RS TSI - spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dig Dug
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1306
    • Seat

Sebastian75, A co kolega myśli w Jaśle robić i kiedy ? :szeroki_usmiech
    Była O1 jest F2.

Komentarz

• marek106
      Ambiente
      • 2014
      • 221

Zamieszczone przez greg505
      Zamieszczone przez marek106
      W miescie dramat. Ogólnie auto pali ok jak sie jezdzi płynnie. Jak się chce korzystać choćby nawet z samej elastyczności z dolnych obrotów to żre paliow. Nigdy by mi średnia nie wyszła nawet 10 litrów. 11 to minimum.
      Takiej sredniej w miescie nie bedzie nawet w 1.8 :roll:
      Chodzi mi o średnią ogolną,nie tylko z miasta...

Komentarz

• Sebastian75
        Elegance
        • 2013
        • 912

Dig Dug,

Mam teściów w okolicy

[ Dodano: Czw 11 Wrz, 14 05:44 ]
        Zamieszczone przez krzyzakp
        Skoro min 95, to conajmniej 95 - mozesz lac 95, a mozesz wiecej... Silniki nie maja raczej problemow z wieksza iloscia oktanow, co najwyzej nie wykorzystuja do konca potencjału paliwa... Co innego w druga strone.
        Dokładnie.

Jakoś nie przeczytałem dokładnie - na początku zobaczyłem 95 i ... tak zostało. A wczoraj dokładniej sprawdziłem - i to SUper unleaded zwróciło moją uwagę - bo to oznacza, że trzeba lać lepsze apliwko, np. V-powera.

Zadzwoniłem do salonu, do serwisu i ... mi potwierdzili, że "najlepiej V-powe". I coś w tym jest - auto pali kilkanaście procent mniej, przy cenie paliwa o 7% większej, do tego bardziej dbamy o silnik.

Jak wypalę 95, zatankuję 100tkę

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Dodam że przy TSI po programie zaleca się głównie 98 więc w serii również nie zaszkodzi
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• krzyzakp
            L&K
            • 2013
            • 1016
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Sebastian75, z nazwa "Super unlead" - pojedz sobie na dowolna stacje np. w niemczech i tam zobaczysz ze wszystkie benzyny sa "Super" Wlacznie z Super E10 - zawierajaca do 10% bioetanolu (w normalnym przepis pozwala na max 5%).
            Tak wiec tłumaczenie po nazwie ze zalecaja lac wiecej niz 95 jest mocno naciagane..

Co innego to co pisze piramida, ze po chipie zalecaja 98.. Ale to juz nie fabryka

Moja O3 RS

Komentarz

• phpion
              Rider
              • 2013
              • 332
              • Mitshibishi

W miescie dramat. Ogólnie auto pali ok jak sie jezdzi płynnie. Jak się chce korzystać choćby nawet z samej elastyczności z dolnych obrotów to żre paliow. Nigdy by mi średnia nie wyszła nawet 10 litrów. 11 to minimum.
              Skoro 8-letnie TFSI po chipie w mieście (odcinki po 8km) oscyluje w granicach 10, to tym bardziej nowe TSI da radę. Wszystko zależy od stylu jazdy.

Komentarz

• greg505
                L&K
                • 2013
                • 1239

Zamieszczone przez phpion
                Skoro 8-letnie TFSI po chipie w mieście (odcinki po 8km) oscyluje w granicach 10, to tym bardziej nowe TSI da radę. Wszystko zależy od stylu jazdy.
                Stylu i miasta,
                Ponizej 10l schodze jezdzac wieczorowa pora, ale miejska jazda tego sie nie da nazwac
                Black magic

Komentarz

• adamwo
                  Rider
                  • 2011
                  • 359

Zamieszczone przez piramida
                  Dodam że przy TSI po programie zaleca się głównie 98 więc w serii również nie zaszkodzi
                  Po programie to 98 trzeba obowiązkowo lać, inaczej długo nie nacieszymy się naszym samochodem.
                  RS Stage 2 335/450

Komentarz

• Sebastian75
                    Elegance
                    • 2013
                    • 912

greg505,

V-powera sobie zatankuj, zejdziesz w ciągu dnia - oczywiście pod warunkiem, że "nie ciśniesz"

Komentarz

• marek106
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 221

a jakieś info czy po Compsporcie jak sie spalanie zmienia? Bo chyba jednak wjedzie tsi u mnie, raz się żyje.

Komentarz

• adamwo
                        Rider
                        • 2011
                        • 359

a jakieś info czy po Compsporcie jak sie spalanie zmienia? Bo chyba jednak wjedzie tsi u mnie, raz się żyje.
                        Zbyt krótko jezdziłem bez boxa aby zauważyć różnicę, ale jak to z chipami, jeśli jezdzisz tak samo to nie powinno się wogóle zmienić, ale wiadomo, masz wiecej mocy i momenty, więc depczesz bardziej, więc więcej wypije. W dieslach nieraz czytałem ze spalanie przy takiej samej jezdzie potrafi spaść nawet. Ogólnie wczoraj szybkie 330 km zrobilem na autostradzie, pędkości rzędu 170-220. Wiadomo , czasem trzeba było zwolnić jak ktoś wyjechał, a czasem 250 i było, spalanie wyszło 12,5 litra. W mieście jak jeżdże normalnie koło 11, ale niedawno musiałem bujać się poza miastem w rządku(auto za autem), nie było sensu wyprzedzać tyle aut , prędkości 70-100 , spalanie 7 l.
                        RS Stage 2 335/450

