RS TDI vs. RS TSI - wasze opinie co lepsze i dlaczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Himenek
    Rider
    • 2014
    • 412

4x4 zawsze miało lekko gorsze przyspieszenie więc wątpię w te 7,2 oj mocno wątpię

Komentarz

• krzyzakp
      L&K
      • 2013
      • 1016
      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Po za tym zauwazcie ze to jest SCOUT - dodatkowo podniesiony i pewnie minimalnie ciezszy.. Tak wiec cudow nie bedzie - widac to po spalaniu i Vmax - porownujac z RS z tym samym silnikiem..
      Jak sie pojawil to myslalem o nim, ale wlasnie ta Vmax i przede wszystkim wyzsze spalanie wg Skody mnie skutecznie zniechecilo. Vmax moze bym przebolal, ale przy glownie trasach, spalanie bedzie odczuwalne.. Temu zostaje przy RS, choc 4x4 by sie baaardzo chcialo..

Moja O3 RS

Komentarz

• greg505
        L&K
        • 2013
        • 1239

Zamieszczone przez krzyzakp
        Po za tym zauwazcie ze to jest SCOUT - dodatkowo podniesiony i pewnie minimalnie ciezszy.. Tak wiec cudow nie bedzie - widac to po spalaniu i Vmax - porownujac z RS z tym samym silnikiem..
        Jak sie pojawil to myslalem o nim, ale wlasnie ta Vmax i przede wszystkim wyzsze spalanie wg Skody mnie skutecznie zniechecilo. Vmax moze bym przebolal, ale przy glownie trasach, spalanie bedzie odczuwalne.. Temu zostaje przy RS, choc 4x4 by sie baaardzo chcialo..
        To nie jest SCOUT, to jest zwykle kombi z 4x4
        Black magic

Komentarz

• Himenek
          Rider
          • 2014
          • 412

właśnie że SCOUT, zwykła combi nie ma tego silnika dostępnego

Komentarz

• szplukasz
            Ambiente
            • 2013
            • 111

Zamieszczone przez Himenek
            Ma, cennik dla zwykłego kombi 184 km, 4x4 i dsg

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Zamieszczone przez szplukasz
              Nie trzeba cudów dzięki 4x4 ruszasz z gazem w podłodze bez uslizgu kół
              Taaaaa , oczywiście :szeroki_usmiech Zatem powodzenia w takim ruszaniu...

Komentarz

• krzyzakp
                L&K
                • 2013
                • 1016

Zamieszczone przez szplukasz
                Zamieszczone przez Himenek
                Ma, cennik dla zwykłego kombi 184 km, 4x4 i dsg
                Racja, jest..
                Patrzyłem jakos w zeszłym tygodniu i nie było...
                Mimo to - jak ktos nie chce DSG, to nadal zostaje mu RS tylko Nie rozumiem czemu nie chca dac z tym silnikiem 4x4 BEZ DSG.. Wtedy by to byla kuszaca opcja

Co ciekawe - Combi z 184KM 4x4 DSG pali mniej o miescie niz RS z DSG
                Ciekawe jak.. Jak juz powinno byc tyle samo, jezeli nie wiecej z 4x4, a nie na odwrot..

Zaczynam znowu zastanawiac sie czy jednak by nie wybrac tego TDi 4x4 i DSG, czy RS w combi.. Ale DSG nie do konca do mnie przemawia, szczegolnie z wizja uzytkowania auta przez 200-300kkm..

Moja O3 RS

Komentarz

• maro rs
                  Elegance
                  • 2014
                  • 948

Porównując 2.0 tsi i 2.0 tdi, auto z tym drugim silnikiem nie jedzie niestety. To nie jest różnica, to jest przepaść
                  "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• Basik_
                    Rider
                    • 2013
                    • 667

Zamieszczone przez maro rs
                    Porównując 2.0 tsi i 2.0 tdi, auto z tym drugim silnikiem nie jedzie niestety. To nie jest różnica, to jest przepaść
                    Już pisaliśmy o tym na początku tego tematu. Co to za RS co go 1.8 TSI objeżdża, wg mnie powinni sobie darować TDI w RS. Mogli zrobić jakiś pakiet stylistyczny, a nie od razu dawać że to RS
                    Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• maro rs
                      Elegance
                      • 2014
                      • 948

No, mogłaby się inaczej nazywać, coś jak GTD.
                      "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• JacekRS
                        Rider
                        • 2014
                        • 394
                        • Superb III (3V3)

