1.8 tsi czy warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AKa
    Rider
    • 2008
    • 572
    • Mercedes-Benz

SS, z gps wychodzi mi, że przy 70km/h mam około 1600 obrotów, czyli przy 140km/h powinno być 3100-3300, głównie ze względu na niedokładność przyrządu pomiarowego, i to że patrzę na drogę, a nie na prędkościomierz- nie wiem ile wkazuje. :szeroki_usmiech

...co nie zmienia faktu, że zejście ze spalaniem poniżej 5.8l/100 podczas w-miarę-dynamicznej jazdy jest ciężkie- bo po prostu ten silnik ma na tyle dużą rezerwę mocy i momentu, że wyprzedza się "zawalidrogi" w moment.
    I trzyma się drogi naprawdę nieźle i czuć, kiedy zaczyna się przeginać.
    Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• SS
      RS
      • 2010
      • 16209
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez AKa
      ten silnik ma na tyle dużą rezerwę mocy i momentu, że wyprzedza się "zawalidrogi" w moment
      zgadza się, to był mój podstawowy argument przy wyborze tego silnika. Spalanie... raz jest większe, raz mniejsze.
      A z tym spalaniem to nie wiem jak jest. Czasem jadę 200km w drogę i spalanie wychodzi 6,3, a jak zaczynam "wyhamowywać turbinę" jakieś 10km przed dojechaniem to potrafi mi spać na tym odcinku średnie z trasy do 6,1. Jak na baku udaje mi się zrobić pod 700km wtedy jest dobrze, jak nie to może następnym razem... Silnik polecam :szeroki_usmiech
      Pisał Sebastian

Komentarz

• AKa
        Rider
        • 2008
        • 572
        • Mercedes-Benz

Ja wybrałem 1.8TSI...
        ...bo jeżdżę po mieście. :diabelski_usmiech

A tak na serio- szybko się rozgrzewa, zapitala i nie spala ekscesywnych ilości eksplodujących dinozaurów- czego chcieć więcej.
        Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• kc2ine
          Ambiente
          • 2012
          • 134

Zamieszczone przez AKa
          Ja wybrałem 1.8TSI...
          ...bo jeżdżę po mieście. :diabelski_usmiech

A tak na serio- szybko się rozgrzewa, zapitala i nie spala ekscesywnych ilości eksplodujących dinozaurów- czego chcieć więcej.
          zeby tylko turbiny nie mial to bylby idealny

Komentarz

• michalek1912
            Ambiente
            • 2013
            • 113

Jakby nie miał turbiny to bym go nie kupił :diabelski_usmiech
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• AKa
              Rider
              • 2008
              • 572
              • Mercedes-Benz

Właśnie z tą turbosprężarką też się zastanawiałem jak będzie... Ale z drugiej strony- zapewne 80% ludu użytkującego auta ze sprężarką ma głęboko w poważaniu to, jak ją użytkuje, i jakoś im się to nie wysypuje natychmiast...

Generalnie- plusem tego silnika w mieście jest to, że 3krpm przekracza się w mieście naprawdę nieczęsto. Zazwyczaj nie przekraczam 2.5krpm. A jak widzę czerwone które będzie świeciło się naprawdę długo- wciskam sprzęgło trochę przed stopem- tak, żeby z 4-5sekund mogło się wyciszyć. Później ~2sekundy i włącza się start-stop.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• kc2ine
                Ambiente
                • 2012
                • 134

Zamieszczone przez michalek1912
                bo jeszcze nie wiesz co Cie czeka - tkzw turbo-jaja :diabelski_usmiech

Komentarz

• Przem78
                  Rider
                  • 2013
                  • 561

Zamieszczone przez kc2ine
                  Zamieszczone przez michalek1912
                  bo jeszcze nie wiesz co Cie czeka - tkzw turbo-jaja :diabelski_usmiech
                  To chyba czeka wszystkich userów TSI :P kwestia tylko czy prędzej czy później :diabelski_usmiech
                  Pozdr. Przemek

Komentarz

• AKa
                    Rider
                    • 2008
                    • 572
                    • Mercedes-Benz

kc2ine, turbo jaja gdyby miały mnie spotkać- spotkały by mnie już dawien dawno. Cerebellum im cranii wystarczy, co by jej nie urżnąć od razu. A jeżeli się urżnie- to IC jest, a turbosprężarka pasuje P&P z 2.0TSI 220+, więc można się wtedy pobawić. Przewiduję bezpieczną granicę 250 koni na kompletnie seryjnych gratach. I więcej na trasę raczej nie trzeba w przypadku przednionapędówki. :diabelski_usmiech

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Black_Dev
                      Drive
                      • 2013
                      • 73

a właśnie w manualu jak i automacie ( tutaj słyszałem tylko na forum ) można tym SS sterować, nie ukrywam ze powoli wchodzi mi to w krew i wiem kiedy sobie "włączyć SS" a kiedy nie, i nie przyciskiem a operowaniem sprzęgłem ( manual ) hamulec ( automat ).