Komentarz

• heretic
                          Drive
                          • 2010
                          • 73

Ciekawe że na 'wysokie' spalanie 2.0TSi głównie narzekają ci którzy nim na codzień nie jeżdżą.
                          Kolejny wpis do statystyki: 9-9.5l po mieście (jeżdżone o różnych porach od popołudniowych korków po wieczorowe pustki), poprzednie O2FL 1.4 TSi przy podobnym użytkowaniu zużywało ok 8-9l.

Komentarz

• Sebastian75
                            Elegance
                            • 2013
                            • 912

heretic,

coś w tym jest

Komentarz

• Basik_
                              Rider
                              • 2013
                              • 667

U mnie po przejechaniu 4,5 kkm średnia spalania wychodzi 9,47L więc wynik podobny do tego co miałem w poprzednim wolnossącym 1,8. Jestem bardzo zadowolony
                              Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• bolo81
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 249
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Basik_
                                U mnie po przejechaniu 4,5 kkm średnia spalania wychodzi 9,47L więc wynik podobny do tego co miałem w poprzednim wolnossącym 1,8. Jestem bardzo zadowolony
                                po prawie 10k mam podobny wynik 9,3l
                                O3 RS TSI DSG

Komentarz

• marek106
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 221

A te 9,3 to jak jazda? Jest tam miejsce grubsze sprinty od czasu do czasu?

Komentarz

• bolo81
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 249
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Raczej spokojna jazda w przedziale 40-140, miasto\trasa - 50\50
                                    O3 RS TSI DSG

Komentarz

• adamwo
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 359

Hehehe to ja mam Panowie średnią 12,5 od początku, czyli 3,5 kkm , ale nie przeszkadza mi to wcale. W 1.9 TDI miałem 8 litrów inni mieli po 6, chyba mam cieżką nogę
                                      RS Stage 2 335/450

Komentarz

• metrotest
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 506
                                        • Volkswagen
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Wg testu Autocentrum.pl RS TSI DSG pali /tryb ECO/ przy prędkościach /wg Driftbox/ 90 km/h: 5.3l, 140 km/h 8.6l przy czym DSG ma wydłużone przełożenia w stosunku do manuala.

Komentarz

• Sebastian75
                                          Elegance
                                          • 2013
                                          • 912

Przydałoby się dla TDI - bo powiem, że wartości są prawdziwe, tez tak mam - poza jednym wyjątkiem - 5,3, w dodatku z klimą

Komentarz

• marek106
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 221

Zamieszczone przez bolo81
                                            Raczej spokojna jazda w przedziale 40-140, miasto\trasa - 50\50
                                            Kurcze, to mi na pewno tak nie wyjdzie. Szczerze dzis znow jedziem rs tsi,ale bez tego syntezatora dzwieku. Auto jest tak ciche ze to jakis dramat. Juz gadam ze serwisem,zeby to jakos na koncu odetkac,w sensie zeby pozwolili. Jak mam miec 240 konna benzyne glosna jak melex to juz wole diesla i oszczedzac.

Komentarz

• wojcian
                                              Ambiente
                                              • 2013
                                              • 149

90 km/h: 5.3l, 140 km/h 8.6l przy czym DSG ma wydłużone przełożenia w stosunku do manuala, to chyba taksamo jak 1,8 tsi , może ktoś z pośiadaczy porówna do 1,8 .

Komentarz

• greg505
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1239

1.8 pali praiwe tyle samo co 2.0,
                                                czyli od 5.5 do 12l w trasie.
                                                wojcian, nie mam danych z 90 i 140km/h, ale dwie strony wczesniej wkleilem fotke ze sredniej predkosci 158 na dystansie 75km, wyszlo 9.4l
                                                Black magic

Komentarz

• marek106
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 221

A ile Wam tak pali jak jedziecie non stop 180, oczywiscie zwalniajac jak ktos blokuje lewy pas?
                                                  To jest 11, czy bardziej 12-13?
                                                  W poniedzialek musze podjac decyzje i mysle. Program w Composporice w diesli juz mozna robic na 220 koni,wiec tez juz bedzie znosnie. Ale odetkany wydech plus box w tsi to 300,wiec bez porowniania.

Komentarz

• Basik_
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 667

A ile Wam tak pali jak jedziecie non stop 180, oczywiscie zwalniajac jak ktos blokuje lewy pas?
                                                    To jest 11, czy bardziej 12-13?
                                                    W poniedzialek musze podjac decyzje i mysle. Program w Composporice w diesli juz mozna robic na 220 koni,wiec tez juz bedzie znosnie. Ale odetkany wydech plus box w tsi to 300,wiec bez porowniania.
                                                    Jak już bierzesz RS'a to tylko TSI co Cię uszczęśliwi ten 1L mniej przy 180? Niech pali nawet 13 przecież nie będziesz jeździł tak dużych odcinków i ciągle.
                                                    Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

Pracuję...