Co wy qwa macie z tym Rs tdi i osiagami? Wiadomo ze to nie prawdziwe rs jak i bmw z M pakietem to nie prawdziwe M! Zygac sie chce tym waleniem konia nad wyzszoscia TSI nad TDI. Potem fajnie sie czyta o ekodrajwingu w Eresie tsi (po co to wtedy wogole kupowac???), podczas gdy w tdi ma sie to "we dupie"
                        "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• adamwo
                          Rider
                          • 2011
                          • 359

po to ze , albo jst zabawa, fun (tsi) i ni patrzysz na spalanie, albo schodzisz do 6 l przy 120 km/h mając Rsa tdi i się chwalisz jak mało pali. Prawda taka , albo fun , albo spalanie, nie ma złotego środka.
                          RS Stage 2 335/450

Komentarz

• JacekRS
                            Rider
                            • 2014
                            • 394
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez adamwo
                            po to ze , albo jst zabawa, fun (tsi) i ni patrzysz na spalanie, albo schodzisz do 6 l przy 120 km/h mając Rsa tdi i się chwalisz jak mało pali. Prawda taka , albo fun , albo spalanie, nie ma złotego środka.
                            No to rozummiesz co ja pisalem post wyzej? Jak nie to przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. Mi akurat klekot ponizej 8l/100km nie chce zejsc, nie wiem czemu

Komentarz

• Tomcio
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 162
                              • Opel

Zamieszczone przez JacekRS
                              Co wy qwa macie z tym Rs tdi i osiagami? Wiadomo ze to nie prawdziwe rs jak i bmw z M pakietem to nie prawdziwe M! Zygac sie chce tym waleniem konia nad wyzszoscia TSI nad TDI. Potem fajnie sie czyta o ekodrajwingu w Eresie tsi (po co to wtedy wogole kupowac???), podczas gdy w tdi ma sie to "we dupie"
                              Chyba miales wczoraj zly dzien ....wez pod uwagę, ze nie kazdy musi oszczedzac bądź nie pokonuje rocznie takich ilosci km zeby godzic sie na ewidentne wady diesla jak duzo masy z przodu i ten klekot spod maski.

Komentarz

• Basik_
                                Rider
                                • 2013
                                • 667

Zamieszczone przez Tomcio
                                Chyba miales wczoraj zly dzien ....wez pod uwagę, ze nie kazdy musi oszczedzac bądź nie pokonuje rocznie takich ilosci km zeby godzic sie na ewidentne wady diesla jak duzo masy z przodu i ten klekot spod maski.
                                JacekRS chodzi po prostu o to, że przy takich osiagach to auto nie powinno miec znaczka rs. Jeśli jest tak super oszczędne to mogli go nazwać "ekowagon". I nie ma tu żadnego walenia konia nad wyższościa jednej wersji nad drugą. Powinna być jedna "najszybsza w historii" jak to dumnie reklamują wersja i tyle. Jak ktoś chce klekota to proszę też jest, ale z pakietem stylistycznym jak już komuś tak bardzo podoba sie RS.
                                P.S. zauważ że ja mam w dupie spalanie, a ten cały ekodriving to tylko po to żeby pokazać że tym autem też da rady jeździć oszczędnie co kilku kolegów z forum pokazuje.

Komentarz

• greg505
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1239

Wlasnie wczoraj na autostradzie spotkalem o3 RS w kombiaku, myslalem ze porownam sobie jak lata to 2.0tsi, niestety okazalo sie ze to klekocik, wiec zabawa sie szybko skoczyla
                                  Black magic

Komentarz

• Basik_
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 667

Ciekawe jaką miał minę kierowca RS jak go "cywilna" werjsa objechała :wink: chyba, że nie był zainteresowany i poprostu zjechał na prawy. Czasem też tak mam że nie chce mi się czyt. mam dużo czasu i nie spieszy mi się wtedy 140 tempomat i zwiedzanie :wink:

Komentarz

• greg505
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1239

przy ok 200 musial zjechac na prawy pas zeby mnie przepuscic, wiec na poczatku byl zainteresowany
                                      Black magic

Komentarz

• krzyzakp
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1016

Zamieszczone przez adamwo
                                        6l to bedzie ciagnal przy 140km/h jak sie go dobrze dotrze..

Co do wielkiego flejma na RSa TDi.. Jedno to wyglad, drugie to bardziej sportowy charakter i obnizone zawieszenie + wieksze hamulce.. A to sie przydaje gdy jezdzi sie glownie w trasach i to bardzo.. Nie mowiac ze przy rocznym przebiegu 40-50tys km, wybranie TDi ma duza przewage. Po za tym z takim przebiegiem nie chce sie szalec, bo po 6-8h za kolkiem po prostu nie ma ochoty na wariactwa, tylko rowna jazda te 140-170 i dokulac sie do celu..

