RS TDI vs. RS TSI - wasze opinie co lepsze i dlaczego
Jak w temacie który RS lepszy bierzemy pod uwagę wszystkie kryteria.
Ja idę w stronę diesla benzyna jest trochę szybsza ale tego i tak się nie wykorzysta, albo inaczej po prostu diesel wystarczy. Benzyna natomiast chla taka jest prawda, do jazdy 40 tyś. km rocznie się nie nadaje.
ja wybrałem benzyne. Inna opcja wogóle nie wchodziła w grę. Robie 10-15 kkm rocznie z tego większość na bardzo krótkich odcinkach (2 km) . Spalanie rzecz względna. Ja kupuje RSa bo chce sie też troche pobawić i jeśli średnio zmieszcze się w 10 L to nie bede narzekał
zamówiona 22.11: O3 RS TSI DSG ,planowana produkcja - ch.. wie kiedy zaliczka zwrócona 28.03. - od 4.04 szczęśliwy właściciel białego A5 Sportback
Odcinki 2km... na taka srednia nie masz szans, wiem co mowie bo sam jezdze na niewiele dluzszych
Ale nie kierowalem sie spalaniem przy wyborze silnika :lol:
Jak rozmawiałem z ludźmi z salonu to opinia była jednoznaczna: RS to benzyna.
Mg mnie za benzyną przemawiają:
1/ dużo lepsze osiągi, porównywalny poziom Nm co oznacza że moment na kołach będzie większy w benzynie,
2/ lepsze wyważenie samochodu, lżejszy silnik benzynowy,
3/ przy ostrzejszej jeździe filtr cząstek stałych będzie się szybciej zapychał,
4/ na biegu można dłużej pociągnąć,
5/ silnik benzynowy się szybciej nagrzewa => można wcześniej się cieszyć osiągami.
6/ 2 aktywne wydechy w benzynie, w dieslu jeden to atrapa
Niewielka dopłata kusi, ale jak diesel to moim zdaniem lepiej kupić trochę słabszą wersję 150KM, a za zaoszczędzone pieniądze kupić np. 4x4, DSG itp.
Odcinki 2km... na taka srednia nie masz szans, wiem co mowie bo sam jezdze na niewiele dluzszych
Ale nie kierowalem sie spalaniem przy wyborze silnika :lol:
dołożyłem webasto więc te 2 km bedzie już na ciepłym.
Gwarancja przedłużona i 4 lata leasingu święty spokój ... mam nadzieje.
zamówiona 22.11: O3 RS TSI DSG ,planowana produkcja - ch.. wie kiedy zaliczka zwrócona 28.03. - od 4.04 szczęśliwy właściciel białego A5 Sportback
Jak rozmawiałem z ludźmi z salonu to opinia była jednoznaczna: RS to benzyna.
Mg mnie za benzyną przemawiają:
1/ dużo lepsze osiągi, porównywalny poziom Nm co oznacza że moment na kołach będzie większy w benzynie,
2/ lepsze wyważenie samochodu, lżejszy silnik benzynowy,
3/ przy ostrzejszej jeździe filtr cząstek stałych będzie się szybciej zapychał,
4/ na biegu można dłużej pociągnąć,
5/ silnik benzynowy się szybciej nagrzewa => można wcześniej się cieszyć osiągami.
6/ 2 aktywne wydechy w benzynie, w dieslu jeden to atrapa
Niewielka dopłata kusi, ale jak diesel to moim zdaniem lepiej kupić trochę słabszą wersję 150KM, a za zaoszczędzone pieniądze kupić np. 4x4, DSG itp.
1. Odczuwalne lepsze w dieslu bo wbija w fotel zresztą też można dłubać w nieskończoność jeśli komuś mało.
2. Może tak ale myślę że w dieslu jest to też jakoś dobrze przemyślane.
3. U mnie nie ma szans się zapchać na trasie.
4. Biorę DSG.
5. Biorę webasto.
6. To szczegół tak zrobili i tak musi być.
CirixX, 2.0 tsi ma dużo większy potencjał do "dłubania" niż 2.0 tdi akurat i wątpie, żeby w tdi były bardziej odczuwalne osiągi.
