felgi stalowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kylo76
    Rider
    • 2013
    • 743
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez perfex
    (zakładam ze masz 16tki).
    Mam felgi 17 calowe. Opony klasy średniej 17cali (nie Barumy czy Dębice) to wydatek około 500zł* za sztukę lekko licząc, mnie by interesowały BFG G-Force czyli około 550zł* za sztukę. Te same opony na 16 cali to już nieco ponad 300zł* za sztukę, a na 15 cali 230zł*/sztuka więc spokojnie mogę się zastanowić nad kupnem alusów.
    *Ceny przykładowe z oponeo.pl.
    A dlaczego BFG - bo sprawdzone na Hyundaiu i30 mojej żony - nie było problemów z zaspami czy ubitym śniegiem.
    O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

eżeli nie chce sie wydawać kasy na drugi komplet kół z alufelgami to poco przez pół roku jeździć na oblesnych stalowkach? No i na kazdy sezon ma sie na nowo idealnie wyważone koła.
      Dodam, że argumemty o tym że alusom szkodzi sól to bzdury a że łatwiej je zimą uszkodzić?
      Te "bzdury" jak to określasz to niestety szara rzeczywistość. Przez poprzednie 155kkm w ciągu czterech sezonów przejechanych na dwóch kompletach felg Al z oponami 225/55/18 (nie Skoda) - liczba malowanych i prostowanych felg "letnich - 0, liczba malowanych felg "zimowych" - 4, liczba prostowanych felg "zimowych" - 2 . Po dwóch zimach na felgach Al pojawiły się malutkie pęcherzyki, po czterech sezonach z dwóch felg zaczął mi odchodzić lakier płatkami.
      A na każdy sezon też miałem idealnie wyważone koła. Odczuwam błąd wyważenia na poziomie 10g - kilka razy wyważałem po trzy razy po komuś za pierwszym razem się nie udało. Na 17 czy 18" błędy wyważenia są bardziej odczuwalne - zwłaszcza przy ok. 120km/h.
      W samochodzie miejskim robiącym ok. 10kkm rocznie mam dwa komplety kół z alusami. Ale do Superba, który jeździ znacznie więcej i szybciej, to nauczony smutnym doświadczeniem od samego początku byłem nastawiony na zakup felg stalowych na zimę i dlatego też ma wyższy profil opony.
      Dlaczego łatwiej uszkodzić felgę zimą - bo nie widać co jest pod śniegiem, a zapowiadają zazwyczaj zawieje i zamiecie. Zawiać zawiewa drogi, tylko pozamiatać w porę nie ma komu Wiosną jest masakra na drogach - ugięcie felgi przy niskoprofilowych oponach to pikuś. Kiedyś wyważałem koła i przyjechała Alfa na naleśnikach 35% "bo się coś koła tłuką" - trzy felgi nie do wyważania, a do mocnego prostowania, jedna pęknięta - do wymiany. chyba nie zauważył czegoś Stalową felgę - to wziąłby młotek i wyprostował.
      A obleśnych stalówek nie oglądam na co dzień, tylko nieco mniej obleśne plastikowe "alufelgi", które je zakrywają Po pierwszym sezonie - liczba stalówek wymagających naprawy - 0 czyli jak dawniej

[ Dodano: Sro 28 Sie, 13 11:15 ]
      Zamieszczone przez kylo76
      o wydatek około 500zł* za sztukę lekko licząc, mnie by interesowały BFG G-Force czyli około 550zł* za sztukę. Te same opony na 16 cali to już nieco ponad 300zł* za sztukę, a na 15 cali 230zł*
      czyli za oponę 17" z naleśnikiem kupisz koło 15" z balonkiem . Ja mam zawsze dwa komplety kół, bo nie zawsze mam czas aby stać w kolejkach do wymiany, a akurat pogoda się zmienia. Pół godziny i mam zmienione koła w domu, a wyważam w miarę potrzeby - także w trakcie sezonu, więc nie mam potrzeby wyważać ponownie.

