RS TDI vs. RS TSI - wasze opinie co lepsze i dlaczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dig Dug
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1306
    • Seat

marek106, Ja akurat mieszkam w terenach, gdzie śniegu zimą nie brakuje, do tego miejsce zamieszkania czasem daje w du... A kwestia 4x4 byłaby jasna, gdyby nie kosztowało 10 tys zł, a 5 tys zł. A tak to jak auto ma w ogóle dostępne 4x4 to znacząco podraża koszt zakupu - stąd więcej jest piszących i gadających niż posiadających. Jeżdżę i jeździłem różnymi autami i wiem, że to całe ASR i podobne wynalazki pod różnymi nazwami, nawet elektroniczna blokada dyferencjału wymięka na mokrym, a co dopiero śniegu. Nie daje rady i już. Paradoksalnie wg. mojego odczucia najlepsze ASR czy jakby nie zwał ma Renault Megane. Skoda, VW ślizgał się u mnie pod górkę, a ta Meganka szła jak burza. Nawet moim słabym F2 będę mielił na mokrym, a co dopiero mocniejszym autem. Więcej szarpania przy włączaniu się do ruchu niż jazdy.
    Jest też w firmie turkusowe SX4 i próbowałem nim przy włączonym 4x4 butować na deszczu, bo zimy jeszcze nie było i auto lepiej się zbiera niż też firmowe F2 1.6 TDi, tym dajesz buta i mieli, odpuszcza, szarpie, a czas mija. W SX4 najpierw czuć uślizg a zaraz auto ciągnie do przodu. Jak dla mnie gówniany Haldex wystarczy do cywilnej jazdy po mieście, a zwykłe ASR co jest w grupie VW tylko uspokaja sumienie i daje możliwość wyłącznie spokojnego wyjechania, bo szybko się nie da. :| To tak OT.
    Była O1 jest F2.

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Basik_, jakie bezpieczeństwo 4x4 masz na mysli? Jak dla mnie przy normalnej jeździe 4x4 będzie tylko i wyłącznie plusem podczas śniegu, w kazdych innych warunkach 4x4 jest zbędne :wink:

Chyba że mówimy tutaj o mocnej i dynamicznej jeździe to wtedy 4x4 jest bardziej uzasadnione :diabelski_usmiech
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• marek106
        Ambiente
        • 2014
        • 221

ok,Twoje odczucia. Mi tam nie przeszkadza slabactrakcja przy niskich predkosciach w cywilnym aucie. Bardziej patrze na wieksxe predvkosci na trasie. Kazdy ma inaczej

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

marek106, masz na myśli większe prędkości i 4x4? Jeżeli nie latasz bokami przy 120km/h to 4x4 nie ma nic do roboty.

Praktycznie 4x4 przydaję się głównie przy pierwszych dwóch biegach, później może go w ogóle nie być :wink:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• marek106
            Ambiente
            • 2014
            • 221

piramida,dokladnie,zgadzam sie. A bokami zadna skoda rs nie da sie sie latac.

Komentarz

• krzyzakp
              L&K
              • 2013
              • 1016
              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

marek106, Jak nie da jak da? Dobry kierowca (rajdowy) i maluchem polata Po za tym kwestia warunkow - zima na placyku bokiem mozna spokojnie latac (choc polecam wyjac bezpiecznik ESP - duzo swobodniejsze slizganie, niz z wylaczonym ESP). Ale zboczylismy z tematu mocno..
              Co do 4x4 - jak mieszka sie w gorach, to faktycznie moze sie przydac, w gory zima pojade raz-dwa razy do roku, wiec te pare uslizgow moge przecierpiec.. A na trasie faktycznie nie sadze by 4x4 pomoglo, a przy zalapaniu poslizgu >100km/h 4x4 moze wrecz utrudnic zycie i probe powrotu do normalnego toru jazdy..

Moja O3 RS

Komentarz

• Himenek
                Rider
                • 2014
                • 412

bo maluch ma napęd na tył

Komentarz

• marek106
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 221

nie da sie bo esp. jak wyjmisz/wylaczyz czujnk to abs wariuje,wiec to nie takie proste. bez elektronk by sie dalo choc jsk pisalem zawias jest zestrojony podsterownie. koniec OT, kupuje rs tdi;-)

Komentarz

• maro rs
                    Elegance
                    • 2014
                    • 948

Całkiem ciekawa dyskusja o fwd v. awd. A propos, porównywali kiedyś na torze scirocco 265 KM i golfa r 270 KM - na suchym scirocco robiło golfa dociążonego haldexem jak chciało.

A jakie są Wasze doświadczenia z rwd v. fwd? Rozważałem bmw 328i zamiast RS-ki, ale cena zadecydowała, i zastanawiam się czy dużo straciłem zabawy... (a za mało jeździłem rwd i za grzecznie, żeby wyrobić sobie zdanie).
                    "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

Zamieszczone przez maro rs
                      A propos, porównywali kiedyś na torze scirocco 265 KM i golfa r 270 KM - na suchym scirocco robiło golfa dociążonego haldexem jak chciało.
                      Ostateczny wniosek jest taki, że Scirocco R wygrywa bo ma mniejszą masę, mimo napędu FWD na mokrej nawierzchni.

W pierwszej części programu Stig tak zachwala VW Golfa R, że chyba jego najwięksi fani będą czuli zażenowanie ;) następnie pokazana jest konfrontacja z VW Scirocco R, po której już nic nie jest takie jak dawniej... Mow.

kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• maro rs
                        Elegance
                        • 2014
                        • 948

O to mi chodziło ale myślałem że tor był suchy - a jednak było mokro. Ciekawe to.