A więc także wedle mnie ten SS nie jest taki do końca głupi.

ps. Dzisiaj tarabanił się autokar z turystami na 90stopni zakręt i drzewa, trwało to ok 2min zanim wypełz na droge, korek smrodzi a ja sobie kwiatuszki wąchałem bo SS działał, a gdyby tak cały korek miał SS to dopiero było by czysto

ps. SS obowiązkowym dla wszystkich
                      -----
                      O3 - zamówiona...

Komentarz

• kc2ine
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 134

Zamieszczone przez Black_Dev
                        a właśnie w manualu jak i automacie ( tutaj słyszałem tylko na forum ) można tym SS sterować, nie ukrywam ze powoli wchodzi mi to w krew i wiem kiedy sobie "włączyć SS" a kiedy nie, i nie przyciskiem a operowaniem sprzęgłem ( manual ) hamulec ( automat ).
                        to wiadomo juz dawno bez czytania manuala ze mozna wylaczyc ale tylko do nastepnego zapalenia, wiec bez sensu.

ps. Dzisiaj tarabanił się autokar z turystami na 90stopni zakręt i drzewa, trwało to ok 2min zanim wypełz na droge, korek smrodzi a ja sobie kwiatuszki wąchałem bo SS działał, a gdyby tak cały korek miał SS to dopiero było by czysto
                        kluczyk masz leniu....
                        Zaloze sie ze chcialbym rowniez drzwi kierowcy otwierane na pilota... :roll:

ps. SS obowiązkowym dla wszystkich

nigdy! po naszym trupie...

p.s.

I dlatego moi drodzy mamy takie durne przepisy w UNI, ktore doprowadzaja do ruiny dobre produkty jezeli juz mlodzi lidzie tak mysla... :twisted:

Komentarz

• Przem78
                          Rider
                          • 2013
                          • 561

można tym SS sterować
                          Tak można sterować w M trzymasz na światłach wciśnięte sprzęgło a w A trzymasz delikatnie hamulec (mocne wciśnięcie załącza SS)
                          Pozdr. Przemek

Komentarz

• Black_Dev
                            Drive
                            • 2013
                            • 73

Zamieszczone przez Przem78
                            można tym SS sterować
                            Tak można sterować w M trzymasz na światłach wciśnięte sprzęgło a w A trzymasz delikatnie hamulec (mocne wciśnięcie załącza SS)
                            Więc przedpotopowe używanie kluczyka można do lamusa włożyć, skoro można bardziej bezpiecznie tego używać ale to może być za skomplikowane dla niektórych :twisted: osobników.
                            -----
                            O3 - zamówiona...

Komentarz

• Przem78
                              Rider
                              • 2013
                              • 561

można tym SS sterować
                              Więc przedpotopowe używanie kluczyka można do lamusa włożyć, skoro można bardziej bezpiecznie tego używać ale to może być za skomplikowane dla niektórych :twisted: osobników.
                              Można tylko, że w M po dupie dostaje łożysko sprzęgła :twisted: IMO ja jeżdżę zawsze na OFF ale jeżeli mam przejazd kolejowy, światła z wyświetlaczem czasu lub tym podobne bajery to po zatrzymaniu naciskam SS i wtedy komputer decyduje czy wyłączyć motor czy nie - przewidywany postój musi trwać więcej niż 30 sek.

Edit: ten system nie jest taki głupi jak myślałem - czuwa przez cały czas :idea: dzisiaj miałem sytuację z korkiem dość długim na zjeździe w Wiskitkach, a że włączyłem SS to se auto stało na ręcznym, jako że korek się trochę ruszył i było z górki to tradycyjnie chciałem zwolnić ręczny i dotoczyć się kilka metrów a tu nagle i nie spodziewanie motor ożył :P
                              Pozdr. Przemek

Komentarz

• Black_Dev
                                Drive
                                • 2013
                                • 73

można tym SS sterować
                                Można tylko, że w M po dupie dostaje łożysko sprzęgła :twisted: IMO ja jeżdżę zawsze na OFF ale jeżeli mam przejazd kolejowy, światła z wyświetlaczem czasu lub tym podobne bajery to po zatrzymaniu naciskam SS i wtedy komputer decyduje czy wyłączyć motor czy nie - przewidywany postój musi trwać więcej niż 30 sek.
                                Ok, ale to prawie jak kluczyk.