Moja O3 RS

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

greg505, uwazaj co bys sie kiedys nie naciął, tez latam po autostradach. :P
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• marek106
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 221

Widże ze rajdowa frakcja w tsi rośnie w siłę. Nie ścigajcie się tyle, bo Wam te nie wyłączalne esp się przegrzeje.

Komentarz

• Basik_
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 667

Zamieszczone przez piramida
                                              Ale Ty masz czym więc nie widzę problemu. Dyskusja cały czas jest o zasadności wersji rs w dislu.

Komentarz

• greg505
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1239

Zamieszczone przez piramida
                                                Poznam Twoje auto
                                                Black magic

Komentarz

• JacekRS
                                                  Rider
                                                  • 2014
                                                  • 394
                                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Basik_
                                                  Zamieszczone przez Tomcio
                                                  JacekRS chodzi po prostu o to, że przy takich osiagach to auto nie powinno miec znaczka rs. Jeśli jest tak super oszczędne to mogli go nazwać "ekowagon". I nie ma tu żadnego walenia konia nad wyższościa jednej wersji nad drugą. Powinna być jedna "najszybsza w historii" jak to dumnie reklamują wersja i tyle. Jak ktoś chce klekota to proszę też jest, ale z pakietem stylistycznym jak już komuś tak bardzo podoba sie RS.
                                                  P.S. zauważ że ja mam w dupie spalanie, a ten cały ekodriving to tylko po to żeby pokazać że tym autem też da rady jeździć oszczędnie co kilku kolegów z forum pokazuje.

Ciekawe czemu BMW z M-pakietem nie ma znaczka M-Pakiet tylko M. Wiem, ze te Wasze 220KM rozjezdza RSa TDI jak gnoj po polu, ale ja to kupilem do roboty, czytaj wozenia 100kg narzedzi w robocie do swiadczenia uslug jako "Zewnetrzne utrzymanie ruchu" wiekszosc i tak jak widzi samochod to mowi "kure kupiles?", nie zwraca uwagi, ze jest znaczek Rs I usmiechaja sie z politowaniem. Tak wiem macie TSI 2.0 i 1,8, wiec jestescie najlepsi na forum teraz mozecie mnie zyebac, bo taka jest niestety prawda, ale zwlaszcza wiekszosc (dzielnie hejtujacych RS'a TDi) wlascicieli RS TSI na tym forum ma sie za pepek swiata, a to tylko samochod.. Baaa Kura! Dzis jest taki, jutro inny - moj RS to robol i wiem jedno, 18ki to glupi pomysl zwlaszcza na drogi GOP a teraz czekam na gromy itp itd. Branoc, 4:50 pobudka :evil:

Komentarz

• Dig Dug
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 1306
                                                    • Seat

JacekRS, Ja to widzę tak. Sprawa się tyczy znaczka RS i ogólnego image z tym związanego. Koledzy z RS TSI kupują auta, które mają być wyjątkowe, a tu Skoda sprzedaje jeszcze inne RS tyle, że w TDI. I te kupowane w TDI są wolniejsze, co niby psuje image, bo go 1.8TSI objeżdża. Stąd dyskusja, że jak RS to tylko TSI, bo wtedy mamy jedynie najszybszą Kure.

Hmm jakby nie patrzył, to teoretycznie niepotrzebnie się czepiają, ale jednak takie zjawisko występuje, gdzie Skoda zrobiła z RS-a pakiet stylistyczny, bo oprócz objeżdżania przez 1.8TSi, to cywilna wersja TDI nie jest dużo wolniejsza od RS-owej.

Jak już pisałem to mam podobne zdanie, bo skoro jest j/w to sensowniejszy jest zakup cywilnej TDI 4x4 lub FWD, jak potrzebujemy ekonomiki, bo wtedy nie wydajemy kupy kasy na pakiet, który oprócz wyglądu nic nie daje.

Cała sprawa RS TDI kojarzy mi się z kolesiami, którzy przyczepiają sobie napis MPower do BMW 1.6 benzyna i powprawiają sobie humor. Czysty marketing nic więcej.
                                                    Ja był obstawał za RS TSI, albo zwykłe TDI i cieszył michę z niskiego spalania i fajnych osiągów. 8)
                                                    Zresztą podoba mi się klimat ukrytej mocy, czyli cywilne auto po programie mieszające RS-ki, albo dające im do myślenia, a nie krzyk z dala patrzcie kto jedzie, z drogi. Bo jakby mnie objechał taki incognito to bym się zdenerwował
                                                    Była O1 jest F2.

Komentarz

Pracuję...