Komentarz

• Basik_
                          Rider
                          • 2013
                          • 667

Zamieszczone przez piramida
                          Basik_, jakie bezpieczeństwo 4x4 masz na mysli? Jak dla mnie przy normalnej jeździe 4x4 będzie tylko i wyłącznie plusem podczas śniegu, w kazdych innych warunkach 4x4 jest zbędne :wink:

Chyba że mówimy tutaj o mocnej i dynamicznej jeździe to wtedy 4x4 jest bardziej uzasadnione :diabelski_usmiech
                          Miałem na myśli jazdę w zakrętach i na śliskim.
                          Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Dig Dug
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1306
                            • Seat

Dziwne, to wszystko. Ja widziałem co robi haldex starszy, bo w Golfie 4 kombi, ale to też haldex. Auto idzie bezproblemowo tam, gdzie przednio napędowe wymiękało i nawet po rozpędzeniu się jak śliznęło to było po zabawie. Może i w dynamicznej jeździe zaczyna oddziaływać większa masa, ale przecież mało kto ma umiejętności kierowcy rajdowego żeby olać elektronikę i lepiej prowadzić auto samemu. Ponadto raz jedziemy sami, raz w 3-4 osoby i masa haldexa ginie w normalnym użytkowaniu.
                            Hmm wg, mnie dla zwykłego zjadacza chleba jazda z 4x4 będzie i tak bezpieczniejsza. Ja dalej choruje na 4x4. :P
                            Była O1 jest F2.

Komentarz

• adamwo
                              Rider
                              • 2011
                              • 359

Już po chipie, skoda jeździ i ma się bardzo dobrze, nie mówiąc przesadnie, strasznie zapierd......

Poniżej wykresy

RS Stage 2 335/450

Komentarz

• maro rs
                                Elegance
                                • 2014
                                • 948

Pięknie. Seria też całkiem, całkiem. Mam nadzieję że też dostanę co najmniej takie gifty. Oby tak jeździł zawsze - trochę nie mam zaufania do boxów, ale mam nadzieję, że niesłusznie. A masz manual czy automat?

Komentarz

• adamwo
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 359

Mam manual, a box zawsze będzie gorszy niż program , ale niestety , gwarancja mnie trzyma przy boxie. Wykrsy jak na box ladne, nie powinno się nic dziać.
                                  RS Stage 2 335/450

Komentarz

• Dig Dug
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1306
                                    • Seat

Kurcze i to wszystko na jednej osi Super wyniki.
                                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• maro rs
                                      Elegance
                                      • 2014
                                      • 948

Zamieszczone przez adamwo
                                      Mam manual, a box zawsze będzie gorszy niż program , ale niestety , gwarancja mnie trzyma przy boxie. Wykrsy jak na box ladne, nie powinno się nic dziać.
                                      Pod tym względem (gwarancja) fiaty rzondzom :wink: Kreski powiedziałbym bardzo ładne, a ten box to indywidualnie strojony na hamowni pod Twój egzemplarz, czy masówka?

Komentarz

• perfex
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1117

Zamieszczone przez Dig Dug
                                        Hmm wg, mnie dla zwykłego zjadacza chleba jazda z 4x4 będzie i tak bezpieczniejsza. Ja dalej choruje na 4x4. :P
                                        Nie choruj, to nie Subaru z prawdziwym 4x4, ani to nawet nie quattro. Haldexowe 4x4 pomaga na pierwszych biegach w jakichś bardzo kiepskich warunkach. To nie jest sportowe auto. I tyle. Można mieć ale to nie ma wiele wspólnego ze sportem oraz wielką podnietą. Jak się nie mieszka w górach i nie ma pod górkę do domu to można nigdy z rego nie skorzystać...
                                        Pozdrawiam
                                        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Dig Dug
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 1306
                                          • Seat

perfex, No właśnie, że ja mam. Zresztą jak spada śnieg, to łańcuchy są moim podstawowym wyposażeniem. Dopiero tej zimy, której nie było pierwszy raz od paru lat nie zakładałem łańcuchów. Poza tym, jeżdżę na narty zimą i 4x4 nawet haldexowe by mi bardzo pasowało. Niestety cena w nowym aucie wysoka, a do tego w grupie aut do 70-80 tys nie ma za bardzo wyboru, a jak już to w wersji combi, które bym może przebolał, ale do 4x4 trzeba wziąć TDI, bo benzyna by mnie skończyła. 70% to jazda po mieście i okolicznych drogach gminnych. Ale nie ma co kontynuować, nieźle kolega pojechał z tym box-em :P ale tak jak w starej reklamie "trzeba mieć fantazję i kasę", żeby eksperymentować w nowym aucie za ponad 100 tys zł. :diabelski_usmiech
                                          Była O1 jest F2.

Komentarz

• adamwo
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 359

maro_rs , strojone w comsporcie na hamowni, ponoc program za tydz już u nich możliwy ale to po gwarancji jest daje 320 koni a program + wydech 330-340. Ja wybrałem boxa ze względu na gwarancję.
                                            RS Stage 2 335/450

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

adamwo, piękny przyrost po boksie a po samym programie 100 koni więcej :!: Niech mi ktoś pokaże auto z innej grupy niż grupa vag gdzie z 2 litrowego silnika samym programem robi się 100 koni więcej :shock:

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

piramida, auto by nie wytrzymało chyba takich przeciążeń..napęd znaczy..
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

leszekmw, napęd, skrzynia w 2.0tfsi wytrzymuje i 500 koni, nie ma z tym problemu, zdziwiony tylko jestem przyrostem 100 konnym po samym programie, kiedyś sam program oferował max 60koni więcej do silnika 2.0 a tu proszę.

Komentarz

• kras
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 107

piramida, skrzynia automat czy manual wytrzymuje taki przyrost?

Komentarz

Pracuję...