Proste chcesz w miarę normalnie palić i latasz w trasy bierz tdi, chcesz coś dla adrenaliny większej i nie patrzysz na spalanie bierz tsi
Jasne, kazdy patrzy na swoje potrzeby i mozliwosci. 40kkm rocznie to diesel zaczyna miec sens jesli chodzi o rachunek ekonomiczny.
Ale piszemy o RS, a do tego jednak bardziej rowniez wg. mnie pasuje mimo wszystko TSI. Tutaj ekonomia ma prawo zejsc nieco na dalszy plan Inaczej mowiac, RS TDI to glownie wyglad, bo TSI ma bezdyskusyjnie lepszy power. A w wygladzie TSI i TDI wygladaja tak samo, poza tym nieszczesnym wydechem.
Co do spalania TSI. Z tego co poki co widac, to ta benzyna wcale nie musi duzo palic, jak sie jej nie paluje. Samochod jest lzszejszy od OII a silnik bardziej dopracowany. A jak sie paluje autko, to i TDI lyknie
Cenię Wasze zdanie również i fajnie że się wypowiadacie, jest w tym dużo racji. Tak szczerze to założyłem ten wątek by się upewnić że nie robię błędu chcąc zamówić diesla. Być może nawet będzie i 50 kkm rocznie więc będę musiał to jakoś przełknąć i cieszyć się z diesla. Szkoda że nie ma info jeszcze ile ten TSI realnie wciąga załóżmy przy 90 - 100 Km/h np na tempomacie. Miałem na dobę testowego 1.8 i już tam moc mnie przygniotła.
Jednak nie chcę mimo wszystko denerwować się na stacji benzynowej.
CirixX, jak dla mnie to tylko RS w wersji TSI :!: W trasie przy normalnej jeździe nie będzie większe róznicy pomiędzy TDI niż 1-2l, jak będziesz jeździć po 200km/h to wtedy tdi pali te 11-12l a tsi zapewne z 15 po za tym TSI mozna zrobić do jazdy na co dzień na te 400PS :wink:
Jak w temacie który RS lepszy bierzemy pod uwagę wszystkie kryteria.
Ja idę w stronę diesla benzyna jest trochę szybsza ale tego i tak się nie wykorzysta, albo inaczej po prostu diesel wystarczy. Benzyna natomiast chla taka jest prawda, do jazdy 40 tyś. km rocznie się nie nadaje.
eh sory ale zadajesz pytanie i od razu sam na nie odpowiadasz to po co je zadajesz?
wybierzesz oczywiście co zechcesz ale jak juz kolega pisał jak brac tdi i to lepiej 150 km + 4x4 a moc sobie podciągniesz po gwarancji albo i na gwarancji
jeśli zaś chodzi o wygląd to zrobienie rs-a też nie powinno być problemem
wszystko to jednak kwestia indywidualnych potrzeb ...
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Cenię Wasze zdanie również i fajnie że się wypowiadacie, jest w tym dużo racji. Tak szczerze to założyłem ten wątek by się upewnić że nie robię błędu chcąc zamówić diesla. Być może nawet będzie i 50 kkm rocznie więc będę musiał to jakoś przełknąć i cieszyć się z diesla..
Szczerze, to przy założeniu 40-50kkm czyli wg mnie dużo i to po polskich drogach, to wybór rs tdi zamiast 2.0 tdi 4x4 jest co najmniej dziwny...
Cenię Wasze zdanie również i fajnie że się wypowiadacie, jest w tym dużo racji. Tak szczerze to założyłem ten wątek by się upewnić że nie robię błędu chcąc zamówić diesla. Być może nawet będzie i 50 kkm rocznie więc będę musiał to jakoś przełknąć i cieszyć się z diesla..
Szczerze, to przy założeniu 40-50kkm czyli wg mnie dużo i to po polskich drogach, to wybór rs tdi zamiast 2.0 tdi 4x4 jest co najmniej dziwny...
Dlaczego? Mając 150koni 4x4 nie jest konieczne :wink:
Komentarz