Opcja ze sprzęgłem daje Ci możliwość nie włączenia SS jak masz np. stać 1-10sek,
                                Wedle mnie wygoda korzystania ze "sprzęgła" jest lepsza, przy założeniach ze SS jest włączony zawsze, a nie włączany kiedy się chce ( tak jak w Twoim przypadku ).

Myślę, że łożysko sprzęgła i tak jest przewidziane na wiele kkm, a więc zakładając ze w ciągu swojego życia skóci się jego czas to raczej wcześniej sprzęgło lub samochód wymienię niż łożysko.
                                -----
                                O3 - zamówiona...

Komentarz

• kc2ine
                                  Ambiente
                                  • 2012
                                  • 134

ja proponuje wcale auta nie wlaczac, wtedy spali niewiele i bedzie caly green and happy.

Komentarz

• tomekb1
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 352

Black_Dev jednak wyłączyć przyciskiem jest łatwiej niż trzymać nogę na pedale.
                                    Pozdrawiam
                                    Tomek

Komentarz

• ketivv
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1155

kc2ine, co się martwisz Yeti spali za 2 inne jak tylko wjedziesz na autostradę
                                      "green bilans" będzie się zgadzał :-)

Komentarz

• kc2ine
                                        Ambiente
                                        • 2012
                                        • 134

Zamieszczone przez ketivv
                                        yeti nie jezdzi autostradami, jezdzi na skroty przez co jest szybciej u celu niz inne auta.

Komentarz

• tomekb1
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 352

Zamieszczone przez ketivv
                                          yeti nie jezdzi autostradami, jezdzi na skroty przez co jest szybciej u celu niz inne auta.
                                          Bardzo ciekawa teoria.
                                          Pozdrawiam
                                          Tomek

Komentarz

• bluebox
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 20

Warto! Choć dziwne dla mnie jest to, że tego silnika nie ma w ofercie VW. Ani w Golfie, ani w Pasacie. Jest 1.2 potem 1.4 i na końcu 2.0 Zastanawiam się czemu dali 1.8 TSI (180KM) tylko do Skody?

Komentarz

• AKa
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 572
                                              • Mercedes-Benz

bluebox, dali też go do Audi i Seata.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• kc2ine
                                                Ambiente
                                                • 2012
                                                • 134

Zamieszczone przez bluebox
                                                Warto! Choć dziwne dla mnie jest to, że tego silnika nie ma w ofercie VW. Ani w Golfie, ani w Pasacie. Jest 1.2 potem 1.4 i na końcu 2.0 Zastanawiam się czemu dali 1.8 TSI (180KM) tylko do Skody?
                                                proste, chca obnizyc niezawodnosc skody bo im Pasaty i Golfy nie schodza...

Komentarz

• Przem78
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 561

Zamieszczone przez bluebox
                                                  proste, chca obnizyc niezawodnosc skody bo im Pasaty i Golfy nie schodza...
                                                  To by nie dawali 1.4 (122 km) i 1.4 (140 km ACT) :P
                                                  Pozdr. Przemek

Komentarz

• AKa
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 572
                                                    • Mercedes-Benz

kc2ine, jedne pytanie- jedziesz po tych TSI jak by ktoś ci je na siłę wpychał. Jeżeli nie pasują Tobie TSI- spoko, nic mi do tego. Ale nie posiadając wiedzy innej niż od "kuzyna cioci zosi szwagra syn powiedział że to kutas a nie auto, bo Zenek z garażu po prawej tego nie naprawi i gazu się nie wstawi. A prawdziwe auto to tylko z VP37 lub wielopunkem bo zagazujesz"- to niestety- ale jest jeszcze inna sprawa- istnieją ludzie, którzy nie liczą spalania do piątego miejsca po przecinku i liczą się z tym, że relatywnie wysilony silnik może się schrzanić- czy to planowanie, czy nieplanowanie czy może to nawet "planned obsolete". I nie będą biadolić że jest system start-stop który w mniemaniu innych rozpuści akumulator i będzie syf- jeżdżą te auta, i mają się dobrze. A sam system można wyłączyć, jeżeli kogoś będzie świerzbił palec- guziczkiem.

I nie- nie łykam ani marketingowego bełkotu, ani głosów, które każą mi kupić passata kombi w tedeiku- bo może za trzy lata przewiozę lodówkę, a jak się zepsuje to będzie tanio naprawić (pod warunkiem, że nie będzie się psuło co chwila "łańcuszkowo").

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

Pracuję...