdluz. Liczylem to przy zlozonych siedzeniach.
[ Dodano: Sob 31 Sie, 13 19:13 ]
Zamieszczone przez micrus
Co do kessy - są wg mnie 3 zbędne rzeczy, które pakuje się do samochodów a które będą kosztowne jak się posypią (co kiedyś nastąpi). Kessy, elektryczny ręczny i elektryczna klapa bagażnika. Więc tutaj całkowicie zgadzam się z Rokiem.
w pelni sie zgadzam i dorzucilbym jeszcze elektrycznie skladane lusterka bo ruch to zdrowie i spacerek wokol auta nnie zaszkodzi plus jak ktos urwie takie lusterka to portfel boli.
Natomiast jestem zdziwiony jak tak czegos takiego jak remote start nie oferuja w standarcie z podgrzewanymi siedzeniami....w krajach gdzie bywa zima to bardzo popularne. Z checia zapalilbym auto na 3 minuty wczesniej w garazu zanim wsiade do niego.
Chodziło mi o porównanie kessy do klimatyzacji i centralnego zamka
cóż, żyję chyba nieco dłużej i doskonale pamiętam, jakie były opinie nt. klimatyzacji, elektrycznych szyb gdy zaczęły się upowszechniać w PL . Ilu ludzi mówiło, że nigdy nie kupi samochodu z klimą
Komentarz