Komentarz

• kylo76
        Rider
        • 2013
        • 743
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez rezon
        czyli za oponę 17" z naleśnikiem kupisz koło 15" z balonkiem
        I jeszcze parę złotych zostanie w kieszeni na "dizajnerską" łopatę do śniegu :wink: albo na coś na rozgrzanie.
        O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

wygląd samochodu jest jednak zdecydowanie gorszy na balonach, a jeszcze z plastikowymi alusami przymocowanymi dodatkowo opaskami - takie obciachowe rozwiązanie mam zimą. Na szczęście 205/55/16 to nie aż taki balon, i opaski mam białe, więc nie widać ich tak bardzo na srebrnym plastiku. Przynajmniej nie gubię kołpaków i są troszkę trudniejsze do zdjęcia w ciągu 10s

Komentarz

• kylo76
            Rider
            • 2013
            • 743
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez rezon
            a jeszcze z plastikowymi alusami
            Dlatego nie uznaję plastikowych alusów

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

jak się dużo jeździ to ważniejsze jest aby docierać do celu niż wygląd Obłażące z lakieru aluminiowe felgi wcale nie wyglądają ładniej, a lakierowanie też kosztowało mnie o ile pamiętam coś ok. 150zł/szt. Drogi mamy, jakie mamy

[ Dodano: Sro 28 Sie, 13 12:25 ]
              te przynajmniej nie korodują

Komentarz

• perfex
                L&K
                • 2005
                • 1117

Zamieszczone przez rezon
                jak się dużo jeździ to ważniejsze jest aby docierać do celu niż wygląd Obłażące z lakieru aluminiowe felgi wcale nie wyglądają ładniej, a lakierowanie też kosztowało mnie o ile pamiętam coś ok. 150zł/szt. Drogi mamy, jakie mamy

[ Dodano: Sro 28 Sie, 13 12:25 ]
                te przynajmniej nie korodują
                od 15 lat jeżdżę na alufelgach zimą. Uszkodzeń opon 0, uszkodzeń felg 0. Raz w jednym aucie lakier na 2 felgach sie łuszczył, ale miał ono już z 6 lat to sprzedałem dziada :szeroki_usmiech
                ps. Oczywiscie mowie o popularnych rozmiarach i profilach, bo jeżdżenie z profilem 50 i mniej w zime to lekka przesada i finansowa głupota jeżeli jest możliwość tanszych opcji na felgach w mniejszym rozmiarze.
                Pozdrawiam
                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

od 15 lat jeżdżę na alufelgach zimą.
                  ile kkm rocznie? chyba tu jest przyczyna. Ja na zimówkach robię ok. 25kkm rocznie - trzy lata i zmiana opon. Na letnich jeżdżę mniej
                  Na 18" miałem profil 55 bo takie opony dostałem przy zakupie autka, więc felgi dokupiłem w tym samym rozmiarze.

Komentarz

• perfex
                    L&K
                    • 2005
                    • 1117

Zamieszczone przez rezon
                    od 15 lat jeżdżę na alufelgach zimą.
                    ile kkm rocznie? chyba tu jest przyczyna. Ja na zimówkach robię ok. 25kkm rocznie - trzy lata i zmiana opon..
                    Podobnie. Ale mam alergie na stalowki i nie używam.
                    Pozdrawiam
                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• NYK
                      Drive
                      • 2013
                      • 76

jakie powinno być osadzenie (et) w feldze 17x7.5 ??
                      Moja czeszka

Komentarz

• LUKI
                        RS
                        • 2005
                        • 5776

Zamieszczone przez NYK
                        jakie powinno być osadzenie (et) w feldze 17x7.5 ??
                        oem 17x7 to et54
                        oem 18x7.5 to et51
                        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• padero
                          Rider
                          • 2009
                          • 369
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A w felgach stalowych 16" do O3 jakie powinno być obsadzenie (ET) ?
                          Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

pojawiły się fajne felgi z alcara ..szkoda ze troszkę drogie..

O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ketivv
                              L&K
                              • 2011
                              • 1155

te felgi to już od 2 lat obserwuje, może tej zimy się na nie skuszę bo o ile pamiętam rozmiar max tylko 16"

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

ketivv, nie handlowałem tym jeszcze , sam nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości . klient ma prawie identiko w foresterze starszym ,tylko ori , pomalowane na czerwono. wyważam mu jak alu na klejone i jest :kciukgora
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kylo76
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 743
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A w ogóle to jakie są zalecane parametry stalowych 15 calówek do O3? Na wlewie paliwa rozmiar 15 cali nie jest ujęty, konfiguratory felg nie obejmują jeszcze 15 - tek do O3 (w jednym salonie opon odpowiedzieli, że mają być po 25 września), dzisiaj w Danelczyku dowiedziałem się, że mają stalówki w nieprzyzwoitej cenie (cos około 250zł za sztukę) i oznaczeniach 6Jx15H2 et46.

Komentarz

• mac_aaron
                                    Elegance
                                    • 2012
                                    • 984
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Różnica w cenie opon Continental TS850 między 17 a 16 cali to jakieś 200-250zł/sztuka :shock:
                                    W takim razie ja też planuję zakup stalówek 16" na zimę, koszt ok. 400zł na allegro. Oszczędność 400-600zł w zależności od indeksu prędkości opony, chociaż na zimę indeks powyżej 190km/h raczej się nie przyda, no może 210 :diabelski_usmiech

Komentarz

• kylo76
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 743
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez mac_aaron
                                      koszt ok. 400zł na allegro.
                                      Piszesz o kompletnym kole czy samej feldze stalowej? Jak o kompletnym kole to z jaką oponą? Jak o samej feldze to strasznie droga jak na stal.

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

A w ogóle to jakie są zalecane parametry stalowych 15 calówek do O3? Na wlewie paliwa rozmiar 15 cali nie jest ujęty,
                                        kylo76, a 1,4 wychodzą wogóle na 15" ?
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kylo76
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 743
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                                          kylo76, a 1,4 wychodzą wogóle na 15"
                                          Jak wyciągnę pełną instrukcję to zobaczę, ale Danelczyk sprzedaje do O3 15 calowe felgi - od ręki.
                                          Te felgi hybrydowe, o których piszesz, fajnie wyglądają, ale cenowo to blisko alufelg, na allegro 948zł za komplet 16 calówek.

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

aaa..jakbyś chciał to stal 15" mam po 200zł. et 45. pytanie tylko czy wejdą :? , chodzi o średnice ale jak aso sprzedaje to wejdą pewnie
                                            najtańsze markowe alu w granicach 315 -330zł
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kylo76
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 743
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Wg konfiguratora wersja wyposażeniowa Active, z wyjątkiem 1,4TSI, czyli 1,2TSI w obu mocach i 1,6 diesel są fabrycznie na 15 calówkach.

Komentarz

• Seed
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 875
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zalozylem watek ale zamkneli :P

Pytam wiec ponownie:

"Jak planujecie zrealizowac plany na zimoowki Panowie - szczegolnie w 17"?
                                                Myslalem o zakupie opon na te felgi ale po zastanowieniu kupie chyba stalowki strukturalne VW 5K0 601 027, w rozmiarze 6,5Jx16 H2 ET50.
                                                Pytanie czy ten rozmiar podejdzie do O3?
                                                Opony zaloze na nie 205/55 R16 - 0,4% roznicy bedzie w stosunku do 225/45 R17."

Po napisaniu mejla do ASO Skody dostalem odp:

"Felga o podanym nr w katalogu Skody nie występuje. Rozmiar wg VW to 6,5Jx16H2 ET50 5/112. Nr i rozmiar felgi stalowej OCT III to: 5Q0601027F 03C,
                                                6,5Jx16H2 ET46 5/112. Jak widać różnią się odsadzeniem, więc trudno powiedzieć czy będą pasowały ( ew. ocieranie przy skrętach)."

Czy rzeczywiscie ET50 moze ocierac w O3?
                                                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• mac_aaron
                                                  Elegance
                                                  • 2012
                                                  • 984
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez mac_aaron
                                                  koszt ok. 400zł na allegro.
                                                  Piszesz o kompletnym kole czy samej feldze stalowej? Jak o kompletnym kole to z jaką oponą? Jak o samej feldze to strasznie droga jak na stal.

jest tego od cholery i troche, wystarczy w kategorii felgi->16->stalowe szukać po ET50 i po lewej zaznaczyc 5x112

CONTINENTAL ContiWinterContact TS850 205/55R16 91H 419pln
                                                  to samo w 225/45/R17 to już 650pln

koszty:
                                                  opony na alusy 17" = 2600pln
                                                  4 felgi stalowe 16" (używane z allegro) + 4 opony 16" = 400+4*419= 2076 (+przesyłka felg)

500 w kieszeni, wystarczy na zapas płynu zimowego, odmrażacza do szyb i "odmrażacza" 0,5l dla kierownika

EDIT: podobno 15" stal nie podejdzie do 1.8tsi, za małe są.

Komentarz

• kylo76
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 743
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A że używane stalówki 400zł za komplet to się zgodzę, tylko co z tym ET50? Żeby się nie okazało, że zaoszczędzisz 400-500zł, a promień skrętu będzie jak wozu drabiniastego.

Komentarz

Pracuję...